28 Август, 2022 16:00 3 802 83

Президентска република - финалът на политическото вредителство на ИТН?

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • президентска република-
  • румен радев-
  • референдум

Идеята за референдум за президентска република първо трябва да мине през референдума за влизането на ИТН в Народното събрание

Президентска република - финалът на политическото вредителство на ИТН? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политтехнологът Слави Трифонов хвърля въдицата към поддръжниците на Румен Радев - политика с най-висок рейтинг към момента. Те останаха разпръснати след разпадането на четворната коалиция. Избирателите на „Демократична България“, които гласуваха за него на втори тур, вече тотално са го загърбили и някои дори искат импийчмънт. Избирателите на БСП са раздвоени между него и Корнелия Нинова, влязла в тежък конфликт с държавния глава.

Немалко от феновете на „Продължаваме промяната“ харесват президента, затова Кирил Петков и Асен Василев вече избягват откритата вражда с бившия си патрон. ИТН остана най-вярна на президента и сега смята буквално да се пише президентска партия с внушението – предлагаме президентска република, защото искаме цялата власт за Румен Радев. И събирайки фенски вот от Радев, да успее да прескочи 4-процентната бариера за парламента, което засега изглежда малко вероятно според социологическите сондажи.

Какво би означавал този план

Да предположим, че достатъчно хора клъвнат на примамката и ИТН влезе в следващия парламент. И дори намери необходимите 48 депутати, за да инициира референдум за президентска република. Дотогава ще се прави на неразбрал, че президентската република е промяна на формата на държавно управление, която не се решава с референдум, а единствено с Велико народно събрание. Добре, може да кажат ИТН, значи ще се борим за свикването на такова, но вече ще са им нужни подписите на 160 депутати. И за да не предпоставят, че народът непременно иска президентска република, а и за да не оставят този въпрос в ръцете пак на депутатите, дори на „велики“ такива, може да поискат това събрание да промени конституцията така, че народът пряко да може да избира формата на държавно управление – именно чрез референдум. Мнозинството някой ден може да си пожелае и монархия, например.

Ето как ИТН, провалила досега два свои мандата за съставяне на правителство и този на ПП, продължава своята програма на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всякакви други въпроси, които изискват конституционно мнозинство, като например този за съдебната реформа. Референдумът за президентска република ще е разменната монета на ИТН за всичко спрямо останалите партии – ако искате подкрепа за еди какво си, подкрепете ни за свикване на Велико народно събрание.

Освен Велико народно събрание и референдум, за реализацията на идеята на Трифонов трябва да се стигне и до нова конституция или до пренаписване на сегашната. Така цялата политическа енергия ще бъде насочена към самоцелно търсене на средство не за разрешаването на политически кризи, а за зачеркването им. От което те просто няма да намират своето видимо противоборство на повърхността. Защото идеята за президентска република е еманация на любимия на Трифонов свръх мажоритаризъм, при който едно просто абсолютно мнозинство осъществява диктат с цялата налична власт над всички останали. Когато различни политически представителства не са овластени, мнозина хора реално са изхвърлени от политическия процес и техните интереси са задраскани. Докато в една парламентарна демокрация, колкото и слабо да са представени, те все пак имат шанс чрез компромис и съюзяване да бъдат удовлетворявани.

Какво се очаква от Радев

Впрочем не е ясно как точно Трифонов си представя парламентаризма в една президентска република – дали не само като фасада на един авторитарен режим? Защото ако политическото представителство не е овластено да бъде господар на законотворчеството и да контролира изпълнителната власт, ще заживеем в диктатура.

Дори отсега тя може да бъде персонифицирана. Президентът Радев няма право на повече мандати, но при нова конституция и нова форма на държавно управление досегашните му се зануляват и ще може пак да се кандидатира. Елементарната почтеност изисква, ако изобщо се стигне дотам, той да декларира, че няма да се възползва от „зануляването“. И като начало да разсее всякакви съмнения, че е част от курса към президентска република, като обяви проекта си за конституция, какъвто заяви, че има още през ноември. Засега разграничението на Румен Радев от идеята на Трифонов странно дойде не от президентската администрация, а от говорителя на служебното правителство.

Идеята за референдум за президентска република първо трябва да мине през референдума за влизането на ИТН в Народното събрание. Ако партията не успее, значи и никой не иска такъв референдум. Тогава Слави Трифонов трябва да бъде лишен от всякакво медийно влияние като предлагач (следвайки терминологията му) на политически идеи. 2 октомври може да е и санитарен ден срещу политическото вредителство.

Автор: Веселин Стойнев


Бел.ред.
Единствено политическа партия ИТН е обещавала да въведе мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайТошо

    51 40 Отговор
    Румба тая работа дето си я намислил без руски танкове няма да стане моето момче.Обаче те малко взеха че поизгоряха в Украйна тъй че изтърва историческия момент.
  • 2 Тома

    62 35 Отговор
    Включително и аз се вързах на славуца да гласувам за тях след като гледах неговата телевизия и коментариите на студио ХПо добре да бях гледал порно и щях да съм по доволен

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    38 51 Отговор
    И Слави като мен видя отблизо какви ОПГ та са българските партии.Ние от Агора България винаги сме били за Президентска република ,а партиите да се забранят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЯКОЙ

    39 14 Отговор
    От шефа на политическите вредители - само глупости! А що се касае до "фалшивия герой", кандидат за диктатор - вече не го харесваме!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кобрабг

    45 29 Отговор
    Тия от Доиче веле няма ли да спрат да ръсят само глупости и пропаганда .Аз съм твърдо за ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА.От 30години се прави нов бардак със стари ки и все по зле става и все повече предатели влизат в парламента . Парламентарната република се провали тотално .
    КАКТО СЕ КАЗВА СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ.

    Коментиран от #46

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Боже пази България

    33 28 Отговор
    Троловете са побеснели да защитават жалкия чалгар.Ситуацията обаче е много опасна за България. Радев беше много мил с Тошко Африкански на срещата в Президентството за съставяне на кабинет
    Това направи впечатление тогава,а сега се отговаря на въпроса. Сценариите на задкулисието са завладяли цялата държава и изход може да има само при масово участие в изборите и активно следене за честност.Как ще се провеждат избори без да се знае колко и къде са избирателите.Сигурно датата 3.10 за обявяване резултатите от преброяването, цяла година броене,и бързането на Радев да обяви избори на 2.10 е част от сценария.Беззаконието е навсякъде.Накъде върви България?

    Коментиран от #34

  • 12 ЧУЙ ЧУЙ

    8 12 Отговор

    До коментар #9 от "Буха ха":

    .....страхува се ДВ страхува се....за тия НЕ УМНИТЕ ДЕТО вярват че ВЪЗ.раждане ще „извади” БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО С РЕФЕРЕНДУМ ....ТАКА И ТАЯ(.....)ДЕСТРУКТИВНА И.Т.Н. ЩЕ ПРОКАРАТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!!!!!????

    Коментиран от #26, #38

  • 13 Сорос

    25 32 Отговор
    Браво на Слави - време е народа да сложи край на тези партии групировки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 свидетел

    25 16 Отговор

    До коментар #9 от "Буха ха":

    да, народът ни много помъдря през последните 33 години, но акълът му не дойде в главата. такава простотия до шия никога не е била. и чалгаря също допринесе значително за това.
  • 17 ФЕН

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти ,че НЕ си последния софиянец го знаем всички ....или поне се залъгваш ,че като си видял София по телевизора и си станал софиянец ...не знам има специалисти те ще те анализират ! Но със сигурност си последния Марсианец тук титлата ти гарантирана и даже неоспорима !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всички

    21 17 Отговор
    малки човечета продали си достойнство и чест и на хранилка на америка за България ги активираха да леят ниско интелгинтни глупости и простотии за блеещи! За ваше съжаление, колкото и простотия да излеете, винаги ще останете в краката на човек с достойнство и принципи като Слави! Продажници!!!
  • 20 Цуца

    25 18 Отговор
    Славчовата простотия с референдума тотално потопи ИТНто на дъното. Дали е негова идея или са го подвели "PR" ите му, проблемът си е негов, да си носят последствията и да се откажат от изборите, както направиха Бабикян и Хаджигенов.

    Коментиран от #22, #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И щооо

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Цуца":

    щото си искаш мафия и лъжи! Друго си е да те крадат и лъжат!

    Коментиран от #24

  • 23 Гаглей

    8 9 Отговор
    Говорех им аз на всички, че славянина изобщо не знае къде се намира ама не втурнаха се да гласуват.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иронията ти е добра

    16 12 Отговор

    До коментар #24 от "Няма що":

    Имайки предвид лъжец като кирчо и почтенност, продажник като кирчо и почтенност, слуга на мафията на прокопиев, като кирчо и почтенност, обслужване на чужди ингтереси и продаване на България като кирчо и почтенност! Определено добра ирония! Браво!

    Коментиран от #54

  • 26 Гледай

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЧУЙ ЧУЙ":

    Опитах се да чуя нещо, но звук към факти няма. Ти явно чуваш някакви неща в къщи, тук четем. 🙉
  • 27 Тридесет години

    13 12 Отговор
    Парламентарна република, резултата е видим, и от зле става по зле, може би президентска република е необходима за да не загине българския народ

    Коментиран от #45, #74

  • 28 войн на простотията

    19 11 Отговор
    Диван чалгарят, пестопоецът на дъпс-то може да хвърля само гюбеци по чалготеките. Няма кой да му се върже вече.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    10 7 Отговор
    Хващат се, като удавник за сламка, за някой друг глас от подкрепящите на президента.Но това няма да проработи.

    Коментиран от #33, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мечта

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    На днешния 28-ми август,
    1963-та година.

    до Мемориала на Ейбрахъм Линкълн, Вашингтон.
    Пред 250 000 участници в похода за граждански права на чернокожите.

    Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч.
    Имам една мечта!


    Аз, данъкоплатецът и гражданинът на България,
    ИМАМ ЕДНА МЕЧТА!

    След 9.9.1944г., най-после да се провеждат демократични избори и в България!
    Не както в Русия,
    а както в ЕС!

    !!!C AКТИВНA РEГИCТРAЦИЯ и бeз "мъртви души"!!!
    !!!БEЗ ПРAГ нa ПРEФEРEНЦИИТE и "избирaeми мecтa!!!
    !!!C ДИCТAНЦИOННO глacувaнe, пo интeрнeт и пo пoщaтa!!!

    ИМАМ ЕДНА МЕЧТА!

    България да престане да бъде Партийна република,
    а най-сетне да бъде Парламентарна република!

    В Парламента депутатите да гласуват не по партийни инструкции,
    а по съвест!
    Така,както ги задължава чл.67 от новата Конституция на РБ!

    ИМАМ ЕДНА МЕЧТА!

    За децата ми да съдят според способностите и характера им,
    а не според цвета на кожата им, според етноса им, и според политическите им пристрастия на родителите им!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Само питам

    11 7 Отговор
    Посочете ми поне една държава, освен България, да има служебно правителство? Дори в монархиите, дори в президентските републики?

    Коментиран от #37

  • 36 А бе кух

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Ти Дебе ли си?
  • 37 Бай градски

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    А бре ти знаеш ли какво е конституция, или не си и чувал за нея??
  • 38 Прозрял

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЧУЙ ЧУЙ":

    ДААААА... ЧУХМЕ!.. "ДЕСТРУКТИВНА" ИТН ЩЕ ВИ РАЗКАРАТ ОКОНЧАТЕЛНО!!
  • 39 Баууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "войн на простотията":

    Защо са те изтрили бре умнико?
  • 40 Ха ха

    17 6 Отговор
    Благодаря на Слави,че събори това отвратинелно правителство.Достоен за уважение,ч,е махна тези лъжц .и и крадци.
  • 41 Бамбука

    7 14 Отговор
    Президента и Слави ? Рейтинга на президента става равен на този на интересчията , сиреч 4%.
  • 42 Иво

    11 14 Отговор
    Сатаниста и Радев извършиха престъпление. Похарчиха на държавата над 200 млн. за безмислени избори. Копират модела на психопата Путин. Искат диктатура в държава от ЕС. Това ли беше "новия" път по който ще тръгне България. Курс към Евразия и Африка. Съд и затвор за Славчо и Радев двамата превратаджии.
  • 43 Последно

    18 3 Отговор
    На кой е патерица Трифонов? Изредихте ГЕРБ, ДПС, БСП, сега Радев. Айде уточнете се за да разберем вече истината. Ама нещо всички плюете срещу него, та е доста странно.

    Коментиран от #47, #77

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 666

    6 9 Отговор

    До коментар #27 от "Тридесет години":

    Направо да си докараме Путин. Защо да слагаме имитатори като празноглавеца Радев. хахо🤩🤩🤩
  • 46 Пешо

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Кобрабг":

    Тогава заминавай за Русия да се насладиш на президентска република.

    Коментиран от #60

  • 47 Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Последно":

    Последно е патерица на баба ти. хаха

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 666

    7 11 Отговор
    Трябва да си много кух за да използваш Чалгаря и да ти бъде дясна ръка. Това е най голямото падение на Радев. Алчен за власт комплексиран селянин.

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Чалгарска република

    8 8 Отговор
    Чалгаря направи чалгарска република.

    Коментиран от #67

  • 53 БОЙКО ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАН И СВАЛЕН ВЕДНАГА

    9 4 Отговор
    ПАК ОТ СЛАВИ ! ИЗБОРИ ДО ДУПКА !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Патето Яки

    5 4 Отговор
    Слави е вреден но дойче зеле е 100 пъти по вредно.

    Коментиран от #62

  • 56 Напротив

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Няма що":

    Добра ирония сътвори за кирчо!
  • 57 И кой го каза

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "666":

    Още по комлексирания селянин ли?
  • 58 А кой го казва

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Цуца":

    тая дето е 30м. от дъното надолу ли?
  • 59 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 8 Отговор
    Само чудо може да спаси ИТН. Такова чудо може да стане, ако видим Слави в космически скафандър, качващ се за пътешествие до Луната. Нещо, като Ян Бибиян на Луната!

    Коментиран от #61, #64

  • 60 Бля,бля

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Пешо":

    А ти за Украйна!
  • 61 От какво

    10 7 Отговор

    До коментар #59 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    ще спасяваш Слави? Няма нужда от спасение! Човека си остана честен, достоен и принципен! Народа кой ще спаси, от простотията му да не мисли!

    Коментиран от #63

  • 62 второкласник

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Патето Яки":

    Скрий се бе пеленак!
  • 63 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "От какво":

    У кого е простотията?

    Коментиран от #65, #66

  • 64 Баууууу

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А искаш ли Слави да те прати в космоса?...........но еднопосочно!
  • 65 Прозрял

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    У тебе най вече!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Баууууу

    3 5 Отговор

    До коментар #52 от "Чалгарска република":

    Е искаш Гербава, ама НЯМАААААА!!
  • 68 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    3,3%
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Боже пази България

    8 9 Отговор
    Бива Чалгария,ама толкова не бива.Сега по всички тв канали започват да канят Тошко Африкански и Ива безмитова да обясняват идиотщините на началника си.Това ли е най-сериозния проблем в държавата.Засрамете се продажни медии и аналлизатори.В такава тежка ситуация в страната стига издевателствахте над хората,стига доказвахте,че обслужване мафията.Чалгарят е повече от ясен.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Иванушка 🇷🇺

    6 8 Отговор
    Рубладжийския чалгопитек заминава на сметището с крадеф

    Коментиран от #73

  • 73 Верно ли

    4 3 Отговор

    До коментар #72 от "Иванушка 🇷🇺":

    Кои са тия? Америка за България и простокиро казаха ли? 😂
  • 74 Няма да

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тридесет години":

    загине. Господарите отвън ще ни залепят за бивша Югославия, тоест Първо и Второ Българско Царство-Държава ще са едно цяло. Само дето тук няма да има управляващи. Може би е за добро.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мъдреций

    4 1 Отговор
    Прав е че трябва да се смени формата на управление но няма как да стане.Атлантиците нама да позволят.
  • 77 Aнджело

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Последно":

    Всички гласували за РСМ храчат и плюят щото инстиктивно се сещат какво ще каже за тях историята. И може би Президентска Република ще събори над 30 годишното статукво. И затова ги е страх, много ги е страх. Какъв вой се надигна срещу една идея само. Никога партиите няма да позволят това! Щот ще им се изплъзне салама от ръките! Вервайте ми!
  • 78 Анджело

    3 2 Отговор
    Само да напомня, че най-големият "съюзник" на България, САЩ е президентска република.
  • 79 Борис

    2 1 Отговор
    Тук пишещите от разни фондации на козяк направо полудяват ,че народът може да си каже тежката дума и от 240 тунеядци и крадльовци да не зависи нищо. Най големите некадърници стават политици,които ни карат да дълбаем дъното,затова сега неистово квичат и треперят от мажоритарно избрания ни президент!
  • 80 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    Един жалък цигулар тръгнал да свири на ушенце тъй както преди свиреше на мултигруп , на едно пенсионирано парашутистче - бившо комуноидче каращо аеропланче , каква нелепа картинка сътворена от двама непотребника ....
  • 81 Ани

    2 0 Отговор
    Аз с болка наблюдавах как Радев сам се глави за говорител на Васил Божков който никога не е отричал че е престъпник. Спомняме си че беше публикувал колажи на спящия Министър Председател до нощно шкафче с пачки. Само да напомня че който и да било читател няма да се съгласи да му правят снимки докато спи. Обаче нашия любим президент който е и началник на НСО, вместо да разследна кой прави снимките и кой прави колажите, сам ги публикува във Фейсбук профила си. Което възприемам като самопризнание в съучастие.
  • 82 Ани

    2 0 Отговор
    Можем ли да дадем толкова много власт в ръцете на един толкова корумпиран политик?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.