3 57541

С пагони, русофили, ако може да са от Пловдив

 • румен радев-
 • гълъб донев-
 • русофили-
 • пагони-
 • военни-
 • служебно правителство-
 • бсп-
 • дпс-
 • герб-
 • русия-
 • пловдив

Третият стълб в банката кадри на президента Радев е на хора, симпатизиращи или свързани с Русия

С пагони, русофили, ако може да са от Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С пагони, русофили, ако може да са от Пловдив. Какви хора назначава служебното правителство/ "Свободна Европа"/ автори: Генка Шикерова и Борис Митов

Още в първите си дни служебното правителство смени почти всички областни управители и ръководителите на полицията, митниците и данъчните. Много от новите назначения се отличават с миналото си в армията и службите. Какво друго ги обединява?

Неписаната традиция гласи, че основното задължение на едно служебно правителство е да подготви следващите избори. Конституцията, разбира се, не ограничава по никакъв начин правомощията на служебния кабинет и той може законно да прави абсолютно всичко, което прави и едно излъчено от парламента правителство.

Четвъртото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, се зае със светкавична чистка и само за първата седмица успя да смени голяма част от ръководния състав на държавата. Това предизвика въпроса дали служебната власт се кани да управлява по-дълго от два-три месеца, колкото се очаква да продължи животът ѝ. Изборите са на 2 октомври и след това Народното събрание трябва да избере друго правителство.

Поведението на служебното правителство на Гълъб Донев изобщо не говори за толкова кратък хоризонт. Въпреки декларациите, че не подготвят чистки в министерствата, наследени от разпадналата се коалиция на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, служебното правителство предприе точно това. Още в първите дни Гълъб Донев смени 25 от общо 28 областни управители, както и ръководствата на ключови служби като полицията, данъчните и митниците. При това без да обяви никакви мотиви за уволненията.

На пръв поглед обаче новите назначения си приличат по няколко основни линии. Близо половината от тях са бивши кадри на армията, МВР, ДАНС и дори бившия репресивен апарат на комунистическата власт - Държавна сигурност. Ангел Стоев в Пловдив и Огнян Михайлов във Видин са бивши щатни сътрудници на ДС. Макар да не отрича тази особеност, пресслужбата на кабинета “Донев” твърди, че “отделни елементи” от биографиите на новите назначения във втория ешелон на изпълнителната власт “не могат да представляват сами по себе си аргумент за тяхното назначаване”.

Военен, полицай, военен

Служебното правителство започна с кадровите смени веднага след встъпване в длъжност. Това, което прави впечатление, е, че в професионалните биографии на новата власт преобладават хора, свързани със службите на МВР, ДАНС и армията. Служебният премиер Гълъб Донев е представен като експерт в сферата на социалната политика и демографията, но е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Същото училище е завършил и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той е завършил и Военната академия „Г. С. Раковски” в София. Работи на различни длъжности в сферата на отбраната, последната от които е началник на щаба на военновъздушните сили. Бившата външна министърка и настояща заместничка в министерството на отбраната Тедора Генчовска също е завършила Военната академия и е работила в генералния щаб на Българската армия.

Външният министър Николай Милков също е свързан с военните. През годините той е работил на различни длъжности в Министерството на отбраната. Петър Георгиев, който е назначен за заместник-министър на спорта, е доцент и член на факултетния съвет на Факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Академията на МВР в София.

При областните управители тенденцията да се назначават кадри, свързани с полицията, отбраната и службите за сигурност, е още по-отчетлива. От 25 областни управители 11 имат образование или професионален опит в сферата на сигурността. В отговор на въпроси на Свободна Европа от Министерския съвет казаха, че "мотивите за назначаването на областни управители са комплексни и касаят както професионалния и образователния им ценз, така и редица техни качества, които допринасят за оценяването им като подходящи за съответната длъжност, например – предишен опит, способност за носене на отговорност, личен авторитет и др.".

От правителствената пресслужба казаха, че "отделни елементи от биографията на различните областните управители не могат да представляват сами по себе си аргумент за тяхното назначаване". За втори път служебно правителство на Румен Радев назначава областни управители с такъв профил. Половината от областните управители, които бяха назначени в средата на май миналата година, също бяха кадри на МВР и ДАНС.

Кръгът "Пловдив"

Втората многобройна група от новоназначени в четвъртия кабинет на Румен Радев е тази на хората от Пловдив. Известно е, че като пилот и командир на Военновъздушните сили Румен Радев е свързан с базата в Граф Игнатиево, която е близо до Пловдив. От този регион са и двама от най-близките секретари на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Първият отговаря за правните въпроси и антикорупцията, а през 2017 г. беше вътрешен министър в първото служебно правителство на Радев. Вторият е секретар по вътрешна политика. В четвъртото служебно правителство на Радев през 2022 г. цялото висше ръководство на МВР вече е от Пловдив. От там са министърът Иван Демерджиев и главният секретар Петър Тодоров. Бившият началник на областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Илков е назначен за директор на Главна Дирекция "Национална полиция".

Пламен Славов, който е заместник в Министерството на културата, е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, където е доцент по история на религиите и по национална сигурност. Той също беше секретар на президента. От Пловдив в новото правителство е и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. С Пловдив са свързани заместник-министрите Надя Клисурска, Георги Събев и Захари Христов.

Заместник-министърът на финансите Александър Пулев също е роден в Пловдив. Според Офнюз Пулев е познат и съученик на транспортния министър в служебния кабинет Христо Алексиев. Самият Алексиев също е свързан с Пловдив. Той е бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Част от кариерата му в транспортния бранш е свързана с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП), който оглавяваше областната структура на БСП в Пловдив. Мутафчиев пък е близък с бизнесмена, бивш член на БСП и почетен консул на Русия в България Георги Гергов.

Името на Гергов често се използва от представители на ръководството на БСП. Те го обвиняват в сътрудничество с ГЕРБ. Изключеният в началото на 2021 г. от БСП бизнесмен се появи на обща снимка с президента Румен Радев през септември 2020 г. Тогава двамата гостуват на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова и седят на една маса. Освен съпругите им, до тях на масата са още бившата депутатка от БСП Весела Лечева и нейният партньор. Лечева днес е министър на младежта и спорта.

Група "БСП-опозиция"

Лечева е част от третата група, която изпъква сред назначенията на служебното правителство. Това е т.нар. вътрешна опозиция в БСП. Нейни представители са министрите на правосъдието Крум Зарков, на спорта - Весела Лечева, и земеделският - Явор Гечев. Крум Зарков беше в инициативния комитет за издигането на Радев за първия му мандат като президент. Той беше конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП. В края на юни Зарков каза в интервю за бТВ, че, ако БСП се яви на още едни избори, ръководена от Корнелия Нинова и нейния екип, катастрофата е неизбежна.

Весела Лечева е един от основните критици на Корнелия Нинова. "Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова видя кой празнува в щаба в НДК, но пропусна да види, че празнуваха и структурите на партията ни в цялата страна. Да, аз се хванах на хорото на Радев, а тя избра да се хване на хорото на ГЕРБ и ДПС", написа Лечева след победата на Румен Радев в изборите за президент.

Явор Гечев също е част от вътрешната опозиция в БСП. Той беше заместник-министър на земеделието в служебното правителство на Стефан Янев, но беше освободен след като БСП пое земеделското министерство в рамките на коалиционния кабинет на Кирил Петков. В началото на август БСП се разграничи от тримата служебни министри в кабинета на Гълъб Донев. Решението важи и за зам.-министрите, областните управители и зам.-областните управители от редиците на партията, назначени от новото служебно правителство.

Русофили и щипка "ДПС"

Третият стълб в банката кадри на президента Радев е на хора, симпатизиращи или свързани с Русия. Те са основно в сферата на енергетиката. Името на министъра на енергетиката Росен Христов не е популярно. Той беше представен като "международно признат специалист по придобивания и преструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие". Като такъв е работил дълги години в Русия. Началник на кабинета на министъра на енергетиката е Любомира Ганчева. Според Офнюз тя е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, като заместник-председател на партия АБВ. Основаната от президента (2002-2012) Георги Първанов партия има официално споразумение за партньорство с партията на Владимир Путин "Единна Русия".

Като наблюдател на референдума за незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. Ганчева казва, че “за мен начинът на организация на гласуване е образец, всичко е организирано много добре” и добавя, че ще използва получения в Русия опит за реформиране на българската избирателна система. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков е открит привърженик на руския газ. Той е част от Стратегическия съвет при президента. Еленко Божков е съдружник на Кирил Добрев в дружеството за производство на ток "Пирин Ват". Добрев също е част от вътрешната опозиция в БСП на Корнелия Нинова.

Сянката на ДПС хвърля министърът на електронното управление Георги Тодоров. Той има дълъг стаж в държавната администрация на различни постове. Тодоров е бил заместник-министър на транспорта на Данаил Папазов по време на правителството на Пламен Орешарски. По-късно Папазов стана съдружник на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в "ТЕЦ-Варна". Като председател на борда на "Пристанищна инфраструктура" Тодоров дава без търг договор за близо 400 млн. лв. за удълбочаване на Варненското пристанище. Пристанището обслужва ТЕЦ-а на Доган. През април МВР съобщи, че е предало на прокуратурата договора за удълбочаване на пристанището във Варна. Според разследващите при удълбочаването на пристанището във Варна, възложено през есента на 2019 г., е извършено престъпление.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 00014

  53 19 Отговор
  Голям плач - метлата играе. Онези ПП и ДБ си помислиха, че са слезли от Олимп. А резултатът е воня - смесена и с вонята на гнила тиква.
 • 2 абе тая не караша ли такси?

  31 18 Отговор
  автори: Генка Шикерова

  голям смях е тая таксиметровата навярно освен такси и пълно обслужване предлага вечер

  Коментиран от #34, #40

 • 3 ТаУмВзе

  31 16 Отговор
  Обаче типчето си бичи платените Халюцки Яко! Запомнете го! Скоро окрайна няма да има Официално! Z
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 ген Деса Решетникова

  6 12 Отговор
  Сумистката 8-ми дан (категория над 150 кг) си сложила фередже вече?! А за мене един филм "Мисия Камино" не щат да направят?!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 провинциалист

  12 0 Отговор
  "ако може да са от Пловдив" - от кой квартал?

  Коментиран от #14

 • 11 Някой

  26 12 Отговор
  Злобеете ли? Злобейте!
  Американофили!
 • 12 Мнение

  30 17 Отговор
  Махнали са ми коментара.Пак ще го напиша.Това е платена статия с цел да очернят служебнито правителство,защото разкриха как ни източват държавата включително от Дубай.
  Това са новините от предната седмица:"Само от началото на седмицата са платени над 800 000 лева на офшорна фирма от Дубай - фалшив посредник", пише още той."
  Ще ги изкарат какви ли не,защото им спират далаверата.А ако участвате в подкрепата на тази черна PR кампания значи сте съгласни да крадат България през Дубай.

  Коментиран от #16

 • 13 Зззз

  25 6 Отговор
  Еее,при Роско беше краварофили по възможност от гоцеделческо на хранилка при НПО та хранещи се от шорош.
 • 14 един от многото

  12 4 Отговор

  До коментар #10 от "провинциалист":

  Столипиново , Шекер махала , Аджи Асан махала , ж.к. Изгрев!

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Той

  17 12 Отговор

  До коментар #12 от "Мнение":

  Какво отиват че,са русофили та тя 70% от България е русофилска .Това не значи че, хората са лиши...
 • 17 Зззз

  27 5 Отговор
  Върнал се е от отпуск и яко захлебва. От сутринта 5 публикации пълни с отрова и злоба.

  Коментиран от #33

 • 18 Бай Ставри

  16 19 Отговор
  Понеже тези който даваха парите от руските консулства ги изгониха и много хора от филибето останаха без заплати.Сега вече ги назначиха на държавната хранилка да не са капо
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Селския

  15 1 Отговор
  А от селата около Пловдив може ли ???
 • 28 Само едно допълнение

  17 1 Отговор
  Онзи където плаща да се пишат клевети и е крал държавата се надявам да се радва на пясъчната буря в Дубай.Малко му е!
 • 29 защо

  3 1 Отговор
  "Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036." Плюс името на публикуващият = ........
 • 30 НЯКОЙ

  11 2 Отговор
  Ясно е от горния анализ, че за пореден път яко сме го загазили! Мислете и гласувайте на 2 октомври, иначе сме загубени!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 ДжамбазовГеяПомакаНещастен трябва да бъд

  9 0 Отговор
  заличен. Вписването му е задължително в бройките починали от Ковид на МастуятаШумовЖената
 • 33 За това ще бъде публично бит

  5 0 Отговор

  До коментар #17 от "Зззз":

  Ако ще 5 шапки и 10 очила да сложи. Ще му строша главата липно.
 • 34 Моряка

  10 5 Отговор

  До коментар #2 от "абе тая не караша ли такси?":

  Какво такси,бе братко ,Генка е от най големите грантаджийки на Америка за България,чист идеологически диверсант.Ни се срамува да бълва мръсотии.
 • 35 Peдник

  12 5 Отговор
  Фатмашката масонска ложа от Филибето под фуражката на Решетников възстановява позициите си! А във Варна е ГРУ-ТИМаджийския катун!
 • 36 Коко

  12 11 Отговор
  Какво като са били кадри на Държавна сигурност? Някой в Израел дали ще упрекне някого, който е служил в Мосад? Държавна сигурност е вършила своята работа по опазване сигурността на България. Тъпчем в калта самите себе си.
  А Генка Шекерова да си смени турската фамилия и да се нарече на български - Захарова.

  Коментиран от #39

 • 37 Радев готви

  1 7 Отговор
  ВОЕНЕН ПРЕВРАТ.
 • 38 Много

  3 5 Отговор
  Точен коментар, абсолютни истини . Особено впечатляващ анализ на отношението към Нинова. Кой ще отрече очевадното. Беше отвратително поведението на Лечева, на К. Добрев, на Зарков...Лечева няма нито визия, нито дар слово, нито възгледи , идеи ...срам ме е да я гледам и слушам. Опитва се да говори, но нищо не казва. Елементарна , но усвоила маниерите от обкръжението на покойния вече съпруг, когото прежали приживе. И.т.н. За гаменския стил и поведение на Добрев ...все мразещи Нинова, опозиция , ама на какво, на какви нейни позиции. Така и не става ясно. Опозиция са заради лични сметки, на които тя се противопоставя. И ето ...необяснимо на този етап защо Радев допусна на хорото си тези хора . И Йотова явно забрави , когато размахваше пръст в закана към него , ако кривне от линията ...А те и двамата на трапезата с червения олигарх , когото Нинова изрита. Ами какво да ги прави такива.
 • 39 Пкгтъуио

  2 2 Отговор

  До коментар #36 от "Коко":

  Мосад работи за благото на Израел, а бившите
  ДС ченгета за себе си и за Русия, което си е за затвор.
 • 40 Про100 100

  1 1 Отговор

  До коментар #2 от "абе тая не караша ли такси?":

  Явно за теб между Генма Шекерова и Миролюба Бенатова няма никаква разлика!!
 • 41 Перо

  2 1 Отговор
  Основният кадровик на Радев е бившия селски полицай и настоящ масон от Пловдив,Пламен Узунов,чиито връзки с престъпниците Бобокови станаха явни! Статията е вярна! Цялата държавна администрация в София се напълни с фелибета!