30 Юли, 2022 13:00 5 862 91

Българският избирател - опит за портрет

  • бойко борисов-
  • кирил петков-
  • симеон сакскобургготски-
  • герб-
  • бпс-
  • демократична българия-
  • дпс-
  • избирател-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • портрет

Царят и НДСВ разбиха двуполюсния модел и създадоха условия за формиране на критична маса, оглеждаща се за играчи без политическа биография

Българският избирател - опит за портрет - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На последните парламентарни избори, които се проведоха заедно с президентските, си направих експеримент - застанах пред училището, където е нашата секция, и се опитвах по „външни белези“ да позная кой за кого гласува. В края на 2021 се оказа, че това не трудно…

Пъстрата електорална картина

Идва млада двойка на велосипеди, в еднакви пуловери, приятно развълнувани. Казват си нещо и тя остава да пази велосипедите, а той тръгва да гласува пръв. Поздравява ме любезно без да се познаваме и вече съм убеден, че са новите от „Продължаваме промяната“.

На тротоара до входа спира кола, от която излиза закачлива дама с грижлива прическа и уверени маниери. Сочи на портиера, който я гледа объркано, някаква лепенка на стъклото и оставя след себе си дъх на скъп парфюм. Не си представям за кой друг би могла да гласува, освен за ГЕРБ.

За следващите двама няма съмнение, че са от БСП, не само заради характерната електорална възраст, но и защото тя демонстративно си е сложила червена бейзболна шапка, напълно неуместна за пенсионерския ѝ вид. Върви устремено напред, а той във видимо лошо настроение се тътри след нея – може би са го заболели краката, а може би е разколебан и вече не му се гласува за никого.

За едно момиче с нацепени дънки и гърди няколко номера по-големи от дадените ѝ по рождение пък направо дочувам, че е за ИТН. Вероятно е с майка си и изглежда са се карали по целия път. Когато минават край мен, дъщерята почти вика: „Политиката не ме интересува, просто Слави е пич и ми харесва, това не можеш ли да го разбереш".

Приближава се професор, когото съм срещал из университета с все същото протрито сако, който ме заговаря: „Нашите май пак отидоха на опашката…“. Давам си сметка, че сигурно ДБ има предвид.

Тъкмо да си помисля, че и якият „батка“ с рокерското яке е от ИТН, когато ни хвърля с професора заплашителен поглед и дълго не го отмества, за да стигне до нас прозрачното му послание: като дойдем на власт, ще ви пратим, където ви е мястото. Ясно ми става, че е от „Възраждане“, защото техният лидер отдавна отправя подобни заплахи, но не с поглед, а в прав текст.

Може би, тъй като училището е в центъра на София, никой не ми заприлича да е за ДПС.

В тази шарена картина на българските избиратели не само повечето са жени, но и те, както сочи социологията, по-често казват на мъжете си за кого да гласуват, отколкото обратното. Това е знак, че политическите аргументи са отстъпили пред битовите и психологическите, по отношение на които жените имат естествен превес. Назад в 20 век остана основополагащото политическо разделение на леви и десни с тяхната местна специфика. Тогава и едните, и другите настояваха, че се борят за демокрация, но левите негласно искаха да запазят ориентацията си и облагите от бившия режим, който десните открито обявяваха за престъпен. Така или иначе, политиците още се чувстваха задължени да защитават партийните си интереси с големи надпартийни разкази, съответно социален и антикомунистически.

Ролята на Симеон Сакскобургготски

До завръщането на Царя… Неговата партия разби тъй наречения двуполюсен модел, което кой знае защо се прие за заслуга, въпреки че на практика означаваше неприкрито икономизиране на политиката. Както няколко години по-късно коалиционният му партньор Ахмед Доган ще признае с цинична откровеност, че около партиите има обръчи от фирми. И ще се самоизтъкне, че „половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко с моя усмивка“.

Разбиването на двуполюсния модел доведе до три силно деморализиращи тенденции в политическия живот на страната. Първо, обратно на историческата логика, реабилитира левия и маргинализира десния полюс, така че Царят без проблем можа да се коалира и с бившите комунисти. Второ, отмени характерната за началото на прехода подозрителност към произхода на парите и начините, по които минават от ръка в ръка. И трето, извън стапящите се твърди ядра, насади трайна нетърпимост към системната политика, която се легитимира с принципи и идеи, а не с обещания и заплахи. В резултат всеки път се формираше критична електорална маса, която се оглежда за нов играч без политическа биография, за да му повери властта. След НДСВ дойде ред на ГЕРБ, после на ИТН, и така до ПП, които се оказаха различен случай. Не ми се мисли кои може да са следващите…

Нетърпимостта към системната политика бързо прехвърли националните граници и започна да вдигна вълни на евроатлантически скептицизъм. Те вкараха в парламента партия като „Възраждане“, която открито пледира да напуснем това геополитическо семейство. Но далеч по-последователна, макар и по-срамежлива в опитите си за преориентация на Изток, си остава БСП. Тя през 21 век придоби почти монополни позиции в президентската институция и затяга връзките с режима на Путин оттам.

Войната в Украйна обаче неочаквано слага край на шикалкавенето по въпроса кой къде стои и върна с тласък отвън двуполюсния модел в страната.Въпреки прогнозите за силно раздробен парламент, участниците в предстоящите избори едва ли ще са шарената картинка от предишните. И едва ли политиците, както досега, ще могат да поддържат излъчен ляво-десен промискуитет.

Дясно и ляво

ПП, за разочарование на своя „баща" от „Дондуков“ 2 и в сложни противоборства с коалиционните си партньори от ИТН и БСП, убедено застана заедно с ДБ в десния полюс. Цената беше висока – цяло правителство, но вече и за да се позиционира още някой вдясно, ще трябва новите от ПП и старите от ДБ да го приемат в политическата си компания. Другите остават вляво – БСП заедно с президента, националистите, петата колона на Путин, привържениците на геополитическия баланс, бизнесмените, на които Доган им се е усмихнал…

Дали коалицията им ще бъде обявена или подразбираща се няма особено значение. По-важно е какво ГЕРБ ще решат за себе си, защото от тях ще зависи накъде ще се наклони политическата везна в държавата.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    64 24 Отговор
    Не е хубаво преди да четем статията да сме отвратени и потресени от снимки на две мутри.

    Коментиран от #15, #58, #74

  • 2 Едната та другата

    54 18 Отговор
    Хвани едната мутра та удари другата.

    Коментиран от #24

  • 3 факти и само истински

    31 12 Отговор
    много отдавна няма любов двамата срамота е даже да се сравняват!!! десния е силоен само в кражбата
  • 4 Пич

    37 13 Отговор
    Българският избирател , в болшинство не е никак умен ,но за сметка на това ,се мисли за повече от професор ! Непрекъснато прави едни и същи избори на някакви нови спасители ,и очаква различни резултати ! Често аргументите са му жалки като например - трябват ни млади !!! Накрая , като изяде дървото , се кокори като дете , което е свършило белята ,и чака някой друг да му избърше д-то !!!
  • 5 Точна картина

    27 3 Отговор
    За нашата родина
    Милиционер Роднина
  • 6 Психопати

    30 5 Отговор
    безродни , самовлюбени , алчни и страхопъзльовци !
  • 7 Фото

    31 8 Отговор
    Мутро-милиционеро чалгаро рептилите на БКП (задкулисно-олигархична)!
  • 8 Социопат

    20 26 Отговор
    Българският избирател нищо не избира...Колкото по-ниска избирателна активност, толкова по-добре за майка България... Просто спрете да гласувате, приятели... ;)

    Коментиран от #13

  • 9 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Представителите на БСП и ГЕРБ си знаеха хората.Още от вратата си ги деляха,тоя е мой ,а оня е твой.На ДПС му беше безразлично,за ДПС в моята секция имаше само 2 гласа.
  • 10 Електорат

    29 3 Отговор
    Пълен отврат
  • 11 501

    27 2 Отговор
    В повечето случаи българският избирател гласува УЖ за по-малкото зло, но УВИ.
  • 12 Младите и интелигентни хора

    28 39 Отговор
    Ще гласуват за П П !
    Другите са за затвора !

    Коментиран от #27, #79

  • 13 Българка

    40 16 Отговор

    До коментар #8 от "Социопат":

    Коментарът ти потвърждава, че правилно си избрал тоя ник. Ако има ниска избирателна активност ,връщаме мафията с твърдия си зависим и купен вот на бял кон във властта. Бетонираме Гешев, узаконяваме беззаконието. Негласуващите всъщност гласуват за мафията ГЕРБ-ДПС и наказват себе си и близките си
  • 14 луд съм, луд съм

    27 4 Отговор
    Колко ли трябва да си извратен, за да смяташ дясното за.......либерално? Ами колкото папионката, например! И не, лявото, левичарското е първата стъпка към либералната преизподня, в която българите,
    поне нормалните, нямат място!
  • 15 Българин

    22 23 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Пак добре, че не са сложили Киро Лъжеца и Лена Мустака!
  • 16 Изтъркано,но вярно !

    17 11 Отговор
    Не сме народ а мърша !
    И дотук ще свърша !
    Отивам да се избърша !
  • 17 Трудовакъ

    19 3 Отговор
    „Българи! Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство. Последвалата от това морално-политическа криза рискуваше да се обърне в държавна. Последен изход от това състояние на днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични разпри не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси. Всичко това наложи партийната власт да бъде заменена с непартийна – национална власт. Да живее България!" (Възвание на политическия кръг „Звено“ и Военния съюз, 19 май 1934 год., сутринта)
  • 18 М дааа

    21 29 Отговор
    Аз нямам избор освен този път цялото ми семейство да гласуваме за Възраждане !!
  • 19 ЧУЙ ЧУЙ

    3 6 Отговор
    хумористично си прав НО основния профил на гласо преподавателя са гастарбайтерите с КУФАРИ НА колелца и колежаните либерализация с родители ОТ градската дясна част....другото Е НАСЕЛЕНИЕ средна класа и тютюневи производители😀и НАЙ прагматичните почитатели на гъбопочитателите....
  • 20 Електорат от зарзават

    23 18 Отговор
    Който гласува за гроб, израждане, итн и дпс
    Не е с всичкия си.

    Коментиран от #23

  • 21 Реалност

    28 4 Отговор
    Видя ли автор DW чета само заглавието затова нека отговорим на огъня с огън, или в случая на портрета с портрет, та да видим портрета на немския избирател: вечно наведен, некъпан, премръзнал, винаги готов за локдаун, тройно бустериран срещу Ковид и двойно срещу маймунска шарка, включваш в себе си гени от Афганистан, Сирия, Турция и редица африкански държави.
  • 22 Електорат от зарзават

    17 17 Отговор
    Който гласува за гроб, израждане, итн и дпс
    Не е с всичкия си. Пълен профан.
  • 23 Хомосапиенс

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Електорат от зарзават":

    При зарзаватите може и така е.
  • 24 Само

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Едната та другата":

    се мутреят , но и за мутри не стават , само за тяхно покорно обслужване и безропотен слугинаж !
  • 25 Дойче ВЦ виа лозанов

    29 3 Отговор
    Автора да си ръга немедленно пета бустера доза и да не прави опити за разсъждения. Няма да коментирам мокрите сънища с избирателите в началото. Първо, сините не просто обявяваха комунистите за престъпен режим, ами и се налапаха с раздържавени предприятия, които и до ден днешен дават под наем или продават. Все пак поне половината от тях са бивши членове на БКП.
  • 26 Трябва

    9 36 Отговор
    Говорете си празни приказки,
    Бойко трябва да се върне да оправи батака
    На тези аматьори само той може към
    Този момент
  • 27 Загрижен

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "Младите и интелигентни хора":

    Моли се маймунската шарка да не прибере в отвъдно избирателите на ПП, че на изборите ще вземат 0%:)
  • 28 Дойче ВЦ виа лозанов

    28 1 Отговор
    Второ, царя щеше да се коалира с който и да е за да си върне имотите, и не премахна никаква подозрителност относно произхода на парите - хората се убедиха, че всички ще ги крадат, след като юпитата му продължиха да продават за безпари непродаденото от костов и неизвестно как братята им да с сдобиват с огромни хотели.
  • 29 напред и нагоре

    12 1 Отговор
    Верни изводи.Обаче може ли и профила на политиците.Или е опасно да се каже истината.А може ли и за СЕМ и Националната телевизия.
    Какви избиратели да анализираме, като са ги оставили избирателите неинформирани, част зависими, част паразитиращи на гърба на останалите УМИШЛЕНО.
  • 30 Нисък, дребен и наведен...

    18 13 Отговор
    Що е то ? Избирател на Израждане и БСП !
  • 31 Еееех гоше....

    14 1 Отговор
    Да те съжалява ли човек, да та пъсува ли....
  • 32 Тоя от дясно съ го виждал

    19 2 Отговор
    Някакъв бандит и крадец май беше.
  • 33 ах какъв напън,

    18 5 Отговор
    ах какъв бълвоч......
  • 34 Истината

    27 12 Отговор
    Якият „батка“ с рокерското яке от ИТН и Възраждане бяха единствените, които не предадоха България, но пък съм сигурен, че автора на този писквил е бил в челната редица на тези заели стойка Г пред Брюксел за падане на ветото на РСМ! Както съм и сигурен, че авторчето е с поне два бустера и спи с маска. Само ми е любопитно дали Георги Лозанов спазва най новите разпоредби на ЕС - къпане веднъж месечно и никакви климатици?
  • 35 Мдааа

    18 17 Отговор
    Ние младите вече 30 години за какви ли не лутуре ГЛАСУВАХМЕ... край!!!
    Вече ще гласуваме за БСП... поне се знае, че навремето е имало сигурно и безплатно образование, здравеопазване... жилища и работа е имало... хората не са си заключвали къщите, храната е била качествена и в изобилие.... еее банани е нямало и престъпници е нямало!!!!

    Коментиран от #43, #60

  • 36 Славуца и Тошко африкански, Боко,

    18 4 Отговор
    Барни Ръбъл, Балабана,ПКП-то,Томи чукалата,
    Копейкин... Боже,Боже! Повече не може!
  • 37 Дойче ВЦ виа лозанов

    12 5 Отговор
    Трето, многополюсния модел отврати хората от избирателния процес. Тези партии съществуват пак благодарение на твърдото си ядро и в момента, в който го загубят, изчезват като НДСВ. ГРОБ са живи благодарение на 12г. крадене и кадруване, могат да понесат някоя и друга година в изгнание, но появи ли се нова такава, клиентелистите ще се преместят в нея. Докато ПП разчитат единствено на Козяк и шансовете им за оцеляване са минимални. Няма кой да се присъедини към нях, защото останалите хора са просто аполитични.
  • 38 Хаах

    14 6 Отговор
    Един коментар да прочете човек на избирател на Копейкин и веднага му светва, кой ще замести Балабанов, Тошко и Митева в следващото НС.
    Ей няма отърване от....
  • 39 Четиво за напреднали

    7 2 Отговор
    Наредба за разтурянето на партийно-политическите организации
    Чл. 1. Образуването и съществуването на партийно-политически организации: партии, съюзи, движения и пр. се забранява. Съществуващите партийно-политически организации и техните подделения се разтурят. Надлежните съдилища служебно са длъжни веднага да заличат вписаните като юридически лица партийно-политически организации и техните подделения.
    Чл. 2. Всички партийно-политически печатни издания: вестници, списания, брошури и др., както и частни такива, които преследват партийно-политически цели или са с обявена или подразбираема принадлежност, към каквато и да било партийно-политическа организация, се спират.
    Чл. 3. Партийно-политическият характер на подлежащите на разтуряне организации или на техните подделения, при съмнение, се определя: за цели организации – от министъра на вътрешните работи и народното здраве, а за подделения на такива – от областните директори. За партийния характер и принадлежност на печатните издания, при съмнение, се произнася: за издаваните в столицата – министърът на вътрешните работи и народното здраве,а за издаваните в провинцията - областните директори. Административните актове, издавани по този член, не подлежат на никакво обжалване.
    Чл. 4. Забраняват се всякакви партийно-политически събрания и агитации.
    Чл. 5. Никой не може да се числи към партийно-политическа организация или да дава средства за образуването или поддържането на такива организации.
    Чл. 6. Разтуре

    Коментиран от #50

  • 40 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Гласуваш, не гласуваш до Коледа приключваме тоталка!
  • 41 Лесна работа

    10 0 Отговор
    Българския избирател е тип.."кой ми оправи гащите"..
  • 42 3.14К

    15 3 Отговор
    Гого Лозанов и на вид и на акъл е чист кукумицин!
  • 43 Мдааа

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мдааа":

    Червен чугун мдааа.
  • 44 Дойче ВЦ виа лозанов

    6 5 Отговор
    И четвърто, за разлика от "десните" които привличат само мрънкачи срещу комунизма или ГРОБ, "левите" само отблъскват избиратели благодарение на кака корнела с гъвкавите си "червени линии". Не че ако се появи истинска дясна партия няма да събере гласоподаватели, а сегашните "десни" са продукт на козяк, това е ясно на хората и ги отблъсква именно слугинажа им. Затова и на сегашните избори би трябвало и леви и десни да затубят. Хората искат политици, отстояващи нац.интереси, а не обслужващи вашингтон, като ДБ и ПП; не гледащи само да се закрепят на власт, като в БСП; не гледащи само да крадат без значение кой облужват, като ОПГ ГРОБ-ДПС; не патерици, като патреотарите и ИТН. Избиратели от всякаква възраст, пол, религия и манталитет биха оценили такива политици, не е нужно лозановци да ни обясняват кой какъв е.
  • 45 Анонимен

    4 0 Отговор
    Животът е ад. Ето, 3 деца родени в Лондон, от мохамедани. Кога ще ги стигнете тях. Никога. За когото и да гласувате, полза няма. Може и да греша. Много по разни гишета, службични не им се работи. Не им се обеснява. Слънчасали ли са или ги е хванала дрямката те си знаят. Да бяхте ги пратили поне в командировка в някои страни, да видят, как се работи.
  • 46 112

    5 1 Отговор
    НЕкоректно, пуснете песничката, истината, с Ромката Софка и Слави, изпята и написана 2006 г. Може и с певицата от Ямбол, Богат Беден.
  • 47 От Варна

    9 4 Отговор
    Повече няма да гласувам! Ще го направя, когато прочета в Конституцията на Р България, чл. 1:
    “ Народните избранници са длъжни незабавно да се заемат с управлението на държавата с цел икономически и социален просперитет на нацията, независимо от личните си пристрастия и идеологически убеждения”. Или нещо подобно. Аз като ходя на работа, не харесвам всички колеги, но си изпълнявам служебните задължения. Какъв е смисъла от нови избори, като в листите ще фигурират същите мишоци. Те се борят единствено за мнозинство, заветните”121”, за да няма кой да им бърка далаверите. Да умножават собственото си богатство за сметка на омаломощения от безнадеждност народ. Нищо друго не ги интересува. И това го правят зад “ завесата” на партийна принадлежност. Но тази “ завеса” е вече толкова парцалива и захабена, че всичко се вижда. И това предизвиква отвращение у честните хора. Само криещите се не го проумяват, защото си повярваха , че са хитри и незаменими. Вярно, от сега действащите закони са недосегаеми, но не а незаменими!
  • 48 Сатирата

    11 2 Отговор
    Повръща ни се от леви десни. Всички сте бкпдс. След 1989 разпръснати комунистите по партии. Всички дс минаха, кой в ляво, кой в дясно, кой в сентъра на сариграт
  • 49 Левите

    8 8 Отговор
    избиратели са сбърканяци. Мислят си, че войната ще пребърне световния ред, че ще има пак комунизъм... Кой им е обещал това, откъде се е пръкнало в лудите кратуни, не видят, че руcия се е върнала в крепостното право.
  • 50 Ясно

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Четиво за напреднали":

    Това е писано от Иди Амин, велик канибал, повелител и баща на племето и другите животни.
  • 51 Аршлох

    7 2 Отговор
    Ей Го го ,и ти ли толкова закъса ,че взе да постваш за зе ее лето Май глад мори добитъка..Както е казъл мъдрият български народ,да ти имам и папионките.
  • 52 Истините

    5 0 Отговор
    От 1989 дпс се е нагнездило навсякъде и дава на българи, на кои, комунистите номенклатурата някое парче земя, а помака от джебел басма не цепи басма на никого. От къде са му зилове, трактори. Всеки знае в квартала, кой кой е. Мишки бяха, а с далавери се замогнаха и ако им кажеш в очите, биха ви занерили, с колове, камъни, тежки думи, биха отвързали звяра черен, да ви обезглави, обезличи. Има хора отмъстителни. Искат само за тях да работи България. То с думи не може да се опише, да, те ще отричат за всипко, защото голямата пара и власт е у тях. А кой има владт и пари Има всичко. Днес у някои, утре у слави и бойко ще заиграе мечока... Те в очите го казват. Българите са мързеливи и крадливи.
  • 53 Ахах

    4 3 Отговор
    Леви десни кучета бесни. Дайте точки дайте две, че отивам в дпс.
  • 54 Никой

    14 0 Отговор
    Българския избирател олицетворение на корупцията. 70 % от българския гражданин,който трябва да заобиколи нещо,да придобие нещо по незаконен начин,да заобиколи дадена санкция или наказание е склонен на корупция. Корупцията е в кръвта ни ,в манталитета.Трудно ще бъде премахната, или по скоро намалена.Отпора ще бъде жесток.Мерките предвидени за борба с корупцията са неадекватни и безполезни.Това го виждаме най ярко от рабатата на МВР,прокуратура и съд.Тези институции са продънени.
  • 55 Пипи

    8 3 Отговор
    От един месец се лее от всяка дупка и микрофон как трябвало да се обединят евро-атлантиците . Що бе да не ви е страх ,че 5% няма вече да имате думата ?
  • 56 Гост

    9 2 Отговор
    Отврат, дойче зеле ще ми прави портрет. Са си правят портрет на внуците на нацистите ...
  • 57 Мнение

    15 5 Отговор
    Чалгаря и Тиквата са възможно двамата най-големи тъпаци в българската политика. С нисък интелект, с голяма самочувствие без покритие, нарцисисти и арогантни подли лъжливи манипулатори, създаващи скандали и рушащи всичко градивно в страната ни!!!
  • 58 Хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Виждам две Мутри от 90-те, озверели за власт и достъп до финансите на България.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Георги Лозанов! Вечния, гост на

    10 2 Отговор
    Държавната Софра!! Тази, снимка на Борисов е от преди 20 години!! Сега е много различен "хубавец" показвайте, ни актуални снимки на тоя крадец!!
  • 62 Гласувахме за Младите за да се махне

    7 6 Отговор
    Крадеца и лъжец Борисов!! Той свали Правителството, за да не проработи КП КОМПИ, за да не влезе в Затвора!!Стачки, Протести Саботажи, Интриги и успя, събори Правителството!! За сега не влезе в Затвора!!!
  • 63 Макробиолог

    7 1 Отговор
    Лявото и дясното преди много време по света беше като двете страни на везните балансиращи върху оста на национ интереси и просперитет на собств си население и държава.....сега това е заменено от ерзац,ментата обслужващи интернац финансово-корпор капитал....в БГ е същото ,но резултатите са по брутални по простата причина че собствения ни новосформиран капиталистически елит няма инстинкта за самосъхранение,самочувствието и позициите да се защити....населението още по малко.В тая връзка младите гласуващи за Продължаваме Продажбите гласуват за възможността на следващите избори да дойдат пеша,без велосипеди.
  • 64 Анонимен

    12 2 Отговор
    Не за пръв път се публикува статия, която е директна обида към българите. Пошло, грубо и напълно манипулативно! При това е водещ материал за момента! Кога ще се спре с обидното отношение към читателите? Ще спрем да ви четем, както и повечето вече не гледаме телевизия!
  • 65 Протестиращ

    4 2 Отговор
    ДБсп били десни?!? Му-ха-ха-ха-ха... От тази криза, на списвачите дори не им остават пари и за хапчета...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 чичо стамат шумов

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "соросните се овапцаха":

    ТОЙ СЛАВИ САМ СИ СВАЛИ РЕЙТИНГА.

    Коментиран от #76

  • 73 Росен

    7 1 Отговор
    Борисов го свалиха деветмесечните национални протести, в които никой от ИТН не участва. Бяха изпратили само едно телешкоглаво репортерче, което да дразни и провокира протестиращите.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 мой

    3 1 Отговор
    Истинска мутра в дясно и "Много искам да съм мутра" с очила.
  • 76 И как

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "чичо стамат шумов":

    Сам си написа лъжите срещу себе си и ги даде на мафията на прокопиев, та да облъчат стадото!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 шогун

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Младите и интелигентни хора":

    Е, аз вече съм на 60г. , но също ще гласувам за ПП .

    Коментиран от #80

  • 80 Сигурно

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "шогун":

    си фен на лъжата и обслужване на чужди интереси тогава?

    Коментиран от #86

  • 81 Ха ха

    1 2 Отговор
    Събраха се! Хвани единия , удари другия ! Тези и двамата се крият под шапката на родолюбци , но в действително са са си самодостатъчни. Нарцисисти , в мания за величие!
  • 82 Зоро

    1 1 Отговор
    ПП дсб бсп ни свалиха жизн стандарт с 70% с тяхната чудна борба с корупцията. Много искам да гласувам за тях, но нямам желание!

    Коментиран от #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 нефелни

    2 0 Отговор
    хаймани....
  • 85 Алооо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Зоро":

    Зоро в кой век живееш ? Кирчо ли предизвика войната и инфлацията в цял свят ? Не се интересувате от новини , ходите като коне с капаци , а иначе акъли давате ! Слушате простотиите на крадливите си лидери и като мантра ги повтаряте ! И при Бацето , увеличението щеше да ти е толкова , колкото и да ръси простотии.Да не би през последните години от управлението му , не ни вдигаше цените на всичко?Тогава каква , причина имаше , а заплати и пенсии вдигаше с 5/6% голям живот, този ни гледаше като прасетата си !
  • 86 Такааа

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Сигурно":

    Защо вие дето най-много сте зависими от чужди интереси , обвинявате за това другите ? И аз не съм първа младост , но също ще гласувам за ПП. Пък може да си коментирате и плюете , колкото си искате НЕ МИ ПУКА !
  • 87 Поправи се

    0 0 Отговор
    Какво да чета като на снимката Виждам Тиква -Чекмедже бандит и Нарцис Диван бабаит ...!!!
  • 88 браво факти

    1 0 Отговор
    тия двамата нямат аналог един с друг единия си има бизнес от 25 години и печели повече от факти а другия е бивш нещастен пожарникар дето царя го произведе от старшина в генерал и крадец номер едно в бг като министър председател от герб
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.