Тема: Украйна

14 Октомври, 2022 09:38 2 328 30

Руската мобилизация е пълен хаос

 • мобилизация-
 • хаос-
 • русия-
 • украйна-
 • война-
 • фронт-
 • руска армия

Семействата в Русия се оплакват от военното командване

Руската мобилизация е пълен хаос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Публичните съобщения за първите смъртни случаи на зле подготвени мобилизирани руски войници в Украйна предизвикаха нови критики към руското военно командване. Руските медии съобщиха, че петима мобилизирани мъже от Челябинск вече са загинали в бойни действия в Украйна само три седмици след декларацията на президента Владимир Путин за частична мобилизация на 21 септември.

Това се казва в поредния анализ на бойните действия в Украйна на "Института за изследване на войната" (ISW), предаде News.bg.

Още новини от Украйна

Докладът накара много военни блогъри да твърдят, че броят на загиналите и ранените сред мобилизираните военнослужещи вероятно е по-висок от този поради липса на обещано обучение, оборудване, сплотеност на единиците и командири, както и повтарящи се случаи на неправомерна мобилизация. Руските блогъри твърдят, че командващият 58-ма общовойскова армия на Южния военен окръг (ЮВО) Михаил Зуско е разпоредил незабавното изпращане без никаква предбойна подготовка на новомобилизирани военнослужещи от 15-и полк на 27-а мотострелкова бригада от град Москва и Московска област до срутващата се фронтова линия около Сватово около 2 и 3 октомври.

Украински медии по-рано съобщиха, че Кремъл е арестувал Зуско поради бойни загуби и не е ясно защо командир би издал заповеди, отнасящи се до част в Западния военен окръг. Блогъри отбелязаха, че роднини са открили половината от личния състав на 15-ти полк ранени в болница в Белгородска област, след като частта е попаднала в тежък артилерийски огън при опит да достигне фронтовата линия на Сватово. Полкът няма заповеди, военно командване, сигнал или доставки и че другата половина от неговия личен състав все още е на фронтовата линия Сватово. Друг отбеляза, че е свидетел на пристигането на ковчези с мобилизирани мъже в Челябинск, Москва и Екатеринбург и твърди, че много мобилизирани мъже се предават на украинските сили.

Един руски блогър се оплака на 13 октомври, че новомобилизираните мъже се разполагат по случаен начин, което ще доведе до 10 000 смъртни случая и 40 000 ранени сред тях до февруари 2023 г. Руските мобилизационни структури продължават да се сблъскват с бюрократични предизвикателства, което може допълнително да подкопае боеспособността на мобилизирания личен състав. Блогъри твърдят, че руското Министерство на отбраната (MO) не е поставило подходящи условия за интегриране и наблюдение на разполагането на мобилизирани мъже на фронтовата линия.

Съобщава се, че руските военни части разпръскват мобилизирани мъже между различни единици, без да водят правилни записи за техните разположени места на фронтовата линия, което кара семействата да се оплакват на военното ръководство. Руските военни служители също продължават да назначават мъже с предишен военен опит в части, които не отговарят на техния опит. Един блогър дори предупреди, че неспособността на руското министерство на отбраната да информира правилно семействата за местонахождението на техните роднини ще накара майките и съпругите да сформират правозащитни групи, които "ще разбият Русия отвътре".

ISW не може независимо да провери твърденията на блогъра, но общността е проактивна в подчертаването на мобилизацията на Кремъл от деня на декларацията му с надеждата да подобри перспективите на руската война в Украйна. ISW също така по-рано съобщи за видео на мобилизирани мъже от Московска област в Сватове, които се оплакват от липсата на оборудване и разполагането им на фронтовата линия без подходящо обучение, което потвърждава някои съобщения. Продължителността на подобни оплаквания подкрепя оценката на ISW, че мобилизационната кампания няма да произведе достатъчно боеспособен руски персонал, който да повлияе на хода на войната в краткосрочен план. Бързото разполагане на мобилизирани военнослужещи от Кремъл на линията Кремина-Сватове може също да показва, че руският президент Владимир Путин е готов да захвърли живота на мобилизираните мъже в отчаяни усилия да запази разпадащата се фронтова линия.

Кремъл продължава да се бори да се измъкне от реалността на мобилизацията и военните провали. Кремъл продължи общия си модел на временно успокояване на националистическите общности чрез провеждане на ответни ракетни удари по Украйна в опит да се отклони от постоянните проблеми с мобилизацията.

Друга основна тема в анализа са бойните действия.

Руските сили продължиха да нанасят удари по критична украинска инфраструктура на 13 октомври. Западното въздушно командване на Украйна отбеляза, че руските сили са изстреляли крилати ракети "Калибър" по инфраструктура в Западна Украйна, четири от които украинските войски са унищожили. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са нанесли ракетни удари по критична инфраструктура и цивилни обекти в Киевска, Днепропетровска и Николаевска области през целия ден на 13 октомври. Украински военни източници също съобщиха, че руските войски продължават атаките с дронове в цяла Украйна и че украинските войските свалиха четири дрона над Виница и Черкаси на 12 октомври. Кадри в социалните медии допълнително показват експлозии в Ровненска, Тернополска, Лвовска и Чернивицка области след задействане на украинските системи за ПВО.

Руските сили вероятно ще продължат да използват ирански безпилотни самолети Shahed-136, за да подкрепят мащабни ударни кампании срещу критична украинска инфраструктура поради ниската им ефикасност в активни бойни ситуации. Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна Наталия Хуменюк заяви на 13 октомври, че руските сили използват Шахед-136 главно за нанасяне на удари по сгради и инфраструктура, тъй като дроновете имат ограничена ефикасност срещу струпване на войски. Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно продължава усилията си да разграничи себе си и силите от по-конвенционалните руски и прокси войски. Пригожин подчерта в коментар за руското издание RIA FAN, че силите на Wagner Group еднолично са поели контрола над Иванград, селище южно от Бахмут, на 13 октомври.

Силите за териториална отбрана на Донецката народна република (ДНР) обаче твърдят, че съвместните сили на Луганската народна република (ЛНР) и ДНР са поели контрол над Иванград и близкото селище Опитне, което очевидно противоречи на изявлението на Пригожин, че "нито един човек от други части, освен за служители на частната военна компания Вагнер" е бил в Иванград по време на превземането му. Освен това Пригожин опроверга твърдението, че руските сили са превзели Опитне и заяви, че в покрайнините му се водят ожесточени боеве. Разминаването между твърденията на Пригожин и Териториалната отбрана на ДНР, както и очевидното желание на Пригожин да накара бойците на групата Вагнер да получат изключителна заслуга за превземането на Иванград, е в съответствие с предишните наблюдения на ISW, че Пригожин се бори за по-голяма известност на фона на неотдавнашната му остри критики към структурата на руското Министерство на отбраната (МО).

Украинските сили постигнаха победи в североизточната Харковска област, северозападно от Сватово на 13 октомври. Видеозаписи, публикувани на 13 октомври, показват как украинските сили пленяват руски войски, които доброволно се предадоха близо до магистрала N26 в Крохмално, на около 20 км северозападно от Сватово.

Кадрите вероятно показват, че украинските войски също са поели контрол над околните селища Пищане, Берестово и Табаевка. Руски източници също твърдят, че украинските войски са извършили наземни атаки по-на север от Крохмалне и са се опитали да атакуват Орлянка и Котляровка, и двете на 30 км северозападно от Сватово. Руски източници продължават да твърдят, че украинските сили консолидират позиции западно от Кременна и се опитват да преминат река Жеребец, за да се подготвят за атаки срещу селището. Руските сили продължиха да провеждат отбранителни операции около Креминна в очакване на потенциална украинска атака. Началникът на щаба на батальона БАРС-13 (Руски боен резерв на страната) в Кременна заяви на 13 октомври, че БАРС-13 "здраво" държи отбраната на селището и има пълен контрол над Сватове-Креминна и Кременна- Рубижни пътища.

Началникът на щаба на BARS-13 допълнително твърди, че елементи от 20-та общовойска армия настъпват западно от Кремина и се опитват да навлязат в Терни, на 15 км северозападно от Кремина. Руски милблогър твърди, че части от Централния и Западния военен окръг атакуват западно от Кремина към Лиман и че силите на 3-та мотострелкова дивизия на 20-та общовойскова армия са заловили украински пленник някъде около Терни. Украински и руски източници съобщиха, че руските сили неуспешно са продължили да атакуват заети преди това позиции в северната и северозападната Херсонска област на 13 октомври. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили са започнали неуспешно нападение в посока Костромка и Сухий Ставок на източния бряг на река Инхулец.

Руски източници също твърдят, че руските сили са извършили разузнаване в района на Сухий Ставок и са заловили украински военнопленници, но не са предоставили фотографски доказателства, потвърждаващи твърдението. Повредата на моста на Керченския пролив вероятно продължава да забавя доставките на руски доставки и персонал в Южна Украйна. Krym Realii публикува сателитни изображения на над 1000 камиона от руската страна на моста, които чакат на опашка от три до четири дни, за да пресекат пролива през ферибота. Krym Realii установи, че има само четири ферибота, работещи с капацитет от 90 камиона и 300 души всеки. Сателитните снимки на Maxar също показаха руски военни камиони, които използват ферибота, за да пресекат Керченския пролив. Руските окупационни служители призоваха за евакуация на цивилни от окупираната Херсонска област на 13 октомври. Назначеният от Русия ръководител на окупационната администрация на Херсон, Владимир Салдо, поиска от руските официални лица на 13 октомври да подкрепят широкомащабна евакуация на цивилни от Херсон в окупирания Крим и съседни руски области, за да "защитят" цивилните от Херсон от ракетни удари.

Салдо предложи всички жители на Херсонска област, които искат да напуснат, да посетят други части на Русия за "ваканционни и образователни" цели и подчерта важността на евакуацията на десния бряг на река Днепър. Украинските сили изтласкаха руските сили до бреговете на река Днепър на места и прекъснаха руските линии за доставки през реката през последните седмици. Руският вицепремиер Марат Хуснулин обяви на 13 октомври, че руското правителство ще "организира помощ за напускането на жителите" от Херсон. Заместник-началникът на окупационната администрация на Херсон Кирил Стремоусов обаче заяви на 13 октомври, че обаждането на Салдо не е евакуация, а по-скоро възможност за "временен престой и почивка" в други региони.

Стремоусов подчерта, че "никой няма да изтегля руските войски от Херсонска област". Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи на 13 октомври, че руските сили плячкосват магазини в окупирания Херсон и подготвят понтонни преходи за бягство от десния към левия бряг на река Днепър. Руските служители може също да използват евакуациите от Херсон за по-нататъшно извеждане на украински деца от украинска територия. Украинският генерален щаб съобщи на 13 октомври, че руски служители са извели над 170 деца от град Херсон от началото на октомври. ISW по-рано съобщи за опитите на Русия да изведе украински деца от украинските домове и да ги изпрати в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Пич

  21 15 Отговор
  Вие па да видите , какво пишат световните агенции , за украинската демобилизация !!! Никой не знае , къде дезертират украинците !!!
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Иде зима

  17 11 Отговор
  Руснаците нямат ватенки Нямат провизии. Нямат медицинска помощ.
 • 6 Кочо

  17 7 Отговор
  И как тази деморализирана и лишена от военни възможности държава все още е опасна за Вас!?!?!? Аман от паникьори! Нима Украйна се нуждае от помощ за да се справи с тези предварително победени ватници!? Според сводките от февруари до момента, агресора е по скоро Украйна - само няколко цивилни загуби, докато врага е унищожен и настаплението към Херсон е блестящо! И вие ще им пращате оръжие!? Няма нужда!
 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 зреене

  4 2 Отговор
  Не е хаос,а кейос. Или хаус. На ГЕРБ хауса.
 • 10 Майка ти

  8 3 Отговор

  До коментар #3 от "Мария Путина":

  Маме , когато инвестирахме , да ти наемем витрината в Амстердам , беше , защото ни увери , че ще изкарваш много пари , като лейдибой ! Казахме ли ти с баща ти , като не стана грамотен , да не бълваш глупости от устата , а да бълваше неща , от които изкарваш пари в Нидерландия !
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 В КАКЪВ

  3 0 Отговор
  ....смисъл🤔....то за челябинск няма да зажалиш някой ден☝
 • 13 Путлер

  6 9 Отговор
  Голям цирк са тея рашки ахаоххояхохаха,сега моля трола с 15 телефона да не ми хареса коментара хахахахахах
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Руска работа

  6 4 Отговор
  Тез тълпи дето влизат сега в Украйна нищо няма да свършат..без авиация всякаква борба там е загубена
 • 16 и кво от това?

  6 9 Отговор
  90% от руснаците искат тази война и я подържат!
 • 17 Българин

  14 6 Отговор
  Русия ще загуби тази война.
 • 18 обективно

  7 7 Отговор
  А вчера имаше статия, че украинските бежанци вече са към 10-11 милиона. Поне 1 милион от тях са мъже в подходяща за мобилизация възраст. А населението на Украйна е 4 пъти по малко от това в Русия, значи 4 милиона дезертьора.
 • 19 Сух

  5 5 Отговор
  Толкова е зле мобилизацията, че сигурно вече са 1000000
 • 20 е гати и източниците на Факти

  3 3 Отговор
  ISW не може независимо да провери твърденията на блогъра

  Коментиран от #24

 • 21 007

  8 1 Отговор
  То в тази държава кое не е хаос и разруха. Излезте от 4-5 те големи града и вижте каква е скотщина.
 • 22 Дъ-Ге

  4 4 Отговор
  Медиите си мисля, че трябва да пишат истината, за да могат хората да я знаят, но за съжаление те пишат това, което устройва правителството. И това не е от днес и вчера. Нашето евроатлантическо правителство има нужда точно от такава информация и тя се пише точно такава. Всичкото НАТО изръси там сичкото си свободно оръжие, но единственото, което се получи е да се възвърнат някакви си 50 на 50 км. От онзи ден руснаците си върнаха 2 населени места. НАТОвските и украинските войски не могат да мръднат грам напред от вече месец. Е. Направиха няколко терористични актове на руска територия, но без особен резултат. А резултата е, че руснаците започнаха да утилизират жп и пътища, ел.централи на украинците всекидневно и методично. Сега за мобилизацията. При наличието на това, че при 4 пъти по-малко население и 20 пъти повече избягало мъжко население, за да не бъде мобилизирано от Зеленски, не виждам някакъв проблем при руснаците. Нито един украински мъж от 3 милионата, които работеха в Русия не се върнаха и да се запишат в армията. Напротив. 2 милиона мъже, които си бяха в Украйна избягаха зад граница по цял свят, за да не се бият за родината си. Лично аз познавам едно такова семейство, което живее в съседния дом под наем. Жена /тя работи като камериерка сега/ с двамата си сина, единия на 18, другия на 22 г. Мъжът и е в Русия и бачка там, като и изпраща всеки месец пари. Големия и син замина преди месец за Германия да "учи". Никой от тях няма грам намерение да се бия

  Коментиран от #23

 • 23 Дъ-Ге

  3 5 Отговор

  До коментар #22 от "Дъ-Ге":

  Никой от тях няма грам намерение да се бият за родината си и няма и да го направят. Че има такива случаи и в Русия, две мнения тук няма. Само че количеството е коренно различно и то не е в полза на украинците. Представям си какво ще стане тук ако се наложи мобилизация. Младежите от 18 годишна до 37 годишна възраст не са помирисвали нищо военно. Войник не се става само като облечеш красива униформа и да ти дадат огнестрелно оръжие. Над 37 години мъжете останаха много малко, които здравословно да са годни. А и те са служили преди 33-44 години. Не са викани в запас от поне 30 години и каквото и да са научили, то то е дълбоко забравено, освен порядките и дисциплината. От тогава до сега са се изменили и тактиката и техниката, така че и за тях забравяме. Да се молим тук да нямаме мобилизация, защото още преди да се е провела първата битка, ще има много жертви. А само да си представим да се изправят нашите младежи, непипали оръжие срещу противник, който е минал през битки и вече е гърмян какво ще се получи!!! Не ми се мисли. Ма иначе руснаците били мишки, мижитурки, слабаци, тъпациии, пияници, олгофрени, предатели и всичко останало. Ние. Оооо, ние смъ връхтъ..... на маса.

  Коментиран от #26, #29

 • 24 Всъщност

  2 4 Отговор

  До коментар #20 от "е гати и източниците на Факти":

  "Института за изследване на войната" (ISW), ? Виж на кого е това лично сайтчв ! На пенсионирана даскалица , която превръща злобата си в политическа пропаганда ! 😀
 • 25 чалма тв

  2 2 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Илон Мъск.."Украйна не може да победи в тази война"..за тези думи свалят билбордове с лика на Мъск.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 😆😆😆

  3 1 Отговор
  Да им пратим нашите русофили 🤣
 • 29 Рико

  0 0 Отговор

  До коментар #23 от "Дъ-Ге":

  Престанете да повтаряте великата глупост, че при комунизъмъ в казармата са ви научили на нещо.Ти бил ли си войник по онова време на задължителна служба? И на какво те научиха? Научиха ли те изобщо, какво е това война. Не ми отговаряй, помисли за себе си - на какво точно те научиха в казармата, изобщо има ли такова нещо на което да са те научили. Ако това с което са те "научили", те изпратят на фронта, въобще знаеш ли какво да правиш?
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания