Last news in Fakti

10 Юли, 2013 08:03 1 181 0

Мажоритарният вот вече работи добре в България

  • мажоритарна

Преглед на печата

Мажоритарният вот вече работи добре в България - 1
Снимка: БГНЕС

Мажоритарният вот вече работи добре и в България, коментира "Сега"
Противниците на въвеждането на чист мажоритарен вот за парламентарните избори у нас са много и с най-различна партийна окраска. Самият факт, че всички водещи политически сили се обявяват против този вот, е може би един от най-сериозните аргументи, че трябва да бъде въведен. Една от често изтъкваните тези на опонентите на чистото състезание между личности е, че ние не сме Великобритания и САЩ, където гласуват мажоритарно. Подтекстът е ясен - българите не са достатъчно зрели като онези, които живеят във водещите демокрации. Няма нищо лошо в това да проучваш и евентуално да прилагаш опита на други страни. Но на подобни обвинения за едва ли не чуждопоклонничество може да се отговори само по един начин - с доказателства, че мажоритарният вот работи и у нас и към момента дава сравнително добри резултати. С мажоритарен вот ние избираме кметове и президенти. Без да се изпада в абсолютизиране, не може да не се отбележи фактът, че много от сравнително успешните политици у нас, при това представители на различни партии, първо бяха кметове. А онези от тях, които изгубиха доверие като градоначалници, като например Стефан Софиянски, бързо приключиха и с политиката. Мнозина противници на мажоритарните избори изтъкват, че ако те бъдат въведени в България, ще останат само две-три партии. Абсолютна заблуда. Нито в страните с мажоритарен вот има две партии, нито пък кметовете у нас са само от две формации. Напротив - много кметове, които по една или друга причина са спечелили доверие и добри позиции сред своите съграждани, принуждават дори големите политически сили да тичат след тях, наближат ли местни избори. Да не говорим колко случаи има на кметове, избрани като партийни кандидатури, които впоследствие влизат в конфликт със своите партии и се явяват като независими. И надделяват над чисто партийните кандидатури. По-добра илюстрация на това, че при мажоритарния вот определяща е личността, а не партийната номинация, трудно може да се намери. Именно доминацията на партийното начало над личните качества е един от големите проблеми на българския политически модел, когато става дума за парламентарни избори. Очевидно е, че мажоритарният вот е добра рецепта за решаването на този проблем.

Гавриил или Галактион – временен владика, Наум може да е титуляр, прогнозира в. „24 часа“

Ловчанският митрополит Гавриил или Старозагорският Галактион ще изпълнява временно поста на Варненски митрополит. Вариантите за избор не са много, твърдят запознати. Те разказват, че Силистренският митрополит Амвросий е болен, Сливенският Йоаникий няма да иска да е наместник. Ако сложат Пловдивския Николай, би било кощунство с паметта на дядо Кирил, с когото бяха в конфликт още преди избора за патриарх. Търновският Григорий е определен за наместник на голямата Западноевропейска епархия. Остава Ловчанският Гавриил, тъй като по устава на БПЦ трябва наместник да бъде митрополитът от най-близката епархия. Пред близки до синода и Галактион е казал, че би поел поста до избора на титуляр. Епископ Наум, 45-годишният главен секретар на синода, е най-вероятният наследник на овдовялата Варненска епархия.

ГЕРБ купили бронирани коли за Борисов и Цветанов, разкрива в. „Труд“

Две бронирани лимузини "Ауди А8" си е купила партия ГЕРБ директно от представителство на марката автомобили в Майнц, Германия. Колите са за лидера Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов, потвърдиха партийци. Датата на покупка е 27 май, а в публичния регистър на партията пише, че стойността на колите е съответно 202 206 и 166 596, но не е уточнена валута - евро или лева. Според източници на "Труд" става дума за лева. Ако се съди по цената, колите не са нови, защото базовият модел върви 138 000 евро, според сайта на магазина, откъдето са купени. Освен това са от по-стария модел. Спецове в областта казаха, че са. Леките коли са поръчани по спешност, след като Борисов и вицето му Цветанов излязоха от изпълнителната власт, но заради висока степен на застрашеност все още и двамата имат сериозна охрана от НСО.

Темида бие по рушвети партиите, издава в. „Стандарт“

Темида е най-болна от корупция в България. Здравеопазването държи второто място по рушвети, а партиите са трети в печалната класация. Това показва Световният барометър за корупцията 2013 г. на международната неправителствена организация Трансперънси интернешънъл. Общо 86 процента от хората смятат, че магистратите се поддават на нерегламентирани влияния и не вземат решенията си според фактите и закона, показва българската част от изследването. Стойността на индекса на съдебната ни система е 4,4. Максималната от 5 е показател за изключително сериозен проблем с корупцията, а 1 - за липсата й. Притеснително е, че мнението за правосъдието ни се влошава в сравнение с предишни издания на барометъра, обясни Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

По-високи пенсии за майки с деца висшисти, предава в. „Монитор“

Пенсиите на жените да се увеличават според броя и образованието на децата им, като най-много стимули да получават майките на висшистите, предложиха от асоциация „Родители” по време на първото заседание на обществения съвет към парламентарната комисия по труда и социалната политика. Докато отглеждат децата си, жените не работят, плащат по-ниски осигуровки и съответно след време получават по-ниски пенсии. Индексацията трябва да бъде обвързана и с образованието на наследниците. Така, ако детето е учило до 8-и клас, ръстът на пенсията на майката ще бъде минимален. От Инициативния комитет на майките в България пък поискаха по-евтини лекарства за децата. Една лека настинка ни струва 50 лв., обясни Кристина Милтенова. Всички представители на неправителствени организации поискаха да се въведе семейното подоходно облагане.

1100 военни имота на тезгяха, съобщава в. „Новинар“

Общо 1100 обекта, собственост на армията, отиват на тезгяха. За целта ще бъде създадена Агенция за военните имоти, която ще се разпорежда с тях. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов. Той определи закриването на агенцията през 2011 г. и прехвърлянето на отговорностите й към военните окръжия като необяснимо хрумване. Охраната на ненужните имоти излиза милиони левове годишно. Проблемът с непотребните военни имоти е на дневен ред още от времето на предишния кабинет. Бившият ресорен министър Аню Ангелов възнамеряваше до края на 2012 г. ведомството да се освободи от всички армейски имоти. Кризата на пазара обаче спъна продажбата им. Заради липса на инвеститори те останаха собственост на министерството. Към тогавашния момент имотите бяха общо 858, но в момента са 1100.

ДПС получи пълен контрол върху парите от водния сектор, пише в. „Сега“

ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор - освен чрез Министерството на екологията и чрез новото Министерство на инвестиционното проектиране. То бе създадено заради ДПС и ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв. Става дума за обекти, определени като национално важни с изрично решение на Министерския съвет - например пречиствателни станции, ВиК мрежата и друга водна инфраструктура. Магистралите, жп инфраструктурата и други обекти, които са определени "с национално значение" по силата на закон като Южен поток например, ще си останат в правомощията на Министерството на регионалното развитие. Започнатите вече инфраструктурни строежи и такива, които засягат повече от една област, също остават в регионалното ведомство.

Наглецът на Републиката, характеризира в. „Дума“

Колкото повече пишем за Цветан Цветанов, толкова повече разбираме, че не познаваме този човек. Дълбините на неговата наглост не могат да бъдат проучени и от две поколения журналисти, политически, психологически и антропологични наблюдатели. Всеки път, когато си мислим, че Цветанов е ударил дъното, той ни удивява, като започва да го копае като японско багерче. Господинът отказал да бъде регистриран като криминално проявено лице с мотива, че наредбата, която регламентира това, е в противоречие с Конституцията, НПК и Европейската конвенция за правата на човека. Потресаващото е, че въпросната наредба е издадена точно по негово време през 2011 г. Излиза, че преди две години наредбата си е била наред, защото е касаела други хора, а сега, когато пари под задника на самия Цветанов, тя е незаконосъобразна.

Паника в управлението, коментира в. „Преса“

Протестите в страната вече търсят идеологическо удовлетворение и искат неутрализация на т.нар. политически елит. Засега обаче в посланията на протеста има излишък от критични разрушителни импулси. Неговият силно емоционален заряд не води към юридически решения и гаранции за заздравяване на разклатената конструкция на правовата ни държава. Политически или икономически е контекстът на протеста? В тази размита обществена среда управляващите са се насочили панически към икономически решения и неясно защо отхвърлят политическите. Те генерират икономически транспланти, които отлагат наболелите проблеми, но в средносрочен план задълбочават негативните явления. Икономическите реверанси към електората и протестиращите са дори комични и са родени от политическата паника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове