Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 19:00 1 680 21

Има ли премиер в самолета?

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • оставка-
  • премиер-
  • лондон

Лидерът на лейбъристите разкритикува "пълния вакуум" във властта

Има ли премиер в самолета? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лиз Тръс вече не отговаря. Призована от опозицията да даде обяснения пред парламента в понеделник, британската премиерка трябваше да се появи след ново публично унижение: изоставянето на нейната икономическа програма от новия ѝ министър на финансите.

Задълбочавайки неловката ситуация, тя три дни мълчеше, а вместо нея пред въпросите на опозицията се изправи Пени Мордонт, която отговаря за връзките на правителството с Камарата на общините и понякога е спрягана за наследник на Тръс на премиерския пост.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър разкритикува "пълния вакуум" начело на властта. "Къде е премиерката? Тя се крие, избягва въпросите, страхува се от собствената си сянка", заяви бурно Стармър. "Къде е тя?", повториха депутатите. Тя "се крие на Даунинг стрийт, ужасена от факта, че трябва да отговаря за щетите, които причини", смята Кирстен Осуалд от Шотландската национална партия. "Ако тя няма куража да дойде днес, има ли смисъл да се връща?".

Мордонт се извини три пъти от името на Тръс за скорошните сътресения, които "засилиха безпокойството", и посочи "сериозни причини", за да обясни отсъствието ѝ от изслушването пред опозицията, без да предостави повече детайли. Тя "не се е скрила под бюрото", увери Мордонт, с което развесели присъстващите.

По-късно Лиз Тръс дойде в парламента, седна мълчаливо и остана с празен поглед, докато новият министър на финансите Джеръми Хънт обясняваше пред депутатите своя завой на 180 градуса по отношение тавана на бюджета. Премахвайки повечето от обявените през септември мерки, той превърна в куха черупка икономическата политика на Тръс, която разтърси пазарите с исканията си да поднови растежа чрез намаляване на данъците в размер на десетки милиарди лири, покрити от държавния дълг.

Накрая Хънт говори и за замразяването на енергийните сметки за някои лица, което беше предвидено да трае две години. Изключително скъпата заради растежа на цените за енергия мярка ще бъде преразгледана през април. Намаляването на данъка върху приходите също беше отложено "за неопределено време".

От Даунинг стрийт настояват, че Тръс продължава да ръководи страната и "е работила тясно" с Хънт, "за да се приеме този подход".

Несъстоятелна

Единственото публично действие на Лиз Тръс от петък насам бяха няколко туита, като в един от тях, написан в понеделник, тя призна, че "британците имат нужда от стабилност", на фона на изблик на паника сред консерваторите, две години преди следващите парламентарни избори.

Свряла се в премиерската резиденция извън Лондон през уикенда след катастрофална пресконференция в петък, на която тя се врътна и напусна след осем минути, Тръс изглежда е загубила всякаква власт, докато гневът нараства и някои от депутатите в нейния консервативен лагер заговорничат за свалянето ѝ.

Консервативната преса громи Тръс, чийто правителствен план беше направен на пух и прах. Четирима депутати вече се обявиха публично за нейното отстраняване, 41 дни след като дойде на власт. Десетки други са готвят за вот на недоверие.

Кризата на доверие, последвала бурята на финансовите пазари вследствие обявените бюджетни планове, толкова се засили през последните дни, че Тръс пожертва предишния министър на финансите и неин приятел Куази Куартенг в петък. Повечето британци искат оттеглянето ѝ, а резултатите от допитванията са катастрофални за консерваторите.

В момента Джеръми Хънт - на два пъти неуспешен кандидат за Даунинг стрийт, но опитен и спокоен политик, който е бил министър на външните работи и на здравеопазването, изглежда като пилота в самолета.

С постоянното си присъствие от петък насам, той изглежда решен да бъде "честен" с британците.

"Мисля, че Джеръми Хънт е де факто премиерът", споделя депутатът Роджър Гейл пред Скай Нюз.

"Не мисля, че положението може да бъде удържано и че тя ще остане още дълго", заяви депутатката Анджела Ричардсън пред радио "Таймс", като приписа на Тръс отговорността за дупка от "10 милиарда лири", изгубени в кризата след анонсирането на бюджетните планове на 23 септември, които "сега трябва да бъдат попълнени".

(БТА)

(Андрей Несторов)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обичам жените!

    22 3 Отговор
    Ако искаш да съсипеш нещо, просто слагаш жена за началник. Пример, Меркел!
  • 2 Асдф

    14 2 Отговор
    Да вземат Бойко за премиер и Желязков за председател.
  • 3 честен ционист

    18 2 Отговор
    Когато доларът, лирата и еврото станат 1:1, да си знаете, да купувате рубли.
  • 4 ЛИСКО

    15 2 Отговор
    НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ВСИЧКИ НЕКЪДЪРНИЦИ ГИ ГОНЯТ

    Коментиран от #5, #19

  • 5 всичко е по план

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЛИСКО":

    И на тяхно място слагат още по-големи некадърници.
  • 6 Уич Тръст

    12 1 Отговор
    Няма пилот на метлата!
  • 7 бай Даньо

    16 1 Отговор
    До къде я докара добрата стара Англия тая овца да и е премиер!? По бързо подгъна от наш Киро Тъпиро!?
  • 8 Хахаха

    21 1 Отговор
    Интелектът на лидерите в Европа е катастрофален

    Коментиран от #9, #21

  • 9 Хахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Чичо Сорос се грижи за Европа
  • 10 А50

    11 0 Отговор
    Либерастите се докараха до безизходица, лошото е че завличат и нас. Като виждат чр немогат да вземат да се махнат, целата философия ин ги е сбръкана
  • 11 Мдааа....

    16 1 Отговор
    И пак акъл няма да вкарат .Целата тая катастрофа стана,защото наложиха на Русия санкции.И Господ да се възкачи начело съществуват ли санкциите Европа се самоунищожи .То да е само Англия.Ами Франция, Германия, Италия всички си прерязаха главната артерия.Айде сега ще чакаме да падне Макрон и да повлече останалите.
  • 12 Симо

    14 0 Отговор
    След Камерън, тези изпаднаха в пълно политическо затъмнение. Обаче тая мина всички досегашни рекорди за тъпота. Жената е откровено тъпа, НО пък лоялна към големия брат! Оня дето ги научи, само да печатат и да си живеят на воля. Ще трябва да се бачка, не само да се въртят едни ментета по менте борсите. Лесно беше, когато можеха да ограбят някой по-слаб. Ама годините на откровено пиратство отминаха безвъзвратно. И ще им трябва някой малко по-умен за следващите години. Поне да изглежда умен.
  • 13 Ами

    14 0 Отговор
    Това е планът на американците.Тази коза е тяхна чобанка. Във всяка една европейска държава си сложиха по един кукловод .Като се започне от Зеленски до наш Киро.Ей така се командват и заграбват чужди държави.
  • 14 Бойко

    3 1 Отговор
    В английския самолет има ПО(ксфордска)П. ПОП!
  • 15 Дъртикурти

    13 0 Отговор
    Ееееех тоя Путин бе, не пада и не пада. Втори премиер сменя на Великата Британия. Лош, лош, лош Путин!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Бъдеще

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дъртикурти":

    И един монарх има на сметката .....

    Коментиран от #17

  • 17 Дъртикурти

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бъдеще":

    Да, вярно
  • 18 мдда

    4 0 Отговор
    Това е въпрос точно към България..
  • 19 ОООО, НЕЕ!

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЛИСКО":

    НЕ И В БЪЛГАРИЯ!!! ПРИМЕР: ПРЕСТЪПНИК=МУТРА=КРАДЕЦ=ЛЪЖЕЦ=ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ!!!
  • 20 ха ха

    4 1 Отговор
    ха ха ха ха , тази неграмотна ,тъпа, некадърна и уникално проста премиерка постави рекорд по тъпота,
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.