Тема: Украйна

14 Септември, 2022 10:00 5 348 80

Защо Украйна ще победи

  • военни престъпления-
  • франсис фукуяма-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • победа-
  • владимир путин-
  • европа-
  • солидарност

Русия и Китай преди войната твърдяха, че либералните демокрации са в упадък. Под риск обаче са именно режимите в Москва и Пекин.

Защо Украйна ще победи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на политолога и писател Франсис Фукуяма, публикуван в Journal of Democracy:

Войната в Украйна, която вече е в седмия си месец, бележи критичен момент, който ще определи курса на глобалната демокрация. Има три важни момента с огромно значение.

Първият е въпросът защо изобщо се е стигнало до войната. Дори преди руската инвазия (на 24 февруари) беше изтъкнат аргументът, че Владимир Путин е бил воден от страх от разширяването на НАТО и е търсил неутрален буфер, за да защити страната си. Въпреки че Путин несъмнено не харесваше идеята Украйна да влезе в НАТО, това не беше истинският му мотив. Украинското членство никога не е било предстоящо. Разширяването на НАТО не беше заговор, измислен във Вашингтон, Лондон или Париж, за да прокара алианса възможно най-на изток. Разширяването беше движено от бившите сателитите на СССР, които бяха доминирани от тази страна от 1945 г. и бяха убедени, че Русия ще се опита да направи това отново, след като балансът на силите се обърне в полза на Русия. Освен това Путин много ясно обясни какъв е залогът. В дълга статия, написана през 2021 г. и в реч в навечерието на инвазията, руският президент разкритикува разпадането на Съветския съюз и заяви, че руснаците и украинците са „един народ“, но изкуствено разделен. В по-широк план, руските искания в навечерието на войната показаха много ясно, че Москва се противопоставя на цялото европейско споразумение след 1991 г., което създаде „цяла и свободна Европа“. Руските военни цели няма да бъдат удовлетворени от неутрална Украйна; този неутралитет ще трябва да се разпростре в цяла Европа.

Истинската заплаха, възприемана от Путин, в крайна сметка не беше за сигурността на Русия, а за нейния политически модел. Той твърди, че либералната демокрация като цяло не работи, но е особено неподходяща в славянския свят. Свободна Украйна опроверга това твърдение и поради тази причина трябваше да бъде елиминирана.

Втората критична точка се отнася до западната солидарност в подкрепа на Украйна. Продължаващите доставки на оръжия и икономическите санкции бяха абсолютно критични за способността на Украйна да се противопостави на руската мощ. Повечето наблюдатели всъщност бяха изненадани от степента на солидарност, показана от НАТО, и особено от обрата в германската външна политика. Сега обаче руснаците са прекъснали голяма част от газа, който доставят на Европа в отговор на санкциите на Запада, и има огромна несигурност относно това дали чуждестранната подкрепа ще продължи, тъй като времето става по-студено и цените на енергията продължават да растат в цяла Европа .

В този смисъл най-критичната променлива за наблюдаване е изходът от настоящия военен конфликт. Политическите анализатори обикновено вярват, че военните резултати отразяват политическите, но в Украйна днес е вярно точно обратното: политическото бъдеще на страната ще зависи преди всичко от нейния успех на бойното поле в краткосрочен план. През лятото, когато Русия се изтегли от първоначалните си усилия да окупира Киев и боевете бяха съсредоточени в Донбас, се появи общоприета мъдрост, че Украйна и Русия са вкарани в „дълга война“ (появи се дори на корицата на Economist). Мнозина твърдяха, че е неизбежно да има безизходица и война на изтощение, която може да продължи с години. Тъй като военната инерция на Украйна се забавяше, западни гласове твърдяха, че са необходими мирни преговори и териториални отстъпки от Украйна.

Ако този съвет беше последван, това щеше да доведе до ужасен резултат: Русия да задържи териториите от Украйна, които беше погълнала, оставяйки една малка страна да не може да изнася стоки от южните си пристанища. Подобни преговори не биха донесли мир; Русия просто ще изчака, докато възстанови армията си, за да поднови войната.

За разлика от това, ако Украйна успее да възвърне военната инерция преди края на 2022 г. (каквато се наблюдава през последните дни), ще бъде много по-лесно за лидерите на западните демокрации да заявят, че техните хора трябва да затегнат коланите си през идващата зима. Поради тази причина военният напредък в краткосрочен план е от решаващо значение за западната коалиция да се държи заедно.

Перспективата, че Украйна наистина може да възвърне военната инерция, е напълно възможна; наистина според мен това е вероятно и се разгръща, докато говорим. Украинският генерален щаб беше изключително умен в цялостната си стратегия, фокусирайки се не върху Донбас, а върху освобождаването на части от юг, които бяха окупирани от Русия през първите седмици на войната. Украинските сили са използвали оръжия, доставени от НАТО, особено ракетната система с голям обсег HIMARS, за да атакуват складове за боеприпаси, командни пунктове и логистични центрове по целия фронт. Те успяха да атакуват уж защитени руски тилови райони дълбоко в Кримския полуостров. В момента между 25 000 и 30 000 руски войници са хванати в капан около южния град Херсон, който се намира на западния бряг на река Днепър. Украинците успяха да премахнат мостовете, свързващи Херсон с Русия, и бавно затягаха обръча около тези сили. Възможно е руските позиции там да се сринат катастрофално и Москва да загуби голяма част от останалата си армия. По-общо казано, моралът от украинска страна е значително по-висок, отколкото от руска страна. Украинците се бият за собствената си земя и са видели зверствата, извършени от руските сили в райони, които последните вече са окупирали. За разлика от това, руските военни трябва да заменят работната сила, която вече са загубили, като набират затворници и хора от по-бедните етнически малцинства, за да водят битките, които етническите руснаци изглежда не желаят да водят сами.

Трето, руски военен провал - което означава най-малкото освобождаване на територии, завладени след 24 февруари 2022 г. - ще има огромен политически отзвук по света. Русия и Китай преди войната твърдяха, че либералните демокрации, особено Съединените щати, са в упадък. Те твърдяха, че техните авторитарни системи са по-добри в изпълнението на големи задачи и в решителните действия. Това, което се случи вместо това, е, че руският модел на централизирано вземане на решения, съсредоточен около един човек, извърши една от най-сериозните политически грешки в новата история. Путин, изолиран по време на пандемията и извън реалността както на собствената си армия, така и на общественото мнение в Украйна, вярваше, че ще бъде посрещнат там като освободител. Китай, от своя страна, вижда как темпът на растеж се понижава в резултат на политика на „нулев COVID“, от която неговият върховен лидер Си Дзинпин изглежда решен да не се отклонява. Западните демокрации, напротив, изглеждат обединени и решителни пред това предизвикателство.

Ако украинците не просто се противопоставят на Русия, а наистина победят огромната руска армия и я принудят да отстъпи, положителният отзвук ще се усети по целия свят. Популистки националисти по света, от Виктор Орбан до Матео Салвини, през Марин Льо Пен до Доналд Тръмп, изразиха възхищение от стила на управление на Путин (на силната личност в техните очи). Едно руско поражение и унижение ще разбият този мит за предимствата на авторитарното управление и може да доведат до възраждане на демократичната увереност. За обществеността в западните демокрации беше лесно да приеме за даденост мира и просперитета, донесени от либералния световен ред. Може да се окаже, че всяко поколение трябва да научи отново урока, че алтернативите на либералната демокрация водят до насилие, репресии и в крайна сметка икономически провал. Това е урок, който виждаме и в Украйна. Светът вижда смели украинци, които се бият за страната си, и се борят да успеят извън всички очаквания.

Украйна ще спечели. Слава Украини!

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Като прочетох това и се сетих

    60 7 Отговор
    Защо Ирак не победи??
  • 9 123321

    26 6 Отговор
    Трите основи са толкова поклатими в това "квантово" време.
    Ще видим.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    29 86 Отговор
    Украйна ще победи защото доброто винаги побеждава и справедливостта възтържествува

    Коментиран от #30, #50

  • 14 Украйна не може да победи

    76 25 Отговор
    До колкото е известно САЩ и цялото НАТО воюва в Украйна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Путинофил

    19 19 Отговор
    Путин в едно нещо е прав!
    И двата народа са " един дол дренки".
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кокаланов

    63 23 Отговор
    Тоя Фукуямя ще го види това ама през крив макарон . Русия сама срещу 35 държави и пак ще им начупи кокалите .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да ама не

    56 9 Отговор
    Ако,ако върбата роди круши! То бива лъжи и изопачаване на нещата на 180 градуса в тази публикация,но честно идват ми в повече!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съдията Дред

    44 5 Отговор
    След разпада на СССР, тоя издаде книга, според която е дошъл краят на историята. Демек има един властелин, вие се подчинявайте. Ако искайте , вярвайте му.
  • 29 Хахаха

    40 10 Отговор
    Украйна ще победи когато цъфнали наложително хахахаха
  • 30 5577

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Тук се питаме кое е доброто.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Верно ли

    37 5 Отговор
    Тези в лево в "публиката" що са вдигнали така ръчички? Снимката ми напомня ВСВ и фашките, що ли? Интересно е остана ли в Европа някакво въоръжение, или изсипаха всичко при украинските фашки???? Като се замисля - всичко струпано на едно място колко по-лесно се унищожава...
  • 33 Петкан

    33 8 Отговор
    Много субективно и в стил западна пропаганда ...теорията му за края на историята рухна ..очертава се нов модел ..многополюсен свят в който всеки играч максимизира своя интерес ..Запада се опитва да се противопостави с демокрация , права на човека и пазарна икономика но уви рухва

    Коментиран от #34

  • 34 Верно ли

    30 8 Отговор

    До коментар #33 от "Петкан":

    Охо, да, последните три години се нагледахме на "демокрация , права на човека и пазарна икономика"! Тези понятия самият Запад ги унищожава умишлено, започвайки Ковид цирка! Всеки, който смята, че те още съществуват на запад е абсолютен кон с капаци!
  • 35 Дани

    17 4 Отговор
    Трабант да се движи с 200...
  • 36 Японски

    19 4 Отговор
    либерст никога не научил майчиният си език японски.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХИХИ

    34 10 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ НА КУКОВО ЛЯТО...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Вонбон

    16 6 Отговор
    Ще победи на куково лято,а вие лежте на това уше
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Точно така

    19 5 Отговор

    До коментар #15 от "бай Ставри":

    Същия е като нашия рошльо Гената Дайнов! Не може да познае кога му се ходи в клозета!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Без войници няма победа

    16 6 Отговор
    "Просто те пращат на война": украинците, които бягат от военна служба...

    https://fakti.bg/world/712478-prosto-te-prashtat-na-voina-ukraincite-koito-bagat-ot-voenna-slujba
    „Украинци бягат с риск за живота си в съседна Румъния, за да не ги изпратят на фронта...

    Границата между Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по река Тиса. От началото на руското нападение в Украйна е в сила военното право, според което мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат страната. Но все повече украинци преминават реката, за да се спасят от повиквателни. Това разказват местните жители и румънските граничари.
    Някои мъже се давят в реката
    Украинската гранична полиция редовно съобщава на уебсайта си за арести на дезертьори по протежение на "зелената" граница с Румъния, но също така за конфискувани цигари, наркотици и оръжие по време на проверките.
    30-годишният Игор споделя, че е подкупил украинските граничари с 4000 долара, за да го пуснат през границата.
    Ако военните в Украйна срещнат мъже на улицата, ги хващат и ги пращат на фронта. “Те просто те пращат на война - там, където са битките", казва Игор с тих глас. “Дали знаеш как да боравиш с оръжие или не, дали можеш или не можеш, тях не ги интересува.” Игор казва, че след десетдневно обучение те отвеждат на фронта. Това се е случило с братовчед му.
    След контраофанзивата на украинската армия в Донбас броят на украинците, които се опитват да избягат, се е увеличил още повече, съобщават гранични
  • 48 Разумен съвет

    20 5 Отговор
    Hill: Зеленски трябва да преговаря, за да спаси Украйна....

    Украинският президент Володимир Зеленски трябва да разбере, че прекратяването на военните действия е необходимо, ако Украйна иска да оцелее като независима държава. Харлан Улман, старши съветник на Атлантическия съвет, заяви това на 29 август в статия за The Hill.
    „Единственият разумен резултат са преговори под една или друга форма и те ще започнат с прекратяване на огъня при изпълними условия“, написа той.
    ..... ...... ....... ......
    А иначе... зеленчука да знае, че то ако много дърпа дявола за опашката може да получи и пълномащабна война ама тогава ще има мнооо олеле!!!!
  • 49 Няма начин

    27 7 Отговор
    Укрия да победи! Русия е заложила съществуването си!Срещу себе си има 47 държави, които само официално не са и обявили война,но де факто са във война.Войната става Отечествена,а знам как ги завършва Русия! С победа!!!
  • 50 Кое и е доброто

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    на укрия,унищожава собственото си население.Извършва геноцид,за което и ще си плати!
  • 51 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    Ама разбира се ще победи! Питане иска ли?Тъй като живея в апартамент и нямам ,кой знае какви условия ,за земеделие,набучих едни стари на лъ ми в една кашпа на терасата.След недълго време,с цветовете ще направя букет и ще пранувам победата на Украйна.
  • 52 Никой вече не вярва на Русия !

    10 22 Отговор
    Руския Мит и Пропаганда че Руснаците не започвали войни ,а само ги завършвали ...!!!

    Факт е, че Русия първа започна войната в Украйна , а НАТО само ще я завърши...!!!

    Факт е, че Единствената държава,която е способна да разпали Трета световна война е само и единствено Русия.. ! Русия се доказа като най-голямото зло в Европа и на планетата в 21 век и е най-голямата заплаха за мира и човечеството, затова трябва да престане да съществува в сегашния си вид...!!!

    Коментиран от #67

  • 53 Шляхтиц

    10 2 Отговор
    Когато Украйна победи, тогава ще му мислим. Засега е още много, много рано да се затрудняваме с отговора на подобен въпрос.
  • 54 Фффф

    16 4 Отговор
    А Денисчо изкарва центове, пишейки абсурдни глупости.
  • 55 БеГемот

    9 3 Отговор
    Кот каже Денис...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Без лиценз

    14 4 Отговор
    Прогнозите на ФукИяма са фалшиви и лицензът му е отнет отдавна.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Фуки

    14 3 Отговор
    Фукояма май не чете история, а иска само да я пренапише или поне така изглежда. Ако някой е чел история и по скоро история на Русия и Руската империя ще види, че в 80% от съществуването си като държава Русия води войни и оцелява вече колко, около 800 години.
    Да пренапишеш историята не е толкова трудно както Фукояма е решил, но поне малко да беше погледнал и назад за да види бъдещето, както Чърчел е казал.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 стоян георгиев

    9 15 Отговор
    няма кво д се добави след тази статия.нека обаче путилерасите прочетат по-добре тва дето казва автора за тях и техните подобни по света.краха им след този на путин ще е позорен.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 хахаха

    9 5 Отговор
    Аха, ще победи покрайна, колкото дойде и краят на историята...:)))
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тоз

    7 4 Отговор
    Колеги не си правете майтап. На Русия и трабват не по-вече от 2 ядрени и 50-на вакумни бомбии тази война и украинска нация, ако въобще има такава ще свършат завинаги. Поздрави на всики и мислете, умната.

    Коментиран от #79

  • 66 Исторически

    9 4 Отговор
    Нацистите първия път загубиха войната. Сега ще я загубят пак. От което следва, че Украйна никога не може да победи, първо защото са нацисти, второ защото са подкрепяни от нацисти. Това е загубена идеология. Както и комунизма между другото. Но нацизма избоя с пълна сила в Украйна и ЕС. А това винаги ще свършва по един и същ начин, с руското знаме на върха на нацисткия парламент.
  • 67 Чети бре

    7 3 Отговор

    До коментар #52 от "Никой вече не вярва на Русия !":

    Факт е че 2 световни войни ги разпалва Германия и нейните принцове. Така, че не говори глупости. Коя от двете световни войни е развалиха Русия? Това, че не сте си чели уроците по история не значи че можете да си дрънкате каквото ви харесва.
  • 68 здрасти,оли

    6 3 Отговор
    Украйна никога няма да победи.А идва и времето на такива като теб.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 асдаа

    6 2 Отговор
    Стига с тези майтапи. Някой трябва да е мало-умен за да си въобразява че Окрайна има какъвто и да е шанс за някаква победа. Окрайна ще бъде разкостена и разграбена от ЕС, САЩ и Русия.
  • 72 Никога няма

    1 2 Отговор
    Да победи Украйна, ще бъде разчленена.
  • 73 ШАЛТЕТО

    2 2 Отговор
    5-нис ,Украйна и фашисткия режим ще бъдат занулени.
  • 74 ЗАЩО УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ ?

    1 2 Отговор
    ТОВА НЕ ГО РАЗБРАХ ЗАЩОТО Е НЕВЪЗМОЖНО ! ПЪК И ТОВА НИТО САЩ НИТО ЗАПАДА НИТО РУСИЯ ГО ИСКАТ .......................
  • 75 ТОЗИ ПЪТ ЗНАМЕТО НА РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ

    3 2 Отговор
    ЗАБИТО НА БЕЛИЯ ДОМ !
  • 76 УКРАЙНА , АКО ПОБЕДИ , ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ

    0 1 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ И ЕВРОПА И САЩ !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ПАК ЛИ ЩЕ ИМА ФАШИЗЪМ ?

    1 1 Отговор
    Кога ще пишете за загиналите в Донбас лекари,мед.сестри, за съборените от украинците болници,детски градини, училища, обстреляните хотели с журналисти, пазари, площади и други жилищни сгради?
  • 79 Тодор Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Тоз":

    Мисли и ти! Защото всяко действие... нататък знаеш.
  • 80 Абе

    0 0 Отговор
    Тоя японец чийто " анализ" преведохте, къде беше като загубиха и от Русия и от САЩ в края на 2та световна война? Те на такива им викат" дървен философ".