21 Октомври, 2022 15:32 2 571 15

Великобритания след Тръс: невиждан политически хаос

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • оставка-
  • лондон-
  • криза

Никой британски премиер не е управлявал по-кратко

Великобритания след Тръс: невиждан политически хаос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вчера към обяд се разчу, че влиятелният консерватор Греъм Брейди е посетил Лиз Тръс, с което напрежението в политически Лондон моментално се покачи. Брейди съобщи, че депутатите оттеглят доверието си от правителството. Същото се случи и през 2018 година, когато министър-председателката Тереза Мей бе принудена да се оттегли. А съвсем наскоро и през лятото - с Борис Джонсън.

Твърди се, че британската министър-председателка сама е поискала срещата с Брейди - навярно, за да го убеди да ѝ се даде още един шанс. Но това, което е било казано при закрити врати за настроенията в парламентарната група, явно е било толкова катастрофално, че Лиз Тръс след това обяви оставка по собствено желание. "В тази ситуация осъзнавам, че не мога да изпълня мандата, за който бях избрана", заяви тя.

Радикални идеи

След вътрешнопартийната предизборна кампания през лятото Лиз Тръс излезе фаворит на дясното крило на партията. Катастрофата обаче дойде, когато тя приложи на дело радикалните пазарно-либерални идеи, които всъщност ѝ осигуриха премиерския пост. Министърът на финансите Куази Куартенг представи бюджет, който предвиждаше намаляване на данъците за най-богатите и едновременно с това увеличаване на държавните разходи.

Лиз Тръс наричаше това план за икономически растеж. Ефектът обаче беше друг – разклати се доверието на финансовите пазари към финансовата стабилност на Великобритания, паундът се срина, Английската централна банка бе принудена да спасява пенсионни фондове, а лихвите по ипотечните кредити скочиха. Международният отзвук също беше съкрушителен. Дори президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че политиката на британската министър-председателка е "грешна".

Лиз Тръс се опита да промени част от плановете си чрез най-разнообразни хватки. Тя уволни своя финансов министър - един от най-близките ѝ политически приятели, който просто изпълняваше политическата ѝ воля. Заместникът му Джереми Хънт завъртя колелото назад - данъчните облекчения бързо бяха оттеглени, а новите разходи – замразени. Но всичко това не помогна.

Завръщане на Борис Джонсън?

До петък идната седмица консерваторите смятат да изберат наследник на Лиз Тръс. Най-абсурдният слух е, че и Борис Джонсън се готви да се кандидатира. Поддръжниците му твърдят, че Джонсън е човек, който умее да побеждава на избори и е длъжен да изведе торите от сегашната ситуация. "Надявам се, че сте се насладили на почивката си, шефе. Време е да се върнете. Има няколко неща, които трябва да се свършат", написа в Туитър Джеймс Дъдридж, бивш парламентарен държавен секретар на Джонсън.

Бившият финансов министър Риши Сунак също е възможен кандидат, но изглежда, че около него няма голям консенсус. Пени Мордаунт, която в момента е лидер на консерваторите в Камарата на общините също се готви за поста, но има малко управленчески опит. Настоящият финансов министър Джереми Хънт вече се отказа да кандидатства. Кой точно ще се окаже истинският кандидатът на торите - предстои да се види. Все още не се очертава такъв, който да обедини враждуващите фракции в партията.

Време за нови избори?

Министър-председателката на Шотландия Никола Стърджън нарече ситуацията в Лондон "безбожна бъркотия". Според нея Лиз Тръс е само само симптом на „счупената политическа система“. Лидерът на опозицията Киър Стармър използва още по-силни думи. Вече не ставало дума само за "сапунената опера на консерваторите". Според него подобни експерименти не бива повече да се допускат, защото „щетите за гражданите под формата на растящи цени и лихви по кредитите са напълно реални“. Стармър заяви още: "Британската общественост трябва да вземе решение сега, трябват ни предсрочни избори."

Консерваторите обаче се борят със зъби и нокти срещу евентуален нов вот. И това е разбираемо - според социологическите проучвания Лейбъристката партия изпреварва торите с близо 30 пункта.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 козяшки мурафети

    17 4 Отговор
    лизи-близи-тръц е по-голямо бедствие от киро и кокоро
  • 4 Те ви

    2 10 Отговор
    Брекзит.
    Копейкатаа щял да ни вади от ЕС.Уж.
    Белата Златка щял да ни води към Евразия.Уж...
  • 5 Африканец

    2 7 Отговор
    Нали Копейкин идка Булекзит?
  • 6 демокрация

    11 3 Отговор
    Не може да бъде! Тя беше най-достойният кандидат! Всички лидери в Европа са умни, достойни, успели, благородни! Не като руснаците....

    Коментиран от #10

  • 7 Факт

    9 5 Отговор
    Кво стана сега излязохте от Европа ,и сега се чудите от къде ви идват проблемите...Ами от вас си бе пичове англичани ...вие сами си сринахте икономиката ..нали голям зор да не сте в Европа....какво се оплаквате сега..нали всички ви пречеха ...нещо май започнахте сами да си пречите..
  • 8 Минаващ

    15 1 Отговор
    Тая как се беше настървила да воюва и дори с ядрено оръжие ..... не издържа и три месеца. Забавно е да гледаме как падат от високо един по един :D
  • 9 црррр

    11 0 Отговор
    Тяхното не е невиждан политически кейос. Да дойдат в нашето НС и да се учат. Лиз тръс-лиз тръс.
  • 10 нанинана

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "демокрация":

    Аман от тъпи евроатлантически коментари
  • 11 Факт

    8 1 Отговор
    ..и другото което е господа Англичани..кажете как така давахте зор да избягате от Европа ...а в момента в който русия нападна Украйна ,изведнъж почнахте да говорите как Европа трябвало да бъдете обединена срещу Русия,ние от Европа така ,ние от Европа иначе...ехооо Англичаните вие нали не сте в Европа вече..защо постоянно казвате какво трябвало да правите вие европейците ..срещу Русия..гледайте си работата бе ид-оти вие не сте Европа нито сте в европа...и на вас Европа ви пречеше до преди година,сега когато русия нападна Украйна изведнъж нещо се стреснахте и почнахте да говорите като все едно сте част от Европейския съюз .май забравихте че вие не сте част от него..или когато всичко си е ок..вие бягате..когато стане проблем Опа ние сме с Европа....не може така пичове ,я пак си вижте нагласения брекзит с 2 процента разлика ..изгоден ли ви е или не...защото май взехте да се усещате че да се делиш от стадото май не ви се отразява добре,че и психически почнахте да превъртате...
  • 12 Факт

    3 3 Отговор
    И тъй като тук има много сбъркани русофили ..които са излезли от разни лудници ..никога не забравяйте че ако си "умряло куче",винаги е по безопасно ако си със стадо вълци,вместо да те оставят сам на произвола на съдбата...да има риск и вълците да изяждат малко по малко ..обаче ако си сам..със сигурност няма да оцелееш и Една вечер...още повече като така или иначе ти вече си си "умряло куче"...
  • 13 Ужас

    6 1 Отговор
    Ужаааас! Какви нелепи личности управляват из Европа, а и в САЩ също. И всички ние зависим от техните приумици...

    Коментиран от #15

  • 14 САЩ..

    1 1 Отговор
    И така цяла Европа...скоро...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: