Last news in Fakti

24 Юни, 2022 21:00 7 190 28

Поведението на България беше вредно. Но големите проблеми пред Западните Балкани са други.

  • членство в ес-
  • ес-
  • балкани-
  • българия-
  • разширяване-
  • русия-
  • северна македония-
  • албания-
  • западни балкани-
  • украйна-
  • молдова

Западните Балкани чакат от десетилетия за прием в ЕС. Сега Украйна и Молдова ги изпревариха изневиделица.

Поведението на България беше вредно. Но големите проблеми пред Западните Балкани са други. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са отчаяни: досегашните кандидатки за прием в ЕС от Западните Балкани, които чакат на опашката от десетилетия. Открай време им обещават членство в Общността, но поради много и различни причини процесът не помръдва. А ето, че сега изневиделица ги задминават дори Украйна и Република Молдова, които рекордно бързо получиха статут на кандидатки. Фрустрацията на държавите от Западните Балкани е разбираема, но тя почива на грешни предположения. При бъдещото разширяване на ЕС става дума за геополитика - за отпор срещу империалните мечти на руския президент. А не за сближаването на политическите и икономически стандарти на приеманите страни с тези на ЕС - и това важи както за държавите от Западните Балкани, така и за особения случай с Турция.

С историческото решение, че има воля да приеме огромната по територия и обзета от война Украйна, ЕС даде изцяло нова насока на своето бъдещо развитие. Това е политическа смелост, заяви люксембургският външен министър Жан Аселборн. Да, и то необходима смелост. Онези, които не бяха готови чак на такава смелост - като Франция, Нидерландия, Португалия, а и Германия, се утешават с това, че въпросната стъпка засега поне не струва нищо, а действителното присъединяване на Украйна към ЕС след дълги години на преговори остава някъде далеч в мъглявото бъдеще.

Не може България да взима за заложник разширяването на ЕС

Историческото решение на ЕС обаче ще се отрази положително в средносрочен план и на кандидатките за прием от Балканите. В момента приоритетът на ЕС е поставен върху това да изтласка руското и китайско влияние от този регион. Затова критериите за прием в Общността, които досега трябваше строго да бъдат спазвани, ще бъдат явно до известна степен смекчени.

Вредното и напълно ненужно блокадно поведение на България трябва да бъде бързо преодоляно. Напълно непростимо е една страна в ЕС да пренася своите вътрешнополитически трудности навън, взимайки за заложник процеса по разширяването на Общността. Все пак трябва да припомним, че не само България, но и Гърция и Франция в миналото са налагали свое вето там, където им е било удобно.

Само че досегашните проблеми по присъединяването на Западните Балкани са причинени - в най-добрия случай - само отчасти от страни в ЕС. Истинските и големи препятствия по пътя си напред тези кандидатки са длъжни да разчистят сами: да установят стабилна демокрация, правов ред, да решат конфликтите си със съседни държави - всичко това ЕС няма как да им спусне отгоре. Това са задачи, с които те трябва да се справят сами. Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Албания имат да решават още доста проблеми.

Щеше да е хубаво, ако 26 страни-членки на ЕС се бяха наложили над България, за да започнат преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания. Принципът за взимането на решенията с единодушие, за съжаление, не позволи подобно нещо. В този смисъл срещата на върха в Брюксел беше поредният пропуснат шанс да се даде нов тласък на усилията, които полагат страните от Западните Балкани. Затова пък тази среща излъчи силен сигнал, адресиран към Русия: Въпреки всички трудности ЕС е готов да преодолее своите опасения и да обещае прием на Украйна. А Москва няма как да осуети този процес.

Това ще промени ЕС

Ясно е, че тази смела стъпка ще промени ЕС. Съюзът е длъжен да улесни взимането на решения, в противен случай няма да е в състояние да приема нови членове. Този извод не е нов, само че в последните години не бе направено нищо по този въпрос. Поради финансовата, дълговата и бежанската криза през последните години броят на евроскептичните популисти в ЕС се увеличи. Това развитие също намали способността на ЕС да приема нови членове. Дали геополитическият шок, предизвикан от нападението на Русия над Украйна, ще промени тази тенденция, или пък обратното - ще я задълбочи, засега остава неясно.

ЕС обаче е длъжен този път да се справи по-добре, отколкото в случая с Турция. Това също е гигантска държава - потенциална членка на ЕС, която по силата на - отчасти геостратегически съображения - трябваше да бъде приета в Общността още през 2005 година.

В процеса на трудните присъединителни преговори Турция се плъзна към автократични тенденции и в момента няма никакви шансове да стане член на ЕС в обозримо време. Това не бива да се случи и с Украйна.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДойчоЗеле

    85 0 Отговор
    Още като прочетох заглавието и разбрах че ще е тюрлю гювеч със зеле

    Коментиран от #19

  • 2 12340

    64 0 Отговор
    Автор: Бернд Ригерт,
    швабска п0тка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адам Хилтън

    56 1 Отговор
    Да си суверенна държава - лошо поведение! хаха
  • 5 ПУТИН В ШОК

    9 39 Отговор
    Изпускам Македония и Албания.
  • 6 Булекзит!

    69 4 Отговор
    Вредно поведение беше натискът от Брюксел към нас, а не към българофобската върхушка в Скопие. Това показва колко "равнопоставен" член сме. Ще гласувам за Възраждане и направят ли референдум за членството ни еврорайха ще гласувам за излизане от брюкселската фашистка кочина!
    И дано гласуват закон като в САЩ, Русия и Унгария за НПО дейността с чуждо финансиране. Цялата соросоидна измет начело с Дойче Зеле ще увяхне квичейки, че няма грантове.
  • 7 Вън България

    35 6 Отговор
    От фашисткото ес
  • 8 Счупено гърне, счупено гърне,😂

    30 7 Отговор
    Е и сега като ги пуснахме макетата, се оказа, че те не щат😂😂😂И изводът какъв е братя българи?!Щом не щат значи е в наш интерес! Егати розовия сериал😂😂😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Безправна

    46 1 Отговор
    Какво толкова възмутително направи България,че предизвика тази истерична пяна ?Използва правото си на вето.И в момента има вето за влизането ни в Шенген.Когато други държави налагат вето,това не е вредно,те имат право,но България да може да се възползва от своето право е толкова недопустимо,че вече се обмисля това право изобщо да отпадне.А след него да отпаднат и всякакви други права.
    После ,защо евроскептицизмът набирал скорост.
  • 12 Дабе

    29 2 Отговор
    Някой ден македонците ще празнуват деня в който България ги е спасила от европейската измама
  • 13 Ахааа, вредно, значи?

    35 2 Отговор
    Тя самата България ви е вредна, та затова и гледате да я унищожите! А нашите управляващи ни убеждават, колко е добре да оставим на вас да ни решавате проблемите, например тези с макадонците! На вас, дето ни смятате за вредни!!! Е, няма как да не се погрижите… Да ни ….. майката!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъмно жълто кафяво факти

    22 2 Отговор
    ДВ??? Е каква работа имаме с такива "партнЕри", които така присърце "зачитат и защитават" интересите на съюзниците и членовете си?!!! Има ли някакъв смисъл и полза от членството ни в този вертеп, наречен ЕС?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бат Пешо

    14 3 Отговор
    Стига ни дърпахте ушите вече се подложихме и нагодихме, както е угодно на маке и ЕС. Или назидателната статия е по повод, че хубаво сме се навели и разтворили, но не скимтим от удоволствие?
  • 19 УРСУЗ ФОН ДЕ ЛАЙH0

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДойчоЗеле":

    КОМЕДИЙНО ШОУ ЗА ГЛУПЕHДEPИ.СЪЮЗЧЕТО ВИ ОТИДЕ У РЯКАТА
  • 20 Вредно

    8 0 Отговор
    За кого. И докога малките държави ще ви лъскат тренДафорите, на никому неизбирана ОПГ от народите на ЕС. Корумпирана...
  • 21 Един българин

    16 4 Отговор
    Поведението на България беше в рамките на изискванията на ЕС и копенхагенското споразумение.Ако някой определя условията ,то това е България а не Франция или ЕС.Този парламент е позор за България и българщината.Няма българин,който да няма поне един далечен роднина,който е участвал или си е дал живота за освобождението на Македония,която е изконна българска територия.Това което се случи,е най голямото национално предателство.Да се надяваме,след новите избори,такива престъпни и антибългарски партии като ПП,ДБ,ГЕРБ и ДПС,никога да не участват в управлението на страната.Да се надяваме също,че на власт ще дойдат българи а не продажници с български паспорти,и ще забранят всички НПО-та,финансирани от другидържави,както направи Орбан.ДВ и вие сте в кюпа и ще се радвам,когато ви изгонят от България.
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    ПРОСТИТЕ ФАШИСТИ
    ГО ЯДОХА
    1760 И 1945
    ..
    И ПАК СЕ НАТИСКАТЕ

    Коментиран от #23

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ГРЕШКА
    ... ГЕНЕРАЛ ТОТЛЕБЕН ПРЕВЗЕМА БЕРЛИН
    СТОЛИЦАТА НА ПРУСИЯ
    1860
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Поправка, голяма

    14 3 Отговор
    Не на България, на мафиотизираната номенклатура, която услужливо беше поддържана от западните европейски държави!

    Поведението и политиките на западните държави не е ли също вредно:
    1. Които взеха на служба при себе си потомците на комунистическия режим и предадоха борещите се с тях
    2. Които поддържаха на власт корумпирани бандити и работеха с тях
    3. Които си затваряха очите за пандемичната коруция
    4. Които дори участваха в разпространението ѝ
    5. Които уишлено насочват човешки капитал към собствените си икономики, да заздравяват техните държави, икономически и генетически (чрез претопява чрез бракове)
    6. Които умишлено насочват и паричен капитал към своите държави
    7. Които предизвикват умишлено европа на няколко скорости на развитие
    8. Докога?
  • 26 За държавата ни

    11 1 Отговор
    България трябва да има своите български държавници, които да защитават интересите на собствената си държава и народ. Стига вече с вечните слуги на Русия, Франция, Англия, Германия!
  • 27 Гого

    1 0 Отговор
    Позиция на МВнР

    България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

    В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

    На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.
  • 28 Асенчо

    0 0 Отговор
    още от заглавието личи, че е идва от вкиснатото зелце