Last news in Fakti

12 Септември, 2022 21:09 2 766 11

Монети, банкноти, пощи: какво се променя за британците след смъртта на Елизабет II

  • великобритания-
  • паунд-
  • елизабет втора

Монархът, неговият партньор/неговата партньорка и престолонаследникът предоставят на производителите на определени продукти правото да носят специален печат за доставчик на Двора

Монети, банкноти, пощи: какво се променя за британците след смъртта на Елизабет II - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Бог да пази Краля" - много британци ще трябва да свикнат с новите думи в химна. След смъртта на кралица Елизабет II във Великобритания обаче се променят и други неща. Ето какво:

Монетите

По информация на БиБиСи във Великобритания в обращение са около 29 милиарда монети. Всички те са с лика на кралица Елизабет II. По време на 70-годишното ѝ управление за тази цел са направени пет различни портрета, като последният е от 2015. Всички тези монети ще останат валидни. Кралският монетен двор все още не е обявил кога ще започне да сече нови монети с лика на крал Чарлз III. Но едно нещо е сигурно: докато на монетите досега кралица Елизабет II гледаше надясно, в бъдеще Чарлз III ще гледа наляво.

Банкнотите

На всички банкноти, отпечатани от Банката на Англия, също се вижда ликът на кралицата. Освен в Шотландия и Северна Ирландия - там имат собствени банкноти. Според БиБиСи в обращение са 4,5 милиарда банкноти на стойност 80 милиарда паунда. Все още не са обявени планове за нов дизайн на банкнотите, но се очаква да бъде въвден такъв.

Пощенските марки

Всички пощенски марки с лика на кралицата ще останат валидни. Но няма да се произвеждат нови марки с нейния образ. Пощата ще се консултира с Бъкингамския дворец след погребението на Елизабет и в "подходящ момент" ще съобщи как ще изглеждат новите пощенски марки. И пощенските кутии, които съдържат инициалите ER II (от латински Elizabeth Regina II), ще останат. Очаква се на новите пощенски кутии вече да се изписват инициалите на краля - CR III (Charles Rex III).

Министерства и държавни институции

Британските институции носят атрибута "на Нейно величество". Например: агенция "Приходи и митници на Нейно Величество". Местоимението би трябвало да се промени и в името на всички държавни учреждения да бъде въведено "на Негово Величество", ако не е изписана само абревиатурата H.M. Правителството засега не може да даде отговор кога и в какъв мащаб ще бъдат приложени тези промени.

Правосъдие

Адвокатите във Великобритания, наричани "баристър", вече не са "съветници на кралицата", а "съветници на краля". Промяната влезе в сила веднага след смъртта на кралицата - това бео съобщено от Адвокатската колегия. Някои от отделните съдилища също ще трябва да бъдат преименувани. По този начин Отделението на кралската скамейка на Върховния съд в Лондон, което в момента носи името Queen's Bench Division, става King's Bench Division.

Печат за доставчик на кралския двор

Монархът, неговият партньор/неговата партньорка и престолонаследникът предоставят на производителите на определени продукти правото да носят специален печат за доставчик на Двора. Това право изтича две години след смъртта на съответния член на кралското семейство. Според БиБиСи печатите, които Чарлз е получил като принц на Уелс, могат да продължат да се използват, но сега и престолонаследникът принц Уилям получава правото да посочва доставчици на Двора.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов Евроатлантик

    29 2 Отговор
    А бе, тия ни на духа главите с това кралство !
  • 2 Пич

    27 2 Отговор
    Да им се променя , каквото си иска ! Тия ли да ги мислим ?!
  • 3 Линкълн

    7 17 Отговор
    Браво запазиха монархията, докато България си смени монархията с комунистическси режим който Тодор Живков фалира два пъти, малцинствата ги направихме българи от които няма нужда резултата Столипиново е видим , и отгоре на всичко искаше комунистическия режим да ни направи 16та република на СССР, а с помощ на Радев дори унижени от Кремъл нашата пета колона се натиска на Газпром при условие че имаме залежи в Етрополе, ние нямаме себеуважение а искаме Великобритания да ни обича и да не ни бомби през втората световна, сега ако слушахме препоръките на Лондон нямаше да има османско робс8тво или комунистически режим

    Коментиран от #11

  • 4 Пиги

    10 4 Отговор
    Оле майкооо, малееее, и ся дали ще може спокойно да си пия чая/ the royal tea/или ще трябва да чакам The King да разреши???
  • 5 втръсна ми , гачели си немаме проблеми

    19 2 Отговор
    Това дето не сте направили все ще е да признаете чичето Чарлз III за държавен глава на България , от седмица ме заливате с водопади от ингилизки проблеми , които не ме интересуват особено , да не сме минали под короната без да разбера случайно , не че не сме колония , ама все пак .
  • 6 Бля,бля

    15 2 Отговор
    Мале ,мале ама много поклонници на таз дет е искала да превърне в картофена нива ..... ,явно не си дават сметка ,че въобще не е искала да знае за цървулите и путурите ,а те сега занимават другите с техните полюции .То ако скоро се гътне байогън месец ще е малко да занимават българите с него .
  • 7 Неразбрал

    11 3 Отговор
    А краля, крал ли е та е станал крал ?

    Коментиран от #8

  • 8 така де

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Неразбрал":

    У нашенско е пуно с крале , кой докопа властта и се ръкополага на моменто за крал .
  • 9 кажете

    12 2 Отговор
    Крал Карл крал от кралица Клара кларинет. Честно, не се издържа вече с тия шитс за крале.
  • 10 тютюн

    6 1 Отговор
    Банкнотите ще са CAMEL
  • 11 един от многото

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Линкълн":

    А те като си запазиха монархията и като нямат Столипиново можеш ли да ми кажеш колко индийци и пакистанци имат , че дори и си имат опушен кмет на Лондон натискащ се за мястото на майонезения рошльо!
Новини по държави: