Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 19:54 3 221 30

Никога България не е плащала, за да бъде харесвана! Изключението е Лувъра

  • вежди рашидов-
  • траки-
  • изложба-
  • лувър

Явно Вежди не се е съпротивлявал много и е "клекнал" пред френските колеги, защитници на връзката траки-гърци-латинци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямото изключение е инициативата и договора, сключен от Вежди Рашидов преди 7 години! Десетки пъти "Тракийските съкровища" са били показвани по света, защото чуждите ценители съзнават стойността на нашите антики и канят българските музеи, плащайки съответните такси и разноски за превоз в двете посоки. Впоследствие домакините издават книги, с които компенсират вложените в изложбите средства. Фрапираща разлика е употребата на името на нашата държава по афишите и кориците на книгите, което до този момент винаги е изписано като притежател на "Съкровищата", а представени за първи път в Лувъра, ние сме само "мястото където те са намерени". Специалистите по авторски права би трябвало да се произнесат относно тази разлика. Законна ли е тя или не?

Друг източник на доходи е входът в изложбата, който също се плаща и допринася за възстановяване на разходите. За сведение с 10 милиона посетители - Лувъра е най-посещаваният музей в света. Всичко това е напълно нормално. Но "Веждиевата изложба" съдържа някои трудно обясними странности. Първото ненормално явление е, че водената от него изложба в Лувъра е платена от България и е съпроводена с шумна кампания за набиране на средства вътре в станата ни! Необяснима е пасивността на българските журналисти пред активната роля на френският посланик Ксавие дьо Кабан в търсенето на пари за фондацията "Приятели на Лувъра". За да бъда разбран, бях принуден да питам многократно събеседниците си - Възможно ли е българският посланик в Париж, да събира пари във Франция, за представяне в България на "Божоле нуво?"

Второто изключително ненормално явление, е беглото споменаване на името на притежателят на "съкровищата", който е сведен до "място където са намерени"!? В самата изложба българското участие нямаше нищо общо с предишните изложби посветени на "Тракийските съкровища", защото в помещението и в документацията раздадена на пресата, този път ставаше дума само за връзка между траки, гърци и римляни. Българските артефакти бяха разположени така, че да са в тон с тезата на организаторите - взаимността между тракийско-гръцка цивилизация и римско-латинската. Периодът, на който бе посветена изложбата, приключваше в VI ти век от новата ера, което от само себе си означаваше, че България е изключена съзнателно от научните разработки, свързани с това събитие.

Как може да се определи една изложба като успешна или не? Много лесно - като се сравни с друга. Няколко години преди "Веждирашидовата" изложба се състоя друга, в по-малък, но също световноизвестен музей - "Jacquemart-André", в Париж. Броят на експонатите беше поне 4 пъти по-голям. Те бяха само и единствено открити у нас. Самата изложба се казваше "Златото на Траките - Богатство на България". Няколко пъти посетителите имаха възможност да присъстват на конференции, посветени на българската история. Тогавашният министър на културата Стефан Данаилов изнесе впечатляващо слово на откриването на изложбата.

В преговорите, водени с директора на Лувъра, Вежди Рашидов несъмнено се е сблъскал с "гръцкото лоби". То е изключително мощно и е проникнало във всички исторически катедри, институти и най-вече Академията на изкуствата. За гърците, където и да се намират те, всички следи от траките са техни и ние сме им ги откраднали. Явно Вежди не се е съпротивлявал много и е "клекнал" пред френските колеги, защитници на връзката траки-гърци-латинци.

Защо е постъпил различно от неговият предшественик Стефан Данаилов само можем да гадаем. Посредствен склуптор, той многократно е опитвал да пробие на френския пазар - без никакъв успех. Пренебрегвайки интересите на България в организацията на изложбата в Лувъра, настоящият преседател на Народното събрание вероятно се е надявал световният музей да открехне вратите си и за неговите собствени творби.

Никога България не е плащала, за да бъде харесвана! Изключението е Лувъра


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм много

    8 29 Отговор
    доволен от избора за нов председатен на НС!

    Коментиран от #2

  • 2 И ние от конфедерацията на

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм много":

    притежателя на казан за варене на ракия☝
  • 3 Анонимен

    23 1 Отговор
    Ако се говори за изложбата от преди 5-6 години, тя беше изцяло свързана с Гърция.
  • 4 12340

    14 1 Отговор
    "Макиавели е българин!"....
    ....и бай Ганьо е българин....
  • 5 мултак на годината

    22 5 Отговор
    от парите де ги платих на Лувара прибрах 1/3. Иначе като ме питат от НАП казвам че са от продадени статуетки лично производство.
  • 6 Пияната талпа

    27 6 Отговор
    Веждичката е единствения в света каменоделец мултимилионер в евро,тия най добрите в пиемонт още ходят с каруци за камъни,вежди е и бивш съветник на турския президент ,и от нямане какво да прави постоянно се напива
  • 7 Меркуцио

    16 18 Отговор
    А кой е Чеков? Критикар на повикване или обикновен злобар? Мерси!
  • 8 ДрБр

    7 4 Отговор
    Кой е Божидар Чеков?

    Коментиран от #17

  • 9 Професор

    19 8 Отговор
    Виж сега, Чеков, отвори Библията на Числа 31. Чети. Под директивата на самия Господ, израилтяните нападат и унищожават цвилизацията на мидианитите, избиват мъжете им и пленяват жените и децата им. Господ е недоволен. Нарежда да се избият жените познали мъж и момчетата, да останат само девствениците. Разрушават се всички храмове и култове на мидианитите, защото са на чужди и враждебни богове. Сега, според теб, ако държавата Израел тръгне да прави изложба в Лувъра "Съкровищата на Израел" и да излага артефакти от унищожената от тях цивилизация на мидианитите, като използват това за да си популяризират държавата, исторически справедливо ли ще е това? А ситуацията е сходна -- първо славяните, а после и прабългарите се заселват на тракийските земи и -ликвидират- тракийската цивилизация. Тракийската цивилизация -съжителства- с гръцката. Траките нямат своя писменост и ползват гръцката. Тракийската цивилизация е -част- от гръцката цивилизация. Българската цивилизация е -друга-, и даже е -антагонистична- на тракийската. Ти чул ли си турците да правят изложба в Лувъра от византийски артефакти и да я наричат "Съкровищата на Турция"? Накратко, Чеков, най-доброто име на подобни изложби е "Тракийски Съкровища от България".

    Коментиран от #10, #24

  • 10 Госあ

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Професор":

    Чиче, пак пишеш врели некипели. Не те знам къв професор си. Генетика ве чиче, генетика. И спираме коментарите. Кво да ти кажа. Дори само антропологично можеш да обобщиш средиземноморския подтип между нас, гърците, италианците и албанците. А когато извадиш и ДНК от стари кокали, нещата стават бетон. Панял ?

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 11 Ами сега?

    2 3 Отговор
    Кое от двете е актуално днес? Това преди избора на г-н. Вежди Рашидов за председател на парламента или след това?

    Факти 23 Октомври, 2022 19:54
    Божидар Чеков
    " Никога България не е плащала, за да бъде харесвана! Изключението е Лувъра "

    Факти 22 Октомври, 2022 11:09
    Божидар Чеков
    " Тракийското съкровище и подигравката с България ":

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ами сега?":

    Верното е, че мултака е един бездарен мошеник на който окото му няма да мигне за България като има далаверка, като всички гербери. Това е верното. Просто е.

    Коментиран от #13, #15, #28

  • 13 божидар чеков

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Поздравления! Вие сте разбрал най-конкретно какво искам да кажа...

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Професор

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Чукча, виж сега, в успешните държави финансовите интереси на индивида и финансовите интереси на държавата СЪВПАДАТ и взаимно се подхранват. ТИ, обаче, искаш, хората да си ПОЖЕРТВАТ финансовите интереси в името на тези на държавата. Тоест, ти искаш да си управляван от самоотвержени фанатици, които са готови винаги на саможертва в името на родината. Противоречието между интересите на индивида и тези на държавата довежда ВИНАГИ до обществен колапс. Такова противоречие е характерно, например, за националните герои на подтиснати народи, поробени от чужд окупатор. Интересите на такива борци ПРОТИВОРЕЧАТ на интересите на държавата-окупатор. И ето -- маш Левски, имаш Ботев. ТЕ са готови на саможертва. НО да продължаваш да искаш подобна саможертва днес, когато имаме наша национална държава, е просто смешно и малко тъжно. Забогатяването на всеки гражданин на нашата страна трябва де е празник за държавата. И обратно, забогатяването на държавата трябва да е презник за всеки неин гражданин. В този синхрон е залогът на успешните държави. Когато този синхрон е нарушен поради крадене чрез мамене и лъжене, това е незаконно преразпределяне на богатство типично за атеистичните социалистически граждани и общества от цял свят.

    Коментиран от #20

  • 16 Професор

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Професор съм именно по генетика и имунология на репродукцията. Изследвам откъде се пръкват поднебесни мутанти като теб.

    Коментиран от #19

  • 17 Професор

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "ДрБр":

    Чеков е бедно булгар-бежанче, духнало във Франция и забогатяло в печатарския бизнес. В днешна неомарксистка Франция си е взел млада жена-журналистка на свободна практика, но понеже няма висше образование не може да пише правилно на какъвто и да било език. Прототипи на Чеков са описани в серията разкази на Йордан Йовков "Ако Можеха да Говорят".
  • 18 Професор

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Тоест, ние сме траки, според тебе, и затова сме такъв бетон? Севт Трети ли ни е виновен? То и арабите са семити, пък не съм чул да правят изложби в Лувъра "Арабски Съкровища" и да излагат там древноеврейски артефакти написани на иврит.
  • 19 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Професор":

    професор си, колко бацето е генерал !

    Коментиран от #23

  • 20 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Професор":

    Вместо да пишеш неща, които никой няма да прочете, следи изявленията на ККП и се учи. Примитивите от краварника по добър модел няма да предложат.

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "божидар чеков":

    Винаги разбирам същината. Отдал съм живота си на природоестествоизпитателство и съм черпил и от запад и от Изток.

    Коментиран от #29

  • 22 Професор

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Ами как ще ги прочете, като ги триете двамата с Чеков? Ето, питах те дали си гледал как изведоха от залата основния критик на Си Зън Пън, ти ме изтри вместо да отговориш. Браво, верно израстваш...
  • 23 Професор

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    В Италия, Канада и в Щатите, В момента -- в Щатите.
  • 24 Лъжливото гърче

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Професор":

    Г-н Гръцки Професоре, известна част от гръцката интелигенция знае прекрасно, че цяла Гърция е обитавана от дедите ни. Известно е и, че името елини първоначално важи само за малка група стари балканци, но самата интелигенция осъзнава, че популяризирането на истината е самоубийство за Гърция. Тази държава, от създаването си в началото на 19 век е фалирала няколко пъти и през последните 70 години е на системи, т.е. не може да оцелее без финансова помощ от Западна Европа.

    Разбере ли се обаче, че старите гърци не са създатели, а унищожители на култура, идва край на престижа, край на опрощаването на дългове и край на гръцката нация. Ето за това, за тези хора е по-рентабилно да вложат милиони в лобитата си по света, включително България, и така да работят за поддържане на животоспасяващата за тях заблуда.
    Но до време!

    Дънов още преди 100г е казал : Българската История ИДЕ и никой не може да я спре!

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лъжливото гърче":

    По принцип закусвам с пушена сьомга, но от вчера тука по магазините няма никаква. Оказа се, че ти си я избил, великане! Евала! Сега разбрах, че и гърците са ни откраднали историята, ужас е това! Цял свят от нас краде история, а Севт Трети е братчед на Симеон Втори, сигурен съм. Обаче Софокъл грабнал един кокал и ударил ... не, не ударил Перикъл, а Ганьо Гунев Дънов. После му обрал историята.

    Коментиран от #30

  • 28 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Абе може и да е бездарен, може и да е мошеник, може и да е мултак, всичко може. Но ПОНЕ не е почитател на ККП. ПОНЕ това НЕ Е.
  • 29 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Знаеш ли, има едно основно правило в науката: не противоприродоестествоизпитателствувай напразно...
  • 30 Лъжливото гърче

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Професор":

    Тук съм съгласен с вас Г-н Гръцки Професоре. И да допълня - първите духовни учители на пришълците данайци от Етиопия са Орфей, Тамир, Лин, Евмолп, Имарад. От траките етиопците(наричащи се гърци) вземат култовете към Арес, Дионис, Кибела, Бендида и др. Не трябва да забравяме и тракийския произход на Езоп, Тукидид, Темистокъл, те също са обогатили гръцката култура. Траките са тези, които разпространяват знанията за обработка на желязо. Не случайно гръцката дума за стомана е халипс, по името на траките халиби. Траките дават на европейците още доcта други знания. Научават много народи на организирано земеделие и скотовъдство, дават колесницата, боецът-конник и т.н. Без траките развитието на останалите европейски народи щеше да се забави хилядолетия.