Last news in Fakti

29 Август, 2022 13:00 4 141 55

Как България не стана западна държава

  • русофили-
  • българия-
  • комунизъм-
  • русия-
  • ссср-
  • ес-
  • западна държава-
  • демокрация-
  • нрб-
  • владимир путин-
  • румен радев-
  • хибридна война

Защо демокрацията излезе виновна за всички злини?

Как България не стана западна държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от комунизма на всеки, който не беше жертва на тежка идеологическа заблуда, гарнирана с номенклатурни привилегии, му беше ясно, че зад Желязната завеса хората се радват на несравнимо по-голямо благоденствие и свобода и тайно искаше да живее като тях. След падането на комунизма тайните желания станаха явни и формираха национален консенсус с участието и на повечето бивши комунисти.

Как се разклати консенсусът

Според този консенсус единственият път за страната е да се приобщи към западната демокрация, да стане западна страна. И тъкмо този консенсус постепенно се разклати, при това не защото се появи алтернатива – дори не съм чул някой да твърди, че съществува източна демокрация. Разклати се в резултат на нова идеологическа заблуда, твърде подобна на старата. От комунистическата идеология - така, както тя чертаеше фронта на Студената война, бе реанимирано затихналото за повече от десетилетие очерняне на Запада.

То започна от началото на 21 век, но вече със средствата на хибридната война, състояща се в износ от Изток на Запад на корупция и пропаганда. Корупцията трябва да осигури публичен достъп и говорители на пропагандата. А пропагандата трябва да разколебае населението на държавите от НАТО и ЕС в качествата на демокрацията, като ги убеди, че не друго, а тъкмо демокрацията е причина за емиграционните вълни, финансовите кризи, глобалното затопляне, пандемията, руската инвазия в Украйна…

Възобновяването на атаката срещу Запада бе стимулирана от съвпадането на три фактора: тероризмът, окопаването на Путин във властта и разрастването на социалните мрежи. Целта на ислямския тероризъм още от удара срещу Търговския център в Ню Йорк през 2001 година е именно такава – рушенето на западната демокрация отвътре, като наплаши хората дотолкова, че те сами да се откажат от привилегиите ѝ. С Путин пък на власт в Русия се връща КГБ, чиято геополитическа фиксация също е борбата със Запада, а „старите кримки“ търсят начин да я продължат и след падането на Берлинската стена. Може да се предположи, че тези два фактора са задочно свързани, заради твърденията, че Путин още като млад служител на съветските тайни служби, изпратен в Дрезден, е осъществявал координация между КГБ и международни терористични групи.

Третият фактор – социалните мрежи и сходните интернет платформи за първи път в историята предложиха и то в особено големи размери публична комуникация без редакционна отговорност. Това даде възможност на мненията, според повторяемостта им и ожесточеността им, да изместват фактите. Производството на пропагандни „постове“ се индустриализира и те са буквално на всяка крачка из виртуалното пространство. А оттам проникват в медиите и институциите, придвижени от механизмите на корупцията.

Мантрите на антизападната пропаганда

Антизападната пропаганда следва много посоки с приоритет обаче на предпочитаните от тайните служби компромати на сексуална основа. При тях най-лесно темите и персоните губят общественото си значение и попадат във водовъртежа на личните преживявания и реакции. И подбуждат към агресивност, подобна на тази, която се съдържа в сексуалните закани на псувните. Така целият Запад – а това са милиони хора, които пазят семейните традиции и християнските ценности несравнимо по-убедено от корумпираните диктаторски режими, беше обявен за перверзен. Като повод се използваше радикализацията на определени кръгове в защита на човешкото право сам да определяш сексуалната си ориентация. Една от изпробваните пропагандни тактики е представянето на частта за цялото.

Знак, че антизападната пропаганда е направила у нас мощен пробив, беше отказът на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, след като правителството я беше приело. Тя беше представена като налагане със закон на „третия пол”, въпреки че в нея за такъв въобще не се говори – там става дума за превенция на „насилието срещу жените и домашното насилие”.

На местна почва, заради естествената ни русофилия, добре вирее и още една мантра на антизападната пропаганда – че Путин е жертва на Запада. Защото Западът твърде много се приближил към него и му ограничавал сферата на влияние, сякаш заедно са спечелили Студената война и, както след Втората световна война, трябва да седнат на една маса и да си делят света. Попадането в този пропаганден капан по линия на русофилското ни съчувствие от само себе си превърна българската русофилия в антизападно настроение.

Разклащането на прозападния консенсус у нас, впрочем, колкото е предизвикано отвън, толкова е и резултат на собствените ни партийни сметки. След идването на Царя тези сметки доведоха до пускането на политическата димка „няма ляво, няма дясно“, която трябваше да скрие зад абстрактните дефиниции на понятията значенията им, получени през прехода у нас: на лявото като соцносталгична и постсъветска ориентация, а на дясното - като прозападна. Отпадането на разграничението помежду им доведе, първо, до негласната амнистия на бившия режим. И второ - до хибриден модел между него и западната демокрация, какъвто е възможен на Изток, но не и на Запад.

Присвоената революция

В началото протестите през 2020 година можеха да се определят като младежка прозападна революция. Тя не беше потушена, а беше присвоена, за да се пренасочи в обратната геополитическа посока. Главен организатор на трансформацията се оказа президентът на Републиката, който в режим на парадокс с ресурсите и от името на революцията срещу хибридния модел, трябваше да го съхрани, като го нарече неутрален или балансиран. В следреволюционните условия това трудно можеше да стане със старите партии и той акушира нова в лицето на "Продължаваме промяната". Те обаче сравнително бързо се усетиха и застанаха на твърда прозападна позиция. Така че дискредитирането им под знаковото прозвище „харвардци“ се превърна в пореден епизод от дискредитирането на Запада, отново не без помощта на обвинения по сексуална линия.

Като теглим чертата, на прага сме на избори, на които партиите вече не се състезават в общата рамка на прозападната ни ориентация, а тя е само едната страна, видимо по-слабата, заради описаните дотук обстоятелства.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    38 13 Отговор
    Буламач
  • 2 Защото

    45 11 Отговор
    стана западнала държава !
  • 3 хахото

    37 17 Отговор
    ша ида да поплача малко и после да повърна
  • 4 Бля,бля

    41 8 Отговор
    Каза човекът на всяко власт от соца досега.
  • 5 ДПС ГЕРБ крадци

    37 11 Отговор
    В момента всички управлаващи са с червени гащи в България! ДПС,БСП,ГЕРБ и т.н.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Твърдо НЕ

    26 11 Отговор
    Никакъв Запад.Партийния секретар на поделението в Елхово не дава.Той и другите като него чакат Сталин да стане от гроба или поне Брежнев.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 14 Отговор
    Ех Гого, Гого, много си ГОЛ Гого ‼️‼️‼️
  • 8 начело

    16 16 Отговор

    До коментар #5 от "ДПС ГЕРБ крадци":

    с киро и ленчето
  • 9 Хр Калчев

    22 1 Отговор
    прочетете някои от "вулгарните" ми романи и ще се изясни на всички,що годе интелигентни хора!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 10 Отговор
    Какъв ислямски тероризъм срещу Търговския център ‼️
  • 11 Анджело

    36 15 Отговор
    Запада не направи България "западна" държава защото така му е изгодно. Има господарски държави има и такива като България. А и България колко е на Запад? Туй Запада от кой меридиан да го броим?
  • 12 Дойче зеле в шок

    39 15 Отговор
    Как България не стана западна държава и българите продължават да се къпят
  • 13 тц тц

    19 18 Отговор

    До коментар #5 от "ДПС ГЕРБ крадци":

    Ами не може всички да са като баш крадеца Киро без гащи и надупени в западна посока.

    Коментиран от #20

  • 14 Флипп

    30 15 Отговор
    След всяка нова пумия, лисната от тази гьобелсова "медия", не мога да не се удивя, че някой има дава пари, и то десетки и десетки милиони, да пишат подобни глупости.

    Коментиран от #47

  • 15 Загрижен

    27 13 Отговор
    Горкия, сън не спи защото не сме приели Истанбулската конвенция и няма как да се регистрира като третополов.
  • 16 Атлантида

    20 13 Отговор
    Балканският полуостров се намира в югоизточна Европа, каква "западна държава"?

    Коментиран от #36

  • 17 Реалност

    21 9 Отговор
    За да станем западна държава ни трябва земетресение поне от 10 степен по Рихтер за да може земните маси така да се разместят, че континента да се завърти на 180 гр., другия вариант е да нападнем Франция:)
  • 18 Една

    23 16 Отговор
    Лъжите и пропагандата на ДВ продължат по всички фронтове!

    Пещерният антикомунизъм на Запада, насаждан от васалните му корумпирани политици в бившия Източен блок, в България доведе до срив във всички сфери и отрасли. Една развита и благоденстваща във всяко отношение страна остана без армия, без промишленост, без здравеопазване и адекватно образование.... Западни компании получиха възможност за безпрепятствено ограбване на природните ресурси, а корумпираните от тях псевдополитици под формата на всякакъв вид реформи си пълнеха бездънните джобове!

    Пропагандистката медия ДВ нито веднъж не е направила проучване на общественото мнение за качеството на живота преди и след 1989 г. Вместо това, лъжите се фабрикуват на конвейр.

    Коментиран от #48

  • 19 са разбрах че ЗАПАДНА ДЪРЖАВА СЕ СТАВА

    17 9 Отговор
    КАТО САМ СИ ОПРЕДЕЛИШ СВОБОДНО ПОЛА И ПОДПИШЕШ СТАМБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ - КАКТО ПОВЕЛЯВАХА БАЦЕ МУТРА И УКРАИНЕЦА СТАНИШЕВ - ДВАМА ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ВОЕНЕН СЪД !
  • 20 Бля,бля

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "тц тц":

    Полагат се усилия вече 33 години всички да са като споменатите от тебе,ама не им се отдава.
  • 21 Знаех си

    24 14 Отговор
    Путин лично е заповядал на хан Аспарух да забие копието си в Източна, а не в Западна Европа:))) А така ми се искаше да ходя некъпан, да си сменям пола два пъти годишно, да ме ваксинират насилствено и да ме затварят в локдаун:)))
  • 22 43657214567543

    22 14 Отговор
    Видяхме ви запада, мерси, ресто, не струва... И демокрацията ви също намирисва на пълна диктатура - "1984" на Джордж Оруел. Министър Минеков от служебното правителство на Радев забранил честването на "Шипченската епопея" на Шипка. Що за културен министър може да е Минеков, колко да е радетел на националните ценности Радев? Къде остана история, образование?! Срам! Всичко сринаха в прахта... А иначе свободно се веят синьо-жълти знамена на чужда държава у нас, аверите на Минеков заливат с червена боя руското посолство и още са на свобода. Ресто, не струва...
  • 23 Б е с е н _Я з о в е ц

    18 14 Отговор
    1990: Се-де-е-се, се-де-е-се, ама хляба стана един и шейсе!
    2022: ПеПе, ПеПе, ама газа стана до деветото небе!

    Коментиран от #25

  • 24 Анджело

    16 9 Отговор
    Гого, купи си една нова папийонка! Радвай и се! Слагай си лигавник докат храчиш, че да не я наплюеш!
  • 25 спокоен язовец

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Б е с е н _Я з о в е ц":

    първосигналник,чувал ли си за причинно-следствения фактор??????
  • 26 А питам

    22 13 Отговор
    Само едно нещо е достатъчно:
    Защо при гадния социализъм българите си добиваха българското злато, а при хубавата либерал демокрация чужденци добиват българското злато??

    Коментиран от #49

  • 27 БеГемот

    18 6 Отговор
    Е как да стане западна държава с източен народ...чи ви на запат виждали ли сте така облечени хора с тия размъкнати розови,оранжеви и всякакви папагалски тениски върху дебели туловища и брадясали кратуни с излъчване на агресивен хипопотам със зъбобол...
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 14 Отговор
    Тодор Живков беше Велик строител на Народна република България. Вечна му памет.
    Сега им се смее на тези сегашните ? отгоре. ??

    Беше простоват душевно, но родолюбец - сърдечно.

    Коментиран от #40, #50

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 15 Отговор
    ЗАЩО във ВСИЧКИ европейски държави има разположени ВОЙСКИ на САЩ ( една държава от континента Северна Америка ) вече повече от 75 години ?!

    ПАЗЯТ ли ни, или са ни ОКУПИРАЛИ ?!

    Същите хора, които твърдят сега, че източно-европейските държави са били ОКУПИРАНИ от СССР, сега обясняват, колко сме СУВЕРЕННИ, въпреки ВОЕННИТЕ БАЗИ на САЩ на наша територия !

    Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, на ТЕРИТОРИЯТА на България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !

    След като военния съюз "Варшавски договор" се саморазпусна, САЩ не разпуснаха НАТО, ами ПРИТИСНАХА всички бивши съюзници на Русия ( СССР ) да встъпят в НАТО !

    ОКУПАТОР ли е, държава, изградила свои ВОЕННИ БАЗИ на територията на чужди държави, която ДИКТУВА вътрешната и вътрешната им политика ?!

    ВОЙСКИТЕ на САЩ, освен, че са ОКУПИРАЛИ цяла Европа, от години ПРОВЕЖДАТ ВОЕННИ МАНЕВРИ покрай РУСКАТА ГРАНИЦА ?!

    Кой, тогава е АГРЕСОРА ? Русия или САЩ ?!

    Не е ли, крайно време ВОЙСКИТЕ на САЩ да си ходят, преди да вкарат Европа в ГЛОБАЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА ?!

    Според чл.5 от Североатлантическия договор, ВОЕННА ПОМОЩ се оказва, в случай на ВЪОРЪЖЕНО НАПАДЕНИЕ, над някой от страните ! Коя държава от Европа, член на НАТО е била нападната през тези повече от 75 години? НИКОЯ !
    Всички помним обаче, че НАТО, НАПАДНА суверенната държава Югославия и БОМБАРДИРА МИРНОТО и население !

    Говорим, че СВЕТОВНАТА ВОЙНА, не е започнала, а ЦЯЛА Европа под ДИКТАТА на САЩ, вече ВОЮВА с Русия !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Той

    13 10 Отговор
    Не може ли просто да сме си българи-не искам нито да съм руснак,нито афга проста,нито французин или сдухан германец с фаготски наклонности!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Протестиращ

    15 8 Отговор
    Правата на жените са гарантирани от нашите закони. Проблемът е в термина "джендър". Заменете го с "пол" и може да приемем декларацията. Има ли някакъв проблем да замените "джендър" с научнообоснованият термин "пол"?!

    Коментиран от #51

  • 33 До ГРАД КОЗЛОДУЙ или както там се пише

    13 10 Отговор
    Радвам се, че сте научили за "caps lock" и "shift" командите, време беше, при вашия тип хора малко бавничко се случват нещата. Той промития мозък не е здрав, изнемогва горкия, ама промивката още държи виждам. Та така де, съветвам ви да се поинтересувате от причините за споменатите от вас неща и да разгледате ситуацията през годините от двете страни за да ви стане поне малко ясна голямата картина и следователно реалността, преди да пишете публично пълни глупости с главни букви. Поне ми давате информация за психичното здраве на народа ни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 факти

    15 18 Отговор
    Ако комунизма не беше минал през България,сега най-вероятно щяхме да сме като всяка друга богата западна държава.За сметка на това бяхме 45 години под руско/комунистическо робство и ето го резултата.Няма как да си с Русия и да си добре.Невъзможно е.Под крилото на Русия ли си те чака само глад,мизерия и изостаналост.Пример е цяла източна Европа,всички бивши соц страни,Северна Корея,източна Германия...
  • 36 Няма такава държава

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Атлантида":

    Западна държава или още запада е термин .. не приемай нещата буквално ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Русофоб Антисемит

    7 4 Отговор
    Тук е пълно с руски подложки, за съжаление.
  • 39 Наблюдател

    5 0 Отговор
    "Защо демокрацията излезе виновна за всички злини?" За сведение на DW Демокрация има САМО в 1 държава в Света в Швейцарската Конфедерация! Всички други имащи се за демокрации са различна степен ерзац демокрации до откровенни фалшификации по темата като политикоикономическото образование на таз територия! Накратко Менте!! Демокрация значи и така е измислена - БОЛШИНСТВОТО определя правилата, а не избрани от него представители!! Избраните "представители" е всъщност либералната "модернa врътка" - начина да се заобиколи Демокрацията!
  • 40 Баро

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да де ама родолюбеца имаше коли с шофьор вили резиденций... А ти мотика и каруца с марко
  • 41 Баро

    1 4 Отговор
    До всички мишоци:кво се търсеше? ДОЛАРИ ДОЛАРИИИИ. ИМАЛИ СМИСЪЛ ДА ГОВОРИМЕ ПОВЕЧЕ
  • 42 безпартиен

    4 0 Отговор
    ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!!!!За последно оръжие е е използвано у нас на 9.9.1944 и до сега писалката е тази която ги задържа на власт!тази писалка с която са написани едни или други закони се предава на деца и внуци и няма да бъде дадена на други,колкото и честни да са!
  • 43 хахаха

    0 0 Отговор
    Как магарето не стана жребец....:)))))
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Статията е образователна

    4 0 Отговор
    Рублите и копейките да взимат молив и да почват да я преписват в 101 копия минимум. Може и да научат защо са злобни, като кремълския дегенерат Путин и все тяхното магаре е женско.
  • 47 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Флипп":

    Не си ли наясно,че си много дребен човече,за да оценяваш Георги Лозанов!Не се изказвай пред публика,кокошарника на баба ти е достатъчен!Сори,но всяка жаба да си знае гьола,нали!
  • 48 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Една":

    Много си заблудена драга!Нито сме цъфнали и вързали преди 1989 г.,нито има безплатен обяд!А,що се отнася до образованието,най-сетне българите получиха шанс, да получат адекватно такова,където поискат!А що се отнася до ограбването на "ресурсите"ни!Че то,какви точно ресурси има България,че някой й ги ограбва!!!Имахме един уран и руснаците го усвоиха за без пари!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Божеее,

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И понеже Т.Живков беше "голям родолюбец"два пъти предложи на руснаците да станем 16 република!Смешник!
  • 51 Абе

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Протестиращ":

    Понеже правата на жените са гарантирани от законодателството ни, всеки втори българин малтретира жена си физически или психически и през ден някой идиот застрелва,намушква или удушава половинката си!
  • 52 Ахмак

    3 0 Отговор
    Разклати се вярата ни в Запада защото ежедневно ни сапунисвате с тия пропагандни статийки.Защото видяхме че свободата на словото е мит.Всички медии и политици са еднакви.Корупцията е по голяма от Живково време.Храните са боклуци,но много скъпи боклуци.Насила ни се налагат някакви истанбулски конвенции.Налагат ни политики,начин на живот които не са ни присъщи.За мен демокрация не се налага.
  • 53 Бръм

    1 0 Отговор
    Защо ви е истанбулска конвенция?Нали сте западно общество...имате си закони и те се спазват...или?Насилието е забранено!Перфектно работещите западни държави и служби може би признават че не се справят с спазването им?Или е просто поредната ЛБГТ пропаганда?
  • 54 Анонимен

    0 0 Отговор
    Запада е било мечта през 50,60те на много българи. Някои са залепвали в библията цветни картички с лика САЩ, набожните хора де. Но днес действителността нищо общо с 19 или 20 век. И на запад е в окаяно състояние, но все пак е по добре за живеене, а в българия, тая вечер рови в кофите за боклук, за да се нахрани човека. Запада го съсипаха отвън разни бизнесмени. Дано да греша. И тук е подобие. Бизнесмена граби без да ви осигурява. То не стига, че близките ни хора умряха от ковид и тая война ни дойде в повече и народа се е побъркал с тия цени и на животните си го изкарва жената Станка, тая луда калина, гергана. А животните са по умни от Станка, от бкп кво да очаквате, алчност и безнадежност ДедиЯхойо
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    Комунистите на радев туриха знаменцето и по цял ден говорят и внесто да се хванат да работят, а що ли като бяхаЛ в борда на директорите и се ядат парите, а абтала работи и едвам свързва двата края. 333 г крадене. През lайната минахме и така ще продължава, както е в турция. Много бедни и свръх богати. Казват го идвайки от турция в българия. Жалват се за там и тук за българската бюрокрация.