Last news in Fakti

3 Септември, 2022 10:00 9 909 145

Ще се самовзриви ли ЕС заради Украйна?

  • европейски съюз-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • матеуш моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Германия и Франция трябва да се вслушват повече в страните от Централна и Източна Европа

Ще се самовзриви ли ЕС заради Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разделението между страните, които искат мир и тези, които искат преди всичко победа за Украйна, може да доведе до вътрешен взрив в Европейския съюз. Тази теза застъпи в интервю за френския вестник Le Figaro полският премиер Матеуш Моравецки. След среща с френския президент Емануел Макрон в Париж, той заяви, че Германия и Франция трябва да се вслушват повече в страните от Централна и Източна Европа.

ФИГАРО: Срещнахте се с Емануел Макрон в понеделник. Какво му казахте и какво го попитахте?

Матеуш МОРАВЕЦКИ: Обсъдихме геополитическия контекст, руската агресия в Украйна, как да я спрем възможно най-скоро и да принудим руските войски да се изтеглят. Но също така обсъдихме косвените последици от войната, по-специално хаоса на енергийния пазар и инфлацията. Това са предизвикателствата на днешния ден, трябва да им отговорим и да намерим решения. Също така призовавам Емануел Макрон да спре ETS (Системата за търговия с емисии на ЕС) за известно време, за да създаде пространство за глътка въздух за европейските икономики. Как да направим европейската енергийна система устойчива и суверенна, но и как по-добре да помогнем на Украйна да не се поддаде на руския шантаж? И двамата споделяме идеята, че военните способности на Европейския съюз и на всяка от неговите страни трябва да бъдат засилени.

ФИГАРО: Как оценявате руската политика на Емануел Макрон?

М. МОРАВЕЦКИ: Имаме различия по отношение на конфликта, но и двамата смятаме, че единството на Европа трябва да бъде защитено, защото то е предпоставка за приемането на допълнителни санкции. Без единодушието на двадесет и седемте нищо няма да се случи. Така че моята цел е да се опитам да намеря общ знаменател.

ФИГАРО: Прав ли е да продължава да говори с Владимир Путин?

М. МОРАВЕЦКИ: Мисля, че той трябва да говори повече с Володимир Зеленски, чиято позиция е изключително трудна и който прави всичко, за да запази суверенитета на страната си и да я защити срещу тази брутална и варварска агресия. В моите очи Зеленски заслужава цялата подкрепа на Франция, защото се бори за най-важните европейски ценности, за свобода, справедливост, суверенитет. Той трябва да е основният получател на телефонните обаждания от Елисейския дворец.

ФИГАРО: Ако Полша беше председател на ЕС вместо Франция, какво по-различно от Макрон бихте направили по отношение на Русия?

М. МОРАВЕЦКИ: Европейците имат два вида оръжия срещу Русия: санкции и подкрепа за Украйна. В тези две области бих се опитал да направя повече. Бих предложил конфискуване на активите на руските олигарси и Руската федерация. Става въпрос за повече от 300 милиарда евро. Това е, което френското председателство не е предложило и все пак този вид санкции наистина биха могли да застрашат Русия. Тогава Кремъл ще разбере, че ще използваме всичките си сили, за да защитим свободата на Европа. Ние просто замразихме активите. А активите могат да имат още по-голяма стойност след няколко години, така че само замразяването със сигурност не е достатъчно. Реално действие би било те да бъдат конфискувани и използвани за намаляване на енергийните разходи за френските, немските или полските данъкоплатци... И така да се сложи край на изнудването на Русия над европейските страни. Освен това бих поставил още по-висок приоритет на военната и финансова подкрепа за Украйна. Владимир Путин иска да подкопае съществуването на украинската държава и да доведе до нейния колапс. Трябва да имаме нашата контраполитика спрямо това негово намерение и в момента правим твърде малко и твърде късно.

ФИГАРО: Може ли да се преодолее разделението между Източна и Западна Европа?

М. МОРАВЕЦКИ: Естествено е, че страните, разположени на източния фланг на НАТО, разбират Русия много по-добре от държави като Франция, които са по-отдалечени географски или имат традиционни връзки с нея, дори известна естествена склонност към Москва. В такъв контекст е важно Франция и Емануел Макрон да дискутират по-често с нас, но също и с Литва, Финландия и други страни от Централна Европа.

ФИГАРО: Какво ни казва войната в Украйна за Европа и европейците?

М. МОРАВЕЦКИ: Всички бихме искали да живеем в мир и да имаме мирни търговски отношения, включително с демократична Русия. Но реалността е друга, на Земята има не само добри хора. Не само добри, нормални, демократични държави. Русия вече няколко пъти ни караше да се събуждаме рязко от този геополитически сън. Ето защо този момент е капитален в съвременната история на света. Това е и момент на истината за Европа.

ФИГАРО: Есента идва, а с нея и страхът от инфлацията и спирането на тока. Може ли разделението между страните, които искат мир и тези, които искат преди всичко победа за Украйна, един ден да доведе до вътрешен взрив в Европейския съюз?

М. МОРАВЕЦКИ: Най-бързият начин да прекратите една война е да я загубите. Но не можем да си позволим да загубим тази война. И руската пропаганда, трябва да знаете, ще се развива много интензивно на Запад, за да се опита да убеди общественото мнение и лидерите, че е възможно да се сложи край на войната и да се върнем към "business as usual". Така че да, тази заплаха от имплозия съществува. Ето защо е толкова важно да поддържаме диалог помежду си, да намираме компромиси и общ знаменател.

ФИГАРО: Как си представяте края на историята за Русия? Крах на руската армия? Народно въстание? Какви са вашите различни сценарии?

М. МОРАВЕЦКИ: Историята никога не свършва и от време на време се случват непредвидими неща. Понякога нищо забележително не се случва в продължение на десетилетия, а след това изведнъж ставаме свидетели на изригване на свобода или, напротив, на избухване на насилие в света. Европейският съюз, със своята силна икономика, трябва да може да покаже устойчивост. Владимир Путин само ще отслабва. Дори диктаторите и тоталитарните режими са уязвими от настроенията на обществата и никой не може да каже колко дълго руското общество ще остане силно и здраво. Не може да се изключи, че един ден ще се случат събития, които днес изглеждат непредвидими. Смятам също, че неотдавнашното нападение срещу дъщерята на Александър Дугин, близък приятел на Владимир Путин, е провокация, подклаждана от руснаците. Знаем на какво бяха способни ФСБ и руснаците по време на войната в Чечня и колко противници, но и политически "приятели" на президента Путин бяха елиминирани. Затова считам, че трябва да се вземат предвид всички сценарии.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Със сигурност

    80 8 Отговор
    Да …….
  • 3 Ротщилд

    157 15 Отговор
    Моите клоуни се напъват да мислят

    Коментиран от #24, #69

  • 4 Ххх7

    140 10 Отговор
    Чисто ненормален .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Източна Европа

    15 137 Отговор
    Има още много, много път да извърви докато достигне до ценностите на западна Европа.
    Или до стандарт им ако щете.
    Всичко това се вижда през един поглед навън.
    Но хубавото е че вървим на там.

    Коментиран от #39, #43, #46, #64, #106, #120

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радио "кухавел"

    101 12 Отговор
    Есето е взривено.Но,да не се
    самовзриви,значи да се взриви
    Фондерката.След което,Франсез и
    швабен се обличат в бяло,слагат
    наколенки и на един сал пред
    Калининград,се молят нонстоп.
    Всички медии са там.Тогава идва
    депеша от Кремъл и им казва ,още
    колко да се молят и при какви
    условия ще потече газа..Да се
    преобличат ,за да не духне северняка.
  • 11 ДЪЛБOКО ПPОНИКBАЩ

    78 6 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    мaлоумникo не виждаш по-далече от разпрания си г..ъ..3
  • 12 Чашков

    31 3 Отговор
    Някой знае ли кой е забременил Катерина Цилка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХХХ

    155 10 Отговор
    Тоя с тия мераци да конфискува чужда собственост нищо не гарантира,че
    утре няма да посегне на, която си поиска собственост ей така без никакво
    законово основание само заради това, че мрази.

    Коментиран от #89

  • 15 Цялата статия е...

    106 9 Отговор
    ...едно голямо-Бла...Бла...Блааа...!!!
  • 16 Читател

    131 10 Отговор
    Това ще е факт,защото в Брюксел е пълно със стари лели и амортизирани дядковци. Моля се,тези чиновници,час по скоро да почувстват дебелият руски и да забравят,какво им казва дядо Джо в ушите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Къде ми е нощното шкафче?

    113 7 Отговор
    Европа има алчни и некадърни политици. Те не разбират от дипломация!Докато такива са на власт, нищо хубаво не ни очаква!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ротшиле еми

    63 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ротщилд":

    кАжи им че вече си го измислИл.
    Щото за клоуни са ОК, но за политици са смешни.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Летописец

    109 9 Отговор
    Ако новите руски газови трасета ( СП2 Южен (Турски) поток ) заобикалят Украйна , те заобикалят и Полша . Не само укрите няма да могат да крадат от трасето , ами и поляците няма да вземат за транзит ! 😜 Затова реве полякът .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реалист

    114 7 Отговор
    Стигнах до онова предложение да се откраднат 300 милиарда евро и се запитах с какво предложението на поляка е по- различно от предложението на немския есесовец за изземване златото и богатството на евреите през ВСВ? С нищо. Това е същия похват. Ако искат да наказват да го правят законово, а това предложение е нацисткото. А и срива банковата сигурност в света! Вие ще си държите ли парите в банки, ако знаете че утре някой може да реши да одържави парите ви само защото нещо не го кефи някаква част от населението? Например всички гласували за еди коя си партия да се види в машините по номер кой за кого е гласувал и враговете с одържавени сметки. Или пък по етнически или верски принцип? Това е нацизъм! Европа направи ли го, край с нея.
  • 34 алфамАймун

    74 10 Отговор
    "Бих предложил конфискуване на активите на руските олигарси и Руската федерация"
    пшек си е диагноза, вижда се. точно този не може да не знае, че руснаците винаги идват за своето. когато дойдат, тогава ще стане "забавно". защото всички в масква казват, че този път няма да бъде като предния път. за неразбралите: "но моо мистъ найс гай". капиш?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Наблюдаващ психиатър

    96 7 Отговор
    ЕС ще се взриви от тъпота, а не от войната в Украйна.
  • 37 Българин

    14 93 Отговор
    Европа по трудният начин ще разбере, че на путинова Русия не може да се има никакво доверие и, че тя разбира единствено от езика на силата. Всякакви уговорки, "да пазим лицето на Путин", "да не притискаме Русия" в стил Макрон" са нелепи и вредни. Европа ще изкара една трудна зима но това ще е полезно за да се сложи край на енергийната зависимост от Русия и свързаното с нея корумпиране на западният елит!

    Коментиран от #79

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 руснаци воюват с нацисти

    64 9 Отговор

    До коментар #8 от "Източна Европа":

    На никъде не вървим . Ввърнахме се на зад .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Наблюдател

    15 62 Отговор
    По Нова година Русия ще прилича на коледна елха с огньовете от изгарянията непродаден газ!

    Коментиран от #47

  • 42 един

    14 82 Отговор
    Европа няма друг изход,освен да подкрепя със всички възможни средства Украйна!Всяко едно разделение ще е пагубно както са съюза/и най-вече за България/,така и за териториалната цялост на Украйна!

    Коментиран от #66, #96

  • 43 факт

    91 9 Отговор

    До коментар #8 от "Източна Европа":

    Предстои да видиш какво ще остане от високия им стандарт в следващите няколко месеца. Асоциацията на индустриалните предприятия във Великобритания предупреди, че заради енергийната криза се очаква над 60% от предприятията да затворят и да уволнят работниците си. Очакват помощ от държавата, за да оцелеят - нещо като постигане на леви цели с десни средства или обратното. Положението в повечето държави от ЕС е същото, вече сме в началото на Голямата депресия. Обещавам ти, че няма да минат и 10 години и най-желаната за емиграция държава ще бъде Русия, но не се очаква тя да раздава зелени карти на лотариен принцип.

    Коментиран от #68

  • 44 Прогноза

    76 5 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    А по-вероятно е да настъпят тежки времена за спонсорите на соросоидни тролове , и на теб да ти врътнат кранчето от Козяк ?!

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Прогноза

    45 2 Отговор

    До коментар #41 от "Наблюдател":

    Това ще е шанс за европейците да видят нещо в тъмното , при ограниченията , които ги чакат ! 😜

    Коментиран от #49

  • 48 Бивш канадец

    82 8 Отговор
    Моравецки дали си спомня, че ако не бяха гадните руснаци, днес такава държава Полша нямаше да съществува, и всички там щяха да са шпрехен зи дойч?

    Коментиран от #50

  • 49 Наблюдател

    12 64 Отговор

    До коментар #47 от "Прогноза":

    Ограниченията ще отминат, доверието в Русия няма да се върне!

    Коментиран от #134

  • 50 Само питам

    17 73 Отговор

    До коментар #48 от "Бивш канадец":

    А ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Руснаците това са го забравили.

    Коментиран от #54, #55, #100

  • 51 Традиционни ценности на изтока

    13 57 Отговор
    Всякакви икономически и политически отношения с Русия винаги ескалират в някаква перверзия..хората там си управляват страната с декрети според моментните нужди и настроения..всякакво стабилно лесно планируемо и приятелско съжителство с тях е абсолютно невъзможно..като станат демокрация и спрат да освобождават съседите и минат 50 години може пак да ги проверим
  • 52 Истината

    12 77 Отговор

    До коментар #44 от "Прогноза":

    Виждам тежки времена за подкрепящите фашистка Русия и психопата Путин. Както и депутинизация.

    Коментиран от #111

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Статистик

    70 5 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Сър Уинстън Чърчил, "Мемоари" - "Трябваше да се намесим във войната, в противен случай СССР щеше да стигне до Ламанша".
    Все пак не забравяй, че САЩ и Англия се включиха във войната, когато руснаците вече бяха в тогавашна Чехословакия!

    Коментиран от #60

  • 55 еха

    85 4 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Ти сериозно ли? Всъщност Хитлер стигна до СССР въпреки "огромните заслуги" на САЩ и Великобритания. Какво му се случи после всички знаем. А САЩ се включиха във ВСВ в самия и край и след като бяха сигурни, че СССР ще спечели войната. Включиха се, защото трябваше да се пришият към победителите. Без Червената армия Европа беше загинала ведно с имперския си остров. А тези глупости ги разказвай на учениците, които сега учат историята, написана лично от бай ти Сорос.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Логика

    28 0 Отговор
    Съберете 100 човека, задайте теза за обсъждане. Единодушието се изключва от самата човешка природа и нагласа. Към тезата прибавете обосновани доводи за "ЗА" и "ПРОТИВ". Само трезва преценка на доказани СПЕЦИАЛИСТИ ще оформи правилното мнозинство (по философа Хегел). Но и ТОВА не е "алфата и омегата" на истината, а времето, а то в бъдеше. Тогава се вижда резултатът. За определени неща отговорът е веднага, за други години, а за трети векове
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 шааа

    77 2 Отговор
    Полският премиер е на един акъл с украинския. Плитък в осъзнаване на ситуацията, щедър в раздаването на санкции и алчен за чуждите богатства.
  • 60 Верно бе

    12 37 Отговор

    До коментар #54 от "Статистик":

    Точно така другариууу..Великобритания не са във война с Германия от нападението над Полша..не спечелиха битката за атлантика 41 година не спечелиха битката за Африка 42 година не дебаркираха в Сицилия 43 година..на вас трябва да ви отворят отделен форум да си баламосвате там на воля тенджерите без налягане дето ги носите

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Енергетик

    6 41 Отговор

    До коментар #38 от "Българин 🇧🇬":

    :)) Къде съм написал "Диверсификация" ?! Този текст ли най пасваше да ме "уязвиш" ? :)))
    Написал съм, че ЕС се откъсва от енергийната си зависимост от фашисткия режим на путин с доста бързи темпове. Написано е, че на оръжието Газпром са му на привършване амунициите, че Путлер няма да може да изнудва, че Европа няма да замръзне.... !
    Виж в списъка от олгино кое ще пасне най добре. :)))

    Коментиран от #73, #84

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 80% от германските войски

    59 2 Отговор

    До коментар #60 от "Верно бе":

    са на източния фронт.
    Останалите в Западна Европа, на почивка.
    Най-голямата битка - Сталинград.
    Най-голямата танкова битка - Курск.
    Само виж за какви бройки става въпрос.
    А великите анскосаксонци хем даваха помощ на СССР, щото иначе трябваше те да умират (както впрочем сега, воюват с Русия ама друг умира, те само дават парите), хем не се и намесваха колкото и Сталин да ги молеше.
    Та да пази Господ тия да са ти съюзници. Не знаеш в кой момент ще те прецакат.

    Коментиран от #99

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Предстои

    9 53 Отговор
    В момента криза има защото никой не е очаквал кремълския полуръст да нападне смелия украински народ толкова вероломно..нещата рано или късно ще преминат..мир в Украйна скоро няма да има и съответно икономическите отношения с руснаците ще деградират до абсолютния минимум..специално на тях нищо хубаво не им предстои най-вероятно ще се докарат до положението от 91 година

    Коментиран от #101, #133, #141

  • 68 Прозрял

    9 31 Отговор

    До коментар #43 от "факт":

    Ти добре ли си бре, фактическия? Как една подгизнала и прогнила от корупция държава ще стане най желаната дестинация за емигранти?!? По кой начин ще стане? Отново чрез корупция ли??

    Коментиран от #72, #121, #145

  • 69 12"12

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ротщилд":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 70 Смешници

    44 5 Отговор
    Скоро очаквайте разпад на ЕС и ми е интересно в понеделник борсите как ще осъмнат .
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Нещата постепенно ще се

    59 8 Отговор

    До коментар #68 от "Прозрял":

    променят.
    Те от дъното отиват нагоре.
    Западът от горе отива на дъното.
    Не забравяй че Русия се развива само откакто Путин дойде на власт.
    Преди това е била като нас - престъпност, бандитска приватизация, корупция.
    Само че умножено по хиляда.
    Путин промени това, само че не е слънце да огрее навсякъде.
    Ние като сме в ЕС пак сме си корумпирани.

    Коментиран от #75, #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Точно така

    5 30 Отговор

    До коментар #72 от "Нещата постепенно ще се":

    Ще ти кажа кво стана..купиха си западни бои да си боядисат хрусчовките и решиха че са велика сила само че са фасада и нищо зад нея..след време като им падне пак боята и ще дойдат на себе си

    Коментиран от #115

  • 76 Да, ЕС е тръгнал натам!

    34 1 Отговор
    Ще се самовзриви ли ЕС заради Украйна? Има и други критични моменти. Войната в Украйна ще довърши работата. Показателно е, че повечето постове не са допуснати от демократичния ни модератор. ЗАЩО ЛИ?
    Така се прикриват, но не решават въпросите.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Учуден

    33 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    И догодина откъде газ, бе българино? Сега поне имат резерви, които напролет ги няма. И...?
  • 80 Световният политически елит превъртя

    42 1 Отговор
    Речта на Байдън във Филаделфия, в която обяви половината граждани /привържениците на Тръмп/ за заплаха за сигурността на републиката, прилича зловещо на сцена от "1984" на Оруел. Поляците пък решиха, че е време да поискат 1,3 трилиона евро репарации от Германия за щети от ВСВ. А наркокомандващият в Киев продължава да хвърля като пушечно месо части на армията си към Херсон. Нощес руснаците са унищожили още един десант към Запорожката АЕЦ. Според украински блогър в Крим в околните градове са докарани около 10 000 ранени. Откачалки!

    Коментиран от #86, #90

  • 81 Ако

    46 2 Отговор
    Европа продължава да се самоубива в ролята си на слуга на САЩ и не застане зад принципи и интереси, разпада ще и е сигурен!
  • 82 кирил

    6 45 Отговор
    Тези, които говорят за преговори с фашизма и мир не могат да разберат, че това е само отлагане на по голяма война. Руския империализъм няма да спре само с Украйна. Следващите ще сме ние и централна Европа.

    Коментиран от #85, #98, #108, #135

  • 83 Омагьосан кръг

    5 31 Отговор
    В момента всякакви отстъпки които евентуално биха получили диктатора и марионетките му ще ги представят като феноменална руска победа..така че отстъпки няма да има..руските ятаци тука ще стискате зъби и ще чакате хубавия ден е който путин няма да е президент
  • 84 Не бе

    50 2 Отговор

    До коментар #63 от "Енергетик":

    Не путин изнудва, а Европа сама се поставя в тази ситуация!
  • 85 Запознат

    42 1 Отговор

    До коментар #82 от "кирил":

    Така е. Светът се променя и който не го вижда си е негов проблем. Дали му харесва или не, също си е негов проблем. Такива са реалностите и няма кой да ги спре. Така, че свиквайте джендърчета.
  • 86 Само питам

    1 22 Отговор

    До коментар #80 от "Световният политически елит превъртя":

    За елита не знам ама ти добре ли си
  • 87 пацо

    6 31 Отговор
    Полша е супер. Заплатите и пенсиите са двойни и всичко е по евтино.

    Коментиран от #114

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Оги

    37 4 Отговор

    До коментар #14 от "ХХХ":

    Полячетата на запав им казват цап царап, винаги са се славили с увлека им да крадат. Така че, не ме изненадва този екземпляр, че е настървен да краде.
  • 90 Ъпгрейтвани

    33 1 Отговор

    До коментар #80 от "Световният политически елит превъртя":

    Речта на Байдън много прилича на маккартизма,както и на червения терор от времената на Ленин и Троцки - тъй и тъй демокраставите са си ъпгрейтвани културни марксисти и троцкисти.
  • 91 Недобаш

    48 6 Отговор
    Моравецки да погледне границите на на държавата си от 31 август 1939г. и да ги сравни със сегашните граници. Сталин им даде Померания,Силезия и по-голямата част от Източна Прусия. За благодарност иска да конфискува 300 млрд. руски активи. Видовден обаче има. Това е славянски празник но поляците като недобаш славяни не го знаят.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 някой

    18 2 Отговор
    Укропропагандата е Scheisse. Отврат!
  • 96 От всичко по много

    15 2 Отговор

    До коментар #42 от "един":

    Ей, доживяхме неграмотният зомбиран бедняк да учи богатия как да живее.

    Коментиран от #105

  • 97 историята

    28 3 Отговор
    Ще се взриви и още как! Това е целта на САЩ!
  • 98 Христо Иванов

    18 2 Отговор

    До коментар #82 от "кирил":

    Ако си сигурен че руснаците и тук ще дойдат, то тогава да тръгвам веднага за Русия. Искам да се запиша доброволец.
  • 99 От всичко по много

    14 1 Отговор

    До коментар #65 от "80% от германските войски":

    Точно така и аз го мисля. Получаваш подкрепа и от мен.
  • 100 Марш

    39 4 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Единственото, което правиха през войната островните обрaтняци, бе да се крият зад Ла Маншът.. САЩ се сетиха да помагат на Русия по-активно, когато руснаците вече обърнаха войната... а десантът в Нормандия бе осъществен, когато руснаците вече мачкаха Вермахтът на територията на днешна полша и вече и децата знаеха как ще свърши войната. Защо САЩ не опитаха десант направо на немското крайбрежие още 43-а година например?
    Да не говорим как и Франция се намърда между победителите, след като четвърт милион френски cвине се биха на Източният фронт на страната на нацистка Германия.
  • 101 От всичко по много

    27 0 Отговор

    До коментар #67 от "Предстои":

    Браво, бе. Това е най-новия виц за деня. Въобще запознати ли сте с предисторията на конфликта в Украйна?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Сороската

    24 1 Отговор
    Пропаганда нещо куца
  • 105 мър сула гн.ом слу чаен

    14 1 Отговор

    До коментар #96 от "От всичко по много":

    Ти луд ли си бе? Къде си видял богаташ да ходи некъпан? Те циганите вече не го правят.
  • 106 А видя ли

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "Източна Европа":

    днешния стандарт в Германия? Започват да пазаруват само най-необходимото??????????????

    Коментиран от #112

  • 107 Иванушка (Оригинал)

    7 37 Отговор
    Загуби ли Украйна войната, пада и ЕС под руски ботуш. Това трябва да е ясно на брюкселските зелки и да пращат оръжия на Украйна, а не да разтягат масали. Германия трябва да прати 1000 леопарда ако иска войната да приключи до дни.

    Коментиран от #129, #139, #144

  • 108 От всичко по много

    33 2 Отговор

    До коментар #82 от "кирил":

    Моля ви, първо разберете за какво се борят управленските кръгове на САЩ и обединеното кралство, барабар с техните европейски марионетки, в т.ч. и бай Ганю, тяхната идеология и исторически връзки. После вижте на картата енергийните трасета (газови и петролни) и може да достигнете до определени изводи.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ти не виждаш

    13 0 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    по далече от носа си!
  • 112 Олаф Шолц

    17 0 Отговор

    До коментар #106 от "А видя ли":

    Под най-необходимото е много разтегливо понятие. Всеки купува до там докъдето му позволяват финансите.

    Коментиран от #123

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 От всичко по много

    18 1 Отговор

    До коментар #87 от "пацо":

    И във вашата страна заплатите са супер (на депутатите, на директорите на всичките ви държавни агенции, на големите ви предприятия, на генералите ви). Не замърсявайте пространството с общи приказки!
  • 115 Ти пък...?!

    17 2 Отговор

    До коментар #75 от "Точно така":

    Как след време ще им падне боята...!Нали е западна...,а не...руска...?!?!
  • 116 Евала

    4 24 Отговор
    На поляците. Само те си знаят защо има толкова топли чувства към ватенките.
  • 117 Кои са тия бре

    22 2 Отговор

    До коментар #113 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Щото за мен истината и лъжата не са константни величини! А като кажа, истина за Русия, глупаците ме наричат с всякакви термини и на мен ми става едно забавно, но и от друга гледна точка тъжно, колко прост народ има!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Амдертлиев

    23 3 Отговор
    Току що четох отзивите на един англоговорящ някъде в YT.Откъде е не знам,но във връзка с темата мога да го цититирам:Кой ще фалира първи,Украйна или ЕС?Отговорът беше ,нещата са на кантар.Дали е вярно?Не знам.Потърсете отговора на правилното място и ще го намерите.Който търси намира.
  • 120 Моля ,Ко речи...Ко...?!

    44 4 Отговор

    До коментар #8 от "Източна Европа":

    И какви са им ,,ценностите" на западна Европа...?!?!
    Стрелби и убийства в нощни зведения училища и университети...!Еднополови бракове!Античовешко Сменяне на пола,който ти го е отредила природата... !Насилствено превъзпитание на невинно дете в дух на ЛГБТИ-,,ценности"...!!!
  • 121 историята

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Прозрял":

    Нещо, май че, не си в час!
  • 122 Запознат

    5 36 Отговор
    Много им се иска на русоробите, но няма. Само разпад на русийката.
  • 123 факт

    1 4 Отговор

    До коментар #112 от "Олаф Шолц":

    Не си в час и ти! Прочети го още 10 пъти и може да го разбереш.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Погрижи се за себе си

    12 0 Отговор

    До коментар #126 от "Исгината":

    Имаш крещяща нужда! На някое спокойно място, с забавна книжка в ръце и далеч от устройства, нет, социални мрежи, жълтини и пропаганда!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 мър сула гн.ом слу чаен

    23 1 Отговор

    До коментар #107 от "Иванушка (Оригинал)":

    Пила коза вино и решила мечка да поваля...
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Още малко ви остана

    12 1 Отговор

    До коментар #67 от "Предстои":

    Така си мислиш ти и Николай слатински
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Глупости пълни

    12 2 Отговор

    До коментар #82 от "кирил":

    Чак треперя от страх. Даже ще има доста хора да ги посрещнат руснаците с хляб и сол, включително и в Западна Европа. На народа му писна от алчни политици, дето само за демокрация и свободи говорят.
    Много им е кеф на някои да всяват страх, ужас и паника. И противопоставяне и омраза Замисли се с такива постове на какви сили служиш?! Никой не напада ей така. От тая телевизия съвсем изкукахте или го правите някои злонамерено за пари.
    Разберете, че има карма и всеки каквото си посее, то това и ще пожъне. И всичко е Божия воля. И ядрени бомби и ала-бала.. то пък някои ще ги остави лудите да натискат копчета, иначе досега да бяхме се изпотрепали.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ивелин

    16 3 Отговор
    Ти и...д ти неблагодарен около 600.000 ( шестстотин хиляди) Съветски воини отдадоха живота си (нй-скъпото за всеки) проляха кръвта си и лежат в Полските земи за освобожденiето й на от нацизма. Не напразно Хитлеr е убил около 6. 000.000( шест милиона) въобще не било необходимо Маршал Жуков по-своя инициатива отклонил изпрати около 500 ( танка) които се движели Нон-Стоп те бяха съсрадаточени в Главният удар- направление- Берлин и се притекоха на помощ Варшавското въстание- Хитлер беше заповядаaл -Варшава да бъде изравнена със земята и да не остане жива душа - нямаше да остани ни Варшава и хиляди щяха да бъдат убити.За благодарност рушите паметниците и гробовете им по- точно воювате с труповете на мъртвите отдали живота си за вас..
  • 139 Ще победим заедно злотоСащ

    13 3 Отговор

    До коментар #107 от "Иванушка (Оригинал)":

    Най добре Русия да обедини Европа под своя егида, тогава всичко ще си дойде на мястото. Край на джендърлята, край на фашунгерите, край на чичко сорос и дядо байгън любителя на любовни изживявания под душа с дъщеря си. Край на ковид и и други неолиберални опиуми за народите!
  • 140 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Тоя ще изкара ,че Макрон уж е настроен приятелски към Русия.От всички западни величия това донякъде важи за Орбан,като поне запазва неутралитет,другите по един или друг начин ще си платят за гя-во-лъ-ка.Ето,спря напълно газта за Германия,единствената турбина се развалила,разгеле.Води се някаква странна газова война,западняците уж искат газ от Русия ,ама и не способстват особено за увеличаване на доставките,даже напротив.Само за да могат да обвинят Газпром,че едностранно спира газта,а Русия използва газовия коз за геостратегически цели.Всъщност зад тази мръсна игра стоят интересите на американските тайни общества,Уол-срийт и радетели за американското имперско господство,което е вече под въпрос.
  • 141 Полу

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Предстои":

    разумен си, и то меко казано.....
    Попитай летящите и бръмчащи обитатели, на нещото намиращо се върху раменете ти- защо ли имаше Мински споразумения?
    Има още въпроси свързани с банановата република наречено Уср@йна, но не желая да напрягам описаните по- горе същества.....
    Това важи и за останалите "умни и красиви" загърбили българските интереси, и за някакви "30 сребърника" търгуват майчиното си мляко. Горд съм такива, като теб, показваш ми Защо, Родината ни няма да се оправи!?!?
  • 142 ами

    2 0 Отговор
    зеления и краварите ще се пострараят
  • 143 Бате Иво

    0 0 Отговор
    Тия поляците излязоха бетер украинци
    Май само полякините на слънчака стават за нищо
  • 144 Бате Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "Иванушка (Оригинал)":

    Ха ха ха ха ха ха
    Откъде бе
    Че те нямат толкова в немската армия та на клоуна ще пращат
    Па и да пратят какво
    Едно време и тигри и пантери е имало
    Да не стане така че и леопарди е имало
    Не знам каква е тая мания да си кръщават танковете на големи котки
    Т-34 простичко и ефективно
    Тигър може да се види само в музея ама Т-34 -ка воюваше в Югославия срещу инвазията на САЩ и НАТО
    Вярно екраниран с транспортни ленти ама воюваше
    Ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 145 Ще стане

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Прозрял":

    Ще стане, ще стане! Русия се окопити след комунистическото управление, и толкова ще дръпне с напред, че ще стане най-желаната дестинация. Богатствата ги има, пък Западът и САЩ нека си живеят на кредит, ама ще приключи и това. Като падне лустрото, ще си говорим пак. Пък вие си мечтайте...