Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 21:00 1 803 16

Си Дзинпин ще открие конгрес на ККП в момент, когато Китай е изправен пред редица предизвикателства

  • китай-
  • тайван-
  • китайска комунистическа партия-
  • си дзинпин-
  • ли къцян

Си отстрани фигурите, считани за "реформатори", в интерес на икономическите си политики, които са все по-държавно ориентирани и националистически мотивирани

Си Дзинпин ще открие конгрес на ККП в момент, когато Китай е изправен пред редица предизвикателства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският президент Си Дзинпин ще застане на подиума в неделя и ще открие исторически конгрес на управляващата комунистическа партия, на който се очаква да спечели трети мандат и да затвърди позицията си на най-могъщия ръководител на Китай след Мао Цзедун.

Конгресът се провежда в сложен момент, когато икономиката на страната е засегната от водената от Си политиката за нула ковид, а подкрепата му за руския президент Владимир Путин отчужди още повече Китай от Запада.

Въпреки това дипломати, икономисти и анализатори казаха пред Ройтерс, че Си е на път да затвърди властта си.

Конгресът в Дома на народните събрания на площад "Тянанмън" ще продължи около три седмици и в него ще участват близо 2300 делегати, които ще заседават основно при закрити врата. В китайската столица бяха наложени по-строги мерки за сигурност и за контрол срещу разпространението на коронавируса.

На стоманодобивните заводи в близката провинция Хъбей е било наредено намалят работата си, за да се подобри качеството на въздуха, каза източник от бранша.

Откакто Си встъпи в длъжност преди десет години, китайските политики станаха все по-непрозрачни и сега анализаторите могат само да предполагат кои хора ще заемат ключовите постове и до какво ще доведат новите назначения.

Въпреки това малцина очакват значителни отклонения от курса, възприет по време на третия мандат на Си. Неговият основен фокус попадна върху политики, които приоритизират сигурността, твърдата дипломация, силната армия и увеличаването на натиска за завземане на Тайван.

Конгресът ще завърши с представянето на новия Постоянен комитет на Политбюро (ПКП). Това е елитен, седемчленен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), в който Си се очерта като доминираща фигура.

"Има вероятност новият (ПКП) да бъде (съставен) безкомпромисно" от хора, верни на китайския президент, казва бившият британски дипломат Чарлз Партън, който е сътрудник в базирания в Лондон Съвет по геостратегия.

Конгресът вероятно ще започне с продължителна, предавана по телевизията реч на Си, в която той ще очертае широк спектър от приоритети през следващите пет години. С това ще бъде поставено началото на процес на кадрови промени по върховете на партията и правителството, който ще се проточи с месеци и ще завърши през март с годишната сесия на парламента.

Третият мандат, който ще си осигури Си, ще бъде безпрецедентен за последните десетилетия, когато лидерите на ККП оставаха на поста два мандата. Ще се нарушат и други норми, тъй като според анализатори не се очаква да бъде посочен наследник на 69-годишния Си. а това е индикация, че той планира да остане на власт дори за още по-дълго време.

Мистериозният човек

Наред с новия състав на ПКП, наблюдателите на процесите в Китай се вълнуват най-силно от въпроса кой ще бъде избран за нов премиер, след като Ли Къцян освободи поста през март. Тази длъжност е натоварена с тежката задача по управлението на втората най-голяма икономика в света.

Сред "обичайните заподозрени" са няколко високопоставени партийни членове, но никой от тях не е възприеман като очевиден избор за наследник на Ли, а тази несигурност е необичайна.

Още повече че според някои анализатори в днешно време личните възгледи нямат особено значение. Си отстрани фигурите, считани за "реформатори", в интерес на икономическите си политики, които са все по-държавно ориентирани и националистически мотивирани.

"Има все повече доказателства, че през последните няколко години решенията за повишения все-по рядко са се взимали въз основа на технократски способности, каквито може да се очаква, че имат реформаторски настроени фигури, и все по-често - с оглед на лоялността към Си Дзинпин. Така че според мен наистина трябва да забравим за идеята за реформи", каза Марк Уилямс, който е главен икономист в отдела за Азия в компанията "Кепитъл икъномикс".

Очаквания

Речта на Си при откриването на последния конгрес на ККП през 2017 г. беше до голяма степен оптимистична и включваше амбициозни планове за превръщане на Китай във водеща световна сила до 2050 г. В своето изказване, което продължи близо три часа и половина, той спомена думата "реформи" 70 пъти.

Оттогава конюнктурата се промени драматично: китайската икономика беше засегната от ограниченията срещу разпространението на коронавируса, имотният сектор бе връхлетян от съкрушителна криза, а рестрикциите за технологичния отрасъл, наложени под мотото за "общ просперитет", предизвикаха нежелан ефект.

В глобален план отношенията на Пекин със Запада значително се влошиха.

Инвеститори и безброй ядосани китайски граждани се надяват конгресът да положи крайъгълен камък, след който Китай да започне да отслабва политиката си на нула ковид. Все по-вероятно е обаче те да останат разочаровани, тъй като тази седмица Пекин многократно потвърди ангажираността си с въпросния подход.

Освен това някои анализатори казват, че е малко вероятно конгресът да предизвика някакви непосредствени или драматични промени в политиката за съживяване на икономиката, чийто ръст тази година според прогнозите ще бъде около три процента - значително по-нисък от официалната цел от 5,5 процента.

"Не очакваме да има някакви сериозни политически промени до март следващата година, особено що се отнася до знаковата стратегия за нула ковид и до безпрецедентните ограничения върху китайския имотен сектор", пишат анализатори от финансовата компания "Номура".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези красиви военни униформи

    4 17 Отговор
    са шити в Китай. Иначе ватниците още щяха да си ходят с ватенките и ушанките!
  • 2 Майна

    7 12 Отговор
    Не чакайте нищо добро от китайците, те дори не подкрепиха Русия ..
    , въртят и ,,сучат,, щото интересите им са преплетени с ,,глобалните,,..., ще видим..
    Севрюкова е казала-за съжаление в Сибир виждам ,,жълти човечета,,..
  • 3 Мили мои

    12 5 Отговор
    Всъщност това не е важно. Важното е че в момента в бившата Украйна работи генерал Суровикин. И всичко ще е точно...защото Русия ще е нъмбър уан мен...ръйш ли...

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Политкомисар

    13 2 Отговор
    Толкова дълга статия и само мисирски врачувания и внушения. Хайде да изчакаме да мине конгреса и да видим какво реално ще се случи, а?
  • 5 Суровикин е

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мили мои":

    Жуков и Рокосвски на Путин. Забелязвате ли как всичко притихна някак си......

    Коментиран от #7

  • 6 Да подпитам

    9 3 Отговор
    Колко партии има в китайския парламент?

    Коментиран от #8, #11, #14, #16

  • 7 Как още факти

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Суровикин е":

    Не са те изтрили? Явно е събота и гейченцата спинкат:)
  • 8 Ти па

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Да подпитам":

    Дали имат и парламент? Нали си имат комунистическа партия.
  • 9 Сега в Суроваткин ли се кълнете?

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мили мои":

    От коя мандра го изкопахте?
  • 10 Сарказмът на Си Дзин пин

    2 3 Отговор
    Да продължавам ли?Дали са им срок до средата на ноември да приключват с Украйна.И чакай после някога русия да мине Китай .Данни за 1988-че не помня ги вече 1:18 в полза на СССР,или как беше на глава от население.А бе,едно към много.И сега къде са едните,къде другите
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    8 3 Отговор
    Имаше дезинформация че според краварите отпреди 3-4седмици Си беше свален от власт а се оказа дезинформация
  • 13 Независима държава в 1л.ед.ч.

    4 0 Отговор
    Човекът, който познава много добре Китай се нарича Андрей Девятов. Никакви Ройтерс и прочие драскачи не ще предадат нещо вярно за поднебесната империя. Та, на конгреса публиката ще разбере това, което предварително е договорено. Кланове управляват там.
  • 14 Великият Китай

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да подпитам":

    е Президентска република!
  • 15 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Китай е спешно е призовал своите граждани да напуснат Украина по най-бързия начин.
    Нека да припомня на БГ Фашизоидите,че Украина държеше като заложници Български моряци на кораба Царевна,които бяха освободени от милицията на ДНР след като Мариопул беше освободен от Руската армия и техните съюзници.

    Z
  • 16 Пръц

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да подпитам":

    В Китай не е нужно да има повече от една партия.В Китай убиват крадците.В Китай нито един ГЕРБав няма да доживее до старини.