Last news in Fakti

2 Юли, 2013 15:17 16 743 27

За мажоритарна избирателна система в 2 тура

  • за-
  • мажоритарна-
  • система-
  • 2 тура
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз съм тук, защото политическият и експертен елит не излъчва нито един човек, който да защити чистия мажоритарен вот. Чудно защо елитът не докосва темата. Не е някаква сексуална перверзия, пази Боже. Така гласува по-голямата част от населението на планетата, а след него и най-великите демокрации - САЩ, Франция, Англия, Канада, Австралия. Швейцарската демокрация също е изградена с мажоритарен вот. Това заяви Валери Найденов, най-сериозният подръжник на тази система при обсъждането на Изборния кодекс между партиите и представители на гражданите.

И най-важното, според социолозите това иска българският народ. Както избира кметовете, така да избира и депутатите. Около 70-80 на сто го искат. Но не го иска нито един от депутатите и експертите. Като че ли българската политиката живее в офшорна зона на друга планета.

Знаете ли, че където се практикува чисто мажоритарен вот никога няма протести за оставката на парламент и правителство? Особено когато са прясно избрани. На никой англичанин не би му минала през главата такава идея.И защо само 3 или 30 хиляди души в центъра на столицата клатят парламент, който е избран от 3 милиона в страната? Защото благодарение на днешната избирателна система цялата власт виси на един пирон, който е забит тук, на жълтите павета. Значи битката е кой да окупира района на тези павета, за да
дръпне пирона.

Много лесно се узурпира тази партийно листова държава – и от свои, и от чужди сили. Дръпваш пирона и е твоя. Два три милиона лева инвестирани ловко - и ето ти цяла държава с бюджет за милиарди. При мажоритарния вот властта в България ще пусне корени в цялата страна и никой няма да инвестира в клатенето, защото ще си изгуби парите.

Тук се предлагат две хибридни системи, който също са централизирани, партиите пак спускат списъци, депутатите се приемат пак в опаковки от по 20, 40 и 100. Псевдорешението не е решение.

Досега аз правя огромна грешка - все убеждавам читателя колко хубава е мажоритарната система. Той и без това го знае. Сега искам да убедя вас, депутатите и изгряващите звезди в политиката, че само тя ще ви върне спокойствието, достойнството, професионалната чест. Ако държите на тези неща, разбира си. Не е лесно да си депутат, предполагам. Десетки движения и интернет групи искат да ви прогонят накуп, да ви арестуват, да ви лустрират, едва ли не да ви кастрират. Искат да ви орежат заплатите, да ви спрат субсидиите, да ви намалят бройката наполовина, да ви отзовават, да ви правят психотест, тест за дрога, да ви гонят след 2 мандата и други ужасии. Аз пък ви гарантирам, че при мажоритарна система в 2 тура това лошо отношение ще изчезне на мига и престижът на вашия труд ще се върне. Рейтингът на парламента ще се удвои и утрои.

Просто върнете правото на суверена да си избира пряко депутатите. Да ви бъде работодател. Няма страшно, всеки работодател търси квалифициран специалист! Предполагам, че елитите се страхуват да се подложат на личен избор. Няма страшно. При мажоритарния вот всяка партия си има райони, в които мандатът й е 99 на сто гарантиран. Лидерът се кандидатира там и винаги влиза. Но ако и там не влезе, какъв лидер е той? И накъде води партията? Защо да умира цялата партия, но лидерът да остава последен? Тъкмо мажоритарният вот ще ви даде политическо дълголетие. Например Едуард Кенеди беше сенатор от Масачузетс цели 47 години до смъртта си преди 4 години. Рон Пол беше конгресмен от Тексас над 30 години. При това го преизбираха на всеки 2 години. При мажоритарен вот старшинството не е минус, а е голям плюс за района, който ви избира. А тук се местите от Силистра в Кюстендил и от Благоевград във Видин като пътуващите циркове.

Кметът на Бели Искър си е кмет от 45 години и всеки път го преизбират от раз, защото е скромен, честен и оправен човек, работи за селото, за какво да го сменят? Достойно е да си политик като него. Народът си уважава тези, които наистина е избрал. А единственият начин да е сигурен кого е избрал е мажоритарен
вот в 2 тура (М2). Повтарям – в 2 тура, М2. Ако смятате, че М2 има сериозни недостатъци, вие сте в плен на фабриката за лъжи. Аз ще маркирам само основните измишльотини.

1. Щели да останат само 2 партии. Абсурд! При вота М2 в парламента влизат даже повече партии, отколкото при пропорционалния вот. Например през 1990 година пропорционално влязоха 4 партии, а мажоритарно – 7, плюс двама независими депутата. Вижте Франция - в долната камара има 12 партии и 9 независими депутата. Ако пък искате справка с политическата теория, прочетете Закона на Дюверже - мажоритарен вот в 2 тура води до много партии в парламента. Това е „официален закон” в политическата наука.

2. Мажоритарният вот щял да доведе страната до хаос и катастрофа. Напротив – голямо предимство на този вот е тъкмо стабилното управление и плавната смяна на властта. През 1993 г. Морис Дюверже, най-великият жив политолог, вече е към 100, посети България и прочете лекция в Софийския университет. Цитирам от тази лекция: „И все пък, бъдете внимателни, защото пропорционалната избирателна система не би попречила на тези формации да се делят при съответното желание – процес, който би довел вашия режим до безпомощност. Единствено мажоритарната система, практикувана в страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни смени на правителства, избрани от гражданите по време на
законодателни избори, подкрепяни или отхвърляни от същите тези граждани по време на следващите законодателни избори.” Ами този лекар ни дава диагнозата още преди 20 години – и ние 20 години се дърпаме от лекарството! Сега сме в поредната ремисия, която може да е фатална. И пак се дърпаме!

3. Мажоритарният вот щял да вкара в парламента мафията, олигарсите, богатите щели масово да купуват гласове? Това пък е от жанра „крадецът вика дръжте крадеца”. Ей Богу, ако М2 бе изгодна за мафията и олигархията, отдавна да е въведена!
Тъкмо обратното – когато трябва да спечелиш мандата с 51 на сто от вота в даден район, купуването на гласове се обезсмисля. Ще купиш 2-3 процента и ще си изгубиш парите. Мафията няма изгода.Нещо повече, разходите за кампанията рязко намаляват, безпаричните кандидати получават реален шанс. Представете си малък избирателен район от 30 000 човека, една софийска махала. Кандидатът може да ходи от врата на врата, да агитира на улицата, на квартални срещи, да се срещне очи в очи с всеки избирател. Това влияе 10 пъти повече от БНТ, БТВ и Нова.

4. Има една направо малоумна теза, че заради един харизматичен лидер при мажоритарния вот щели да влязат по 100 – 200 депутата и щяла да дойде диктатура. Тъкмо обратното – това се случи 2 пъти в наше време именно при пропорционален вот. При мажоритарния вот няма как да стане, всеки е сам за себе
си. Партията на Хитлер идва на власт благодарение на пропорционалния вот.

5. Политическия екстремизъм, който в момента наблюдаваме по улиците и в парламента, също е плод на пропорционалния вот. Когато влизаш в парламента с 5-10 на сто, печелившата тактика е да плашиш, да си нарочваш врагове, да вдигаш скандали. Ксенофобията е най-добрата мотивация за простолюдието.
И ето го абсурдът на българската политика. На ниво избирател тези партии са като куче и котка, а на ниво парламент трябва да се прегърнат и да направят коалиция. Което ще рече – да си предадат избирателя. И понеже това изхвърля светлите идеали зад борда, коалициите нямат друго лепило, освен корупционните
интереси.Мажоритарният вот е напълно чужд на този порочен кръг. За да вземеш 51 на сто от района си, трябва да се бориш за 100 на сто. Това ще рече да се пазиш от противопоставянето, да си умерен, да обединяваш всички интереси. Да направиш коалицията още на ниво избирател. След това в парламента всичко си идва на местата честно и почтено.

Към малките цивилизовани партии като ДСБ, България на гражданите, Модерна България и други задавам простия въпрос - можете ли да се правите на Волен Сидеров? Не можете? Тогава нямате шанс при пропорционалния вот. Само М2 дава шанс на малки партии без жълти книжки.

6. Най-сериозното възражение срещу мажоритарната система е, че се губел вот, някои партии не получавали дължимото, а други вземали повече. Това изглежда така само през партийните очила. Само ако приемем, че партиите са суверен. Не партията, а избирателят има правото на свои представители. В момента той просто ги няма. Сега избирателят губи 100 на сто от вота си и затова е отвън и иска оставки. За него нито един депутат няма легитимност! Опитайте се да слезете на земята, да погледнете с очите на хората. Сега в моя 23 избирателен район ДПС има половин процент, едва 1000 гласа, но е взело 1 мандат, който се полага на 12-13 хиляди средно. ДСБ пък има 20 хиляди гласа, но нито един мандат. За моя район това е направо гавра. През 2005 г. в 23 район БСП спечели около 60 000 гласа и взе един мандат, докато ДСБ с около 30 000 гласа взе 5 мандата. Това не е ли изкривяване? Ние в този район да не сме овце! Как няма да ви клатят хората!

Само при мажоритарната система в 2 тура има географска справедливост за суверена – всеки район си избира 1 представител с истинско мнозинство. Само тогава депутатът е наистина легитимен. Мажоритарният вот няма никакви недостатъци от гледна точка на избирателя, тя е естествена, проверена и перфектна. Защо държа на вота в 2 тура? Защото у нас поне 30 партии вземат проценти. Ако вотът е в 1 тур и първият печели, той може да има само 20 на сто. Това не е никакво мнозинство. Видяхме тази аномалия в абсурдния хибрид през 2009 година. Предупредих ви какво ще стане, точно това стана. Четири години се оплаквате от плодовете на собствената си глупост. Е, защо тогава сега сте възложили точно същото, под
формата на т. нар. „немска система”? Пак мажоритарен вот в 1 тур в съчетание с партийни листи - гарантирано отровна комбинация!

Вие на другата планета може много да си я харесвате, но избирателят ще се вбеси. Сложността й е най-малкият проблем. Когато някой прави от простото нещо сложно, той винаги се опитва да измами другите. И това се усеща инстиктивно. Не ви ли омръзнаха протестите? Така е и при партийните листи с преференции. Тази система също се предлага тук, но май не ви харесва. Много добре знаете, че тя ще предизвика остри вътрешнопартийни скандали. Но пак казвам, погледнете с очите на избирателя. Какво ми дава преференциалният вот? Пак ми спускат партийни листи, поне 30 списъка с по 10 имена, защо изобщо да се ровя из тях без да ми плащат? Да речем, че моята партия влезе с 5 на сто и излъчи за депутат в моя район Иван Иванов, тъй като са го маркирали 5 на сто от тези 5 на сто. Това прави 0.025, 25 хилядни от избирателите в моя голям район. Ако да речем гласувалите са 60 000, това са точно 150 човека. Купуват се с парите от закуска. Защо да избираме депутат с 25 хилядни от вота, когато можем да си го изберем с 51 на сто!

И накрая ще завърша с това – всички искаме да извадим България от този злокобен капан. Но това няма как да стане със срамежливи отстъпки и боязливи хибриди. А пред нас е още по-тежка зима, още по-голяма безработица, още по-дълбока системна криза. Ще издържи ли парламентът тогава?
Затова нека си поставим много по-висока национална цел – да бъдем номер едно по демокрация! Нека вземем най-доброто от най-добрите. От Франция – М2 и силна президентска власт. От Швейцария – реална пряка демокрация. От САЩ –избиране на съдиите и полицейските началници. И първата стъпка към демокрацията на отличниците е мажоритарният вот в 2 тура, той отваря вратата към всичко останало.

P.S.

Мажоритарните избори са ЗАБРАНЕНА тема в големите телевизии, радиа, вестници и сайтове.

Поради това, ФАКТИ.бг счита за нужно да изпълни дълга на българските медии към гражданите и открито застава зад каузата "100% Мажоритарни избори".

Може да я подкрепите и Вие във Facebook: http://on.fb.me/10e8t3N


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 люлю

    1 1 Отговор
    Както би казал един интернет лумпен - "Евалата брат", Точно това искам :))

    Коментиран от #11, #17

  • 2 Danko Dobrev

    2 1 Отговор
    Някой ще обясни ли как точно ще става избирането на депутатите и правителството- стъпка по стъпка, а не само да казват колко е хубава тази сиатема. Вие обяснете механизма и разликите , ание ще си изясним преимуществата.

    Коментиран от #5

  • 3 Георги Димитров

    0 1 Отговор
    Съгласен съм,постоянната лъжа,че ще загубим това или онова,ако точно сега е най-голямата измама.ЗА нас "земя като една човешка длан",правилната посока и начин,ще помогне бързо.
  • 4 Ivan Ivanov

    1 2 Отговор
    Поредната манипулация. Както политическите партии обслужват олигархични кръгове, така и техните представители. Как си представяте, че техните протежета дори мажоритарно избрани ще работят за народа? Това е абсурд. Още по-вече, че предложените за мажоритарен вот кандидати не винаги са познати на по-голяма част от народа.

    Коментиран от #6

  • 5 Иван Цветков

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Danko Dobrev":

    Какво да ти се обяснява? Ти не си ли гласувал за кмет? Мажоритарна система на тебе какво ти говори?
  • 6 Иван Цветков

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ivan Ivanov":

    ти какво предлагаш по добро?
  • 7 Emil Zahariev

    1 1 Отговор
    + Това като стъпка - А! Стъпка - Б ще е двукамарен Парламент. Сенат от - 30 души и Долна камара от 70 души!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марин Станев

    1 1 Отговор
    ДЪРЖАВА НА ОЛИГАРСИТЕ ИЛИ ДЪРЖАВА НА ГРАЖДАНИТЕ!
    Скъпи приятели, прочетете, споделете, предложете и разпространете!
    Идват нови предсрочни избори! Не допускайте пак да са същите и пак да е същото!

    НАРОДНИЯТ ВОТ – това е ИЗБОР СЪС СОБСТВЕНИ ПРАВИЛА!
    НАРОДЪТ ДАВА , КОНТРОЛИРА И ОТНЕМА ВЛАСТ!

    Скъпи български избиратели,
    Съюзът на българските избиратели е право защитна организация, която активно работи за извоюване, утвърждаване и устояване правото на СУВЕРЕНА в българската държава - българският народ, единствен да дава, контролира и отнема ВЛАСТ.
    Ние подкрепяме и активно участваме в справедливите протести срещу двадесет и три годишния тотален ГЕНОЦИД наречен „ПРЕХОД КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ”; Срещу ГЛУХАТА, БЕЗХАБЕРНА И КОРУМПИРАНА ВЛАСТ на ПАРТИЙНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ; Срещу властващата ЖЕСТОКАТА, БРУТАЛНА И НЕПОКЛАТИМА МАФИЯ!
    Твърдо и непоколебимо сме ЗА смяна на господстващата порочна партийно- олигархична политическа система и ДЪРЖАВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ! Нейното непрекъснатото възпроизвеждане е пагубно за България и българския народ. Ние сме за ДЪРЖАВА НА ГРАЖДАНИТЕ! Тази смяна обаче никога няма да настъпи ако протестите отново и отново... довеждат до избори провеждани с козметични промени на старите изборни правила създадени от тези , които са на власт и искат власт.
    Дойде време ПРАВИЛАТА НА ИЗБОРА ДА СА ДЕЛО НА САМИТЕ ИЗБИРАЩИ!
    ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ!
    ХАЙДЕ ДА НАПРАВИМ ПРАВИЛА ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР!
    Предлагаме ПРОЕКТ за НАРОДНИЯТ ВОТ /Прави
  • 10 маляка

    0 1 Отговор
    дпс ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТАРАДЖЍЍТЕ
  • 11 Stilqna Kuzmanova

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "люлю":

    При мажоритарната система как един честен умен интелигентен човек с 5 лева джоба би се кандидатирал. Че в другите страни да не би да не стоят партии и бизнес кръгове зад мажоритарните кандидати.Видяхме във Варна какво стана.Избори.И накрая такъв нисък интерес. Това е Българина незнае какво иска.Знае-пари без да работи.
  • 12 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 13 варненец

    1 1 Отговор
    Всичко изглежда много добре но ... избраните депутати ще бъдат абсолютно независими от партии и др. и поне половината няма да издържат на сума от 1 до 2 милиона лева и така за около 100 милиона лева ще си имате парламент, ако броя на депутатите стане 100. нека да не забравяме , че все още у нас неподкупните хора са голяма рядкост и то не заради някаква особеност на българина , а защото твърде малко са хората за които парите не са проблем и в същото време биха желали да се ангажират с обществена дейност. Не можем да приравним имунитета към подкупност на младия амбициозен лекар собственик на апартамент за 50000 лв и автомобил за 30000 лева с имунитета към подкупност на Едуард Кенеди. За избиране на съдиите съм абсолютно съгласенр както и за президентската република. За пряко избиран президент всички случаи ще са гласували минимум около 30 % от имащите право. За никой депутат и евентуален министър председател не могат да стоят толкова гласове. И още нещо не звучи никак демократично но пък е абсолютно логично за имащите право на глас да има изискване за образователен цензр да имат минимум основно образование. На хората без основно образование им отнемаме правото да се явят на изпит за правоуправление на автомобил, а разрешаваме да участват в упрлавлението на обществото-държавата.
  • 14 PROFESIONALISTA

    0 2 Отговор
    това статия ли е, или роман?
  • 15 Любомир Петков

    1 1 Отговор
    Когато се чертаела картата на жп линиите в България ,чорбаджиите на Бяла черква не пожелали да минава през града, защото кокошките щели да спрат да снасят.В този дух са и мненията на противниците на мажоритарната избирателна система.
    И ако пак се върнем към историята ,ще видим ,че Павликени от невзрачно село става град заради жп линията ,а Бяла черква си
    остава село.Е дано поне сега кокошките им снасят повече.
  • 16 Любомир Петков

    2 1 Отговор
    Когато се чертаела картата на жп линиите в България ,чорбаджиите на Бяла черква не пожелали да минава през града, защото кокошките щели да спрат да снасят.В този дух са и мненията на противниците на мажоритарната избирателна система.
    И ако пак се върнем към историята ,ще видим ,че Павликени от невзрачно село става град заради жп линията ,а Бяла черква си
    остава село.Е дано поне сега кокошките им снасят повече.
  • 17 ПЕТЪР МЕРСИНКОВ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "люлю":

    1. Образователен ценз, защото само образованият може да направи правилен и мотивиран избор. Плюс това, средното образование в България е безплатно и достъпно (с много дребни изключения, които са поправими) и зависи само и единствено от желанието или мотивацията на човека.
    2. Принцип за уседналост на избирателите и избираните. Трябва да се сложи край на парашутистите, които нехаят за избирателния си район и автобусите с гласоподаватели от Турция, пък и вътре в страната.
    3. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване, защото ако всички бяха гласували на последните изботи ДПС намаше да е 3-та политическа сила, пък и да се заиграва с турските въпроси последните 20-тина години. Кагато броят на гласоподавателите е голям и реален, тогава процентите биха паднали за големите партии и копуването на гласове не би влияело толкова. При по малко от 50 % активност, вотът се счита за протестен и се правят нови избори, картинка която я наблюдавахме в редица европейски държави, пък тогава бихме могли да се надяваме на някаква естествена периодическа смаяна на политическите фигури и лица.
    4. 100 % мажоритарна система с право на отзуваване на депутатите или лицата, заемащи съответния пост, за който са били избрани и замяната им със следващия по проценти от последния изборен вот в дадения избирателен район.
    Така ги виждам нещата. Пожелавам успех на хората, борещи се за справедливи каузи и НЕПЛАТЕНИ от ГЕРБ (пък и не само от тях).
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
  • 18 пенчо кубадински

    0 1 Отговор
    Щом един комунист/валери найденов/ ти хвали нещо то скъпи БЪЛГАРИНО знай че си ИЗМАМЕН
  • 19 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 20 Milena Baltcheva

    1 0 Отговор
    Много точно е изразена идеята.Подкрепям с някои допълнения - в закона да има норма с изискване за образоветелен ценз. В условията на един шеметен технически прогрес е недопустимо влезлите в НС да започват обучение по английски език, компютри и обществено-политически науки. Демокрацията гарантира равенство,но в условията на конкуренция. Партиите се компрометираха, защото излъчват политически активисти. Полуобразованите са послушковци, които компенсират недостига на знания с партиен ентусиазъм и послушание.Това е полезно и за олигарсите . Нека не превръщаме НС в къщичка за калинки - те не ни представляват нито в тук ,нито в ЕС. Дискримшинация е да не ми защитават интересите грамотно.

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Alexander Anguelov

    0 1 Отговор
    Колко демократична е пропорционалната/ преференциалната система или неините варианти? Това са несъвместими неща!
    Най-голямата измама на прехода е имено партийния избирателен модел! Демокрация = единствено на мажоритарност. Всичко друго е измама или хитроумна подмяна на демокрацията. Нека не позволяваме да продължават да ни мамият!

    Факт: Просперитета на една държава е пряко свързан с избирателния модел: респективно качествата на хората в управлението. Предимствата на Австралийския избирателен модел: кара те да се замислиш и оцениш кой кандидат е по- добър: а това е определящо!

    Коментиран от #24

  • 22 Stefan Tomov

    0 0 Отговор
    Съгласен съм със статията и подкрепям предложения модел. Има само едно нещо, което бива изпуснато от хората, които подкрепят мажоритарната система. За да се въведе е нужно промяна на конституцията, така че да е разрешава на депутати да са министри. Това е практиката във Великобритания, Ирландия и Германия - министърът трябва да е пряко избран от народа и да пази мястото си в парламента. И Дейвид Камерън е член на Камерата на общините, и Ангела Меркел е депутат в Бундестага. В страните с мажоритарен вот, когато депутат се откаже от мястото си, това което следва са ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ за неговото място, а не директно да бъде попълнен от следващия в листата на партията.

    Коментиран от #25

  • 23 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Най-демократичната и представителна избирателна система е когато кандидатите събират необходимият брой гласове от цялата страна и така влизат в парламента. Това е технически изпълнимо в съвременни условия. При 240 народни представители и 6 милиона избиратели, на един народен представител се падат 25 000 гласоподаватели. Как се прави това? Прави се с електронно гласуване и, когато един кандидат събере тези 25 000, светва червен надпис, че е избран и за него не може вече да се гласува. В края на изборният ден резултатът се знае. Тези ,които не са събрали 25 000 гласа, се класират в низходящ ред и попълват незаетите места. https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/397742080336029
  • 24 Димитър Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Alexander Anguelov":

    https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/397742080336029
  • 25 Димитър Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Stefan Tomov":

    Най-демократичната и представителна избирателна система е когато кандидатите събират необходимият брой гласове от цялата страна и така влизат в парламента. Това е технически изпълнимо в съвременни условия. При 240 народни представители и 6 милиона избиратели, на един народен представител се падат 25 000 гласоподаватели. Как се прави това? Прави се с електронно гласуване и, когато един кандидат събере тези 25 000, светва червен надпис, че е избран и за него не може вече да се гласува. В края на изборният ден резултатът се знае. Тези ,които не са събрали 25 000 гласа, се класират в низходящ ред и попълват незаетите места. https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/397742080336029

    Избирателна система
  • 26 Димитър Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Milena Baltcheva":

    Най-демократичната и представителна избирателна система е когато кандидатите събират необходимият брой гласове от цялата страна и така влизат в парламента. Това е технически изпълнимо в съвременни условия. При 240 народни представители и 6 милиона избиратели, на един народен представител се падат 25 000 гласоподаватели. Как се прави това? Прави се с електронно гласуване и, когато един кандидат събере тези 25 000, светва червен надпис, че е избран и за него не може вече да се гласува. В края на изборният ден резултатът се знае. Тези ,които не са събрали 25 000 гласа, се класират в низходящ ред и попълват незаетите места.
  • 27 Димитър Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Milena Baltcheva":

    Мажоритарната избирателна система ще бетонира плутокрацията,чрез двупартийна система защото печелят големите партии финансирани добре от олигархията, а след това се пазаруват дупетати, ако се налага и излиза по-евтино дори. Необходимо е повече пряка демокрация и истински партии, граждани и прозрачност.