21 Октомври, 2022 16:00 4 440 12

Две лъжи, тактиката на ГЕРБ и големият коз, който Борисов крие

  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • корнелия нинова

Всъщност грозотата на ситуацията идва не от парламентаризма, а от съдържанието на българската политика, което се генерира както от партиите, така и от президента Радев

Две лъжи, тактиката на ГЕРБ и големият коз, който Борисов крие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво точно се случва в момента в България, каква е стратегията на ГЕРБ, към какво е насочена калкулацията им и какъв ход могат да изиграят ПП и ДБ? Даниел Смилов за грозните сцени в парламента и две основополагащи лъжи:

Гледката в първия ден на новия парламент беше грозна. От речта на президента Радев (срещу "военолюбците"), през скандалната тирада на Костадин Костадинов (срещу "евроатлантическата тълпа"), та чак до комедията с проваления избор за председател на НС - впечатлението от всичко това беше, че в България парламентаризмът не работи.

Две лъжи

Всъщност грозотата на ситуацията идва не от парламентаризма, а от съдържанието на българската политика, което се генерира както от партиите, така и от президента Радев, а и от медийната среда и публичната сфера по-общо казано. Съдържателният проблем е, че се правят опити да се изгради една трайна управленска конструкция, базирана на две лъжи, които все повече се разобличават в очите на хората.

Лъжа 1: България не може да се управлява без хора, за които има силни и неопровергани съмнения за корупция.

Целта на предсрочните избори беше да се "реабилитират" ГЕРБ и ДПС като партии, без които в управлението не може: каквито и да са техните проблеми, в името на "доброто управление" на България тези проблеми трябва да се загърбят и двете партии да се включат отново, защото без тях е по-зле.

Лъжовността на тези твърдения започна да се разкрива по две линии. Първо, оказа се, че България е отбелязала исторически рекорд в повишаването на БВП на човек (над 8%) за цялата 2021 и за първото тримесечие на 2022 г. (след преизчисляването, оповестено от НСИ и дори преди отчитането на намалялото население, което вероятно ще доведе до още по-голямо повишение). И това не е гола статистика - за последните четири месеца България е на първите места по ръст на индустриалното производство в ЕС.

Ако слезем на нивото на предизборната реторика на ГЕРБ ("по наше време цената на бензина беше лев и двайсет"), човек би казал, че падането на Борисов е вдигнало драматично икономическия ръст и индустрията на страната. Но и без такива каламбури е видно, че няма никаква икономическа катастрофа в резултат на управление без Борисов и ДПС. Колкото и ГЕРБ да се пени с някакви фактури, "посредници" и "едното левче" за Лукойл, истината е, че в много тежка ситуация България се справи без тази партия (и присъдружните ѝ) при спрени доставки на руски газ и дори междувременно успя да вдигне значително и осезаемо доходите - най-вече на уязвимата група на пенсионерите.

Второ, изборният резултат отново остави ГЕРБ и ДПС изолирани, макар че увеличи тяхното представителство. Отново обаче не могат да се намерят партии, които да искат да застанат открито до тях, а и те двете бягат една от друга, което прави ситуацията трагикомична.

Лъжа 2: България не може да се управлява без откровени или приглушени путинофили и "неутралисти".

Изборните резултати демонстрираха, че путинофилите и неутралистите по отношение на Украйна съвкупно имат около една четвърт от народното представителство. Останалите партии заемат позиции, каквито имат и останалите европейски държави. Но понеже част от тези партии са с корупционна репутация, те поставят България пред фалшивата управленска дилема: "избирайте между евроатлантизма и толерирането на корупционната ни репутация".

Именно тази дилемма, а не самият парламентаризъм, прави българската политика грозна. Тази дилема би направила политиката ни грозна дори и ако бяхме президентска или полу-президентска република, конституционна монархия, джамахирия и т.н. Именно отстраняването на тази дилема, а не някакви конституционни промени на формата на управление, е ключ към стабилизация на управлението в България. Защото явно мнозина граждани и техните представители са узрели за разбирането, че не може да се гради управление върху лъжлива основа.

Защо няма мнозинство

Мнозинство за председател (а и за правителство) няма, защото ГЕРБ имат следната стратегия:

1. Председателят на НС трябва да бъде от ГЕРБ, защото те са първа сила и те трябва да съставят правителство. Председателят им е необходим, за да определя дневния ред;

2. ГЕРБ няма да участват в правителство без ПП или ДБ. Ако такова правителство няма, отиват на избори и активно се готвят за това;

3. ГЕРБ искат да се постигне принципно съгласие за съвместно управление още преди да са ясни конкретните негови цели и програми, както и компромисите, нужни за съставянето му. Затова няма никаква яснота за конкретните планове и оферти към този момент. Тоест, ГЕРБ държи картите си близо до себе си и не оповестява никакви конкретни планове.

По същество това е стратегия на изнудването: "Или се съгласявате предварително да управлявате с нас - такива, каквито сме, или отиваме на избори. Ние няма много да се променяме, тъй като (по думите на Десислава Атанасова) няма нито едно доказателство за корумпираността на ГЕРБ".

Големият коз, който Борисов крие, е главата на главния прокурор Иван Гешев. Магистратът обаче изглежда е надникнал в картите на Бойко Борисов и знае плановете му: за целта му изпрати честитка с подкрепата от страна на прокуратурата за ареста на пиарката на Борисов. Това е ясен намек, че прокуратурата може в един момент да прецени, че има доказателства по скандала за подкупи в особено големи размери от хазартния бос Васил Божков.

Този "приятелски" покер е илюстрация за ефектите от основополагащата лъжа на българската политика, че без участието на политици и партии, за които има съмнения за корупция, управление е невъзможно.

Избори?

Цялата калкулация на ГЕРБ е насочена към това, че те ще спечелят от едни нови избори. Или че ако не спечелят, то поне ПП и ДБ ще загубят, което ще услесни ГЕРБ в следващия парламент. Затова виждаме, че ГЕРБ - основно в лицето на Делян Добрев и компания - водят по същество предизборна кампания.

За да е успешна стратегията им обаче, е необходимо ГЕРБ да изкарат ПП и ДБ виновни за новите избори - в тази посока тече цялата пропаганда в момента: Кризата е тежка, ГЕРБ искат да управляват, но виновни за изборите са ПП и ДБ, защото се държат като опозиция.

Тази стратегия може да бъде обезвредена с прости ходове. Оттеглянето на Никола Минчев като кандидат на ПП за председател на НС е един такъв ход. Той показва, че проблемът не е в другите, а в това, че ГЕРБ нямат идея за работещо мнозинство и план как да стигнат до него. Те просто искат предварително и безусловно заявление за сътрудничество, което никой няма да им даде, а и не бива да им дава.

Има и още един ход, който може да бъде изигран в преговорите за правителство от страна на ПП и ДБ. Те могат да заявят, че са готови да подкрепят поне за 100 дни правителство на малцинството на ГЕРБ (с ДПС и БВ или други партии), при разписана програма и ясни конкретни условия: обща парламентарна декларация, призоваваща главния прокурор да се оттегли; възобновяване на процедурата по отстраняването му от ВСС; назначаване на парламентарната квота в независимите органи и регулатори; договаряне на базовите параметри на бюджета примерно.

Един такъв ход ще разкрие реалното състояние на нещата, а именно че желанието да се отиде на нови избори е основно на ГЕРБ и че то по същество представлява отказ да се понесе отговорност за излишната политико-конституционна каша, в забъркването на която ГЕРБ изигра главна роля.

"А може, по-иначе може"

В крайна сметка грозните сцени в парламента може да имат терапевтичен характер за българската парламентарна демокрация, но само ако се разбере къде са корените на цялата грозота. Тези корени не са процедурните правила, които имаме - правилата са си прекрасни или поне доста прилични. Проблемът е, че зад правилата се опитваме да крием лъжи - като тази, че България не може да се управлява без корупционни съмнения или путинофилски залитания.

"А може, по-иначе може", както е казал поетът.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    11 19 Отговор
    Бате Бойко е човек на честта, той не лъже.
    България е била сина като монархия, да провъзгласим ББ за цар на Българите.

    Коментиран от #11

  • 2 гост

    22 17 Отговор
    По тъп и лъжлив коментар от тоя не съм чел.Мазен слагач.
  • 3 Путинофил

    21 7 Отговор
    Тиквата и Меркел са наши хора - путинофили. Тиквата хариза на путин 3 милиарда за турската тръба, а Меркел хариза 5 трилиона евро на путин за тази война!
  • 4 Беден българин

    17 23 Отговор
    Смилов, като се е повишил ВБП на България, защо правителството на ПП+ДБ+БСП+ИТН взеха нови заеми в размер на 10-20 милиарда, и къде са тези пари? Защо в България има много по-голяма инфлация спрямо в ЕС? Защо цените на храна, ток, горива, топло, лекарства...и т. н са в пъти по-високи от 2021 и 2020 г., и скочиха ПРЕДИ войната в Украйна? Как българските пенсионери и работници да се радват "увеличените" пенсии и заплати, като новите им доходи са с по-ниска покупателна способност от предходните години? Герб ли са виновни, че ПП+БСП+ДБ+ИТН върнаха посредниците за газа и горивата, цената на тока, официалната двуцифрена инфлация и т.н. Ами съдебната реформа? Нима закриването на спец. съд и прокуратура са адекватна реформа, или смяната на гл. прокурор? Ако е имало огромни кражби преди 2020 г., защо чегъртачите не откриха нито едно годно за съд доказателство? Хайде стига лъжи, ние българите може да сме бедни, но не сме глупави.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Ужас

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Беден българин":

    Сигурен ли си в последното си твърдение. Защото аз съм убеден в обратното. Краткия отговор на първите ти въпрси е: спекула. На последните въпроси е: защото не може за няколко месеца да събориш изграденото за 12 години, особено в условия, при които цялата администрация и прокуратура те саботира. Ай сега пак помисли умни ли са българите. Мазохисти? Да. Стокхолмски синдром? Да
  • 6 Гербер

    5 20 Отговор
    Очертава се Борисов да събере мнозинство и да състави правителство на компромиса.

    Коментиран от #10

  • 7 От моя джоб

    11 10 Отговор
    От всеки мои 10 лева през изминалаат година се изпариха 2 лева. Не съм ги похарчил, а са се смалили сами. Цените на всичко се вдигнаха, от което се увеличиха оборотите, съответно и финансовите резултати. От същите мои два лева, които вече не са мои. После ми разправяйте за успехите на предишното правителство.
  • 8 Вирус

    7 4 Отговор
    Ей това дойче бе умирга си да се меша навсякъде дай да видим какво става с локомотива
  • 9 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Беден българин":

    Защото заплатите са много ниски ,затова инфлацията е по голяма в сравнение с тази в ЕС. Например в Германия инфлацията е между 10 и 12 % но се усеща доста по слабо в сравнение с България.
  • 10 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гербер":

    При тиквата думата компромис не е в неговият речник.
  • 11 Бойко е

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    безакълен некоронован самодържец,но е добра пешка.Изпълнява ходовете безупречно.
  • 12 не на мен

    1 0 Отговор
    Последната година България живее от самоизяждане. ПП увеличи пенсиите като с инфлацията всъщност похарчи спестяванията на най-уязвимата група в нашето общество. Пенсионерите които с труд са събрали някой лев за черни дни. Тези пари бяха обезценени с инфлацията. Ако ГЕРБ са виновни за нещо, то е че позволиха на тези престъпници да вземат властта и да похарчат спестяванията на хората които са се трудили за тях и дадоха възможност на Двамата мошенници да раздадат спестяванията им на хора които не са се трудили за тези пари.