Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Август, 2022 10:00 2 248 51

Планът на Кремъл: завзема украински територии, провежда „референдуми“ и ги обявява за руски земи

  • русия-
  • крим-
  • донецк-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • референдум

Военни експерти се страхуват от продължителна война и открито говорят, че трябва да се сложи възможно най-скоро край на активната фаза на агресията в Украйна

Планът на Кремъл: завзема украински територии, провежда „референдуми“ и ги обявява за руски земи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължителна война в Украйна е изгодна на Владимир Путин като минимум докато му, осигурява подкрепата на населението и служи като основание за репресии. Но дори напълно лоялните към Кремъл военни все по-често предупреждават, че по-нататъшното проточване на военните действия ще се обърне против Русия.

В средата на юли независими социолози от проекта „Хроники“ отбелязват, че за месец и половина броят руски граждани, които заявяват пълна подкрепа за „военната операция“ са намалели с 9%: от 64% до 55%. По думите им, това е исторически минимум от началото на войната и тенденцията ще продължи и в бъдеще.

Още новини от Украйна

Интересно, но около преди месец прокремълските телеграм-канали също признаваха, че в руското общество се наблюдава отчетливо изразено настояване за възможно най-бързото прекратяване на „спецоперацията“ въпреки високото ниво на патриотични настроения и готовност на гражданите "за противоборство с целия Запад“. Но за пръв път от началото на войната за необходимостта от бързото приключване на активната фаза на войната заговориха не само социолозите, но и руските военни експерти.

Разбира се, аргументацията на руските военни е издържана в руслото на основните пропагандистки наративи за това, че продължителна война е изгодна за Запада и „киевските националисти“ с цел да бъде отслабена Русия.
Но въпреки това, основното послание се заключава в това, че подобно нещо не трябва да бъде допуснато.

В частност, ръководителят на Центъра за изучаване на обществено-приложни проблеми на националната сигурност, полковникът от запаса Александър Жилин отбелязва, че резултат от продължителна война ще доведе до „разрушаване на икономиката, обезкръвяване на армията, нанасяне на големи загуби на потенциала на двете враждуващи страни“ и Русия може да се окаже „изхвърлена извън мейнстрийма на световната политика“

Той сравнява призивите за засилване на интензивността на бойните действия с действията на САЩ във Виетнам, признава факта на гибелта на невинни, невъоръжени хора и призовава да се търси невоенен изход от ситуацията, ако Русия изобщо планира „да живее редом с Украйна“ и има някакви перспективи за поправяне на отношенията.

В края на юли на близкия до руското Министерство на отбраната сайт „Военое обозрение“ се появиха няколко статии със сходна тематика. В една от тях, с директното заглавие: „Защо не трябва да удължаваме сроковете на спецоперацията в Украйна“ авторът Александър Одинцов коментира, че руската стратегия на ограничено и дистанционно нанасяне на удари по украинските въоръжени сили е достигнала предела си, докато украинската армия проявява неочаквана издръжливост и е готова да умре за своите идеи.

По думите на Одинцов, ако руската армия планира да отреже украинските войски от тила, за да ги отреже напълно от снабдяване, ще трябва като минимум да удвои броя на войските си. Ако Кремъл планира удар в направление Николаев и Одеса с цел пълното им обкръжаване и излизане на Приднестровието, силите ще трябва като минимум да бъдат утроени.

По думите на военния експерт, като цяло, за прехода към решаващо настъпление, за което настояват руските „военни пропагандисти, Русия ще трябва да увеличи числеността на въоръжените сили като минимум 1.5 пъти и в кратки срокове да възстанови паритета в областта на безпилотните самолет и батарейната отбрана.

Ако се тръгне по пътя на бавно настъпление и проточване на „спецоперацията“, авторът предупреждава, че времето ще започне да работи против Русия, а Украйна ще продължи да увеличава своя потенциал от западно оръжие.

Също така руските военни експерти се опасяват, че „при първия голям неуспех отношението на обществото към властите ще се промени“, а ресурсите на Москва за продължителна война може просто да не стигнат.

Подобно е и мнението на друг автор на „Военное обозрение“ Александър Ставер, който критикува пропагандисткия мит за „славянското братство“, подчертава, че главната задача трябва да бъде „освобождаването на Донбас“ и предрича възможността от удари по Кримския мост, Симферопол и Севастопол от страна на Украйна.

Данните на независимите анализатори потвърждават тревогите на руските военни експерти. Очевидно, че Москва не разполага с ресурси за преминаване към „решително настъпление“, в същото време и възможностите за да дълга и „вяла“ война също не са безкрайни.

Освен това руското общество като цяло е склонно към пасивна подкрепа за войната и не е готово лично да участва в бойни действия. Именно заради това Кремъл предпочита тактиката на „скрита мобилизация“.

Както отбелязва американският Институт за изучаване на войната (Institute for the Study of War), Кремъл, вероятно, е издал заповед за сформирането на „доброволчески“ батальони за участие във войната вместо да обяви официално частична или пълна мобилизация. По данни на Института, подобни батальони могат да осигурят около 34 хиляди нови войници към края на август, ако всеки регион успее да формира поне по една войнска част с численост от 400 човека.
Още един нетрадиционен начин за привличане на нови войници е вербовката на затворници, която се осъществява предимно чрез частната военна компания „Вагнер“.

По данни на независимите медии в Донбас са загинали минимум трима затворници, вербувани по този начин. За половин година служба на тях им обещават 200 хиляди рубли и амнистия, ако се върне жив. Както отбелязват роднини на осъдени, обещанията не са скрепени по никакъв начин, а на фронта могат да отидат всички желаещи, независимо дали имат предишен армейски опит.

Привличането на затворници към участие във войната потвърди и известната руска правозащитничка Олга Романова. По думите и, вербовката се провежда във всички райони на Русия и от всеки успяват да съберат по няколкостотин души. При това не съществуват никакви юридически основания тези хора да бъдат изпращани в зоната на военни действия. Същата информация се потвърждава и от американеца Пол Уилан, който е осъден и изтърпява наказание в затворническа колония в Русия.

В съобщение до медиите, изпратено от неговия брат Дейвид, се казва, че приблизително 10 затворника от затворническата колония ИК-17, в която се намира и Уилан, са изпратени на предната линия.

Подобни факти свидетелстват за недостиг на ресурси за водене на война в условия, при които Кремъл всячески се опитва да избегне всеобщата мобилизация. При това Русия сама си отряза възможността за сключване на мирно споразумение с Украйна на този етап.

Първо, постоянните нарушения на договореностите от страна на Русия поставят под въпрос целесъобразността от подписването на каквито и да било нови договори със страна, която не ги спазва.

Второ, пропагандисткия наратив, че „украинските нацисти ще унищожат проруски настроеното население на югоизточна Украйна“ не позволява на Москва да отстъпи от завзетите територии.

В очите на потребителите на пропагандата такова отстъпление ще изглежда „предателство на руските хора, които осем години очакват освобождението“. Напротив, ръководството на така наречената "ДНР" призовава към „по-нататъшно освобождаване на руските градове, включително Киев“.

Изглежда че Кремъл вижда изход от тази задънена улица в бързото включване на окупираните територии в състава на Русия. Окупационните власти на контролираната от Москва Запорожка област заявиха вече, че още през есента ще се проведе „референдум“ за влизането им в състава на Русия.

Изглежда, Кремъл разчита на това, че страните от Запада няма да се решат да подкрепят Украйна в атаки срещу уж „руска територия“, особено на фона на заплахите за използване на ядрено оръжие.

Москва, вероятно, разчита и на това, че присъединяването на новите територии ще доведе до нов патриотичен подем, както се случи през 2014 година след анексирането на Крим. Но така или иначе, посолството на САЩ в Украйна вече обеща „да отговори бързо и категорично“ на подобна анексия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хубав план

    38 12 Отговор
    Одобрявам!
  • 3 Американска нинджа 1

    12 37 Отговор
    Днес за Украински територии, след година две референдуми за независими републики от РФ. Гледай и ще видим!
  • 4 Хахаха

    44 12 Отговор
    Добре, че през 1877 руската армия е повярвала на ,,пропагандисткия наратив" за турските кланета в България. И аче сега, неблагодарници, щяхте друга песен да пеете.
  • 5 да де

    45 8 Отговор
    Па те са си руски какъв е проблема.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БПФ

    40 7 Отговор
    Добре бе, нали твърдите, че в Русия нямало свобода на словото? Как тогава в сайтът на министерството на отбраната им излизат такива статии?

    Коментиран от #11

  • 8 Дааа

    34 8 Отговор
    Може и един голям референдум! Няма значение, важното е освободените народи да кажат волята си.
  • 9 Украинците имаха

    46 7 Отговор
    независимост и се продадоха на американците.
    Американците започнаха да ги ползват срещу Русия.
    Накрая Русия взе мерки.
  • 10 Българин

    37 7 Отговор
    Хубав план! Все пак тези земи 13 века са си били руски.

    Коментиран от #14

  • 11 Американска нинджа 1

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "БПФ":

    Има свобода но словато когато е политически правилно! ЖУРНАЛИСТКАТА е във затвора

    Коментиран от #27, #29, #33

  • 12 Това е демокрация

    26 6 Отговор
    А у нас никой не ни пита дали искаме да сме колония на сащ!

    Коментиран от #22

  • 13 Хахаха

    23 6 Отговор
    А в същото време "демократичните" САЩ и държавите в ЕС бягат от референдуми като дявол от тамян:)

    Коментиран от #16

  • 14 Американска нинджа 1

    8 23 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    13 века точно към коя русия, Киевски рус е създаден от варягите(викинги), какви руснаци какви пет лева. Тези земи са на потомците или иначе казано на украинците!

    Коментиран от #23, #28

  • 15 Двоен атлантически аршин

    14 7 Отговор
    Все едно България да завземе македонската или беломорската територия и с референдум да обяви българските си земи за свои. Смей.
  • 16 Американска нинджа 1

    7 18 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Специално ще организираме за прогонване на русофили в Сочи.
  • 17 обективен

    24 6 Отговор
    Първо - тези земи наистина са руски. Второ - това да ги обявиш за своя територия и да поемеш ангажимент към тях е в пъти по-почтено, отколкото да изсмукваш ресурсите на държавите, да назначаваш марионетни правителства, да насърчаваш корупцията и да държиш народите в подчинение без да поемеш какъвто и да било ангажимент към тях. Няма да соча доказателства, защото те са ноторни.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Урсула

    27 6 Отговор
    Лошия Путин прави референдуми, докато ние в демократичния цивилизован свят забранихме къпането и отоплението и обмисляме кога да започне поредния локдаун! И да припомня на неразбралите - без трети бустер никакво излизане от вкъщи, къпане веднъж месечно с хладка вода, през зимата максимална температура в жилищата и работните места 17 градуса!!!
  • 22 Хихи

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Това е демокрация":

    Де да бехме колония. Лайф...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мммда

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Американска нинджа 1":

    За русия вероятно е така, но в Германия журналиста в момента остава без работа и не го наемат повече, ако даде различно мнение от това на управлението. Здрава пропаганда.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мммда

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Американска нинджа 1":

    Бате мисленето определно не ти е сила, след като е толкова повлияно от медийте и няма никаква критика в него.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ужас

    6 12 Отговор
    Какъв ужас е по нареждане на Путин и всички страхливци около него да се води такава жестока война между два братски народа.Дали някой се е замислял колко смесени руско-украински семейства има,това е братоубийствена война,която никога няма да бъде пръстена.Путин ликвидира две държави едновременно- Украйна и Русия и това зверство получава подкрепа.Ужас!

    Коментиран от #36, #38

  • 36 Споко

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "Ужас":

    Смесените семейства са много малко, все пак преди 30 години Осрайна не е съществувала, дори и Зеленски е роден в Русия.
  • 37 ....

    9 4 Отговор
    Пропагандна статия.
    Само едно "нещо" са пропуснали. Всички тези, които открито апелират в Русия за "бързо приключване" на войната залагат на едно - пълна мобилизация, минаване на икономиката на военни релси и масирано използване на всички средства на разположение на армията, вкл. тактическо ядрено оръжие. Предлагат масирани въздушни и ракетни удари по големите градове (бомбени килими, както се водят в САЩ и Великобритания) и т.н.
    А това с референдумите изобщо пък не е нещо ново - те го обявиха още преди месеци.
    И ще го направят. Едва ли е останал някой, който не е разбрал - на скритата зад стратегическите й ядрени оръжия Русия не й пука за това, какво казваме ние. и колко реда сълзи и сополи ще точим.
  • 38 ....

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ужас":

    Във висшите ешелони на властта в Русия има между 20 и 25% украинци. Войната е това, което обикновено наричаме гражданска. Война на идеологии. В такава война прошка няма - брат - брата убива. Такав война се води до край, до унищожение.
  • 39 Агент Масква

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "БПФ":

    За това от миналата седмица е в затвора! Режима не гърпи критика!
  • 40 Аха

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Това ли е демокрация? Така ли? А значи, тези които са напуснали градовете заради войната също трябва да имат право да гласуват в тези референдуми, от там където се намират, а не само тези които са останали в градовете! Жителите на Мариупол, 350 хиляди, които са напуснали също трябва да имат право да гласуват! В Мариупол са техните жилища и те са граждани на Мариупол. Ще им се осигури ли възможност да гласуват на референдум, от държавите в които са?
  • 41 Мишел

    8 4 Отговор
    След като международен съд призна законността на независимостта на Косово, всякакви приказки за незаконна независимост чрез рефередум са празни приказки

    Коментиран от #42

  • 42 оня с коня

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Мишел":

    ти не разбираш - Референдуми за независимост мнооого,ама Признати от междунар. Съд се броят на пръсти.А непризнаване от Международния Съд на Луганска,донецка и др подобни Републики сътворени набързо от русия значи само едно:БОЙ по тях от Украйна със Западно оръжие СЪС ЕСКАЛИРАЩО КАЧЕСТВО И ВЪЗМОЖНОСТИ докато не разберат че Нещата не стават така!

    Коментиран от #50

  • 43 Охо-бохо

    2 1 Отговор
    Пълен цинизъм! Бият се украински национализирани руснаци с ...руснаци, на изконна руска територия. Освен оръжие за няколко милиарда, англосаксонците нямат никакви загуби. А войната я плаща Русия и Европа! Истината е, че отново Русия и Европа са във война, а Англия и Америка се надяват пак да стъпчат уморените и отслабени от войната. И когато чужди банки държат парите на държавите, границите са само молив на картата.
  • 44 РУСИЯ ОСВОБОЖДАВА РУСКИТЕ ТЕРИТОРИИ

    1 2 Отговор
    ОБЯВЕНИ ЗА УКРАИНСКИ !
  • 45 ДОРИ И ЗЕЛЕНСКИ НЕ Е РОДЕН В УКРАЙНА !

    3 0 Отговор
    .......................................................................................
  • 46 ТУК АКО БЕШЕ КИТАЙ , ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С

    1 0 Отговор
    ГАЗОВАТА КРИЗА ОТДАВНА ДА СА РАЗСТРЕЛЯНИ И ДАДЕНИ НА КУЧЕТАТА !
  • 47 Логично

    1 1 Отговор
    Няма такова нещо , като завладени украински земи . Химарс , Байрактар , и Джавелин мачкат на бойното поле , и не дават на руснаците да се надигнат . Тези референдуми са в някакви други земи , не украински . По брой успехи , и постигнати резултати , украинската армия крачи бодро по Волоколамскато Шосе , и гледа от бинокъл кулите на Москва. На първото "колцо" ги очаква гиздава рускиня да ги посрешне с хляб и сол по стара руска традиция.
  • 48 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Отново купища лъ-жи и инси-нуа-ции.Първо,в руските части ,участващи в СВО няма новобранци,а само добре обучени специалисти и с най-съвременно снаряжение,това донякъде обяснява неизменния им успех,другото е в разликата между бойния дух на руснаците и украинците,последните проявяват и-нат и зло-ба.Затворници мобилизират ук-ри-те,при руснаците изобщо не е за вярване по много причини.Русия може да си позволи да удължава СВО произволно много,тъй като постоянно напредва ,завзема нови територии,защо да спира,за да даде възможност на ук-рите да се съвземат и укрепят ли?И защо да не присъединяват освободените области една след друга,това е съвсем логично.Да ги изоставят ли ,сами на себе си,с по една автономия и да се изтеглят,после на-цис-тите ще ги нападнат и всичко се повтаря.Западните пиш-ман -идеолози защо не си затварят мръ-сни-те усти,като никой не ги пита,какво им влиза в работата как Русия ще си прибере отнетите територии и население?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Геополитика

    0 0 Отговор
    Така нареченото общество не разбира от геополитика и не решава геополитически проблеми, с решаването на които са се заели хората около Путин.