Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2022 21:00 6 644 107

Лъжата не е друга гледна точка. Кой върти руската пропаганда в България.

  • русофили-
  • русофоби-
  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • лъже-
  • димитър вацов-
  • нато-
  • дс-
  • ес-
  • опорки-
  • пропаганда

Най-големият успех на пропагандистите за тези десет години, които изследвахме, е това да представят себе си за „друга“ или „алтернативна гледна точка“

Лъжата не е друга гледна точка. Кой върти руската пропаганда в България. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Вацов, изследвахте руската пропаганда у нас за период от 10 години – защо само руската, не сме ли обект и на американска пропаганда, както руската настоява? И защо точно 10 години – изборът на периода формален ли е или от 2013-та насам нещо се промени?

Всъщност става дума за две колективни изследвания на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – „Антидемократичната пропаганда в България“, което обхваща периода 2013-2017 г., и текущото „Руската пропаганда в българските медии онлайн“, което надгражда първото и обхваща следващите години – до края на май 2022 г.

Още новини от Украйна

Започваме с 2013 г., защото през лятото на същата година репертоарът на руската пропаганда за пръв път навлиза за масова употреба в българските медии. Най-напред тя бива приложена за дискредитиране на тогавашните протести срещу Пеевски и Орешарски с твърденията, че протестиращите са „платени соросоиди“, че са „либерасти“ – самите тези думи са калкирани от руски. Този репертоар е изработен две години по-рано от руските медии – за дискредитиране на последните големи протести срещу Путин в Русия през 2011-2012 г. През 2013 г. медиите от групата на Пеевски и гравитиращите около тях го пренасят на местна почва. Виждаме в случая, че руската пропаганда се слива с общия поток на национал-популистката реч и служи на местните „олигарси“ за очерняне на неудобни противници.

След анексията на Крим през март 2014 г. обаче руската пропаганда у нас отчетливо и рязко се усилва и може основателно да се допусне, че това се дължи на пряка руска намеса. Само че ние не можем да следим парите – това е работа на службите!

Систематична американска пропаганда у нас няма. Няма дори държавна (българска, проевропейска) стратегия за публична комуникация. Опити за създаване на контрапропаганден език, конфронтиращ се с руските клишета има, но тези опити не са сериозно координирани и остават маргинални. Правили сме такива измервания. В периода 2013-2016 г. думата „соросоид“ се използва четири пъти по-често от „рубладжия“. От началото на тази година думата „бандеровци“ се използва над три пъти по-често от „рашисти“.

Как различавате пропагандата от „журналистиката на мненията“, които могат да бъдат в подкрепа на Русия и Путин по убеждение?

Добрата журналистика предполага внимателно описание на фактите, а различните мнения имат място едва там, където фактите са установени, но по някои аспекти нямаме сигурно знание или пък трябва да вземем решение за бъдещето, което е неизвестно. Т.е. мненията се формират в пролуките, които неизбежно остават, след като се стигне до истината, която е обща. Пропагандата прави обратното: тя се опитва със сила да наложи на публиката едно „мнение“, което изкривява фактите. Например: от факта, че в батальоните „Азов“ и „Айдар“ през 2014-2015 г. е имало скинарчета с националистически възгледи руската пропаганда прави „извода“, че всички украинци са нацисти.

Не трябва обаче да се прави и контрапропаганда: например, да се очерня Русия на едро. Аз съм убеден почитател на Гогол и Платонов и, разбира се, признавам историческата роля на Русия за българското освобождение. Но не мога да си представя човек, който „убедено“ да подкрепя авторитаризма и агресията на Путин – такъв човек трябва или сам да е пропагандист, или да е жертва на пропаганда.

Кои са ключовите тези (тъй наречените опорки) на руската пропаганда и имат ли тук някаква специфично българска насоченост?

Големият разказ на руската пропаганда е изграден като семпла конспиративна теория: Един голям Злодей („колективният Запад“, САЩ, НАТО, Брюксел, Сорос…), тайно, скрит зад паравана на демокрацията (правата на човека, на малцинствата, разделението на властите и т.н) чрез своите марионетки (платени протестъри, анализатори и политици, „толерасти“ и „джендъри“) дирижира живота и изцежда кръвчицата на обикновените хора (народа). Разбира се, срещу Злодея се възправя един голям Спасител – и това е Русия.

Този семпъл конспиративен разказ руснаците се опитват да го продават глобално. Само че той постоянно бива адаптиран към съответния локален политически и обществен контекст: у нас за марионетки през годините бяха посочвани ту Плевнелиев, ту Христо Иванов, ту Кирил Петков – ето, сега Петков изгони 70 руски дипломати, а Лавров, както и местните клакьори, веднага обявиха, че това е дирижирано отвън – от САЩ. Разбира се, използвани биват и общите – културни и исторически – позитивни нагласи към Русия.

Кои са медийните „гостоприемници“ на тази пропаганда у нас и каква е тяхната мотивация? Доколко пропагандата прониква и в големите телевизии, чието влияние върху по-възрастното население е най-силно, а именно при него проруските нагласи са най-изявени?

В нашите изследвания ние следим най-вече медиите онлайн, т.е. новинарските сайтове и агенции. И дори сме публикували списъка с първите 25 сайта, които най-често публикуват руските опорки. Сред тях по-известните са Поглед.инфо, БЛИЦ, Труд, Класа, Епицентър, както и руската хибридна агенция News Front, която публикува и на български. Но в този списък доминират множество съвсем неизвестни сайтове – една част от тях са агрегатори (роботи), а друга част са анонимни или полуанонимни сайтове, администрирани от един човек. Нашите измервания показват, че около 65% от руската онлайн пропаганда у нас се разпръскват механично (роботизирано). Това значи, че вече е изградена широка мрежа за нейната дисеминация. Тази мрежа пуска множество допълнителни разклонения и във Фейсбук, за което тепърва ще изкараме данни.

Големите телевизии не сме ги изследвали специално за руска пропаганда. Но от общия мониторинг на БНТ и БНР, в който участвах преди две години, от изследванията на други колеги, а и с просто око се вижда, че там проруските говорители влизат като „другата“ или „алтернативната гледна точка“.

Плурализмът на гледните точки, който е задължителен за обществените медии, изисква ли от тях да дават достъп на тукашните говорители на Москва?

Най-големият успех на пропагандистите за тези десет години, които изследвахме, е, че те успяха да представят себе си за „друга“ или „алтернативна гледна точка“. А най-голямата грешка – дори по-тежко: грях – на големите медии, в частност на обществените е, че те ги признаха за друга или алтернативна гледна точка. Лъжата не може да е друга гледна точка. А руската пропаганда се базира върху няколко големи лъжи: че „Западът е агресорът“ и че „украинците са нацисти“. А и цялата конспиративна теория, изградена върху тези лъжи, е инструмент за систематично изкривяване на реалността. Нали медиите не трябва да допускат разпространението на дезинформация и конспиративни теории? Как тогава допускат клакьорите на руската пропаганда?

Кои са най-разпознаваемите фигури сред въпросните говорители и те отричат ли, че са такива или се гордеят с това? Какви са връзките им с бившата ДС?

Има два типа говорители на руските опорки. По-малко на брой, но по-кресливи са откритите и систематични клакьори – след началото на войната срещу Украйна за около месец бяха останали само те, другите се бяха изпокрили. А другите – политици и публични фигури, са тези, които вземат една или друга опорка, често я префасонират със свои думи и я използват за свои тактически политически или икономически цели. В последното ни изследване показваме как президентът Румен Радев прави това.

За клакьорите – никак не е трудно да се види кои са. През 2017 г., при първото ни изследване бяхме направили един архив от 3300 публикации, които се вписват в опорните точки на руската пропаганда. Тогава хора, които разпознаха собствените си публикации, вдигнаха кална медийна вълна срещу нас, обвинявайки ни, че сме им направили „списък“. Истината е, че не е трудно да се направи списък от този екселски файл, като се види кои точно говорители имат най-много публикации. Тогава експериментирах и видях, че рекордьор към 2017 г. бе „журналистът“ Александър Симов, който, откакто стана депутат, по-рядко върти руските опорки публично.

Сега не сме правили подобно измерване, което да позволи прецизно поименно изброяване. И все пак някои имена се натрапват: Боян Чуков, Петър Волгин, Валентин Вацев, Кеворк Кеворкян, Явор Дачков и др. Ако се направи измерване, вероятно ще се окажат 20-30 говорители, които постоянно и публично въртят все същите клишета. Някои по-възрастни от тях – Чуков и Кеворкян – са съответно офицер и агент на ДС. Не бих искал да спекулирам дали и как „дългата ръка“ на някогашното ДС има конкретна връзка с руската пропаганда у нас. Вероятно онези, които са имали тайна извънредна власт, но са я загубили, сега симпатизират на реваншизма на Путин. Той, както лично, така и чрез създадения от него режим, олицетворява злобата на тайното ченге, на което са се опитали да му отнемат привилегиите.

Изследването ви може ли да подкрепи твърдението на правителството, че Москва плаща на говорителите си (по 4000 лева месечно)? Натъкнахте ли се на фабрики за тролове и имате ли данни как те функционират на роден терен?

Както казах, ние не следим парите – нека ДАНС свърши това, което му е работата! Ние следим само систематичното тиражиране на медийно съдържание. Наивно е обаче да се допусне, че едни и същи хора толкова дълго и толкова последователно ще въртят руските опорки безплатно. Още повече, когато виждаме какви целенасочени усилия са вложени в създаването на мрежи за роботизирано или полуроботизирано рециклиране на руски опорки. Открихме, например, че БЛИЦ върви в пакет с осем анонимни сайта, които в рамките средно на два часа след публикация на пропаганден текст го препубликуват без изменения. Няма защо да се изгражда подобна машина, ако някой не плаща за това. Още повече, че рециклирането продължава и във Фейсбук, където пък си има и други говорители – много активни са „Възраждане“, Руското посолство и Мартин Карбовски, а и още много ретранслатори и тролове.

Така че руски пари зад тази пропаганда със сигурност има. Как се плаща – под формата на заплата, на брой публикации, на брой препубликувания и споделяния в социалните мрежи или другояче; както и на кого и колко се плаща и през какви посредници – на това трябва да отговорят разследващите журналисти и най-вече българските служби.

Руската пропаганда има ли стратегическата цел у нас и каква е тя?

Със сигурност стратегическа цел на руската пропаганда в глобален мащаб е да дестабилизира демократичните общества, като подпомага вътрешните конфликти и поляризации – промигрантски-антимигрантски настроения, проваксъри-антиваксъри и т.н. В частност за България стратегическа цел е изваждането на страната от НАТО – и това е дори официално заявено в руското искане за връщане на Алианса в границите му до 1997 г.

Инвазията в Украйна как се отрази на пропагандата у нас – засили или отслаби ефекта ѝ?

След 24 февруари руската пропаганда се усили десет пъти спрямо предвоенните нива. След това интензитетът ѝ започна да намалява, но пак остава пет пъти по-висок от преди. Същевременно шокът от войната отблъсна много хора от нея – намаляха като брой и откритите пропагандатори, но пък, както се вижда от общото нарастване на интензитета, станаха свръхактивни. Те компенсират загубата на поддръжници с радикализация – и това най-добре се вижда в стратегията на „Възраждане“.

Какви са възможностите за противодействие?

Със сигурност трябва да се изгради държавна стратегия за публична комуникация, която, по опита на установените демокрации – например, Германия, където с това се занимава Федералната агенция за гражданско образование – да бъде ориентирана към широко и методично медийно просвещаване на гражданството.

Със сигурност, както регулаторните органи на държавата и на журналистическата гилдия, така и професионалните медии и журналисти трябва да спрат да признават отявлената пропаганда за „друга гледна точка“ и да се завърнат към модерните критерии за качествена журналистика. Включително и като започнат да осмиват и публично да излагат свои „колеги“, които стават рупори на пропагандните опорки.

И накрая, но не последно по важност, е нужно българските служби да си свършат работата и да пресекат нерегламентираните финансови потоци, които подхранват пропагандата. Можем да се надяваме, че след като изгониха 70 руски дипломати и служители, с това те вече са изрязали част от посредниците, захранващи финансово руската пропаганда.

*Проф. Димитър Вацов е философ, културолог и университетски преподавател.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без коментар

    157 33 Отговор
    Дойче зеле

    Коментиран от #95

  • 2 Последниа Софианец

    160 30 Отговор
    Кой върти натофската пропаганда??????

    Коментиран от #99, #100

  • 3 историчка

    150 23 Отговор
    Преди 1989 не вярвахме на Работническо дело, дори и да имаше вярна информация, а слушахме ББС Лондон и другите западни станции, дори и там да имаше пропаганда! Сега по същия начин не вярваме нито дума на платените грантаджии като Лозанов, Дайнов и много други, защото знаем, че те са проводници на антибългарска пропаганда, защото получават парите от чужбина!

    Коментиран от #20, #66

  • 4 да де

    129 20 Отговор
    Отново рупора Гьобелс веле е даден на поредния $оросоид у нас.

    Коментиран от #10

  • 5 .......

    133 22 Отговор
    Аз не знам как е било предни години,но тази година като почна войната като почнеш да пишеш в подкрепа на България някакви почват да обвиняват как си "русофил",да се заяждат,да заплашват как ще те режат на парчета и т.н.Това нормално ли е?Не,нали?

    Коментиран от #27

  • 6 Коки

    117 19 Отговор
    Каква е таз измишльотина и проамериканска пропаганда. Що ли се чудя има много, ама мнаго долари за усвояване

    Коментиран от #12

  • 7 роберт кУх

    114 15 Отговор
    Не знам кой върти руската, но ЦРУшката я върти Дойче Веле.
  • 8 Гост от Силистра

    87 19 Отговор
    Мен никой ,никога не може да ме пропагандира да харесвам Русия или САЩ...харесвам Спилбърг,междузвездните войни... Макдоналдс, левис ..всичко хубаво и вкусно харесвам от Уса...Но Русия (не СссР !)..е в душата ми ...Русия е могъща, пазител на Православното Християнството,на Православието !...такива пазители са и България ,Сърбия,Сев.македония!

    Коментиран от #73, #97

  • 9 Перо

    95 16 Отговор
    Много ми е интересно,ако руснаците закрият посолството в София, ционисткото DW, заедно с БГ слугинажа, къде ли ще търсят под вола теле?

    Коментиран от #55

  • 10 Де да

    16 43 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Дрънкаш изтъркани клишета.
    Не хващат декиш.
  • 11 Директно:

    87 11 Отговор
    дойче веле-лъжа и пропаганда!!!!!! НЕ ГО ЧЕТА!!!
  • 12 Перо

    70 10 Отговор

    До коментар #6 от "Коки":

    Това е ционистка програма,изпълнявана от Сорос!

    Коментиран от #13

  • 13 Пуро

    17 31 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Евтини клишета.
  • 14 Дааа

    74 22 Отговор
    Слава на великият Путин, той ще ни освободи от DW !
  • 15 В Бълггаррия няма лъжа!!

    15 67 Отговор
    Нама и руска пропаганда !! Има Руско-блггарска лИбооф-- 4000 лв,!

    Коментиран от #17, #63, #64

  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    42 10 Отговор
    ПРОФ.ВАЦОВ .. БОКСИРА ПО БИКИНИ
    ....
    АКО ИЗПОЛЗВАМ ЗАГЛАВИЕ ОТ САЙТА :)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аватар

    52 8 Отговор
    Повечето критерии за руска пропаганда в статията могат да се прочетат в публикациите на Пол Крейг Робъртс,бивш помощник министър на финансите в кабинета на Рейгън.Дали според Вацов и на Робъртс му плащат от Русия за такъв прочит на събитията?
  • 19 Някой

    47 9 Отговор
    Да. Може да се каже същото за западната гледна точка. Просто лъжа!
  • 20 456

    7 57 Отговор

    До коментар #3 от "историчка":

    И вашите копейки идват от чужбина. Продажни рублерасти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вместо

    48 7 Отговор
    Проф. Вацов предпочитам доц. Вацев!
  • 23 Ха ха ха

    6 38 Отговор
    Таваришши, уже картошки нет!
  • 24 Про митак

    40 6 Отговор
    това ако беше отпечатано на хартия, щеше да ме е гнус дори да си почистя с-финктера с него
  • 25 Хайл

    38 6 Отговор
    А ф тор на "статията" щом е дойче вреле-некипеле може и да не се чете...
  • 26 DW смърди

    47 8 Отговор
    Кой върти антируска и антибългарска пропаганда в България?

    DW трябва да се забрани, защото е вредна за България!!!!
  • 27 олее

    8 29 Отговор

    До коментар #5 от ".......":

    Говориш за костадинов ли?Дето щял да беси по лампите,белене и т.н.
  • 28 САП

    44 9 Отговор
    Само с твърдението си, че няма американска пропаганда хвърлихте труда си в кошчето.
    Да руска пропаганда има, но и американска също. Явно по-някаква причина вие не искате да видите.
    Кой превръща в статии и изказване и др. за Путин и Русия в торбалан от детските приказки

    А САЩ налагат цензура тихичко навсякъде.

    Коментиран от #50

  • 29 така така

    27 7 Отговор
    DW радвам се, че осъзнавате, че лъжата не е друга гледна точка. Това го приемам като ваша искрена самокритика браво. Пропагандата не е решение и вие го знаете
  • 30 Кинжал

    31 9 Отговор
    Същите тези шваби, които опоскаха и разрушиха Европа като скакалци, плячкосаха всички богатства, затворници и концлагеристи им построиха държавата, а войниците им избиха милиони невинни хора сега се опитват безцеремонно да ни поучават и да ни дават тон в живота, що за нахалство???!
  • 31 Българин

    24 7 Отговор
    А СМИ не са ли американска пропаганда? Или пролетна роса....
  • 32 Стефан Петров

    36 8 Отговор
    Авторът има пред вид американската пропаганда, но по погрешка говори за руска такава. И къде е тази руска пропаганда щом руската гледна точка я няма-спряха руските телевизии, Ю Тюб спря десетки руски канали и т.н.
  • 33 гост

    27 6 Отговор
    Най- истинската истина е истината на ГОЛЕМИЯ БРАТ независимо кой е той - Кайзерова или Хитлеристка Германия, СССР или САЩ. Медиите винаги са били слугинаж на Големия брат, а Немска вълна е винаги на гребена ва вЪлната на истината. А когато фактите говорят друго - по зле за фактите. Колкото до боговете - те винаги са говорили с устата на управляващите.
    ВОЙНАТА Е МИР; СВОБОДАТА Е РОБСТВО; НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА казва Големия брат!
  • 34 Хаха

    29 6 Отговор
    Лозанофф.... Марионетна Папионко на Козяк и зелето, изучен през социализма във вярност на БКП, но претърпял "катарзис" - някои хора имаме достатъчно сиво вещество сами да преценяваме кое е правилно, кое не и нямаме нужда от това, рубла или центаджии да ни "наливат" в главите, кое е истина и кое не, кой крив и кой прав! Ти цял живот си оставаш по душа комсомолец и слагач на силните на деня...

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тъпанари

    31 7 Отговор
    Факт.бг,вие откровено публикувате глупости.И най-идиотското е ,че си вярвате.DW ли ви издържа?
  • 37 Aз ! СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    21 7 Отговор
    What the f@ c k ? Що проблем ли има нещо ? Вацов върви на м..... си в зад..ия ДВОР !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Вунята при СОЦА , бе ДЕЛО на неговите

    6 4 Отговор
    ВРАГОВЕ и АТЕНТАТОРИ от 1989-та , които днес ЗАДУШАВАТ НАРОДА !
  • 40 ооо нееее

    5 4 Отговор
    Толкова много трол и отбор баби герб,с мокри сънища за мазнойко?Ужас
  • 41 При СОЦА с Черен ХЛАБ хранехме прасета

    25 11 Отговор
    А днес ? И бяхме 26-ти в СВЕТА ! А днес !
  • 42 НАТО ще ни БРАНИ а КАУФЛАНД ще ни храни

    16 3 Отговор
    С НАТО , ЕС , Кауфланд и с ВИТАМИНИ ще си барам " Х " още 100 години ! Що проблем ли има нещо ? В Украина патрони наши до гуша има ! Кауфлад БЕЗПЛАТЕН Т А Р А Т О Р ни предлага - но понеже КРАСТАВИЦАТА е Кът , НЯМА в него да прибавят и КИСЕЛО МЛЕКО ! Що не е лошо ? Чи ко ? Тъй ве ! Добре сме ама съ упрайм ! А професор ВАЦОВ !
  • 43 12340

    25 9 Отговор
    Проф. Димитър Вацов е философ, културолог и университетски преподавател и
    очевиден иди0т.

    Коментиран от #45

  • 44 При СОЦА бяхме 26-ти в СВЕТА !

    19 10 Отговор
    А днес сред СВЕТА ни НЯМА ! На кого да вярвам ? А ? Вацов ? Можеш ли си я навря ТИТЛАТА в - ти знаеш къде ?

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дрън, дрън съветски чугун

    7 18 Отговор

    До коментар #44 от "При СОЦА бяхме 26-ти в СВЕТА !":

    Бил си ти 26 ти в света ... :))) с 3 фалита .
  • 47 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Д-р Йозеф Гьобелс е казал:
    "За нас не е важна истината
    Важни са резултатите"

    Z DW-много здраве на вашите колеги в Московския офис на медията.
  • 48 Анна

    27 4 Отговор
    Леле върнахте ни 70 год назад. Само да споделя, когато се "осмелих" да попитам дали някой варва, че нещата в този живот са само в един цвят, веднага ми скочиха 20 човека в нета, които ме заплашиха да ме открият по Ай Пе адреса, да ме пребията, да ме хактлнат и т.н. Това ме накара да се замисля, наистина ли това е демокрацията? Та аз бях момиче, когато пада БКП и бях един от хората на площадите, които викаха и правиха верига за да не допускаме никой да ни спре към похода ни за демокрация. Защо тези хора искаха да ме пребият, само защото зададох един единствен логичен въпрос? И започнах да ровя за информация. Не се доверявах само на един канал. Търсех различни източници, търсех на различни езици, търсех различните гледни точки. И установих ясно, че у нас има жестока и долна пропаганда и тя не е само от Русия. Даже по-гадната идва от другаде. Съжалявам да го кажа, но днес се чувствам измамена за вярата, която имах, защото виждам пропагандата от къде е и точно каква е. Моля всеки да проверява информацията, която му поднасят. Не вярвайте на никого преди да сте проверили от 5 канала с различен уклон една и съща информация.
  • 49 Наблюдател

    9 4 Отговор
    То е достатъчно да се види диспропорцията на представяне на иZраждане виртуално и в действителност. Виртуално са аслани, на площада, даже и с ДПС са ... знаете си.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 3.14К

    17 7 Отговор
    Световно неизвестният професор Вацов да си стои на бунището без коментар. Но този никаквец Лозанов, 30 години върти точно този тип пропаганда, която приписва на другите. Кеворкян, Вацев, Карбовски, Дачков, са на светлинни години от него. Супер лицемери, които са в стотици повече от тези срещу които пишат. Тия са тотал духовна и нравствена щета. Отврат!

    Коментиран от #52

  • 52 Кажи честно

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "3.14К":

    Каза световната величина 3,14к :))))
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гунчо

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Именно, и аз отдавна си задавам този въпрос. Сега, като няма кого вече да гонят от България, какво ще правят и кого ще обвиняват? Недалновидни кретени и лъжци - това са цялата политическа прослойка в нашата Родина.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тотото

    13 5 Отговор

    До коментар #56 от "Тотото":

    На който не му харесва да тича на козяк за виза, тук е така
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Студопор

    17 4 Отговор
    Дойче зеле и сорсороидите - вън от България!!! Няма да ви се вържем на пропагандата!! Както не се вързахме и на ваксините.
  • 60 Аааааа

    12 3 Отговор
    Да припомня един рефрен: " Времето е наше" - създаден от пиара на Бил Клинтън, в далечната.....сещате се, нали!?
  • 61 123

    9 2 Отговор
    Ле ле ма буламач
  • 62 Трагедия!

    16 6 Отговор
    Скрийте се и никога повече не се показвате, американски джендъри! Изгубихте! Сбогом!
  • 63 Ленче,

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "В Бълггаррия няма лъжа!!":

    Ти ли си?
  • 64 Ленче,

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "В Бълггаррия няма лъжа!!":

    По правописа те познавам
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Вацов върти руската пропаганда

    3 5 Отговор
    и мъти главите на младите по университетите. Тук нещо се е прикрил в храстите.
  • 68 Отвратен от дезинформацията

    13 5 Отговор
    Искам да знам, Димитър Вацов и Георги Лозанов колко пари получават от западните тайни служби и от западните “неправителствени” организации!!! И няма ли да дойде Видовден за тях? Докога ще ги търпим?
  • 69 ежко

    11 4 Отговор
    Още щом прочетох „Антидемократичната пропаганда в България“ и веднага ми се изясни картинката.Георги Лозанов написал статия за един Проф. Вацов които 100% е на гранови заработки.Само дето не е изяснено защо българите не вярват на демократичната пропаганда в България?!?Ето на това ако може да даде отговир Вацов!
  • 70 Мдааа... за истината

    14 4 Отговор
    Проследите пътя на парите....
    Как „Америка за България“ дава милиони на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“
    glasove.com/na-fokus/kak-amerika-za-balgariya-dava-milioni-na-mrezha-ot-medii-i-npo-ta-koito-promotirat-prodalzhavame-promyanata-i-demokratichna-balgariya
  • 71 Дойде време да слушаш СВОБОДНА МОСКВА

    16 6 Отговор
    Божее хибридия... пускаш Бнт, Бтв, Нтв, Дикофф, дръмжиефф, курлезич ...абе от секъде хибридия....

    Вече не смея да отварям нито тоалетна, нито хладилник, фризер и т.н. защото от всякъде изкача фейкинфо колко лош, агресор, изнасилвач и детеядец е Путин и Русия и колко трябва да помагаме на фашагите от Окрайна за да се постигне мир и то като я тъпчем с оръжие... ти да видиш!!!
    Мир с оръжие...БЕЗБОЖНИЦИ!!!
    Ей спрете се малко, засрамете се, намалете хибридията... дайте и друго мнение, истината не е едностранчива... ние можем да мислим и да си правим изводи!!!
    Докарахте ни да слушаме тайно ГОВОРИ МОСКВА както се е слушала някога Свободна Европа!!!!

    Коментиран от #98

  • 72 Бабикян

    9 18 Отговор
    Руснаците са фашаги и грабят чужди земи!

    Коментиран от #81, #93

  • 73 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост от Силистра":

    БЪДИ ЖИВ и ЗДРАВ
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Уса

    13 5 Отговор
    Няма истинска руска пропаганда в БЪлгария,но има изявена американска пропаганда,която превърна повечето русофоби и неутрални българи в русофили.България е толкова бедна и нещастна,че става само за буфер а народа за пушечно месо и само фондация "Америка за България"има нужда от това
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Теодоро

    10 9 Отговор
    МАЗЕН ТА КАПЕЩ ПАСКВИЛ. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 тровите яко

    9 3 Отговор
    А бе , не можете ли да проумеете , че всъщност руската пропаганда сте вие , действате на принципа на отвращаването и несъстоятелността на вашите приказки и дела .С никакви руски пропагандатори не съм се срещал , с вас всеки Божи ден ми ос...н и ви ненавиждам.
  • 84 уайтнойз

    1 1 Отговор
    В малък, полусрутен рудник,
    дом на троли и гризу,

    Ганев остана ли нещо непродадено у душата и перото?
    оно верно, че гладо е по-силен от тока ма... ма знае ли човек?
    съвест?
  • 85 уайтнойз

    1 1 Отговор
    оригинала беше:
    дом на гноми и гризу
  • 86 ежко

    7 2 Отговор
    Когато собствената ти пропаганда не струва -забрани чуждата:)Голямият въпрос който Лозанов трябва да си зададе е "Защо не ни вярват?"

    Коментиран от #88

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 уайтнойз

    4 1 Отговор
    не отчитаме вече вродената недоверчивост на бантускота.. ти му сипваш домашна ракия, а оно те пита захар слага ли? От какво е?
    Деаааа и племето. Със захар и от лайна става ракия. Що му е да знае? Любопитство ли е...

    хубав въпрос към лозанов
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Макробиолог

    8 1 Отговор
    Велика сила ли е ,не ми я фали. Еле па тия дето усвояват милиони по разни програми като --преброяване на блатните патици,пърформанс на различните в подкрепа на единството в многообразието,как шест годишните да масторбирват правилно и прочие..да дават наклон в живота на обществото...проблема е че и едните/запада/и другите /русия/и третите/китай/ не могат да предложат устойчив модел и разумна идеология,приемливи за мнозинствата.....Лозанов и профито са на една светлинна година разстояние от дневния ред на човешкия род в момента.
  • 92 Странно

    12 3 Отговор
    защо някои хора считат русофилите за национални предатели, а "американофилите" за отявлени патриоти! Още по-странно е, че същите тия хора виждат "шпионите" и "пропагандаторите" само в руското посолство, а за всички други са слепи и глухи...Е, всичко това е резултат от "благотворната" западна, по-точно англосаксонска, пропаганда, която денонощно бълва огън и жупел срещу Русия, обвинявайки я във всички божи грехове, дори когато на всички е ясно, че са откровени лъжи! А нима мислите, че последните действия на Киро и Кокорчо срещу Русия са плод на техния патриотизъм ли? На мен поне ми се струва повече престараване в изпълнението на инструкциите, спуснати им от някъде, отколкото, че са изява на тяхно лично отношение към една държава, въпреки че не е това, което е била по онова време, на която дължим собственото си съществуване като самостоятелна държава, а не турски вилает...
  • 93 Ето ви

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "Бабикян":

    един индивид, типиче плод на "демократичната" пропаганда...И с такива като него вече е бъкана цялата страна! Навъдиха се като бълхи на улично псе...
  • 94 Стево

    4 5 Отговор
    Крещящата разлика в стандартите на живот, между Северна Корея и Южна Корея, подкрепяни съответно от Русия и САЩ, показва съвсем ясно, на коя от тях би било по необходимо да захаросва истината!
  • 95 НАГЛОСТТ

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Без коментар":

    АЗ ВИЖДАМ САМО ПРОАМЕРИКАНСКА И ПРОФАШИСТКО-УКРАИНСКА ПРОПАГАНДА ШЕПА ФАШИСТИ СЕ МЪЧАТ да ме убедят че имало руска пропаГАНДА!
  • 96 БРАВО

    2 4 Отговор
    Ушанките изтрещяха!
  • 97 Вярно е , че невежеството е сила !

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост от Силистра":

    Особено в разбърканите кратуни със суроватка !
  • 98 Хич не ми се оправдавий !

    4 7 Отговор

    До коментар #71 от "Дойде време да слушаш СВОБОДНА МОСКВА":

    От русофилията и простотията няма отърване !
  • 99 сороснерес

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последниа Софианец":

    дойче зеле сорос-гьобелс пропаганден...този лозаноф бил автор..от медийния съвет..председател беше..сега изкарва някой друго евро..със сигурност има диплома от СССР..за плозотворна работа в името на българо0руската дружба..няма лошо..полочинката се обърна..с меки части към западна либерална мисъл...каква ирония..
  • 100 Така

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последниа Софианец":

    Елита на България, които всъщност са антибългарари.
  • 101 123-5858

    7 4 Отговор
    По цял ден има проамериканска и про-еврогейдсо-урсулска пропаганда, по националните медии! ПО НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ. Руска просто няма, не се допуска но тоя Вацев ли е, Мацев ли е, търси под вола теле - май е кьорав. Свобода на словото има в България ама друг път!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Пишман доцентът

    6 2 Отговор
    Напразно се мори тоя пишман доцент да дефинира руската пропаганда в България. Руските пропагандатори са десетки хиляди и това е всеки нормално образован човек с познания по история,география,икономика,политика... Пропаганда чрез опорки е добра за дебилни пропагандатори и дебилна аудитория упорито създавана от над 30 години. Руската пропаганда е децентрализирана защото няма нужда да и се спускат опорки. Човек с обща култура търси, чете,сравнява и съответно си казва мнението. Важна е общата култура защото ако я имаш знаеш какво да търсиш,как и къде да го намериш в информационното море.
  • 104 Перо

    5 3 Отговор
    В БГ има само соросистка пропаганда!
  • 105 Реално

    3 1 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА Е ОЩЕ В ГЛАВИТЕ на днешните русороби и русофили...!!!

    "На 18 март 1948 г. в Москва се подписва договор за дружба и сътрудничество между СССР и България", с което България губи всякакъв избор на национален суверенитет и става подчинен и зависим васал, военен и суровинен придатък на СССР... , затова резултата е след 45 години на "Вечна дружба" и сътрудничество между СССР и България, България да е сочена през 90г след разпадането на СССР, като най бедната, технологично изостанала и корумпирана държава в Европа , от която бягат и напускат 3 милиона българи...!!!
  • 106 КИРО ЖЪРТЪ

    1 0 Отговор
    ЕЙ. ЗА. ТОВА. МРАЗИМ ТИЯ
    ПИЯНИ. РУСКИ ФАШИСТИ, ЗАЩОТО. СА. СТРАШНО ОТМЪСТИТЕЛНИ, ПОДЛИ ,
    АБСОЛЮТНИ. ЛЪЖЦИ. И. МАНИПУЛАТОРИ. ТАЯ. ОВЧА
    СГАН ПРОДЪЛЖАВА. ДА МИСЛИ. КАТО СЪВЕТСКИ. ФРОНТОВАК ЧЕ. РУСИЯ Е. НАПАДНАТА ОТ. УКРАЙНА.
    ТОЗИ ОВЧИ. МАНТАЛИТЕТ И. ПРОМИТИТЕ. ИМ. МОЗЪЦИ. ОТ КОМУНИСТИТЕ. ЩЕ. ГИ. ДЪРЖИ
    ВЕЧНО. В КАЛТА НА БЕЗХАБЕРИЕТО.
  • 107 КИРО ЖЪРТЪ

    1 0 Отговор
    ЕЙ. ЗА. ТОВА. МРАЗИМ ТИЯ
    ПИЯНИ. РУСКИ ФАШИСТИ, ЗАЩОТО. СА. СТРАШНО ОТМЪСТИТЕЛНИ, ПОДЛИ ,
    АБСОЛЮТНИ. ЛЪЖЦИ. И. МАНИПУЛАТОРИ. ТАЯ. ОВЧА
    СГАН ПРОДЪЛЖАВА. ДА МИСЛИ. КАТО СЪВЕТСКИ. ФРОНТОВАК ЧЕ. РУСИЯ Е. НАПАДНАТА ОТ. УКРАЙНА.
    ТОЗИ ОВЧИ. МАНТАЛИТЕТ И. ПРОМИТИТЕ. ИМ. МОЗЪЦИ. ОТ КОМУНИСТИТЕ. ЩЕ. ГИ. ДЪРЖИ
    ВЕЧНО. В КАЛТА НА БЕЗХАБЕРИЕТО.