Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2022 21:00 5 270 78

Нима България успя да се отскубне от руската газова зависимост?

  • русофили-
  • газ-
  • българия-
  • русия-
  • гърция-
  • кирил петков-
  • зависимост-
  • война-
  • герб

Руската пропаганда се бори за връщане на зависимостите

Нима България успя да се отскубне от руската газова зависимост? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция е успех за Кирил Петков и неговия кабинет. Министър-председателят в оставка изпълни обещание, което даде в началото на годината, че интерконекторът ще бъде завършен до края на юни.

ГЕРБ се опитват да омаловажават успеха

Още новини от Украйна

Газовата връзка при Комотини е възможност за реална диверсификация, за това България да се отскубне от енергийната зависимост от Русия, която трае десетилетия наред. Чрез интерконектора ще бъде покрито 1/3 от нашето годишно потребление на газ, което е общо около 3 млрд. куб. метра, при това, ако се доверим на думите на Петков, на 1/3 от цената на "Газпром".

ГЕРБ, в лицето на лидера на партията Бойко Борисов и Делян Добрев, веднага се опитаха да омаловажат значението на проекта. Те определиха газовата връзка като "бутафорна", защото по нея "още не течал азербайджански газ". Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора обаче би трябвало да стане факт след няколко седмици. Те са необходими, за да се спазят задължителните административни процедури, т.е. става дума за формалност.

Удобно се пропуска от ГЕРБ, че дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ през временната точка на доставка - Неа Месемврия. Борисов подчерта, че азербайджанският газ бил "договорен още преди години" от президента Първанов. Дори това да е така, лидерът на ГЕРБ премълчава, че по време на 12-годишното управление на "проевропейската" му партия проектът беше на трупчета. За сметка на това, ГЕРБ реализираха крайно неизгодния за българските данъкоплатци "Турски поток", който обаче е печеливш за Кремъл и вероятно за неговите партизани по нашите земи.

Не, България вече не купува основно руски газ

При всички забележки, които можем да имаме към Петков, този път коментарът и сметките му са точни: "Турски поток - 3 млрд. лева - 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка - 0.5 млрд. лева - 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ", написа той.

Унгария, която е на 85% зависима от руския газ, вече води преговори за внос на газ през България и Румъния - потенциално също през интерконектора при Комотини. Газовата връзка между България и Гърция е значима не само за региона, а за европейската сигурност изобщо.

Енергийният експерт Васко Начев опроверга пред бТВ фалшива новина, която бе лансирана както от бившата енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ, така и от "прокремълски" коментатори и анализатори че България продължавала да купува руски газ, "при това 30% по-скъпо". В действителност, основните източници за потреблението у нас в момента са два: втечнен газ от САЩ и азерски газ.

Руската пропаганда се бори за връщане на зависимостите

Изглежда, че наесен в България ще бъдат проведени поредните предсрочни парламентарни избори. Първо обаче ще има служебно правителство, конструирано от президента Радев, който остро критикува външната политиката на кабинета "Петков", особено в сферата на енергетиката. Дали новият служебен кабинет ще продължи да договаря по танкер на месец от САЩ? Дали няма да наведе глава, да се опита да направи лупинг във външната политика, като затопли отношенията с "Газпром", респективно с Кремъл? Нищо чудно, руската посланичка Митрофанова да стане "персона грата", а "Лукойл" пак да спре да плаща данък печалба…

Руската пропаганда у нас се засили многократно след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна. През юни 2022-а, в сравнение с април 2022-а, "проатлантическите симпатизанти" у нас са намалели от 63% на 39% по данни на "Алфа рисърч", а почитателите на съюз с "Русия, Беларус и др." са се увечили от 13 на 23%. Не е изключено ПП да платят тежка политическа цена заради твърдия прозападен курс, който заеха особено в края на предсрочно прекратения им мандат. Колкото и да не се хареса това на местните лъжепатриоти, сме длъжни да кажем, че всъщност този курс е пробългарски, той е в името на нашата национална сигурност.

Прекратяването на енергийната зависимост на България от Русия унищожава хранителната среда на руските проксита у нас. Да зависиш от милостта на монополист с имперски претенции винаги излиза по-скъпо от това да можеш да разчиташ на няколко източника на енергия.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    73 100 Отговор
    Ще видим.На Радко фатмака е поставена задача да върне България под руския газов ботуш.Не трябва да се допуска.

    Коментиран от #16, #78

  • 2 Адам Хилтън

    103 51 Отговор
    Ще се отскубнем бе - ще отскубнем всичките дървета и храсти от горите си, да се топлим тая зима.

    Коментиран от #74

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ай стига глупости бе,

    45 77 Отговор
    ако не беше ГЕРБ тоя газопровод нямаше да го има , кого лъжете и преписвате на тия неща за, които нямат грам участие, тия детска площадка не съумяха да направят, единствено пиянстваха и се дрогирана !
  • 6 Урюрвкос

    82 38 Отговор
    криво-разбран национален интерес е да разрушаваш нещо което е работило десетилетия а новото още не е готово или е "бутафорно". Важното е първи да се похвалим с големия "успех" а следващите да вадят кестените от жарата.
  • 7 Някой

    79 34 Отговор
    Защо ли не е изненада, кой ни набива малоумни клишета. Сомо дето тази газ е пас руска, ама през посредници.

    Коментиран от #34

  • 8 Сатана Z

    61 45 Отговор
    Киро Простото поне ще научи Българите да ядат пасти през зимата поради липса на хляб,
  • 9 DW и още новини от Украйна????

    55 29 Отговор
    Коментират Руската газ и още новини от Украйна!! Никой не го интересува Украйна в България!!
  • 10 Подкрепа за Кирил и Асен

    55 81 Отговор
    Единствения Премиер, който постави България пред интересите на руzкия окупатор !

    Коментиран от #13

  • 11 Ама

    64 35 Отговор
    Най-лесно е да се горят мостове.По-трудно е да се остави отворена вратичка.Ама тъй е,щом нашите политици се чудят на кой "цар"да слугуват.Защо не си изпълним докрай поне договора с Русия.В нея е и хляба и ножа.Колкото и да се пъчим, все ние сме потърпевши.Днес и двата лиценза за поправка на вертолети са си взели.Ама ние продължаваме с ударите на главата в стената(Русия) и се радваме ,че стената я боли.Образно казано.

    Коментиран от #21, #56

  • 12 А бе,

    41 20 Отговор
    ще се отскубне на върба !
  • 13 Възрожденец

    39 64 Отговор

    До коментар #10 от "Подкрепа за Кирил и Асен":

    Всички останали са или зависими и корумпирани, или страхливи да се опълчат на най-големия ни душманин. Няма страна, която да е причинявала толкова беди и страдания от русия !
    „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”

    Коментиран от #17, #39

  • 14 го шо

    51 20 Отговор
    за цената, за цената кажете! другите масали - на пси.хо.десните между библиотеката и военна академия. не нам, не нам!

    Коментиран от #25

  • 15 Зззз

    61 18 Отговор
    Отскубнала се е на кукуво лято . Иде зима ,бизнеса реве ,сутринта имаше публикации ,Шри Ланка ни зове.
  • 16 Шушон америкакански

    36 22 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Да , за това ни прекара с американците Киро и Кокорчо . Защо не покровителства Възраждане , а се прави , че няма такава партия .Радев е твърдо Натовец .

    Коментиран от #67

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 реру

    48 4 Отговор
    Повече от 10 години някои не искаха да повярват че се разработва и влиза на въоръжение такова мощно и далекобойно оръжие...

  • 19 Павел пенев

    68 27 Отговор
    Успяхме да се отскубнем от руската газ и ще останем без газ. Продажни западни идиоти, които години дрънкаха за диверсификация,което е означавало на практика бойкот и забрана на руската газ, но ние да му мислим като си ги избираме с дипломи от САЩ.

    Коментиран от #40

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ха сега де!

    31 28 Отговор

    До коментар #11 от "Ама":

    За хляба е спорно, но ножа е в нас! по колкото искаме, по толкова режем! Ако не ти харесва имаш избор Русия, където колкото ти отрежат - толкова! Успех!

    Коментиран от #55

  • 22 !!!?

    20 14 Отговор
    Газпром - дългата ръка на Кремъл !!!?

    Коментиран от #41

  • 23 Асан

    39 13 Отговор
    И аз научих магарето да не яде сено! Пък, то, взе че yмpя...

    Коментиран от #68

  • 24 Ама много плоско,

    45 16 Отговор
    много теоретично и нереално!Какво е решено с новата връзка с Гърция ,има тръба но няма газ и няма да има,недостига и вие го знаете,но сте царе на лицемерието!
  • 25 Енергетик

    31 40 Отговор

    До коментар #14 от "го шо":

    В момента от Газпром цената е 278 лв. В България ползваме газ на цена 180 лв. Русия винаги ни е продавала скъпо - двойно и тройно завишени цени, за да има за слугите си.

    Коментиран от #59, #77

  • 26 дфгхйкл

    18 2 Отговор
    Въпроси:
    Без терминала "Александруполис" няма смисъл?
    А нашата си газ край Враца кога ще я вадим?
  • 27 Мнение

    33 10 Отговор
    Много са зле...на нас не ни се плащат високи сметки и тея викат "руска пропаганда"?Дай да плащаме лихвите на посредниците и да се кефим,а?!
  • 28 Естествено дв

    35 16 Отговор
    Та от какво се откъсна България?.Откъсна се от евтиния руски газ за сметка на същия от Гърция на двойна цена.Интерконектора с Гърция,който ни представят за панацея!През него ще минава азерска газ,но колко никой още не знае.Но се знае че Италия е подписала договор с Азербайджан,за толкова газ,че за България може и нищо да не остане!!!
  • 29 В.В.П.

    28 15 Отговор
    Тъкмо решихме да се ,, ОТСКУБНЕМ,ОТ ГАЗОВАТА БРИНКА,,И ГАЗТА УДВОИ ЦЕНАТА СИ ..ИИИ,,,ако наистина се ОТСКУБНЕМ .!?.България няма ресурси ,и трябва да купува .Рф предлага ..Къде е проблемът .?Това е заповед от сащ ,дава яки рушвет на управата на някои държави..Да я набутат в калта ..у в заеми...Сащ ,няма какво да предложи на България!..

    Коментиран от #69

  • 30 Вярно

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Само един е, и е безработен скапняк, който живее от помощите и данъците ни.
  • 31 В.В.П.

    18 15 Отговор
    В Азербайджан газта е руска .Газпром..Никой няма да даде на тези индианци ,да продават..Бутат на Алито,яки черни кинти..и това е ..Ако се опъне ,ще го махнат ..Със сила или без сила

    Коментиран от #46

  • 32 Пепи

    17 8 Отговор
    Навремето се майтапехме, че авто стъклата с ръчно сваляне са електронезависими. Сега сме газово независими.
  • 33 А робската

    25 13 Отговор
    И унизително зависимост от ЕС не е ли престъпна

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 E това вече

    21 27 Отговор

    До коментар #33 от "А робската":

    е пълна дивотия. Ние сме членове на Евроепйския съюз и не сме в неравностойна зависимост от него, както от рашистан. Освен това членството в Европейския съюз е НАШ избор. Да се кланяме на Путлер не е наш избор, а на няколко жалки национални предатели.
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 17 Отговор
    да ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 8 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ настроиват ХОРАТА един срещу други но УМНИТЕ ХОРА не им се хващат на уловката
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор
    всичко е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 14 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    НАТО е ЗЛОТО
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 7 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА абесплатен обяд няма при капитализъмът няма социялна справедливост
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Уса

    15 13 Отговор
    Който ви освободи той ще ви пороби,казал го е велик българин
  • 46 Казуар

    23 3 Отговор

    До коментар #31 от "В.В.П.":

    След като газта е руска, на Газпром, защо България преговаря с Азербайджан.

    Коментиран от #50

  • 47 123

    15 10 Отговор
    Освободихме се от руската, за да ни диверсифицират с американската. Ако не знаете прясна новина - диверсификацията у нас ще се прави от новосформирана американо-българска компания! Но по принцип се прави защото сме били много зависими. За това сега вече всичките зависимости от Русия стават зависимости от САЩ, но това не е зависимост, това е свобода. Нещо като да ти махнат белезници от лявата ръка и да ти ги сложат на дясната, но пък си вързан към друга тръба. И остава само да се молиш да се обслужваш с ръката, която не е вързана.
  • 48 Охо-бохо

    12 7 Отговор
    Ще се откъснем и от зависимостта си от храна и топлина! Да се откъснеш от нещо жизнено важно, което ползваш надеждно доставено на добра цена е евроатлантическа ценност ли?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ужассс

    14 5 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    Защото не четеш. В Азербайджан дружеството, което добива и продава газ е акционерно, Половината акции са на ,,Газпром". Та как мислиш ще се развиват нещата при това положение?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Причината

    8 0 Отговор
    "Газовата връзка между България и Гърция е значима не само за региона, а за европейската сигурност изобщо"

    Поради тази причина турците имат ...севда... с Гърция. Те искат да контролират по-широката област, енергийните доставки на цяла Европа и да диктуват волята си. Но докато Гърция съществува, това никога няма да се случи. Няма да има връщане към дните на тяхната прогнила и варварска империя!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ама

    12 7 Отговор

    До коментар #21 от "ха сега де!":

    Скоро един депутат припомни максимата,че никой не си къса дрехите,преди да си е купил други.Е...нашият Премиер спря газа без да има сигурни други доставчици,ама потърпевш е целокупният български народ.Та каква свобода те грее,когато ще се наложи да мръзнеш зимата.Да не говорим,че всички стоки са обвързани с газа.По-силни икономики се притесняват вече,но ти си живей в свой измислен свят.Пък това,че гледам РЕАЛНО НА нещата,не значи,че съм ФИЛ.

    Коментиран от #57, #70

  • 56 Д Петров

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ама":

    За чий са ни лицензи, от някакви чукчи, за ламарините им? Ние сме в НАТО, и Европа, няма да купуваме повече, русляшка скрап!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Д Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Лея13":

    Общото е "в червата" Аз пък, ги обичам - не изброените от тебе, а женските.
  • 59 газ потребител

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Енергетик":

    Остави ги тия! Тук освен коментарите на напълно некомпетентни хора е пълно и с такива, които никога до сега не са плащали и стотинка за руска газ. Обзалагам се, че всики пишещи в подкрепа на монопола на Газпром са на парно и нямат представа колко плаща държавата, т.е. всички ние за да дотираме тяхното "топло".

    Коментиран от #61

  • 60 Дойче унтерменшите пак лъжат

    16 4 Отговор
    Германската пропаганда ДВ пак ръси небивалици. Направо плуваме в евтин газ, а пък те започнаха да копаят въглища, понеже са много "зелени"!
  • 61 След Киро потоп

    9 4 Отговор

    До коментар #59 от "газ потребител":

    Ти явно си нямаш и представа че сегашната цена на КЕВР е много под изкупната цена, т.е. до есента ще ви вдигнат потребителската цена до небесата. Ела пак когато те изгърмят с 3000лв за парно, ако въобще има газ, което не се очертава! В момента точат от Чирен, вместо да го пълнят.

    Коментиран от #63, #64

  • 62 Петър Чолаков DW! Българското

    11 3 Отговор
    Се оказа най голямия Слугинаж и най тъпото в ЕС!! Ще копуваме газ от някъде си,на цени по вусоки за да покаже Правителството, колко сме послушни и верни на някой!! Петър Чолаков, Мекере си!! DW си го знае
  • 63 газ потребител

    7 0 Отговор

    До коментар #61 от "След Киро потоп":

    Ето това имах предвид като написах "некомпетентни". Директно потребявам газ от 17 години. Така, че не размахвай плашило във вид на руския флаг пред мен. Що се отнася до това каква ще е цената на парното, не мога да знам и никога не ме е интересувало. За цената на газа мога да кажа само, че никой не може да знае колко ще е след месец, а камо ли на зима. Даже и ти.
  • 64 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "След Киро потоп":

    Топлоцентралите в България са проектирани за мазут. Купил си си бензинова кола, ама искаш да я караш на газ. Не може, ще караш това което си си купил. Скъпо, евтино - това е положението, проектирано за мазут, ще работи на мазут.

    Коментиран от #66

  • 65 Българка

    11 4 Отговор
    Г-н Чолаков , последните изречения са показателни от къде точно идват парите за да ви се плати , за тази драсканица, а именно Козяк. Факта , че до тук е дошъл само ЕДИН кораб с втечнен газ и то от Близкия изток (не е американски) го пропускате. Факта, че цената след трансформиране на гръцко пристанище е висока , също го пропускате. Фактите, че освен този кораб няма договорени обеми и август не е осигурен също го пропускате. Дали факта , че САЩ купува руски газ и го втечнява го пропускате от незнание или така ви нашепва Козяк? При политическата обстановка , когато се взимаше решение за Турски поток, срествата и строежа , бяха оправдани. Вие като прочут анализатор, знаехте ли какво ще стане ? Лесно е да се плюе от позиция на времето. Дали сегашните решения няма да бъдат фатални за България след 3 години? Кой знае, но продажници като вас ще има и може би ще оплюят и вас.
  • 66 Дядя

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Рико":

    "Топлоцентралите в България са проектирани за мазут. Купил си си бензинова кола, ама искаш да я караш на газ. Не може, ще караш това което си си купил." Абе ти по цял ден ли висиш тука за да пишеш щуротии? Топлофикациите отдавна са минали от мазут на газ. Дори сега във връзка с кризата ще минават отново на мазут! Копирам ти едно решение на еко министъра от далечната 2009 г. за да разбереш каква шушуминга си-" Във връзка с преминаването на редица инсталации от природен газ на мазут заради кризата с доставките на природен газ, по разпореждане на министър Джевдет Чакъров се следи с повишено внимание качеството на атмосферния въздух чрез Националната автоматична система за мониторинг на атмосферния въздух. Автоматичните станции дават всеки час информация за основните замърсители."
  • 67 Ударил Греда

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шушон америкакански":

    Хмм... натовец да се изхвърли, че Крим е руски... ти по-добре започни да пиеш лексотан
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ударил Греда

    2 10 Отговор

    До коментар #55 от "Ама":

    Ами той Газпром спря газа, Киро не го е спирал.

    Коментиран от #72

  • 71 къшшш

    8 2 Отговор
    Да речем, вече не сме зависими от руския газ. Тогава сме зависими от друг газ, като нямаш нещо, не седиш без нещо? Американските танкери отплуваха в далечината, а газа, който внасяме от Гърция с голяма надценка е руски. Тогава за какво изобщо говорим?! И що Дойче зеле не си погледнат в собствената паничка - Германия без руски газ е свършена, да може и да не им харесва, но си остава зависима. Откъде накъде бедна да не кажа мизерна България ще е независима, но вече непоносима една и мизерна? Само защото ЕС така му е скимнало? Айде разкарйте се вече с вашите платени дивотии. Никой не ви вярва.
  • 72 яяя

    9 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ударил Греда":

    Той отказа да плаща, за разлика от почти всички страни от ЕС. Ти като отидеш в магазина и откажеш да плащаш, дават ли ти стоки? Не, разбира се. Но в козяшки стил ще кажеш - от магазина ми спряха хляба и млякото, хахахах.
  • 73 И тогава

    4 3 Отговор
    под коя зависимост отиваме?
  • 74 Цветко ХРИСТОВ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Със киру така ке бъде.
  • 75 Мунчо

    1 0 Отговор
    Есента ще стане ясно колко е успешно....
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Енергетик":

    Куюмджиев: С руски газ цената щеше да е с 20-30% по-евтина... Какво значи цена в момента..280лв...Всеки да гледа своя интерес..както Унгария..но за това трябва да има Орбан , а не простокирчовци..
  • 78 чекмедже 2

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    дойче веле-сорос-гьобелс пропаганден..да живее желирания газ и въглища..