28 Май, 2022 19:00 9 791 34

България може да получи от Северна Македония онова, което иска. Ето как:

  • северна македония-
  • преговори-
  • ес-
  • членство в ес-
  • история-
  • гоце делчев-
  • българия-
  • скопие-
  • национализъм

Капанът в отношенията между България и Северна Македония може лесно да бъде разглобен и обезвреден

България може да получи от Северна Македония онова, което иска. Ето как: - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България иска от Северна Македония не територия, не ресурси, не дори взаимно-изгодни проекти, а признание. Това не се случва често в международните отношения, но така или иначе е факт и има някакви основания: българите са играли важна роля в създаването на един нов политически проект, който днес е еволюирал до суверенната държава Северна Македония.

Исканията на България

България е поставила своите конкретни (пет) искания пред македонската страна, за да вдигне ветото си върху започването на преговори за членство между нея и ЕС. Някои от тези искания са формални и вече изпълнени. Най-важното оставащо - от гледна точка на признанието - е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ. Това условие бе наложено след настояване на президента Радев и той има водещата роля в тласкането на преговорите в тази посока. Изглежда съществува някаква перспектива това искане да бъде прието от македонската страна.

Ако тя е склонна да се обвърже с конституционни промени, това би било съществен напредък в отношенията – едва ли ще е пресилено да се говори дори за позитивен пробив. Конституционните поправки не стават от днес за утре – изискват време. Ако промяната на конституцията стане част от преговорните условия на ЕС, България няма защо да се притеснява, че СМ няма да ги изпълни. За по-голяма сигурност може да се впише в евентуалното ни споразумение, например, че СМ няма да отвори първата преговорна глава, преди да си промени конституцията.

Това решение запазва достойнството и на двете преговарящи държави и води до постигане на техните цели. СМ ще получи начало на преговорния процес, България ще си гарантира централното искане за промяна в македонската конституция. Но нещо повече, ще се създаде позитивна динамика, в която признаването на българските приноси ще може да прониква сред македонското население, а да не остава просто на книга. Мъдрата политика на добронамереност на политици като Желев, Костов (а и Борисов през 2017 г., но не и след 2019 г.) трябва да бъде следвана: единствено тя може да доведе до реално сближаване и осъзнаване на близост, обща история и интереси.

България отдавна е признала суверенитета на Македония и това беше мъдро решение – президентът Желю Желев го взе, разбирайки, че съществуването на тази държава е от пряк български национален интерес. Още от XVII-ти век дефиницията на суверенитета включва право на отделна националност, отделен език и вероизповедание. И България не оспорва правото на македонците да имат собствена идентичност днес – и национална, и езикова. Това, което искаме, е признание за ролята на България в изграждането на тази идентичност – на общата история, от която тя се е развила.

Признанието обаче не може да се постигне с извиване на ръце. Каквито и договори да подпишат правителствата на двете държави, ако в обществата се наложи усещане, че нещата стават насила, в тях ще се раздуха по-скоро омраза и отрицание на другия. Както българите са много чувствителни на тема “външен натиск” за Северна Македония, така и македонците няма да приемат решения, които са им просто наложени. Така че, за да има признание, е необходимо да се търси прогрес, който да може да бъде възприет и от двете страни.

Защо се стигна дотук?

Основа за такъв прогрес има. В изследване от 2017 г. под ръководството на професор Георги Фотев (European values study) над 83% от българите определят Македония като “добра съседка” и сходен процент изразява политическа подкрепа за нея. Какво се случи за две-три години, че България – най-големият поддръжник на македонците през последните десетилетия – да им наложи вето за започване на преговори с ЕС? Краткият отговор е, че се случиха националистически мобилизации от двете страни на границата, които правят проблемите да изглеждат нерешими.

А тези проблеми всъщност не са толкова сложни. С вече описаното възможно решение България би могла да получи своето признание, поради следните причини:

1. Трябва да се разбере, че ветото не е път към признание, а действа точно в обратната посока. Колкото по-дълго държим ветото, толкова повече антибългарските настроения в СМ ще бъдат раздухвани. И дори накрая да се подпише нещо, то едва ли ще е това, което искаме. Гърците изчакаха със своето вето 25 години и накрая “успяха” да променят името на съседката си, но не така, както искаха: гръцката първоначална позиция беше в името да я няма думата “Македония”. Гръцкият опит определено не е пример за подражание, както някои се опитват да го представят;

2. Признанието на приноса на България в политическото развитие на Северна Македония днес не е факт, защото двете държави са били за около век разделени: от местни и глобални железни завеси. В резултат на това общуването между тях е ограничено, а колкото по-интензивно е общуването, толкова по-лесно може да се случи реалното признание на приноси и близост. И от тази гледна точка ветото е контрапродуктивно, защото то запазва преградите, а не ги руши.

3. Каквито и да са исканията на България спрямо СМ, тези искания ще се изпълнят с по-голяма вероятност в хода на преговорния процес с ЕС, отколкото преди той да е започнал. Защото тогава нашите искания ще са обвързани с напредъка на този процес и целият ЕС ще защитава българската позиция. В ЕС има готовност да приеме този вариант и той би бил много сериозен успех за българската дипломация. Но същевременно СМ трябва да има ясна европейска перспектива, която да служи за стимул за отстъпки и решения.

4. Ако държим СМ извън преговорни процеси с ЕС десетилетия наред, всъщност работим срещу прекия си национален интерес от интегрирани Балкани. Нашият регион е изостанал и не може да реализира потенциала си, защото е политически и икономически раздробен. В контекста на агресивна политика от страна на Русия, Китай и други държави, тази раздробеност води и до геополитическа несигурност. Членството на СМ в НАТО не решава всички проблеми на сигурността – нейният икономически гръбнак би бил слаб, ако държавите от Западните Балкани не са тясно интегрирани в ЕС.

5. Ако ни е грижа за правата на българите в СМ, най-добрият начин е тя да стане максимално бързо член на ЕС. Тези права ще бъдат най-добре защитени в преговорен процес с ЕС (при който ЕС следи за спазване на стандартите) и в рамките на общоевропейски институции: двустранните решения няма да добавят особена стойност в този план.

6. Има неща, които просто изискват време. Обществени нагласи трудно се променят от днес за утре. Ако речта на омразата е разпространена в едно общество, не може да очаквате, че тя ще изчезне с правителствено решение. Да, важно е между двете страни и правителствата им да има добронамереност и те да не използват реч на омразата. Но не може да се забрани на опозицията в една демократична държава да говори. Нито на българското, нито на македонското ВМРО, например, някой може и трябва да му налага ограничения. Подобни нереалистични очаквания не могат да стават български условия, защото те просто ще обрекат процеса на неуспех – т.е. никакво признание няма да получим.

7. Историята и историческите възприятия също са свързани с дългосрочни обществени нагласи. Да, можем и трябва да искаме от македонските учебници да се извадят обидни и неверни квалификации за българите. Но не бива да очакваме, че интерпретацията на историята в СМ ще е същата като у нас. Австрия и Италия, например, също са имали процес на писане на общи учебници, който се е точил десетилетия. И отношенията между двете държави не са страдали заради липса на напредък в този процес. Ако беше обратното, европейската интеграция нямаше да стартира изобщо преди Германия и Франция да “изчистят” всички исторически спорове помежду си: добре е, че в 1950 г. основателите на Общността за въглища и стомана са били мъдри и прозорливи хора.

Както стана дума, националистическите мобилизации са нещото, което води до точно обратното на взаимното признание със силата на физически закон. Не е необходимо човек да е Нютон, за да осъзнае, че и в политиката на някои действия има равни по сила противодействия. Именно този закон обяснява капана, в който отношенията между България и СМ се намират в момента.

С малко здрав разум и добронамереност този капан може да бъде разглобен и обезвреден.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опонент

    69 5 Отговор
    😎Признание иска авторът, а обикновените хора искат титовите фалшификации да бъдат разобличени и изоставени от управляващите в Македония. Дела трябват, а не ангажименти гарантиращи нещо си в бъдеще време (т.е. празни обещания от ЕС РСМ САЩ и т.н...)

    Коментиран от #13

  • 2 Петър

    29 7 Отговор
    Да кажем ДА и да вдигнем ветото на следващия ден, след откриването на четирилентовата магистрала София-Скопие!
  • 3 !!!?

    10 62 Отговор
    Антимакедонската истерия на кремълски неонацисти и местни псевдопатриоти е контрапрдуктивна и обслужва единствено интереса на Москва !!!?
  • 4 Да бе

    63 4 Отговор
    Най-добре е Смилов да престане с тези неадекватни предложения! Дивотиите в Северна македония не са предизвикани от България, за да променияме ние каквото и да било! Не може да има македонска идентичност за сметка на България! Да се променят македонците! Доказаха, че не може да им се вярва! Това трябва да им се повтаря, нищо повече!
  • 5 Нямa кaк дa cтaне товa c езикa

    25 2 Отговор
    Те тaкa ca прогрaмирaни от поколения.
  • 6 То може

    52 3 Отговор
    Можеше по-много по-лесен начин. Съдиме ги в Страсбург за кражба на история и исторически личности. Имаме документи, аретефкти, летописи от епохите от цял свят, кой цар какъв е, в коя територия е бил град Охрид, кой е поканил учениците на Кирил и Методий, възрожденците ни със собствените си ръце са се писали българи, техните роднини са били българи и даже стари български сборници от 1800 и някоя година , където пише български народни песни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    33 1 Отговор
    Имам чувството, че се върнахме в социализма. Големите братя ни мачкат и лъжат.
  • 9 6303

    8 66 Отговор
    България се е запънала като магаре на мост. Погледнете кои партии и личности са против СМ да е в ЕС . Всичките са малко или много свързани с Русия на Путин . На мястото на Премиера бих дал зелена светлина на СМ за ЕС , дори и да ме гонят с камъни след това русофилите . В историята остават смелите политици , снишените ги презират винаги .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смилов

    39 2 Отговор
    На теория е така, но на практика не. Много повърхностен поглед на отношенията. Титовизмън е идеологията на управляващите в Скопие, а той е дълбоко анти български. България ще пусне РСМ, но т. нар. македонци няма да променят отношението си към България. Те са живели дълго като заложник на сръбския свръх национализъм и са развили Стокхолмски синдром. Жалка картинка. Бил съм свидетел колко са сервилни към сърби и без да ги питат, как плюят по нас българите, за да им се подмажат и покажан лоялност. Ръководителите им, с малки изключения, които бяха изрязани, са същите. Сега и с византийския ход на вселенския патриарх, нещата съвсем стават безнадеждни, т. е. РсМ я вързаха към Сърбия и Русия.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Македон

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Опонент":

    А какво става с фалшификациите на Т. Живков?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Македон

    5 24 Отговор

    До коментар #11 от "Смилов":

    Поне Живковизма е по страшен от Титоизма!

    Коментиран от #17

  • 16 Грогу

    41 2 Отговор
    Колкото гарантираха Минските споразумения , толкова ще гарантират спазването на голите обещания на Скопие . И да престанат да ни внушават , колко е важна за България РСМ ....не ,не е важно за България нито политически , нито икономически , дали РСМ ще влезе в ЕС . Да си признаят български произход , това е единственото условие и така ще изчезне спора за език и история . Нямаме причина да се грижим за достойнството на общество , което ни нарича пред целия свят фашисти, за да извъртаме историята си , за да не се обидят “македонците“ .
  • 17 Смилов

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Македон":

    Млад си и не ги разбираш нещата. Питай дядо си момче.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тоя

    28 3 Отговор
    Тоя с небългарско име не за първи път лансира витиевати шоrошньи. Както Украйна,така и Македония са изградени на АНТИ основа. Без присвоявенето на Самуил,Гоце Делчев македонската идентичност бързо ще се разсее като сръбска пrъdня. По същество тоя поgанец ни казва - тате ще ти купи колело... ама друг път.
  • 20 след 10 г.

    18 3 Отговор
    Когато отворят досиетата в Скопие, тогава след 10 г. евентуално.
  • 21 Мамул

    38 2 Отговор
    Грешиш, Смийгъл! Не искаме фалшивите българи да вписват българи в конституцията си! Искаме да не крадат историята и езика ни. Но това е невъзможно! Псевдомакетата без българския език и история, просто не съществуват. Грантаджийо, понеже езика е един и същ, те ли говорят български или ние говорим македонски? И понеже сме с една и съща история, кой е автохтонния народ по тези земи? Българския народ или македонския? Ако е макадонския ние какви сме? Паднали от Марс ли? Това са тежките проблеми! Не да ми говориш за българско малцинство...сред български народ!
  • 22 Брътвежи

    24 5 Отговор
    Ако българите се впишат заедно с македонците като държавотворен етнос, тогава ще трябва да признаем, че етническите македонци са нещо различно от българите. Което не само е глупаво, но и опасно. С три думи, нямаме полезен ход. Сами се натресохме в това блато.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 фбр

    23 2 Отговор
    За наглите макета - ЕС през крив макарон во веки веков !!!! Само референдум може да покаже какво е мнението на българите !!!
  • 25 Нямам Срам

    23 2 Отговор
    Най разумния ход е запада Югославия и Русия да си признаят грешката Македония ... Да кажат точно ясно вие сте българи навремето сгрешихме ... Така не се постига мир като си затварят очите ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Глупости и пак

    22 0 Отговор
    Автора е завършил Университета на Сорос в Будапеща,така че не му обръщайте внимание,заглавието е за ловене на риби.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вервайте братя!Вервайте на Дойчо Велев..

    13 3 Отговор
    За осемстотин дена ще ни оправят и ще настане благополучие и светли бъднини.....Всичко дошло от тази част на Европата е било против Българският народ и Държава!
  • 31 В Будапеща

    8 0 Отговор
    ДаниЪлчо,ДаниЪлчо... нищожесто шорошко. В шорошкия унивирситет в Будапеща ли научи тия бабуински салтоморталетаБ
  • 32 Наблюдател

    2 11 Отговор
    На сила и с измама "българин" не се става! Точно обратното - бетонира се отвращението от всичко българско! И то не само в Македония, а и в самата България! БКП-Тато се провали с насилствения етноциден "възродителен процес" срещу турците в България! Сега синовете и внуците на БКП-Тато търсят реванш за провала на дедите си чрез опита им за лъжлив, измамен, насилтвен етноциден "възродителен процес" срещу македонците и Македония! Защото печелят ежегодно готови, спечелени и изработени от другиго, милиони за патриотарстване от бългаския бюджет! Спрат ли се парите и партийните субсидии от бюджета за патриотарите - те ще могат да издържат на контрабандно-криминални "батерии" не повече от месец! Пример за това е субСидер и ДС-Ванче караДжамбазите! Това най-вече се отнася за "Възраждане", "ИТН", "БСП" и "ГЕРБ"! Ще им е много търсене - като на наркоман и алкохолик със спрян прах и ракия!
  • 33 Петър

    2 3 Отговор
    Вдигане на ветото на следващия ден след откриването на четирилентовата магистрала София-Скопие!
  • 34 Керестелиев

    16 0 Отговор
    Абсолютно невярна и поръчкова статия, призоваваща да харижем опазването на свещената си национална кауза и достойнство.... на хилава и лицемерна структурка като Европейския съюз. Замисълът е ясен - ние сега да си събуем гащичките и да пуснем макетата, пък после.... ще видим! Нищо подобно не трябва да допускаме, защото точно сега са ни паднали тези еничари и докато не признаят българските си корени - никакво пускане в ЕС! Точно както постъпиха гърците!