Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 15:00 3 773 15

Променя ли Китай политиката си към Русия?

  • китай-
  • русия-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • пекин

Китай не направи никакви резки изявления по повод Украйна

Променя ли Китай политиката си към Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пекин не се кани да промени политиката си спрямо Русия, отбелязва пред в. "Росийская газета" проф. Алексей Маслов, директор на Института за страните от Азия и Африка, във връзка с очакванията си от започналия вчера 20-и конгрес на Комунистическата партия на Китай, предаде БТА.

За Русия е важно днешната и основна политика на Китай да остане неизменна, защото тя напълно устройва Москва. И ако съдим по доклада на председателя на КНР Си Цзинпин пред конгреса, Пекин не подготвя промени в политиката си спрямо Русия - както в икономическата, така и в общополитическата. Китай не направи и никакви резки изявления по повод Украйна, което също устройва Русия. Накрая, за нас е важно, че Си Цзинпин най-вероятно ще остане на власт. Той се доказа като надежден партньор. В Китай де факто няма фракционни борби и регионалните кланове се борят само за място, "по-близко до трона", заявява аналитикът пред московския официоз.

Още новини от Украйна

Експертът не смята, че след конгреса ще бъдат направени някакви твърди изявления, засягащи САЩ. Той предвижда "по-силни формулировки" на първия пленум на новия ЦК на партията през март. Сега Пекин се стреми да демонстрира и на света, и на вътрешния пазар, че Китай не дава заден ход и не се поддава на диктата на САЩ. Това задоволява почти всички политически и икономически групировки в Китай. А и много страни от Централна и Югоизточна Азия, които може да намерят в Китай опора - един вид антитеза на американската политика. Това са най-вече Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Индонезия, Малайзия, отчасти - Мианма и Лаос, също и на практика всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество, посочва Маслов.

Пекин не се отказва от своите геополитически и икономически стратегии. Например, от стратегията "една държава - две системи" за Хонконг и може би за Тайван. Остава в действие "Един пояс - един път". Също и концепцията за "единна съдба на човечеството" - нова геостратегия на Китай, макар и все още зле формулирана, но КНР очевидно ще се опира на нея, допълва той. Властта в Китай все повече се персонифицира, както по времето на Мао Цзедун, но не и на следващите китайски лидери, констатира историкът. Според него в новия постоянен комитет на Политбюрото на ЦК на ККП и в самото Политбюро ще има далеч повече привърженици на твърдата линия на Си Цзинпин.

След форума със сигурност ще напусне поста си, след два мандата председателят на Държавния съвет Ли Къцян, отбелязва Маслов. Въпросът според него е кой ще го смени - поддръжник на твърдия антиамерикански курс или, обратното, човек, който ще се опита да изглади острите ъгли в отношенията със САЩ. Защото именно САЩ и ситуацията около Тайван са основният проблем днес за Китай, а не Украйна. Освен това е твърде вероятно с оглед почтената си възраст да се оттегли Ян Цзечъ, шеф на канцеларията на външнополитическата комисия в ЦК на ККП. Той навярно ще бъде заместен от днешния външен министър Ван И - представител на т. нар. дипломация на бойните вълци, подкрепящ твърдия курс спрямо САЩ. И ако правителството бъде оглавено от сегашния вицепремиер Лю Хъ, прагматик и много силен икономист, в китайското ръководство може да се появи много твърда антиамериканска група.

Вече над пет години държавните лидери заявяват, че ще продължат курса към укрепване на Народноосвободителната армия на Китай (НАОК). А фактът, че Си Цзинпин включи този тезис в доклада си пред конгреса, показва, че при нужда Китай е готов да воюва. НОАК вече има нов облик и нова структура - преустройството ѝ е приключило. Затова подобни изявления са ключови и това засяга по-специално Тайван. Пекин може да използва армията си и технически е готов да го стори, ако се изостри обстановката около острова, смята руският китаист. Междувременно властите обясняват на хората, че КНР все така води социално ориентирана политика - за да покажат на населението, че страната има постижения в борбата с бедността. Защото сериозен спад в икономиката има днес и в Китай. Китайският лидер подчертава, че Пекин задейства още по-широка програма за отваряне към външния свят. Съответно КНР ще продължи да получава чуждестранни технологии, при това още по-активно ще изнася свои собствени. На което всъщност ще бъде основан моделът за развитие на Китай. И това е отговор между другото и на критиките, че Пекин все повече се ориентира към вътрешния си живот, заключава Алексей Маслов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    12 10 Отговор
    Не! Даже засили ха двустранните отношения.
  • 2 Тц тц

    9 1 Отговор
    Не я променя.
  • 3 Ми да

    15 12 Отговор
    Американският военно-промишлен комплекс силно изостава от Русия и Китай в областта на хиперзвуковите оръжия казват американски
    медии, позовавайки се на доклад на Конгреса на САЩ.

    Коментиран от #13

  • 4 !!!?

    18 12 Отговор
    Россия плахо се надява Китай да не кихне, че режима на Путин едвам се крепи на помоща на Кадиров !!!?

    Коментиран от #7

  • 5 Чоко.

    18 7 Отговор
    ,РФ се гаври с нато .Бавно и безмилостно..Разбира се в Украйна го усещат най яко.
  • 6 Чоко.

    11 4 Отговор
    И Турция е с Рф..Не пуска крайцерите на Велико Британия.. през Дарданели.. да не ги потопят..Или пък онияя не искат..кой знае.?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!?

    11 0 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 9 Хъхъ

    12 11 Отговор
    Режима в Китай е обречен, до 2050 Китайците ще бъдат 700мил. А текущите имотни балони вече се спукаха и дърпат страната към дуното, имаме 600мил които живеят с годишна заплата под 1500 долара, имаме вече и заводи от които никой не купува пазарите са предимно ЕС,САЩ,Австралия,Канада … все от лошия запад.
  • 10 23456

    13 13 Отговор
    Русия с тия безумна война ще остане сама.
  • 11 В.В.П.

    7 8 Отговор
    Англо джендъръъ,реве много щото не може да да си показва номерата в Азовско море...Биха го през ръцете..
  • 12 Бесен- _Язовец

    8 8 Отговор
    То Еритрея ги отсвири, какво остава за Китай, с алкохолиците са само с талибаните и то до скоро, и тях ще ги измамят нещо!
  • 13 Червената Соня 🇻🇳

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ми да":

    Хахаха, а кой напредва, Путанита и Ким ли!? Рублосмешник
  • 14 Америка най-сетне трябва да

    5 2 Отговор
    спре износа на висооки технологии за двете сатрапии - Китай и россия !
    Да почнат пак да перат на ръка, защото чиповете за перални се използват за танковете и самальотите !
  • 15 Госあ

    6 3 Отговор
    Разбира се, че това което е договорено се спазва. Китай е сериозна държава, а не пасмина от разбойници. Курса е поет, и джендърите ще бъдат пренастроени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания