Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 11:09 23 859 70

Тракийското съкровище и подигравката с България

  • вежди рашидов-
  • лувър-
  • изложба-
  • траки

В последствие разбрах, че изложените артефакти са не само от България, но и от десетина други музеи, най-вече от самия Лувър

Тракийското съкровище и подигравката с България - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във Франция добрите новини за България са изключително рядко явление. Когато дочух, че се готви изложба на „Тракийското богатство“ в „Лувър“ веднага потърсих допълнителна информация. В посолството никой не знаеше нищо. Може би са знаели, но по телефона отговориха, че не им е известно. Уведомиха ме приятели от София и аз като кореспондент на списание „Тема“ прекрачих прага на най-посещавания музей в света, за да присъствам на пресконференцията предхождаща изложбата на 15 април 2015 година.

На един единствен афиш заедно с бронза на „Свет III“ пишеше с черни букви „Епопея на тракийските крале“. Под това заглавие, с по-бледи букви фигурираше мястото където бе намерено съкровището – „…в България“.

Изложбата се помещаваше в един мрачен коридор, под стълбите водещи към крилото „Ришельо“. Първата гледка, която смразяваше посетителя бе картина на фламандеца Петер Рубенс от XVII век, изобразяваща разголени жени поднасящи отрязана глава на някакъв тракийски крал.

В последствие разбрах, че изложените артефакти са не само от България, но и от десетина други музеи, най-вече от самия Лувър, с преобладаващо присъствие на керамични древно гръцки вази. Един от местните организатори представи същността и целта на изложбата пред струпалите се около него журналисти. Между тях разпознах две българки.

Ще цитирам само част от словото посветено на откриването: Департамента на „Лувър“ е събрал гръцки и римски антики, които доказват творческата дейност в един обширен регион – Гърция, Италия и Средиземно море. Историята се простира от IV век преди Христа до VI от новата ера.“ Мислех си - къде е тук България и погледнах към „колежките“ от София. Те записваха старателно думите на представителя на музея. Тогава аз попитах – Вие не спряхте да говорите за Гърция. Има ли тук представител на гръцкото посолство?! Въпросът ми остана без отговор.

Изложбата бе открита и в българските медии плъзнаха възторжени коментарии за изключителното културно събитие, към което са се втурнали с огромен интерес парижани. Доказателство за успеха бе българската делегация начело с Бойко Борисов, в компанията на Силви Вартан. Никой обаче не се озадачи, защо се публикува снимка от двора на „Лувър“, а не от коридора в който бе завряна изложбата.

И аз започнах да ровя. Каква е тази изложба, в която се говори за всичко друго, но не и за България, освен че някои от богатствата на Тракийците са открити на нейна територия? Предчувствието ми, че става въпрос за една голяма измама, много бързо се потвърди.

Първото нещо което открих е, че става дума за пари, много повече от издигане на престижа на страната ни. Открих също, че България плаща на най-богатия мусей в света, за да бъдат показани "Тракийските крале" и че всички разноски за транспорт и осигуровки са на нейна сметка. Без каквато и да е трудност открих, че инициатор и главен преговарящ с директора на "Лувър" - Жан Люк Мартинез е българският министър на културата Вежди Рашидов.

Върнах се в България за повече светлина и тя блесна още на летище София. Огромен афиш призоваваше нашите сънародници да правят дарения на фондацията "Приятели на Лувър". Средствата щели да послужат за изложбата на "Тракийските богатства" в Париж. Организиран бил Комитет за дарения. Събираха се средства за реставриране чрез специален сайт restavriramezaedno.bg Вноска от 5000 евра за бизнесмени желаещи в едно и също време да посетят изложбата и да срещнат френски колеги.

И българите даваха. Даваха за изложбата, за престижа на България и вярваха, че инвестират в бъдещето. Френският посланник Гзавие дьо Кабан се похвали по телевизията, че са събрани повече 300 хиляди евра. Каква беше неговата роля в тази очевидна измама, не разбрах. Един посланик няма право на участие във фондации и събиране на пари, каквато и да е целта на начинанието. Изложбата приключи със скандал отново за пари. Хористите от хор "Гусла" си искаха частта от парите, които им се полагали от концертите в "Парижката Света Богородица".

Искането им остана "Глас в пустиня". Гзавие дьо Кабан и съпругата му изчезнаха в друго посолство в Африка. Фондациите, Комитетите и сайта за помощи за изложбата в Лувър изчезнаха, без да публикуват задължителния според закона отчет или равносметка между приходи и разходи, преди да затворят кепенците. Приходи от изложба винаги има, не само от дарения, защото има продажби. Билети, авторски права от снимки, каталози, книги, филми и др. Професор Божидар Димитров попита - Къде се парите? - отговор не получи.

Министър Велислав Минеков публикува обширна статия във в .Банкер в която прави финансов отчет на набраните и изхарчени от държавата средства за авантюрата на "Тракийските съкровища" в Париж, под ръководството на Вежди Рашидов. Отново ли ще сме свидетели на поредния "Глас в пустиня"? Или подобно на медиите, които излъгаха българското общество за "успеха" на изложбата, ще заглушим миналото на Вежди Рашидов с ръкопляскания по случай избирането му за председател на Народното събрание?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 283 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    69 16 Отговор
    Траккийското съкровище е в хала на Божков.Това за показване по изложби е копие.

    Коментиран от #2, #42

  • 2 Запознат

    40 7 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Пардон-хола
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    83 6 Отговор
    Тракийското съкровище както е тръгнало ша стане македонско
  • 5 Чудесна статия

    151 7 Отговор
    Хубаво е да четем истински анализ на събития без пропаганда и лъжи.
    Що се отнася до истината .. тя боли.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    140 8 Отговор
    Веждата има мнооого да обяснява "къде са парите?" и да го свърже с мистериозното собствено забогатяване. В момента той е търгаш на недвижими имоти. А синчето му на 20 години срещу десетко милиона си купи палат в Алпите. Два са въпросите. От къде са десетките милиони на Рашидов и къде е обществената/държавната пара не само за изложбата на тракийското съкровище ,мо и за българския Лувър и .........

    Коментиран от #32

  • 9 факт

    153 5 Отговор
    Когато в една държава престъпниците са в управлението, вместо в затвора, значи държавата е за закриване.
  • 10 Светослав

    122 8 Отговор
    Вежди си е мутра и алкохолик. Не виждам, какво има да се обяснява. Има интернет, следите остават. Има и видео и статии, всичко е достъпно.

    Коментиран от #15, #54

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Защо не си спомните какво пише

    77 25 Отговор
    в официалната ни история? Прабългари и славяни избили местното тракийско население за да се настанят на неговите земи, а малкото останали траки отишли в планините и техните потомци са каракачаните. А каракачаните се гърчеят и официално са приети за граждани на Гърция.
    Докато комунистическата история не бъде изхвърлена, НИКОГА няма да разберем, че истинската ни история се укрива съзнателно. Прочетете "Укритото и премълчаното в българската история".
  • 13 Сталин

    64 13 Отговор
    Класически западни мародери и пирати,с такива приятели не ни трябват врагове

    Коментиран от #45

  • 14 ЖИПАКА

    39 3 Отговор
    мога да го пусна в банята да ми нареди плочките но ще го обискирвам през час за бутилка водка
  • 15 дааа

    81 5 Отговор

    До коментар #10 от "Светослав":

    По голямата част он останалото население на територията полза интернет за да си пуска кючеци ,Азис и т.н..Партията ГЕРБ - ДПС печели о повечето области на България с население наподобяащо индианско племе.България е безвъзвратно пропадаща държава и няма сила на света ,която да пробуди българина .

    Коментиран от #63

  • 16 Тонев

    62 3 Отговор
    о там сме я докарали без правосъдие и справедливост, и с отромна корупция, че по-добре неопитни и дори не толкова добри в управлението и поритиката, но ЧЕСТНИ, ПОЧТЕНИ, ОТКРОВЕНИ, ТРУДОЛЮБИВИ хора, отколкото обиграни алчни (за слава и пари) МОШЕНИЦИ и дори ПРЕСТЪПНИЦИ!

    Колкото по-обигран, знаеш и можещ е един престъпник и крадец и лъжец във властта, толкова по-зле за хората и народа!
    Точно такива докараха държавицата ни до това дередже!

    Коментиран от #41

  • 17 Бре, бре

    8 55 Отговор
    Голяма завист у тоя Чеков, бре!
  • 18 чекинята

    5 35 Отговор
    пак се изходи
  • 19 Госあ

    82 5 Отговор
    Много пари сви веждичката - мултака. За баце, да не говорим. Да крадеш от културата на страна си е изключително грозно…дъно. Въпросът е, че западните ни партньори нямат ни най малко свян да участват в кражбите, ако нещата са добре изпечени.

    Коментиран от #30, #39

  • 20 Иван

    58 2 Отговор
    Какво стана с ритона на Божков?
  • 21 Мдааа

    67 3 Отговор
    Всичко което прави ГЕРБ-ДПС е измама и за собствени облаги …. няма нищо чудно тук, но хората си ги избират или отказват да гласуват защото си мислят че това няма да промени нищо
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фанфан

    16 8 Отговор
    Един музеЙ....няколко музеИ...Научете се да пишете, и тогава се правете на умни!!!!
  • 24 наблюдател

    16 25 Отговор
    За журналист, доста неграмотно написано. Множественото число на думата "музей" е музеи.

    Коментиран от #34, #49

  • 25 Алооо

    54 5 Отговор
    Съд и затвор за Вежди Рашидов...
  • 26 Рашидов е мутра

    59 3 Отговор
    Също както борисов и много други "политици". Какво очаквате. За една мутра няма национален интесес, а само личен - да се открадне колкото може повече
  • 27 Мутрата вежди

    60 6 Отговор
    Председател на "парламента". Каква държава, какви пет лева.
  • 28 факт

    12 28 Отговор
    Мустафа Карадайъ министърпредседател!!!
  • 29 Хасковски Каунь

    38 4 Отговор
    Резил Вежди, ре-зил !
  • 30 Ами нямат свян

    46 3 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Западните партьори в далаверата, защото виждат, че племето е просто и заспало, обича крадците и обича да го крадът.
    Кой друг народ години наред би търпял подобно нещо?
  • 31 Хехе

    10 44 Отговор
    Ако не е имало български експонати, защо Силви Вартан и Борисов ще са гости на изложбата? Издиша нещо тезата на заЧекналия темата Чеков! Малко е смешно НИЕ да се срамуваме, че е имало гръцко и римско участие в изложбата? Може би "писарят" е имал шанс някога да прослави България с нещо свое..Но дълбоко ме съмнява!
  • 32 М3 голд

    55 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Браво на изложението!
    Рашидов имаше много сериозна сума на влог с астрономическа лихва в КТБ. И успя да си я изтегли след "фалита" на последната. По скоро да попитаме "къде са картините и ценните бъдещи експонати, конфискувани от Божков в началото на делата срещу него.
  • 33 У бре

    11 25 Отговор
    Относно частта с Минеков! Мнение на специалист(без име) - "Рашидов е истински скулптор, Минеков-син е просто чирак на ковач-занаятчия"
  • 34 така де...

    21 27 Отговор

    До коментар #24 от "наблюдател":

    Не само неграмотно, но и със злоба. Много ми е странно защо този народ е толкова озлобен срещу всичко и срещу всички, а най вече срещу себе си. От всякъде те залива злоба и омраза. Едни мразят руснаците, други украинците, трети американците и т. н. Цялата ни държава се е превърнала в множество агитки, подобни на тези на футболните фенове, които до обяд мразят всички, а след обяд себе си. После защо държавата н9и не била държава и защо сме последни по всички цивилизовани показатели не само в Европа!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 видинлиика

    43 1 Отговор
    Ми то тия , които дойдоха на власт , всички без изключение, след 1989г. дойдоха и направиха реформите , за да печелят пари , много пари и да уредят луксозен живот за отрочетата си, а обикновения българин нека драска за оцеляването си и да духа супата.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мир

    31 1 Отговор
    Докога несправедливост, докога лошотия, докога ще им се кланяме на западняците, докога ще сме слуги.Не заслужаваме това.Когато ние сме били цивилизация и сме определяли правилата в източна Европа в Западна е било диващина.Гнус ме е от продажнотията ни и лакеите на парата.Дано стане чудо и да се свърши този 30 годишен ад на подигравки с нас.
  • 39 Хикмет Рашидов

    35 8 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Да крадеш от културата на страна си викаш? Ам чи веждата не краде от страната си, която е Турция.Той е турчин и краде от България.
  • 40 тука е така...

    30 2 Отговор

    До коментар #36 от "видинлиика":

    Това е резултат от нашите действия или бездействия. Когато се насрочат избори и 70% от хората отказват да се интересуват от собственото си бъдеще и оствят на други да го решават вместотях, така се получава. Така всеки път малцинство от едни и същи манипулирани или корумпирани избиратели решават съдбата и бъдещето на всички нас. По разбираеми причини същите гласуват не за нашето бъдеще, а за бъдещето на една или друга партия. А на всяка партия целта е да се докопа до властта, но не за да подобри нашето бъдеще, а за да се докопа до нашите пари, които похарчени по правилния начин подобряват състоянието на цялата държава, а о там и на всички нас.Целта на партиите обаче е колкото е възможно по голяма част от нашите пари да се прехвърлят в техните сметки и измислят най различни корупционни схеми и практики за да го постигнат. Колкото повече и по сложни такива механизми измислят, толкова по дълго ги преизбираме и държим във властта. После, били сме най бедни и последни по всички добри практики не само в ЕС, а и в света. Е как няма да е така след като оставяме други да решават съдбата и бъдещето ни, а освен това гласуваме не за нашето общо бъдеще, а за бъдещето на една или друга партия.
  • 41 А ти

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Тонев":

    кои необиграни имаш предвид - ПП ли?
  • 42 Рокфелер

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Още по соца е пътувало до САЩ.
  • 43 Позор

    12 4 Отговор
    Герб били слуги на ДПС, а Бойко техен роб.
  • 44 каракольо

    10 5 Отговор
    щом карака4аните са потомци на тракийците трябва да им плащаме за авторско право като показваме съкровището по панаирите .все пак те са законни наследници.
  • 45 Хохохо

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Под западни мародери имаш предвид тези на снимката ли?
  • 46 истината

    14 26 Отговор
    вие дето пишете срещу Вежди Рашидов не е зле верно да му прочетете биографията , защото когато може би още не сте родени още преди всякакви демокрации по времето на Живков той беше ГРАЖДАНИН НА СВЕТА и дори Живков не смееше да се подбива с него ,а вие сега некакви никому неизвестни хейтъри се опитвате да да го изкарате някакъв мошенник и питате от къде са му парите ами той си ги е изкарал много въобще някой да си помисли, че режима ще се сменя- знам че ви плащат ,но преди да очерниш човека се опитай да постигнеш поне малка част от това .което е той

    Коментиран от #50

  • 47 Професор

    17 6 Отговор
    Виж сега, Чеков, положението е следното: да речем, че си прав. Вежди краде. Краде от години. Облажва се от политиката и кешира. В резултат -- пуши пури, пие водка, забива една по-млада докторка-булгаристанка да му предлага пълна програма, и купува на сина си дворец в австрийските алпи. Сигурно купова и супер коли на всички изброени, както и луксозни имоти в България. Добре. И ПОСЛЕ, кво? Това, че хваща рак го остави. Ами нали тези имоти искат поддръжка, нали за този дворец в Алпите се плащат данъци, иска поддръжка, има ежемесечни разходи? КАК се ПОДДЪРЖА откраднатото? Ето, това те питам. Това е сложното. И ще ти отговоря -- тези кражби могат само да дадат начален старт. Ако искаш да можеш да поддържаш всичко това, трябва да имаш ПОСТОЯНЕН и СТАБИЛЕН доход. И то, значителен. Как можеш да го поддържаш? Опцииите не са толкова много: 1) Инвестираш в образованието на децата си, ТЕ си намират доходоносна работа в регулирана професия -- доктор, инженер, зъболекар, фармацевт, нотариус, адвокат, счетоводител, архитект и ТЕ поемат финансирането; 2) ТИ самият имаш високи професионални доходи; 3) Продължаваш да крадеш; 4) Разпродаваш и живееш от спечеленото (ако си на пределна възраст); 5) Инвестираш във фондове с гарантиран доход, запазващи главницата. ТОВА СА ОПЦИИТЕ, ако се сещаш за някакви други, пиши. ОТ ТЯХ, съгласи се, че 3) Е НАЙ-ТЪПАТА.

    Коментиран от #67

  • 48 Гошо

    6 3 Отговор
    Севт трети,какви са тия поданици,свет трети.Ужас

    Коментиран от #65

  • 49 Риса

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "наблюдател":

    Й- то, в случая е техническа грешка!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 50 Професор

    30 6 Отговор

    До коментар #46 от "истината":

    Добре, четеме биографията, четеме и -- какво да видим: Почетен Член на Руската Академия за Изкуство и Култура, награден от нея през декември 2021 г лично от граф Церетели :-). Освен това, виждаме, че продава по някоя и друга (по наше скромно, но професионално мнение) грозна бронзова склуптура на Запад, понеже там се печатат парите и също така там си живуркат достатъчно изчанчени псевдоестети, които да купят по някоя и друга такава склуптура. ОБАЧЕ въпросът ми към тебе е МНОГО ПРОСТ: от това ли ЖИВЕЕ другарят Рашидов? Тези продажби ОСИГУРЯВАТ ЛИ МУ постоянен и висок доход? Ще ти предложа отговор, и той е НЕ! Ако е така, кво прайме? ОТКЪДЕ се храни Вежди? Отговор: Май НЕ от професионална дейност, ами от ПОЛИТИКА. А това е ПОРОЧНО, точка. Не, порочното НЕ Е да се храниш от политика, ако си професионален политик. Порочното е, да създаваш впечатление, че имаш високи доходи като професионалист в ДРУГА ОБЛАСТ (не в политиката), а че влизаш в политиката "да се пожертваш в името на народа", докато всъщност ПЕРЕШ ПАРИ придобити именно от политиката.
  • 51 ганю

    12 7 Отговор
    На България и е нужен един като Сталин
    Чоковци Боковци,Костовци на гилотината

    Коментиран от #52

  • 52 Професор

    21 9 Отговор

    До коментар #51 от "ганю":

    И какво като дойде някой като Сталин? Това ще подобри ли стандарта на живот на средния българин? Сталин управлева СССР около 25 години. Резултат? Беднотия, мизерия и 30-40 милиона умрели от неестествена смърт. Оставя след себе си мощна ядрена държава с обедняло, зорлем урбанизирано и в крайна сметка -- оредяло и оредяващо население. Само за сравнение -- ако дойде някой като Франко или Пиночет, който да ликвидира наследството от социализъм и да създаде условия за успешен национален капитализъм, резултатите са налице. През 1036 г. Испания е една от най-бедните страни в Европа, с нац. доход на глава от населението по-малък от България. След 25 години управление на генерал Франко, Испания става 5-а по богатство на глава от населението страна в Европа. Чили. През 1973 г. е третата по беднотия страна в Латинска Америка. След 25 години управление на генерал Пиночет, тя става най-богатата страна в Латинска Америка. Да виждаш нещо? Какъв е изводът?

    Коментиран от #53, #62

  • 53 Професор

    13 7 Отговор

    До коментар #52 от "Професор":

    Гледам. че Ганю ми е дал негативна оценка, вероятно понеже съм объркал 1936 година и без да искам съм написал 1036 г. Сори, Ганю, виноват. Поправям се. Годината, в която идва генерал Франко на власт в Испания е 1936. НО -- да кажеш нещо по същество? КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ в стандарта на живот на "обикновения съветски човек" и на обикновения испанец след 25 години власт на (1) Сталин и (2) Франко. За властта на генерал Пиночет в Чили, която е просто копие на (2) даже и не питам. ТА, питам -- сталинистки национал-болшевизъм, троцкистки интернационален болшевизъм (когото днес наричате соросоиден глобализъм) ИЛИ национален капитализъм? Уточни, Ганю, КАКВО ТОЧНО ИСКАШ. Понеже опциите ти изтичат докато се чудиш...
  • 54 Много завист, много злоба...

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Светослав":

    А тогава какъв е рашков с 12 тоалетни и 24 те луксозни имоти? Та Вежди си продава скулптурите, картините и може да докаже откъде са му парите.А дамаджаната с държавната заплата, че сега го уредиха и депутатин, та да взима и тлъста пенсия?! Ама да знае-ковчега няма джобове😂😂😂
  • 55 Галина Колева,

    5 2 Отговор
    До 15!Стига сте намесва ли индианците. Вече имат двама космонавти и не може да има сравнение.
  • 56 Виж авторе

    19 1 Отговор
    Цялата работа е в куратора на изложбата в Лувъра който беше грък.Това е положението,а Божидар Димитров се е доверил.Гърците навсякъде където има тракийски артефакти по българските земи и изложби в чужбина се намърдват за да ги представят за елински,а те не са изобщо.Тракийските имат друга изработка,в тях има мистика,фигури на животни и скрит смисъл,докато елинското е друго..На статуята на Орфей в Метрополитън в НюЙорк пише че е грък,някой от БГ да се е намесил?А Тракия е създадена преди Елада,впоследствие граничи с Елада,скед това гърците започват да навлизат в Тракия.Не знам как ще се разберем с гърците,а е крайно време и висш пилотаж..Колкото за изложбата в Лувъра,ангажимента беше на Божидар Димитров тогава директор на музея да представи експонатите, а Рашидов използваше контактите си.А за куратора не вярвам някой да е следял какво говори ,дали е автентично и какви са били уговорките?

    Коментиран от #57

  • 57 Божидар Чеков

    17 2 Отговор

    До коментар #56 от "Виж авторе":

    Поздравления. Прав сте! Гърците са окупирали всички научни и исторически институции във Франция. За тях Тракийските съкровища са тяхно наследство и ние сме крадци. Затова се опитах да предизвикам организаторите и присъстващите българи, но никой не реагира.
  • 58 Историята не може да се скрие,

    15 5 Отговор
    тя винаги ни застига. Стана ясно, що за мултак е Рашидов, вълк в овча кожа, прави се на Божа крава, само за народа миклел!? Позор за България са новите депутати.
  • 59 пешо

    7 12 Отговор
    Просташки коментар от илетерат и неграмотник в сферата на културата.Това съкровище обикаля света от 50години и за втори път се излага в Лувъра.А преди няколко години обра овациите на цяла Норвегия ,когато беше изложено в гр.Берген. Не публикувайте глупости,не сте интересни.
  • 60 кольоо

    6 6 Отговор
    Всичко що е от ДС е за затвора.
  • 61 байгън с колелото

    6 3 Отговор
    Край няма вече тракийско съкровище щом сикаджииската Мутра от Банкя е там взел го е на концесия мафиота
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Реалистът

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "дааа":

    В Европа е пълно с неуки и неграмотни пришълци,но хората са намерили начин да ги задържат ниско до земята.Нямат възможност да стигнат до управлението на страната.Принципно им се дава такава но реално е невъзможно
  • 64 ник

    7 2 Отговор
    Няма никаква изненада .Цялата гербаджийска пасмина начело с Боко, Вежди и т.н. са доказани измамници.
  • 65 Мечока

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Гошо":

    Кви поданици на Севт?Айде слезте на земята,цял о богатство е че преди нас са ползвали същите земи и други народи но ние искаме всичко да си припишем,а после защо македонците били такива,ми от нас се учат и както става обикновено ученикът задминава учителя си.
  • 66 Николов

    4 1 Отговор
    Свинята пеевска, съсипа частният музей на Божков, но ще му излезе доста солено.
  • 67 Професор

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Професор":

    И, побеже никой не се притесни да ми отговори, ето каква е истината -- Вежди е избрал модификация на Опция 1, като в съдружие със сина си Вадим (онзи дето си живее в австрийските Алпи) е финансирал неговия успешен строителен бизнес в България. Ходете и му търсете парите. Изводите са прости -- от статуетки не става. И от картини също. Проучете и Зуека. И той скоро ще ви дойде за председател на НС. Ще се пожертва човекът и той...
  • 68 Кон

    2 1 Отговор
    Главният мултак
  • 69 Каракачаните са едни Чобани, много

    1 0 Отговор
    Изостанали в културно отношение!! Прехождали са между българските и гръцките планини да търсят паша за стадата си.! ЧЕРНОВЛЪНЦИ, ТАКА ГИ ЗНАЕ НАРОДА! НОМАДИ!! НИСКО ОБРАЗОВАНИ И СЛАБО КУЛТУРНИ!! Зега вече се вписаха в Обществото, няма Овчарлък, образоваха се по младите!! Спомен от тях са черните вълнени дрехи, нищо друго в културен и исторически план!
  • 70 До 69 Сега

    1 0 Отговор
    Сега