Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Август, 2022 13:17 2 415 43

Путинофилски кръгове има във всички големи партии

  • русофили-
  • татяна дронзина-
  • партии-
  • герб-
  • бсп-
  • путинофили-
  • владимир путин-
  • българия-
  • предсрочни избори-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • нато-
  • мигранти

Според нея е по-правилно да се говори за путинофилски кръгове, а не за проруски партии

Путинофилски кръгове има във всички големи партии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съгласно ориентацията, която България е възприела още в края на прехода, през 2004 г., а по-късно и през 2007 г., мястото на България е като съюзник в Европейския съюз, като съюзник в НАТО, като страна, която подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия – не само на думи, но и на дело и като страна, която се придържа към решението на ЕС относно стратегическите намерения за разнообразяване на енергоносителите. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. д-р Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Дронзина коментира дали определени проруски кръгове оказват негативно влияние на страната. Според нея е по-правилно да се говори за путинофилски кръгове, а не за проруски партии. “Най-големите русофилски, по-скоро путинофилски кръгове има във всички големи партии, във всички без изключение парламентарно представени партии и основната опасност произтича от тяхната непоследователна политика по отношение на Русия и на решенията, които се вземат в рамките на ЕС”, подчерта тя.

Още новини от Украйна

Хората най-много се притесняват от “Възраждане”, но тя разполага само с 13 депутати и 30 кметове и по тази причина Проф. Дронзина смята, че не трябва да се притесняваме чак толкова много от партията на Костадин Костадинов. Тя отбеляза, че “Възраждане” е много шумна партия, но напомни, че имахме такава шумна партия в лицето на Атака. “Всички приемаха “Атака” за националистическа партия. Винаги съм я смятала за проруска и антиглобалистка и както виждате лека полека отшумя”, заяви политологът. Проф. Дронзина се надава, че така ще стане и с “Възраждане”. “Що се отнася до политиките на партиите и начина, по който те подреждат листите си и кои са начело, не съм много голям оптимист, че ще имаме силно антипутиновско лоби”, предупреди политологът.

Проф. Дронзина коментира партиите, които до момента са обявили своите листи - ПП, ГЕРБ и БСП.

Тя заяви, че е била критична по отношение на управлението на „Продължаваме промяната“, защото те са показали, че по-скоро се влияят и на тях може да им се повлияе върху процеса на вземане на решение, но добави, че те са показали и определена смелост, която е полезна за националната сигурност на България. Проф. Дронзина разглежда като положителен факт ПП и заради промяната на поколенията. Според нея, ако промяната на поколенията продължи, имаме основание за оптимизъм, но това все пак не трябва да се възприема като твърда гаранция за антипутинофилски нагласи.

По отношение на ГЕРБ проф. Дронзина заяви, че партията се консолидира и има реална подкрепа на хората, но като че ли едно младо поколение, което тя силно се надява да е антирусофилско, по-трудно си пробива път.

Политологът посочи, че БСП традиционно свързва лявото с русофилството, но тя не знае по каква логика се случва това. “Винаги съветвам в такива случаи да четат трудовете на основателя си Димитър Благоев, който им е казал много добре какво представлява Русия, но не знам защо те някак прехвърлят тази работа и продължават да асоциират лявото с русофилството”, каза тя и добави, че няма такава закономерност, която да ни кара да асоциираме левия спектър с путинофилски настроения. “Ако не разкъсаме тази закономерност, ще имаме да берем много ядове“, подчерта проф. Дронзина.

Политологът обобщи, че е добре да видим разместване на генерационните пластове в политиката и изрази надежда, че с тях може да имаме повече късмет в политиката.

Проф. Дронзина коментира и наболялата тема с мигрантите, които влизат в България с по-високи темпове и с по-голям брой напоследък. Според нея мигрантите не трябва да се демонизират. “В крайна сметка част от мигрантите са хора, които търсят по-добро икономическо бъдеще за себе си и семействата си. Когато ги осъждаме не би било лошо да си припомним, че ние също имаме 2,5 млн. българи, които са икономически мигранти зад граница и това не ги прави терористи, нито нещо друго”, подчерта тя.

Проф. Дронзина смята, че огромен проблем е обстоятелството, че Европа не може да асимилира толкова различна култура в толкова кратки срокове и с такъв голям обем. “Що се отнася до България, ние де-факто сме се превърнали в една страна на трафиканти на мигранти и си задавам въпроса покрай тежката катастрофа с починалите полицаи, защо до този момент не са били спирани мигрантите, защо бяха изтеглени специалните сили, ръководени от ген. Явор Матеев, какво правят българските сили там без оборудване, къде е българската активна политика като член на Фронтекс, като страна, която сме външна граница на ЕС и би трябвало да обръщаме много внимание, за да можем да предизвикаме по-голямо доверие към себе си”, каза тя.

Когато разглеждаме трафика на хора е ключово да се постави въпроса защо никой не пита за каналите и как функционират те. “Ако те функционират, те имат свободни пари от корупция. Това е опасното на корупцията - когато се злоупотребява с едни пари, не знаем за какво отиват те”, заяви проф. Дронзина.

Въпросът свързан със сигурността с мигрантите започва не с глобалните и страшни предразсъдъци, че ние ще се напълним с мигранти, защото никой не иска да остане тук. „Въпросът е защо България се превърна в страна на трафиканти и защо каналите оттук минават безнаказано. Защо никой не поставя въпроса за тях и защо никой не разследва корупцията свързана с тях. Очевидно това, което видяхме е една добре подготвена акция, неслучайно шофьорът е избран да бъде 15-годишен, защото присъдата му ще е лека. На тези въпроси трябва да търсим отговори”, подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    11 28 Отговор
    Ми то в повечето партии други кръгове няма.Путин плаща на добре.С нашите пари разбира се.

    Коментиран от #32

  • 2 Иватушка 🇷🇺

    9 16 Отговор
    Във всяко стадо има мърша.

    Коментиран от #4

  • 3 стига !!

    15 34 Отговор
    Не скъсаме ли с Русия , ще станем неина губерния ,и ще носим ватенки , Валенки и ушанки !!Те ще ни мачкат ,а ние ще им целуваме цървулите !

    Коментиран от #7, #42

  • 4 ВЕРНО ВЕРНО

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иватушка 🇷🇺":

    ПРЕДИ ВЕРНИ МАРКСИСТИЛЕНИНЦИ , СЕГА СЪЩИТЕ ВЕРНИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ.НЕ НАРОД А ....-ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ
  • 5 пропаганда

    27 6 Отговор
    "Путинофилски кръгове има във всички големи партии" - Затова пък, по всички родни медии от сутрин до вечер се носи соросоидна пропаганда и дезинформация! Народът 84% (според Кирето) е русофилски настроен, но медиите ни са твърдо про-американски! Нали едни фондации ръсят милони...Оруел 1984
  • 6 Вибратор

    21 9 Отговор
    Възраждане всява страх в евроатлантиците

    Коментиран от #8, #18

  • 7 ПРАВ СИ

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "стига !!":

    ДА ПРЕМЕСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ЧЕРНО МОРЕ НА БРЕГА НА ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЕЗЕРА.ТОГАВА ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ!
  • 8 Хаха

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Вибратор":

    Страх от тия пропaдняци никой нема. Не се самозалъгвай.
  • 9 Псевдоним

    15 2 Отговор
    Дронзина са я ваксинирали със "Спутник", всяка втора нейна дума е "русофили" и "путинофили".
  • 10 "... ориентацията, която България

    20 2 Отговор
    е възприела..." Въобще не е била "възприемана", а ни е наложена насилствено от американците и няма легитимна санкция от българския народ. Това ще бъде поправено дългосрочно след предстоящите извънредни избори.
  • 11 Българин 🇧🇬

    22 5 Отговор
    Само 17% от българите НЕ са русофили . 80-90% се декларират като русофили . Като извод , дори между турците и ромите има русофили . А ти госпожа говориш глупости по Политически съображения - да не си загубиш преподавателското местенце . Срам !

    Коментиран от #34

  • 12 Мнение

    12 6 Отговор
    Тази Татяна Дрозина с име на рускиня е седнала да се изказва за БЪЛГАРСКИ политици?!
    Прилича ми на рускиня и понеже съм антирусофил...да си ходи!Кеф й Украйна,кеф й Русия!
    Русофили и путинофили са й само в главата.
  • 13 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Аре 1во да се погледнем Нас си, за ква Катастрофа иде реч а! Пък после лайте Путин, колкото си искате. Няма да е, много ясно. Кви партийки бре? Хахахха
  • 14 Сибирски комар блатен

    3 14 Отговор
    Всички кръгове около Путин ,са за кражби и корупция и в русия и у нас.Най видимия е плащането на Кадиров да стои мирно и да не прави поразии в Расия
  • 15 БЪЛГАРИН🇧🇬

    16 2 Отговор
    Не пишете от името на България, а от името на продажните ни политици.
    Питайте народа с референдум, дали иска НАТО, и тогава говорете от негово име.
  • 16 България

    14 2 Отговор
    се напълни с безродници и продажници, медии на хранилки на НПО-та и бълват подобни манипулативни бози!
  • 17 Правилно

    10 1 Отговор
    Периодично путинофилските групи се сборичкват с байденофилските или макронофилските.
    Меркелофилските групи имат проблем - Меркел се пенсионира и си нямат активно божество.
    Шолцофили няма и не може да има.
    Зеленскофили също няма, за това трябва много бял прах.
    Анализаторът ви има нездрава фиксация на тема личности. По-широко требе да се гледа...
  • 18 Голем страх

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вибратор":

    С 2-3 процента на изборите.
  • 19 "Ха ха ха"

    12 1 Отговор
    Нещо за бай дъниските кръгове ?
  • 20 Демократ

    2 11 Отговор
    Много ми е интересно какво точно харесват у Путин путинофилите и каква държава искат да бъде България по образец на Путин. Всичко друго са приказки като дрънкане по празни тенджери.Стратегическата посока на развитие на страната трябва да бъде ясна- в каква държава искаме да живеем- ред,правила,спазване на закони,разделение на властите,свобода на личността и словото или диктатура.Тогава политиците ще трябва ясно да кажат кой за каква държава е и няма да има филска и фобска какафония,а борба на принципи за държавно управление.

    Коментиран от #25

  • 21 666

    4 16 Отговор
    България е в опасност. Руския пРезидент Радев е обединил путинофилите и ни тласка на изток към евразия. Чалгарите ще унищожат партийте и ще наложат диктатура.

    Коментиран от #24

  • 22 Kуранага Сама

    13 2 Отговор
    както се видя, истински опасни за страната са козакофилските кръгове
  • 23 А питам

    14 1 Отговор
    Не разбрах, защо младото поколение трябва да е антирусофилско ??
  • 24 Абе

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "666":

    стига с тези простотии бе! Абе гледайте България и стига драскате детските си глупости за русофили и русофоби за жалките лукчета на сульо и пульо дето ви крадат! Истината не се интересува от това! А Рдев е един достоен Българин, срещу който всичмки задкулисници в лицето на ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС и ВЪЗРАЖДАНЕ пречи! Това са фактите, а не детските ви глупости! Продажници!
  • 25 Гъзибаров

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    Политиците ясно казват-лъжат.Не ти ли е ясно?!
    Е, тогава гледай "8-те джуджета", за да ти се изясни.....ама не е сигурно !!!!!
  • 26 Путинофил

    8 2 Отговор
    Начи, вчера се видя на протеста колко са българите, около 50 човека.
    Всичко останало са путинофили.
  • 27 Тиквата от Банкя

    5 4 Отговор
    Аз съм най големият путинофил. Харизах на Путин 3 милиарда народна пара за сръбската тръба. И още не са ме обесили.
  • 28 Българка

    8 4 Отговор
    Професор Дронзина е права до нкъде, но пропуска важен факт. Когато опре до пари , бедните българи губят цвят и пристрастия. В момента на мисловния кантар, на 90% от българите е поставени две неща. От едната страна евроатлантизъм, свободно придвижване, подкрепа за Украйна, ЕС и НАТО, все абстрактни понятия. От друга страна са инфлация, ниски доходи, ГЛАД и СТУД. Професора кое си мисли, че ще избере българина?!!
  • 29 ИНЖ

    2 11 Отговор
    СССР и РФ ни "ожулиха" с милиарди още от 09.09.1944г., та до днес!!! А ние си имаме един куп "русофили" - разбирай "рубладжии"=предатели!!!!
  • 30 Сорос лакей

    8 3 Отговор
    За Путинофилски кръгове незнам, но за соросоидските е пълно във всички портии, освен Възраждане.
    Затова щеш не щеш за тях трябва да се гласува, иначе Родината загива.

    Коментиран от #33

  • 31 Матей преображенски

    10 0 Отговор
    И все повече ще стават,администрацията е добре информирана,за предстоящото поражение на евроатлантизма и американската доминация в Европа.След зимата руското влияние видимо ще взело връх и надмощие ,следователно какво може да се очаква че ще се случи с отявлените янко-фили и гринго-фили,да загазят,да им се дири сметка за всички дисонанси в икономика,политика,социална и демографска сфера,и ще искат ефективни присъди.Имало е нещо такова,предварително застраховане от българските фа-шис-ти преди девети септември,като тайно са се подмазвали на партизаните с молба после да не ги закачат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И като

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "Сорос лакей":

    гласуваш за копейкин лъжеца, какво очакваш да ти е по различно от сега? Все ще те лъжат!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Абе

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иванушка 🇷🇺":

    след обед е! Не е ли време да се събуждаш вече? Или викаш цяла нощ драскане на простотиите на америла за България и напъна да я продадем тази страна, уморява и спим до късно! :)))))
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Линкълн

    6 0 Отговор
    Не про путински а про руски кръгове защото над 90% от руснаците подкрепят същия този Путин дефакто целия руски народ
  • 39 ТаУмВзе

    1 5 Отговор
    Смешен рубладжийски боклук, копейките свършват и се боядисвате веднага
  • 40 хаха

    2 7 Отговор
    умиране има отърване няма от руския батуш
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дженев

    1 0 Отговор
    Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“.
    Г-жо,правите ли разлика м/ду законно пребиваваш образован Българин в чужда даржава и незаконно влезнал емигрант на територията на жужда държава ползващ незаконни каналджийски услуги.
    Коментара Ви ме кара да подложа на съмнение вашите преподавателски способности.