Last news in Fakti

3 Септември, 2022 16:00 3 423 59

"Ще влизаме от избори в избори и служебните правителства на Радев ще продължат"

  • румен радев-
  • българия-
  • русия-
  • кремъл-
  • предсрочни избори-
  • служебно правителство-
  • александър детев-
  • нойзи

Съществува реален риск вотът на 2 октомври да не произведе нов кабинет

"Ще влизаме от избори в избори и служебните правителства на Радев ще продължат" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В условията на война на има-няма 300 километра от България и многобройните задълбочаващи се кризи, произтичащи от нея, на 2 септември започва предизборната кампания. След месец, за четвърти път в рамките на последната година и половина, българите ще отидат до урните, за да изберат следващия парламент. Ще може ли той най-после да излъчи устойчиво правителство или цикълът от избори ще продължи? Ще се изправят ли "Продължаваме промяната" (ПП) пред дилемата: ГЕРБ или "Газпром"?

Мачът на Радев

Социологическите проучвания до момента чертаят реална опасност и този вот да не произведе ново правителство и президентът отново да връчи изпълнителната власт в ръцете на хора, за които подхранването на зависимостта от Кремъл е "неизбежно".

Доколко обаче нов (стар) служебен кабинет може да постави геополитическия път на България под въпрос? "Не съзирам реална опасност България да поеме по друг геополитически път, хеле пък на Североизток", казва пред ДВ културният антрополог и журналист Ивайло Нойзи Цветков. "По моему тук сме в нещо като "бръснача на Окам", т.е. най-простото обяснение ми се вижда най-валидно - служебното правителство на Румен Радев просто иска да осребри определени свои североизточни уговорки." И макар Цветков да смята, че действията на кабинета са "просто бизнес", те несъмнено водят и до политически последствия. "Проблемът е, че сме изправени пред серия от служебни президентски "полуръстови" правителства, били те начело с Гълъб Донев или друг инсталиран бизнес-гълъб, който да насочи финансовите потоци накъдето трябва", допълва той.

Ходовете на президента Радев изглеждат все по-непредвидими - докато през 2021 година в служебния си кабинет той лансира западни експерти, включително възпитаници на Харвард, сега очевидно даде властта в ръцете на техни антиподи. Как би изглеждал един бъдещ негов кабинет можем само да гадаем. "Проблемът е, че Радев е класически слабо просветен опортюнист, тип "Борисов", смята Ивайло Цветков. "Радев играе свой собствен мач през цялото време. Този мач той някой ден иска най-сетне да спечели с редица преигравания, а не с дузпи". И допълва: "Президентска република" му звучи еротично."

Може ли България да завие на Изток?

"Трябва да имаме предвид две важни неща", казва пред ДВ доктор Иво Инджов, доцент по журналистика и експерт по политически комуникации. "Първо - този нов път на България, която не само заявява прозападната си ориентация, но и иска да разговоря като равноправен партньор с Русия, когато има условия за това, все още не се радва на подкрепата на мнозинството от българските граждани." Според него служебният кабинет на Гълъб Донев дава сигнали, че дори да има спусната задача, "няма да може да стигне далеч" по пътя към евентуален външнополитически завой. "Очевидно под натиска на макар и все още рехавите анти-"Газпром" протести и критиките в публичното пространство, премиерът Донев вече заяви, че България няма да подписва нито нов краткосрочен, нито средносрочен, нито дългосрочен договор с Москва. Напоследък властта видимо се активизира в търсенето на средносрочни източници за диверсификация на газовите доставки", изрежда Инджов. "Същевременно България върви към закупуване на втора ескадрила Ф-16, а военният министър е говорил за "спешна необходимост" армията да се освободи от съветското оръжие."

Въпреки това, докато редица европейски държави свалят съветските си паметници и са безусловни в подкрепата си за Украйна, България явно ще продължи да се лута - както обществено, така и политически. "Аплодисменти за естонците и латвийците, които не искат да имат нищо общо с руското варварство. У нас обаче явно няма национално-отговорни мъже - генерали или не - които да скъсат веднъж завинаги с това "хамско" минало", казва Ивайло Нойзи Цветков. "Моделът на развитие на днешна Русия и особено Путин като ярък символ на нелибералната демокрация се вписват идеално в светогледа и нагласите на широки слоеве от българското общество, които като че ли са застинали в предмодерната епоха", допълва Иво Инджов.

От избори в избори

Социолозите предвиждат фрагментиран и сложен парламент. Партиите, които поставят проевропейските политики и изкореняването на корупцията като основен приоритет - "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - ще трябва да преговарят с други политически сили, ако искат да съберат подкрепа за нов кабинет. В единия ъгъл са архивраговете им ГЕРБ и ДПС, създатели на модела, който ПП и ДБ обещават да изкоренят, в другата - поддръжниците на "Газпром" в лицето на БСП, "Възраждане" и партията на Стефан Янев, ако тя изобщо премине бариерата. "ПП и ДБ не би трябвало да имат проблем да управляват съвместно с БСП въпреки червените разделителни линии за "Газпром" и Украйна", смята Иво Инджов. "Те си съществуваха и в четворната коалиция, а по най-конфликтните теми Столетницата играеше политически театър за пред електората си, без да извършва резки ходове. Проблемът е, че към днешна дата ново издание на тройната коалиция не решава управленската формула - не стигат гласове и проценти за правителство."

Бойко Борисов твърдо отказва да отстъпи назад, което пък тотално минира шансовете за партньорство между ПП, ДБ и ГЕРБ. "Партиите на промяната не бива да влизат в капана на дилемата ГЕРБ или "Газпром"", смята Иво Инджов. "Тя има едно възможно най-демократично решение - нови предсрочни избори, на които да се явят в обединен формат, включително със силно присъствие в листите на ярки представители на протестите от 2020 година и от онези структури на гражданското общество, които са доказали, че са "биткаджии" за каузи."

Изборът на Хобсън

Една друга политическа сила, която в момента според социолозите е на кантар - "Има такъв народ" - може също да се озове в новия парламент. Преговорите с нея обаче ще са поредното стартиране на таймера на бомба, която неизбежно ще се взриви в един момент.

"Конкретната ни трагедия е, че политическите чалгаджии далеч не си заминават със Слави", смята Ивайло Нойзи Цветков. Той казва, че не обича политическото гадателство, "но ето по изключение едно делфийско гадаене: ще влизаме от избори в избори и служебните правителства на Радев ще продължат, каквато е и североизточната задача."

Хипотезата проевропейските сили в България да бъдат изправени пред обречения Избор на Хобсън след вота на 2 октомври изглежда все по-реалистична. Но в крайна сметка всичко е в ръцете на избирателите.

Автор: Александър Детев


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лудост

    13 5 Отговор
    неземна , на всичките световни проблеми , инфлация и кризи , както и хаоса и несигурността на хората в България !

    Коментиран от #26, #27, #29, #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 xeрoин мусaката

    7 12 Отговор
    така ще е докато не събера в нова кyролaция герб+пп+дб+дпс+бсп

    Коментиран от #37

  • 5 Ххх7

    25 11 Отговор
    Нойзи поредния грантаджия .какъв е тоя че да дава оценки на нас българите.Ако не беше Русия сега щеше да си Мехмед с кабриолет ако ме разбираш аххаха
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 7 Отговор
    Войната в Укропия няма нищо общо с изборите у нас ‼️
    А да правиш едно и също нещо, по един и същ начин и да очакваш различен резултат си е човешка глюпост‼️‼️‼️

    Коментиран от #14

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 6 Отговор
    Още преди тридесет години Жорето бе се изцепил "Избори до дупка"‼️
    Ама до коя дупка, в коя дупка.....
  • 8 Красимир Петров

    26 5 Отговор
    След 2 октомври редовно правителство няма да има.Никоя партия няма да може да състави такова.Със сигурност Радев ще управлява до края на 2022г.Избирателната активност ще е много ниска.На Българският народ му писна 33 години да го управляват мафиотски структури наречени партии.

    Коментиран от #19, #40

  • 9 ГЕРБ

    11 22 Отговор
    Радев трябва незабавно да бъде свален .Той е основния виновник за краха на държавата

    Коментиран от #12, #38

  • 10 И така, вече 33 години

    19 3 Отговор
    И така, вече 33 години!
  • 11 антрашпиц

    9 2 Отговор
    Не ме е.е...
  • 12 Наблюдавал

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ":

    Не само че няма да бъде сменен, но и ще почисти!
  • 13 Малчо

    17 8 Отговор
    не ВСИЧКИ сме евроатлантици. И ако има нещо за късане може би това са връзките с пропадналия САЩ и загниващата ЕВРОПА.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    11 5 Отговор
    Еми след като знаете вече, че има " риск" да не се избере правителство на 2-ри октомври, защо тогава да има избори, измислете друга дата на която ще се избере правителство...или само си пишете предположения....по- добре нищо не пишете...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ивчо

    8 11 Отговор
    СЛАВИ - ДЕБИЛА ДА ПЛАЩА ИЗОРИТЕ !

    Коментиран от #21

  • 18 Косю

    7 12 Отговор
    СЛАВИ - ДА ПЛАЩА ИЗОРИТЕ !

    Коментиран от #23

  • 19 политолог

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Красимир Петров":

    Необходимо е да се смени системата на избиране и управление. Пропорционалната система вече е не продуктивна! Поражда корупция и подхранва мафиотско управление! Необходима е и смяна на формата на управление!!
  • 20 Лудница

    18 2 Отговор
    Работата е ясна кой крал крал няма повече,свикване на Велико събрание или направо генералите да взимат властта,тотална забрана на частните организации наричани партии,избиране на един човек с няколко съветника за управление на страната,закон по всяко време народа да може да го смени,същото и с общините да се избира кмет като личност не партиен парашутист,да няма общински съвет или и те да са няколко човека,закон по всяко време кмета и съветниците му да се сменят,стига с тази бащиния и дерибейства,няма на къде всичко е провал и разруха няма повече сиромашка кръв за пиене.Твърда ръка и да изплуваме отгоре все пак има деца и нови поколения в тази помия ли ще живеят,да попитам всички крадци и дуртаци вашите дядо и баби и бащи и майки в такъв коптор ли ви оставиха да живеете?
  • 21 онзи

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ивчо":

    ЩЕ ПЛАТИ КОГА ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ .пепе ли си, гербав ли си. дебе ли си -няма значение! ЕДНИ И СЪЩИ СТЕ!!
  • 22 Другарят Гладнишки

    2 17 Отговор
    Копейкин шъ опраи работата!

    Коментиран от #24

  • 23 Третокласник

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Косю":

    Ивчо и Косьо?? ВИЕ КОЛКО ГОДИНИ ПРЕСЕДЯХТЕ ВЪВ ВТОРИ КЛАС?? ИЗЯЖДАТЕ БУКВИТЕ?!?
  • 24 селянин

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Другарят Гладнишки":

    Шъ я опраи работата кога върба роди малини!!
  • 25 хах

    12 3 Отговор
    Не е виновен Радев, а партиите с техните лидери като тиквата и киро

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мама мустафа

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "хах":

    няма други кадри в кризата това е най-доброто като селекция от национални предатели
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бамбука

    3 11 Отговор
    В кой отбор сте г-н Президент ? На Газпром, заедно с корупциония модел, заедно с Борисов или с този на отбора на независимите и свободни граждани ? Българския народ е преживял и Византийско и Турско владетелство, но никога не се е огъвал и е запазил своята идентичност - религия, църква, образование и стремеж към свобода. Къде сте вие в този пъзел ?
  • 32 ПП + ДБ + ГЕРБ + БСП + ДПС

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Лудост":

    Трябва да върнем локдауните и зелените сертификати. Задължително. И който не се е ваксинирал, да няма право на достъп до нищо - дори до работа. Трябва да се предпазим от този ужасяващ вирус.

    Също така трябва да се освободим от руската зависимост. Ако трябва, ще плащаме и тройни цени, ще умираме от глад и от студ, децата ни ще ходят голи и боси, но трябва да спасим демокрацията.
  • 33 Никога няма

    15 5 Отговор
    Да гласувам за ПП продажниците
  • 34 Забрана

    12 3 Отговор
    За скапаното Дойче веле
  • 35 Ще влизаме от избори в избори

    7 1 Отговор
    И ТОЧНО ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ !

    Коментиран от #39

  • 36 БЕСНИ СА В ГЕРБ И ПП ЧЕ РАДЕВ ГИ СВАЛЯ

    6 4 Отговор
    ГА СИ ИСКА !ТОЙ И СЛАВИ НЕ Е ПО ДОЛУ ! КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА !

    Коментиран от #44

  • 37 Наблюдавал

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "xeрoин мусaката":

    Е по голям чалгаджия о този Александър Детев .досега не съм видял!!
  • 38 горски

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ":

    Най лесния начин,да елимонирате Радев,е да накарате народа да вярва на партиите и да се състави стабилно правителство след изборите.Нещо май не се получава,и търсим враг.В случая президента,който е избран мажоритарно.Айде десните градски джендовци,накарайте народа да гласува за вас.Палянги продажни....
  • 39 Дааааааа

    13 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ще влизаме от избори в избори":

    ДОКАТО СЕ ИЗЧИСТИ ЦЯЛАТА ГНИЛОЧ!!!
  • 40 правителство ще има

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Красимир Петров":

    Българският народ не е глупав. Българите знаят, че проблемът не е нито в избирателната система, нито във формата на управление. Парламентарната република им дава повече свобода и те няма да я сменят!

    Коментиран от #53

  • 41 Теодор Рузвелт

    4 7 Отговор
    Румен Радев измисли как да е на власт с уж парламентарна република с помощ на Кремъл и служебните правителства работят от името на Радев и Кремъл и свалят правителства на воля
  • 42 Вида

    7 1 Отговор
    Дойче Зеле спомня ли си как Великобритания излезе от ЕС. Ние имаме ли този потенциал и средства за да направим подобна стъпка. Как може да си представите това? Ако е толкова лесно г - н Орбан може да попитате за това!
  • 43 Йтръда

    7 2 Отговор
    За кой да гласуваме, некадърни, крадливи, без морал политици само схеми и пари но има бог, мо жалко за Българския народ 33 години робство никаква демокрация.!
  • 44 Вида

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "БЕСНИ СА В ГЕРБ И ПП ЧЕ РАДЕВ ГИ СВАЛЯ":

    ГЕРБ не е свален от Радев. ББ изпълни мандата си и тогава отстъпи на ПП. А ИТН, ДПС и Възраждане начело с ГЕРБ свалиха некадърниците на промяната от власт! Чети бе.
  • 45 Възмутено

    10 3 Отговор
    Стигнах до демонтирането на паметниците и не мога да се сдържа да не тегля една на Иво Инджов. Г-не, тия съветски паметници са в чест на борците срещу нацизма! Искате да кажете, че съжалявате че у нас нацизма не е избуял ли? Че е имало такива луди дето са се противопоставяли на влаковете на смъртта? И тогава са ги мислели за луди и сега пак ги мислят за същите, защото и сега се вика с пълно гърло. А паметниците за благодарност към Русия са паметници към руския цар освободител. Така че пипнете някой паметник символ на свободата ни или на отказа ни от нацистките идеологии и гледайте какво ще стане. Не сме комунисти, но никога няма да бъдем и фашисти. Запомнете го! Ние сме хора. И като хора взимаме решения според човещината и справедливостта. Точка.
  • 46 С помощта на машинното гласуване

    4 4 Отговор
    Ще управлява, докато измрем от глад.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Матей преображенски

    3 4 Отговор
    Да,желае той,радев,да оглави президентска република,не ЕРЕТИЧНО,не артистично ,ами еротично,сладострастно,люби той властта с цялата си натура.И се прави на умряла лисица,курдисва негодни правителства,та белким убеди народа ,че това е единственото спасение--президентско управление.И няма да остави това на случайността,или народа да избира своя водач,по традиция ще фалшифицира изборите.Това може да го направи напролет ,а дотогава могат да се случат много неща и планът му да изфиряса.Както се казва,човек предполага,а господ разполага.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 фбр

    1 1 Отговор
    ИНЦ - ДТЕМНедоклатена
  • 53 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "правителство ще има":

    Ти би ли се подложил на операция в клиника в която хирургът събира екипа и всички сестри и санитари гласуват къде как и колко да отреже ‼️‼️‼️
    Точно в системата на избора е проблема ‼️‼️
  • 54 Да бе,да

    2 3 Отговор
    Действително Ивайло Нойзи показва освен спортни коментаторски способности ,но и политически такива.Харесват ми позициите му за Служ.Кабинет.Също и далновидността на Иво Инджев за предстоящите предср.избори.Всичко зависи от активността на избирателите. И ако Партиите се докажат с една добра организация и дисциплина и съумеят да наелектризират хората с отлична агитация, ще се повиши избирателното участие на 2 октомври.Има 1 месец и това е дълъг срок за предсказания.
  • 55 Когато

    4 5 Отговор
    Когато Президентът агитира за съставяне на редовно правителство ,изобщо не му вярвайте.Той е вълк в овча кожа.Той умишлено свали ПП, критикуваше ги, плюеше ги,намеси външни сили,за да ги злепостави с неверни твърдения за хаос и кризи.И накрая успя с пъкления си план.В момента не желае от сърце да има съставен кабинет и отново той с неговата дружина от гълъби и ястреби да реди картите на нов Служ.кабинет.Този път обаче намеренията му не са толкова дипломатични и целият му фарс е разгадан и хората постепенно свалят доверието си от него.Така че, хората желаят да има редовно правителство,което ще приема закони ,важни за обществото и избирателн.активност ще бъде висока.
  • 56 123

    3 4 Отговор
    заления чорап с червено сърце това му е целта,дробене на вот-а , и каскада от избори.Просто не го огря за през. република, а кирчо и кокорчо го прекараха. И извади верни червени подлоги за служ. правителство.BTW служ. правителсто е дивотия май само тук и някоя бананова република го има.
  • 57 Я Я Я Я ДА

    1 4 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ - ДА СИ КОМАНДВА У ТЯХ - НИЕ НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ С ТОЗ ИЗМАМНИК САМО ЛЪЖЕ ХОРАТА ...................................................................................................................................................ИЗАТЪВАМЕ СЪС ВСЕКИ ИСМИНАЛ ДЕН ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ....................................................................................НЕ СТАВА ЗА НИЩО ...........................................................................
  • 58 не е толкова страшно

    1 2 Отговор
    Недостойния също има своите проблеми. Нещата в Украйна се затегнаха. Не се знае колко ще удържи режима на Путин. Престъпното Правителство не успя да свали Главния Прокурор, а той е надвиснал като Дамоклеев меч над главата му. Поради това, той смени реториката и започна да говори против езика на омразата, говори за разбирателство и т.н. мантри в плаха надежда народа да забрави как размахваше юмрук пред президентството.
  • 59 Милко Кавалджиев

    0 0 Отговор
    И така ще бъде до месец Каменопад. После някои ще избягат, а други ще паднат жертва.