Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Октомври, 2022 23:00 4 698 48

В състояние ли е Китай да възпре Путин?

  • китай-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • индия

В сегашната сложна ситуация са нужни лица с достъп до руския президент, които могат да го убедят, че един ядрен удар би имал опустошителни последици

В състояние ли е Китай да възпре Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отговорът на Русия за експлозията и повреждането на важния мост за доставки към Крим не закъсня - само при бомбардировките на Киев са загинали осем души. Това бяха първите ракети, изстреляни към столицата на Украйна от юни насам. Путин обеща отмъщение и го изпълни. Това поставя витаещата във въздуха заплаха в съвсем различна светлина - заплахата Русия да спечели войната срещу Украйна с ядрен удар.

Кой все още има достъп до Путин?

Още новини от Украйна

Както каза американският президент Джо Байдън - от Кубинската криза насам светът не е бил толкова близо до ядрен Армагедон. Но от Пентагона коментираха речта му като поясниха, че в момента няма нови разузнавателни данни и американските сили няма да привеждат оръжията си в бойна готовност.

В настоящата сложна ситуация са необходими преди всичко лица с достъп до руския президент, които могат да го убедят, че един ядрен удар би имал опустошителни последици за Русия. Сред възможностите се открояват Китай и Индия, които все още поддържат отношения с властелина от Кремъл. Досега Индия се възползваше от доставките на руски петрол и не се е позиционирала на международната сцена срещу Путин. През последните седмици китайският лидер Си Дзинпин обаче малко по малко се отдалечава от руския президент. Ядрената заплаха вероятно е засилила настроенията за отдръпване от Кремъл в Делхи и Пекин.

Списание "Политико" съобщи, че САЩ се опитват да повлияят на партньорите на Москва, които граничат с Русия, както и на Индия. Вашингтон се надява, че те могат да изяснят на Путин колко драстични биха били икономическите и дипломатическите последици от ядрен удар. Администрацията на Байдън изглежда все още приема, че евентуалният удар би бил нанесен с тактическо оръжие, чиито разрушителни ефекти биха могли да се проявят в непосредствена близост до удара, без обаче да застрашат територията на НАТО. Същевременно експертите посочват, че подобен тактически удар няма да доведе до поражение на украинската армия, т.е. той би имал само символичен ефект. Посланието му би било: ако не се откажете сега, ще използваме по-голям калибър.

Прекомерни ли са надеждите към Китай?

В НАТО също се надяват, че китайският президент Си Дзинпин може да убеди приятеля си Путин да се откаже от ядрената заплаха. Бившите централноазиатски държави, окупирани от Русия по време на Съветския съюз, в които Пекин иска да разшири влиянието си, в момента се чувстват като в старите съветски времена заради войната. Китай няма нужда от размирици в непосредствена близост. Само в Казахстан чрез стратегията си за инфраструктурно развитие "Един пояс, един път" Китайската комунистическа партия е вложила около 19 милиарда долара в гари и релси. Мечтата на Пекин е да изгради търговски железопътен маршрут към Европа, което не може да стане без съдействието на бившите съветски републики.

На китайските държавни медии междувременно вече им е позволено открито да критикуват мобилизацията в Русия и ядрената заплаха на Путин. Това е новост, тъй като досега тези рупори на Китайската комунистическа партия използваха същия език като Кремъл и наричаха войната "специална военна операция". Коментатор на партийния вестник "Глобал таймс" дори предупреди, че ядрената заплаха на Путин застрашава световния мир. И макар да липсва директна критика към незаконното анексиране на части от Украйна, външният министър Ван И заяви в кулоарите на Общото събрание на ООН в края на септември, че всяка страна заслужава уважение към суверенитета ѝ.

Дипломатически натиск от Делхи?

Миналата седмица президентите на Индия и Украйна - Моди и Зеленски - разговаряха по телефона. Последвалите прессъобщения намекнаха, че Делхи желае да посредничи между Русия и Украйна. Нарендра Моди каза, че конфликтът няма военно решение и двете страни трябва да преговарят. Зеленски е отхвърлил възможността за преговори, позовавайки се на псевдореферендумите в Донбас.

Моди и Путин се срещнаха за последен път на 16-и септември в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество - обединение на държавите от Централна Азия, в което Пекин има водеща роля. Тогава индийският президент е казал на Путин, че съвременната епоха вече не е епоха за войни.

Но да продължаваме да възлагаме надежди на Пекин е погрешно. В Китай се подготвя 20-ият партиен конгрес, който ще започне на 16-и октомври и който най-вероятно отново ще провъзгласи Си за президент. Но отношенията между него и Путин не са отношения между равностойни партньори. Взаимната подкрепа - на Путин за Тайван и на Си за Украйна - работеше само дотогава, докато интересите на двамата диктатори не се пресичаха. Междувременно Народната република отказа доставката на оръжие за Русия заради страха от западни санкции.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Автор: Александър Гьорлах


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УКРАЙНА🇺🇦

    15 45 Отговор
    Един психопат не може да бъде спрян .Може само физически

    Коментиран от #4, #36

  • 3 Тъпото дойче веле

    44 24 Отговор
    Русия е велика и ще ви смаже

    Коментиран от #17, #39

  • 4 Психопата

    42 10 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Зеленски ли
  • 5 Госあ

    38 9 Отговор
    Въпросът за ядрена война според мен изобщо не е обсъждан между Си и Путин, защото е несериозен. Иначе и двете страни си имат доктрини, които ще изпълнят. Заплахата от ядрена война от сащ, които впрочем са единствените използвали ядрено оръжие срещу цивилни хора, беше много по голяма и без толкова обективни причини.
  • 6 Зелето пак се

    28 7 Отговор
    размечтаха. Ех мечтиии...
  • 7 Едва ли

    13 35 Отговор
    Китайците биха се радвали на една унищожена от ядрени бомби Русия. Китай без това се чудят къде ще настанят двумилиярдния си жител . Не ми се вярва на Китай да им пука за руснаците

    Коментиран от #19

  • 8 Сандо

    34 6 Отговор
    А защо си мислете,че Китай има интерес да спира Русия?Разбирането на Изтока и в частност Китай е свръхтежка задача за решаване от мижавия западен интелектуален потенциал.

    Коментиран от #16

  • 9 Да бе

    32 6 Отговор
    Защо да го спира? От какъв зор ? Защо Китай не принуди бай Байдън да спре DW!
  • 10 Пучо Капучо

    34 5 Отговор
    Чайната се чуди ка по-скоро да емне Тайван, а тия за възпиране на рашките бълнуват. Ех, зеле...оди ги пробутвай тия на сънародниците ти...

    Коментиран от #13

  • 11 Мда

    13 30 Отговор
    Всички изоставят Путин! Накрая ще останат само Ким и Лукашенко!
  • 12 Хохо Бохо

    32 7 Отговор
    Не знам за Китай, но троловете сега ще ни обяснят как Путин ще нападне света с атомни бомби...
    И Русия ще я има и след това.

    Коментиран от #14

  • 13 Папучо

    12 28 Отговор

    До коментар #10 от "Пучо Капучо":

    Китай вместо Тайван ,ще тръгне към Сибир . Ще им направят един референдум на тия миризливи ватници .
  • 14 Те Така

    5 24 Отговор

    До коментар #12 от "Хохо Бохо":

    Русия може да в няма,но Путин ще го има.....уикенда заминавал МКС и там щял да дава направления Бункера вече му се струваше твърде безопасно
  • 15 ханс

    23 7 Отговор
    вкиснато зеле съвсем избушиха
  • 16 Мандо

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Бъдещ конкурент? Както Сталин и Дзе Дунг бяха конкуренти и чайника не можеше да понася онзи с шесте пръста на краката. Сега може да са партньори ама ще се сгафят рано или късно
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ежко Бежко

    21 6 Отговор
    Трябва някой от господарите на Украина да задвижи мозъка си и превърти лентата напред. Путин явно показва че може да изоре Украина. Топката е в ръцете на америте. Какво искат те: смяна на режима в Русия, капитулация на Путин, все неизпълними мечти.
    Какво искат руснаците: нато да отстъпи назад зад пределите на Украина.
    Какъв ще е резултата, ако америте не отстъпят? Една изорана Украина.
    Някой сети ли се да анализира какво точно бомбардира Путин? Ще ви кажа, макар че не съм "анализатор". Путин бомбардира елелтроцентали с мощност 330кв. По-големите не закача. Защо? Не мислете че не знае къде са. Всички електроцентрали в Съветския Съюз са надлежно отбелязани в геодезическите карти с техните точни координати. Значи Путин не иска засега да ги бомбардира. Той показва какво може да се случи, ако войната ескалира. Западните и наши журналя обаче се задявят да реват колко цивилни били ударени, пропускайки главното както винаги. Жалко за невинните жертви разбира се, но кръвта е по ръцете на запада, които в самонадеяноста си ще навиват пружината докато може да се навива. И кръвта ще продължава да се лее. Казват ракетите на Путин свършвали, ама наистина ли? Разрушаването на по-малките електростанции показва точно обратното. Както и да е, ние сме изтървали края на въжето и летим към поредната си национална катастрофа.
  • 19 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Едва ли":

    Всъщност, Китай е втората по големина суша, подчертавам - суша след Русия и гъстотата на население в Китай изобщо не е сред челните места както при повечето европейски държави и на първо място евреите. Гъстото население в градовете е друг въпрос. Такава им е организацията още преди 4000-5000 години, когато Китай е имал милионни градове. Та, Китай има интерес да разширява териториалните си води и нема да напада Сибир с флот :))) Сойто стана отново много, много мощен ;)

    Коментиран от #20

  • 20 Аууууу

    4 16 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Голям умник си 😆😆😆. И за какво му е на Китай море? Миди ли ще развъжда? С удоволствие би хапнал Русия. Ти иди, целият океан ти подаряват. На Китай му трябва суша, китайците винаги са си мечтали за голяма територия и да господстват. Може би сега е дошло времето китайците да си върнат с лихвите на руснаците за убитите китайски войници на границата им. Виж лицето на китаеца на снимката,мислиш ли , че не би се възползвал от всякаква ситуация и да добави още земи в територията си. Нали идващите китайци него ще възхваляват като баща на китайците.

    Коментиран от #22, #23, #48

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Аууууу":

    Викаш ще нападат Сибир с флота ? Хахаха
  • 23 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Аууууу":

    И всъщност, не. В по голямата част от историята си, след обединяването на Поднебесната са се интересували предимно от вътрешните си дела и търговията.
  • 24 бай Даньо

    10 1 Отговор
    Няма по глупаво заглавие! Няма да чета. Заповядайте да триете. Аланковците от зелето не им ли минава през акъла че Китай с тая война е в положение печеля-печеля . Русия губи, Китай взема Сибир, Русия печели запада губи ....
  • 25 Индия

    5 0 Отговор
    Нарендра Моди - президент на Индия !!!??? ФAКТИ,ФAКТИИИ.. Автор: Александър Гьорлах...
    Драупади Мурму - 50 ти президент на Индия !
  • 26 Индия

    6 0 Отговор
    Драупади Мурму - 15 ти президент на Индия !
  • 27 Откровение

    9 2 Отговор
    Тази ядрена риторика е лицемерна, също както пропагандата и дипломацията на Колективния Запад.
  • 28 Индия

    6 0 Отговор
    Нарендра Моди e 16ти министър-председател на Индия !
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    ВЧЕРА САЩ ОБЯВИХА КИТАЙ ЗА ВРАГ НОМЕР ЕДНО ,
    А РУСИЯ ЗА ВРАГ НОМЕР ДВЕ
    ...
    КАК ЩЕ СТАНЕ КИТАЙ ДА СПРЕ ПУТИН :)))
  • 30 Цун Как Го

    9 1 Отговор
    Ситуацията става все по-изгодна за Китай, освен това с Русия се договориха още преди началото на "военната операция". По-скоро ще се опитат да ограничат идиотщините на САЩ.
  • 31 Станко

    12 2 Отговор
    Ако света оцелее следващите 20 години, виждам САЩ след Виетнам по икономическо развитие. Имат все пак да връщат 30 трилиона а това не може да продължи вечно.
  • 32 Ееер

    2 11 Отговор
    Китай само му гледа сеира ,как Путин сам се беси😁
  • 33 Чудех се на какво смърди, а то ДВ

    11 4 Отговор
    Публикувало поредната порция лъжи! ДВ вие вярвате ли си на това което пишете?
  • 34 Нощен

    10 0 Отговор
    Помнете!
    Тези които ЩЕ използват ядрена експлозия ще обвинят другите!
    Насаждат обществено мнение за вина на тези които ще бъдат обвинени!
    Но при развой на сабитията с атом най-вероятно ответните удари които ще последват няма да са в Европа, кетонсъщо беше обяснявано неколко 10-ки пъти! Но никой не слуша преди, не слишат и сега!
    Бог да пази всички нормални останили още🥺
  • 35 Китай и Русия, имат един общ враг-САЩ !

    11 7 Отговор
    Коментаритеняма да ви ги чета,защото само заглавието ми е достатъчно,за да разбера че ще е поредната фалшива боза.Но искам да ви кажа нещо друго,което цензурата недопуска.От няколко дни има информация,че САЩ е оградена от руски подводници и китайски военни кораби.Посейдоните са в пълна бойна готовност и единственото което в момента възпира руснаците е че от потопяването нас Северна Америка(Канада и САЩ),ще пострада и Мексико,което те не искат.С Посейдоните,радиация на въздуха няма да има,защото те са еквивалент на подводен ядрен опит,но ще има радиация в почвата,коятоще бъде докарана от цунамитата с височина на вълните от 500 до 1000 метра.Всъщност ако си спомним какво пише в библията за потопа,можем да го съпоставим със сегашното положение на САЩ,Канада,Австралия и Англия,които ще бъдат пометени от няколко цунамита с невиждани досега размери.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Уса

    12 1 Отговор
    Пълни глупости, съвсем друг е сценария и лудия байдн няма мозък да го разбере
  • 38 В ЛНР и ДНР, Загинаха от 2014г насам

    15 2 Отговор
    14000 руско говорящи деца, жени, хора Руснаци??? Избиха ги ВСУ и Нацистите от АЗОВ и Десен сектор!! Починали 8 човека след обстрела по Киев!! Жалко! А за, тези 14 000ще мълчиме и ще си зариваме главите в пясъка?? ВОЙНА Е, ПОИСКАЕ ЗАПАДА А УКРАЙНА Е ПРОВОКИРА ДА ЗАПОЧНЕ!? ХУНТАТА В КИЕВ ЗАБОГАТЯ ОТ ТАЗИ ВОЙНА, ТЪРГОВЦИТЕ НА ОРЪЖИЯ НАТРУПАХА ОЩЕ МИЛИАРДИ!! ЦЕНАТА ПЛАЩАТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!

    Коментиран от #46

  • 39 985

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Тъпото дойче веле":

    Велика е с глупаци и пияници...
  • 40 нннн

    10 4 Отговор
    И защо Китай да спира Русия? За да остане сам срещу САЩ?
  • 41 5683

    4 1 Отговор
    Набиите си го в главите. Пряка война между САЩ и Русия ще доведе до армагедон. Стига сте се надъхвали и двата лагера, защото ни Русия ще има, ни България, ни САЩ.
  • 42 Васил

    2 4 Отговор
    На Китай не му дреме за Рашистите за тях е по изгодно да са губещи така ще им продават ресурси без пари.
  • 43 Стига бе

    6 1 Отговор
    "Отговорът на Русия за експлозията и повреждането на важния мост за доставки към Крим не закъсня - само при бомбардировките на Киев са загинали осем души."
    ......
    Абе вие подигравате ли ни се??
    При бомбардировките на САЩ в Ирак, Югославия, Сирия, Либия загинаха десетки хиляди души!!?!?!?
  • 44 Орби

    0 4 Отговор
    Путин е луд!Само мисълта за употреба на ядрени оръжия е недопустима.А той постоянно заплашва с тях!Луд човек!
  • 45 Грешно заглавие

    3 0 Отговор
    Китай няма да „възпре“, а ще „подпре“ Русия, както и целия БРИКС+. Прайда ще разкъса чакалите.
    Напук на смърдящото DW.
  • 46 14000

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "В ЛНР и ДНР, Загинаха от 2014г насам":

    И същото число украинци! 14000 украинци дадоха живота си за териториалната цялост на Украйна, в това число деца жени и старци! Загинаха от ръцете на Вагнеровци, Стрелков и неговите специални части!
  • 47 Китай иска мир

    1 3 Отговор
    Ако някой си мисли че КИТАЙ не наблюдава действията на Путин и няма да скочи върху Русия или ще остане безучастен пред лудостта на Путин да използва ядрено оръжие и да позволи на Русия, радиационния облак от използването от Путин ядрено оръжие да се разнесе и да засегне мирния и работлив китайски народ се много заблуждава...!!!
  • 48 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Аууууу":

    Изобщо не си запознат нито с историята на Китай,нито с манталитета на китайците.И изобщо най-голямата грешка на евроатлантиците е,че всичко мерят с техния си аршин.