Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Октомври, 2022 19:48 2 812 34

Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо

  • си дзинпин-
  • зависимост-
  • владимир путин-
  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • война-
  • тайван-
  • александър габуев

САЩ искат Китай да убеди Путин да не използва ядрени оръжия

Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ разговаря с анализатора от Московския център „Карнеги“ Александър Габуев за въздействието на войната срещу Украйна върху руско-китайските отношения и за проблемите пред Русия.

Как ще се отрази войната на Русия срещу Украйна на руско-китайските отношения?

Още новини от Украйна

Александър Габуев: Тя ще ускори процесите, които вече се очертаха. Русия и Китай са страни с различен потенциал – имат различен БВП, както и технически потенциал. Те са в симбиоза помежду си, това е полезно и за двете страни, но отношенията са асиметрични. Китай увеличава своята мощ, докато Русия тъпчеше на едно място още преди войната. След инвазията икономиката ѝ отслабна още повече, страната губи и от демографския си потенциал. Следователно в този тандем Китай получава значително по-голяма тежест, а зависимостта на Русия от Китай в резултат от тази война много бързо ще нараства.

Можем ли категорично да твърдим, че в тази война Китай поддържа Русия?

Александър Габуев: Китай не е неутрален. Китай заема позиция, която отговаря на неговите интереси. Безусловно добрите отношения с Русия са приоритет за Китай. Пекин има интерес от това в Русия да се задържи на власт един скептичен към Запада режим, а в този смисъл режимът на Путин го устройва напълно. Превръщането на Русия в прозападна държава би било истински кошмар за Китай. От друга страна Китай е много заинтересован да получава руски ресурси и най-новите руски оръжейни технологии. И в този смисъл тази война отчасти е изгодна за Китай.

В същото време Китай е много зависим от западните пазари, западните технологии и достъпа до капитали. И той разбира, че ако недвусмислено подкрепя Русия, вторичните санкции ще нанесат много силен удар по китайската икономика. Затова Пекин жонглира. Той казва това, което партньорите му искат да чуят от него: на Запада - че за него е важен суверенитетът на Украйна, че Крим е част от Украйна, и че не признава нови референдуми; а пред Русия твърди, че НАТО е виновен за всичко и че Китай не подкрепя никакви едностранни санкции.

Малко преди началото на войната Китай и Русия направиха изявление за така нареченото приятелство без граници. Сдобива ли се то с граница сега, когато Путин заплашва целия свят с ядрено оръжие? Възможно ли е това да се окаже червена линия за Китай?

Александър Габуев: Не мисля, че всичко, което казват Си Дзинпин или Владимир Путин, трябва да се приема буквално и да му се вярва. Путин каза преди няколко години, че Русия няма да превзема Крим при никакви обстоятелства; каза, че уважава териториалната цялост на Украйна. Затова смятам, че когато Русия и Китай твърдят, че тяхното приятелство няма граници, това е преувеличено. То има за цел да покаже, че отношенията са много важни и за двете страни. Но нищо повече.

Ако Русия използва ядрено оръжие, не знаем дали това ще бъде червена линия за Китай. Защото тук е много важно, че китайско-американските отношения също се влошават. САЩ се опитват да вкарат Китай в коалиция от страни, които биха убедили Путин да не използва ядрени оръжия. Но за това Китай трябва да заплаши Русия с нещо, тоест да използва своя потенциал за преговори с нея. Например да ѝ каже, че Китай няма да вземе нито капчица руски петрол, ако Москва реши да удари Украйна и с ядрено оръжие. Но Китай не е готов да направи това. Следователно, ако не се подобрят отношенията между САЩ и Китай, няма да видим и по-твърда китайска политика, насочена към това да възпре Русия от използването на ядрени оръжия.

След като Европа наложи санкции на Русия заради войната срещу Украйна, Москва се преориентира към Азия, включително към китайския пазар на суровини. Можем ли да кажем, че Русия се превръща в суровинен придатък на Китай?

Александър Габуев: Русия беше суровинен придатък на Европейския съюз и в тази роля нямаше нищо срамно. Сега Русия ще бъде принудена да се преориентира към Китай, поне в търговията с газ. Русия няма технологии за изграждане на съоръжения за втечнен природен газ и следователно ще разчита само на доставки по тръбопроводи. Ще са необходими около 6 години за прокарването на тръба от Ямал и Западен Сибир до Китай, което ще позволи да бъде достигнат максимален капацитет от 50 милиарда кубически метра, които се обсъждат. А след като излезе на китайския пазар, Русия ще се изправи пред факта, че ще бъде зависима от него. Китай също ще диктува своя ценова политика, която е изгодна за самия него.

Излиза, че Китай може само да спечели от войната на Русия срещу Украйна?

Александър Габуев: Китай наистина печели в много отношения - както по отношение на енергията, така и по отношение на нарастващата зависимост на Русия от Китай. Друг е въпросът, че общият фон се променя много поради войната. Цените на въглеводородите растат, а това е лошо за Китай. Има и продоволствена криза. Това също не е добре за Китай. Освен това САЩ постоянно го сочат с пръст, а европейците му задават неудобни въпроси относно Путин. И Пекин е принуден да отговаря, че не го подкрепя. Че Русия е партньор и съсед на Китай, поради което не може лесно да се откаже от него. Но като цяло виждам много предимства за Китай от войната в Украйна.

Автор: Наталия Смоленцева


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 19 Отговор
    Ако не е Китай в България ще ходим голи и боси.

    Коментиран от #13, #34

  • 2 Дойче веле

    12 17 Отговор
    Не се претеснявайте за Русия за вас се претеснявайте скоро ще има кон боб яде ли

    Коментиран от #10, #27

  • 3 Българин

    27 14 Отговор
    Русия ще загуби тази война и ще слугува на Китай.
  • 4 Ама че

    12 15 Отговор
    Глупости! Това не е зависимост. А взаимно изгоден бизнес ☺
  • 5 разбира се

    22 5 Отговор
    Китай няма как да не се възползват за своя изгода от изолирана от Света Русия.
  • 6 Трябвт нови попълнения

    15 6 Отговор
    От талибани за оризовите полета в Китай, а в Сибир талибан много 🤣🤣🤣
  • 7 Пич

    11 14 Отговор
    Каква зависимост на Русия , експерте на Карнеги.....???!!! Когато започна ковида , Европа нямаше обикновени хартиени маски !!! Толкова са зависими от Китай ! Я по правдиво разкажи , кой е зависим !!!
  • 8 Е и какво от това

    7 10 Отговор
    И на вас какво ви влиза в ... работата кой с кого, къде и как?Всеки да си гледа в неговата си паница. Ние щото се оправихме, че интригантстваме за другите.
  • 9 Аршлох

    6 6 Отговор
    Ами тя и зависимостта на Европа от Юнайтед снейкс расте,но на кой му пука.Също зависимоста на Люински от "прах за пране".Фактичиски светът е пълен със зависимости,така,че новина нямааа.
  • 10 Кога Бе

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дойче веле":

    Влязохте да завземате Украйна за 2 дни, а вече минаха 282 дни.... Може да ме сте добавили първите цифри към 2. Примерно след 3 682 дни

    Коментиран от #18

  • 11 Ученият котка

    5 10 Отговор
    Това не вещае нищо добро за Европа и Запада.
  • 12 Ученият котка

    6 12 Отговор
    Това не вещае нищо добро за Европа. Русия ще си остане Русия. От векове Русия съжителства и успешно си сътрудничи с Китай. Страните знаят червените линии и няма да ги прекрачат, докато западът не бъде напълно победен. Това е плашещо и тревожно, но нищо не може да се промени.
  • 13 розово

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Този коментар ми прилича на Ако не е Русия ще умираме от студ и няма да имаме даже и студена супа.

    Коментиран от #14

  • 14 Когато си руски

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "розово":

    Предател петоколонник, това е факт 🤣🤣🤣

    Коментиран от #17, #21

  • 15 Ученият котка

    6 8 Отговор
    Русия има 500 години връзки и дипломатически отношения с Китай. Не е работа на Европа да преценява бъдещето на отношенията между двете страни.
  • 16 От страни

    3 1 Отговор
    В некой от нещата е прав но не за всичко.
  • 17 розово

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Когато си руски":

    Аз се целих в десетката и улучих .
  • 18 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кога Бе":

    Много неща се промениха след влизането, нали? Сметни милиардите долари и хилядите наемници и пак помисли за дните. Или тия неща не са ти изгодни?
  • 19 Преминаващ оттук

    5 4 Отговор
    Абе защо не кажете и не просветите малко хората що за център е това.
    Отворен е в началото на деветдесетте години в руската столица Карнеги център е създадена като дъщерна фирма на американската клон на същия фонд.
    Анализатори, да им имам анализаторите на този московски център. ГРАНТАДЖИИ на американска каишка.

    Коментиран от #22

  • 20 Как

    6 2 Отговор
    Китайците са тарикати.Те само чакат руснаците да им паднат в ръцете като зряла круша. И тогава руснаците ще видят разликата между търговия с Европа и с Китай. Ще се наложи да продават на цени определени от Китай.
  • 21 От страни

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Когато си руски":

    Сигурно е по убаво да си предател американски петоколонник? Квито сте вие. Ама ще минат няколко месеци и догодина Европа с голо и замръзнало дупе ще клекне пред САЩ, ми вие къде ще сте?

    Коментиран от #23

  • 22 От страни

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Преминаващ оттук":

    Кво са сметали до днес - нищо не е станало. Смятат резултатите на проучванията така както е изгодно на поръчитела на изследването. Благодарение на такива американците нямат истинска картинка кво става в Русия.

    Коментиран от #25

  • 23 Научете българския език

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "От страни":

    Предател петоколонник е човек, кой работи за скрито за ВРАГА 🧐
    САЩ е съюзник, враг е Русия.
    Предател петоколонник си когато работиш за пРосия. Учете го тоя език, нали живеете тук!
  • 24 Рико

    2 2 Отговор
    Тази статия можеше и да не се напише. Това е нищоказване. Пекин бил "и така и онака", това си го знаем. Кажи какво означава това и какви ще бъдат последствията.
  • 25 В сложна фидуциарна ситуация

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    И не само това?В Америка не знаят какво става в Русия,там пък в Русия още по-малко знаят.От Китай се изисквало да заплаши Русия,че и капка енергийни източници не би закупил.А руснаците го предлагали на солиден дискаунт.Кой крив,кой прав,ама светът се уплаши от руската лудост.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Голем смях

    6 1 Отговор
    Тя скоро кочината ще стане част от Китай в по-голямата си част.
  • 30 Нострадамус от Злокучене

    5 0 Отговор
    Не е далече времето,когато крепостните ще бягат на Запад,през Китайско-Финландската граница.Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина изживява последните си дни в този формат.Какво ще остане от нея след войната,за колко време и в каква конфигурация все още не е ясно.Ясно е,че част от територията и със сигурност ще стане китайска провинция и този процес е в ход от няколко години.

    Коментиран от #31

  • 31 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Нострадамус от Злокучене":

    Не познаваме Азия. Изведнъж да не се окаже ,че Русия има подкрепата на ... Япония. Не го прогнозирам, имам предвид сложните исторически и културни противоборства в тази част на Азия. Китай, Япония, Корея ,имат сложни отношения помежду си. На тях за Европа и останалият свят не им пука. Затова отношения с тях - отдалече и доверие към тях - с резерви.
  • 32 Путин е

    3 0 Отговор
    Дясната ръка на другаря Си !
  • 33 Ха Ха

    1 0 Отговор
    учете Корана.......зелки
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания