10 Ноември, 2022 21:00 32 544 73

"Мислех, че това е Третият свят": чужденци откриват предимствата на България

  • българи-
  • българия-
  • чужденци-
  • предимства-
  • заселници-
  • веган-
  • коронавирус

Броят на чужденците, заселващи се в България, е нараснал с 10% през 2020 г.

"Мислех, че това е Третият свят": чужденци откриват предимствата на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едната България: бедняци карат каручка по улицата на София или ровят из боклукчийските кофи, а малките градчета западат и се обезлюдяват.

И другата България: модерни жилищни сгради, които никнат като гъби след дъжд, и стотици хиляди европейци, които се преселват в България.

Тази пъстра и интригуваща картина ни представят авторите на 32-минутния филм, посветен на България, съвместна продукция на Втора германска телевизия ZDF, на френско-германския тв-канал „Арте“ и на „Шпигел-ТВ“. Филмът е озаглавен „Корона-бежанците – нова родина в България“, но темата за бягството от корона-ограниченията всъщност е по-скоро второстепенна.

190 000 заселници през тази година

Да вземем нидерландското семейство Ван дер Слойс: майка, баща и три още неизраснали деца. Те избягали от Амстердам заради стриктните антипандемични мерки и ваксинациите, на които не искат да подлагат децата си, но постепенно в София установили, че животът, хората и мястото много им харесват. Сега продават апартамента си в Амстердам и купуват имоти в България. Юри ван дер Слойс, който има малка консултантска фирма и може да работи дистанционно откъдето си пожелае, прагматично се радва на ниските данъци и на евтиния живот в България. Работи срещу почти символична такса в модерен коуъркинг център, а семейството му може да си позволи частна медицинска осигуровка и частни училища за децата. Ели ван дер Слойс, която се е върнала към професията си като посредник на недвижими имоти, хвали бурното строителство в София, където според нея са заселват все повече чужденци. 1700 евро на квадратен метър, а имотите се продават като топъл хляб, установяват авторите на филма, които добавят информацията, че през 2022 година в България вече са заселили 190 000 чужденци – с 10% повече от предишната година.

Така че: София вместо Амстердам, категорични са нидерландците.

"Мислех България за Третия свят"

24-годишният Павлен Аврамов и приятелката му Жаклин също избират да живеят в родната си страна. Той е посредник на недвижими имоти, тя работи в бизнеса с видео-игри, и двамата говорят отличен английски, устроили са си добро битие и следват принципа: Бизнес със Запада, но живот в България, където за по-малко пари получаваш висок западен стандарт. Павлен се хвали, че има приятели от 10 различни националности – повечето бивши негови клиенти. Последният от тях е млад британец, дошъл да следва стоматология в България. Британецът казва: „Когато дойдох тук, първоначално си мислех, че идвам в Третия свят. Но в България е много модерно, жилищата са по-хубави и по-евтини, отколкото в Лондон.“

Да, София не е точно най-привлекателната туристическа дестинация, но все повече дигитални номади откриват предимствата на страната и на столицата ѝ, обобщават авторите на филма. В същото време България е изгубила близо 1/3 от населението си, научаваме още от филма, а Павлен добавя: „Страната умира.“ Според него България има нужда от повече чужденци, които трайно да се заселват в страната - хора като нидерландците Ван дер Слойс, пристигнали в София главно заради либералното отношение към коронавируса и мерките.

В същото време обаче тъкмо България е страната с най-нисък процент имунизирани и най-висока корона-смъртност в Европа, припомнят авторите на филма. Пред тяхната камера Ели ван дер Слойс радостно обяснява как по време на ограниченията навсякъде в София си затваряли очите, че няма необходимите сертификати, изисквани на публични места.

"Тук хората не вярват на правителството"

От антипандемичните мерки е избягал и 39-годишният британец Крис. Той е веган, занимава се с китайска медицина и с типичната британска самоирония разказва, как много приятели и познати на Острова го смятали за перко. България му харесва заради безразличието на хората към пандемията. „Тук хората не вярват на правителството, на Запад вярват повече“, обобщава Крис една особено важна разлика между двете общества. Той се опасява, че в Западна Европа тепърва ще затягат ограниченията, налагани върху свободата на хората – и тъкмо поради иска да живее в България. Търси да купи къща около Велико Търново, с поне декар градина, за да си отглежда зеленчуци – и за тези 25 хиляди евро, с които разполага, сигурно ще намери нещо подходящо, уверен е посредникът на недвижими имоти, според когото все повече хора искат да живеят извън града.

А софийският дом на семейство Ван дер Слойс по нищо не се отличава от жилище в Хамбург или Лион, смятат авторите на филма. Ели ван дер Слойс си е намерила и приятелска среда в пъстрата международна общност, населяваща вече София, и в края на филма обобщава: „Българите са много изненадани, че сме дошли да живеем тук, защото за тях Западът е раят на земята. Не разбират колко е хубаво тук.“


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 135 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами Третият Свят сме

    144 9 Отговор
    Обаче за Тях,нидерите Тук е Евтино,това е черешката..

    Коментиран от #25, #65

  • 2 Онези от Амстердам им е кеф?

    111 17 Отговор
    Докато ги срещна команчите с колесниците, и ги приземят в действителността! После ще зарежат багажа тук и с дрехите на гърба бегом към стадиона на АЯКС!

    Коментиран от #16

  • 3 12343211

    65 6 Отговор
    Добра реклама.
  • 4 Чужденци

    74 7 Отговор
    България е супер мн малко хора става все по широко
  • 5 Реалист

    84 21 Отговор
    Това е България на Бате Боко Пингвина и козяк
  • 6 уайтнойз

    34 15 Отговор
    най-вероятно доброто настроение свършва в клон на ЧЕЗ да кажем на сливница зад майчин дом... или с 17 дневно чакане да се разбере даи имаш право на кофа... може пък кучето да решиш да плащаш данъка.. е тогава вече им кипват гвaта и те пращат на еротично пътешествие.. с мама

    мда много е яко в скотия. кога има ток, вода и немаш 3 пръста прах по всичко недвижимо. а то имаш... тука е така
  • 7 Комуниста

    60 17 Отговор
    България на Козяк заприличва на Маршалови острови
  • 8 Гост

    109 10 Отговор
    Мислят така, защото са в столицата. Що не се заселиха в северозапада, да ги видя тогава какво ще мислят.

    Коментиран от #10, #26

  • 9 Хохо Бохо

    114 20 Отговор
    Българите победиха фарма мафията..
    Когато победим и гербаджийската мафия...
    ...наистина ще ни завиждат

    Коментиран от #14

  • 10 ГУМЕН КРАДЕВ

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Няма да могат да мислят !
  • 11 Много хубаво

    96 14 Отговор
    Българите изчезваме а на наше място цигани турци американци и европейци машала

    Коментиран от #22

  • 12 Госあ

    122 8 Отговор
    И трябва да съм поласкан, че западняците мислели България за страна от третия свят ? Така ли ? Обаче видели, че имало и лукс покрай бедните хора и си променили мнението. Страхотно.
  • 13 БГ е рухнала

    57 13 Отговор
    Фалшива новина от всякъде
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кинжал

    145 24 Отговор
    България е истинско райско кътче, което само ние не ценим. Западняците отдавна, обаче, са го преценили , както са преценили че българите са много непокорни и имат много дълбоки корени, които трябва да бъдат изкоренени, а самите българи обезличени и забравени. За целта те ще бъдат претопени по всякакви възможни начини, като се започне от базата на образованието, здравеопазването, икономиката, религията. Основна движеща сила в осъществяването на тази пъклена цел са евроатлантиците, които провеждат методично планово изтребление на българския народ или изсмукване на млади българи и български мозъци към запада с цел постепенно превземане на нашата територия и заселването й с чужденци от Европа. Нашата територия им трябва, но без нас !
  • 16 Дааа

    90 16 Отговор

    До коментар #2 от "Онези от Амстердам им е кеф?":

    Най големите боклуци на европа- 80% извратено население и наркомани се заселват у нас, вместо да бъдат прогонвани с камъни ! Пазарят евтино циганета за перверзните си наклонности! Завземат страната по план!

    Коментиран от #69

  • 17 Рико

    47 30 Отговор
    След кошмара на 500 години чуждо владение, България излезе и с една загуба, която може да бъде полезна. Загубата на аристокрацията. И България се възроди без касти, без привилегировани, без избрани. Всички са равнопоставени. Това е страхотен импулс за всеки. Всички можем да бъдем -Средна класа-, от нас си зависи.
  • 18 Уоу

    61 9 Отговор
    Стряскащи цифри 190 000 само за една година ако е реално това означава че в България българите са 2 милиона
  • 19 ван Бастен

    22 4 Отговор
    супер гут е в при вас ще ви дадем зелена светлина за шенген
  • 20 Бесен- _Язовец

    73 13 Отговор
    Прави впечатление, че ви обясняват колло е хубава соросоидната мизерия в България от 30 години и наричат България третия свят.
  • 21 Гарабед

    79 6 Отговор
    Е, след този филм сигурно нидерландското правителство ще преосмисли позицията си за Шенген. Това е двуличието на запада, от една страна им харесва в България, от друга страна трябва да отидем там и да им вършим мръсната работа, а защо не и тук да им слугуваме. Какво по-хубаво от това да се чувстваме гастарбайтери в собствената си държава.
  • 22 Калмук

    108 3 Отговор

    До коментар #11 от "Много хубаво":

    Ами не изчезвай, бе ! Рецептата е проста - поне две деца, а по-добре три. Сега гледат първо куче или котка да завъдят, а пък за деца - ако остане време между купоните и екскурзиите. И после циганите били виновни, че правят най-естественото - раждат деца !

    Коментиран от #35

  • 23 Запознат

    66 19 Отговор
    Нали знаете, че DW и Свободна Европа са петата колона на Сорос в Европа! Всички които разпространяват статии на DW са на хранилка от Сорос

    Коментиран от #28

  • 24 Ха Ха

    32 19 Отговор
    Живот в България, където за по-малко пари получаваш висок западен стандарт....Страшен "западен" стандарт .По - добре ела да живееш във Филипините където ще си крал
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    85 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ами Третият Свят сме":

    Във филма се премълчава, че България в момента е като ОАЗИС, в сравнение с останалите европейски страни окупирани от всякакви "емигранти" и "гости". Положението в тях е ужасно.

    Коментиран от #72

  • 26 Калмук

    90 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Точно на село, в Северозапада, в средата на нищото, се заселиха младо семейство поляци с малко дете, че и бабата се мотае . Викнаха багер, заравниха мястото, облагородявт двора ... лека полека ремонтират съборетините ... А такива "кореняци" като теб не можги изкараш от кръчмата и все другите им виновни. Даваш му надница 50 лв. за обща работа (4 -5 часа, не 8), а той го мързи да си вдигне задника от стола и всеки ден е на евтин салам и хляб за 250 лв. социални.

    Коментиран от #43

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 уайтнойз

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "Запознат":

    факти още не са на хранилка... ама яко се натискат да минат. същите модели са си. с дизайн на неуспяли руски поети
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кмитева

    64 5 Отговор
    Да, въпреки трудностите и по-ниските заплати спрямо другите европейски държави никога не бих отишла да живея на друго място. И са прави чужденците - не разбираме и не оценяваме страната си. Човек трябва повече да пътува, за да оцени България

    Коментиран от #34, #45, #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Циник

    27 15 Отговор

    До коментар #22 от "Калмук":

    Ами когато опиташ да си запишеш детето на детска градина и се окаже, че пришълци имат предимство бързо ще разбереш защо белите хора от градовете не искат да раждат деца.

    Коментиран от #37

  • 36 Бре, бре

    30 20 Отговор
    Българите ги гонят а продават имоти на чужденци. Със закон да се забрани чужденци да идват. България е на българите.
  • 37 Да особено

    32 4 Отговор

    До коментар #35 от "Циник":

    В София, и недай си боже в центъра и не са близнаци или две деца, е тогава частна, колкото и да не искаш. А и наистина много по евтино да отглеждат куче, отколкото дете. А за циганите не знам, доколкото знам всякакви организации им помагат ( примерно не като мен частна детска кухня, а детска кухня срещу символично заплащане, защото другото се поема от червеният кръст), а да не изпадам и за други подробности.
  • 38 ИзбираТела

    34 10 Отговор
    В статията са пропуснали една незначителна подробност, че освен един холандец и двама британци са дошли и 189 997 руснака. В София, в центъра не можеш да минеш сто метра без да чуеш някой да говори на руски.
    И да, хубава е България и добре обурудвана със слуги. Братушките отдавна го знаят.

    Коментиран от #46

  • 39 бай Даньо

    47 9 Отговор
    Общо взето България не я харесват само българите. Тая масова неадекватност на българите я убива държавата, с такъв "народ" не съм оптимист отиваме към края.

    Коментиран от #42, #49, #61

  • 40 Утрехт

    34 4 Отговор
    Аз съм за въвеждането на Визи за граждани от Нидерландия !
  • 41 Вирус

    9 4 Отговор
    Зеуето докога с глупавите си бълвочи
  • 42 ...

    20 2 Отговор

    До коментар #39 от "бай Даньо":

    Изразът "масова неадекватност" ми хареса и не само в контекста на статията...
  • 43 Гаглей

    30 3 Отговор

    До коментар #26 от "Калмук":

    Много много точно . За жалост привзехме от гърците , много хитри станахме и мързеливи
  • 44 Шофьор

    26 9 Отговор
    Холандците, май,май...доста тревичка са изпушили,преди да дойдат тука! Не ги знам от кога са в България, но все някой ден, ще се сблъскат с действителността,Дано тогава да не са продали жилището си в Амстердам...
  • 45 Шофьор

    19 3 Отговор

    До коментар #33 от "Кмитева":

    Ни знам само,дали бихте могла ,да си позволите пътуване, точно до там,където може да се направи сравнение, което да е в полза на България! Всички места,в този смисъл са доста далеч....
  • 46 Шофьор

    41 3 Отговор

    До коментар #38 от "ИзбираТела":

    Ти ела да видиш какво е във Варна,не само в центъра....Все едно съм в Москва или Киев-даже и кучетата лаят на руски!
  • 47 Кукуригу

    37 2 Отговор
    Задължително, задължително, задължително е да се спомене, че тук е пълно с "бедняци" (политкоректното за цигани, извинявам се, само че някак друго впечатление се създава, и не, нямам предвид, че циганите не са хора) с каручки, "страната умира", контрасти невиждани... пропуснах дали се споменава поне три пъти "най-бедната страна в ЕС", но няма начин да не се, не знам дали за по-бедните от нас страни, каквито има и в Европа, се говори по същия начин... също така България, разбира се, не е добра туристическа дестинация - друго си е Тайланд или Занзибар, там няма бедняци с каручки - и накрая плаха светлинка в мрака - о, ама виждате ли каква изненада, колко интересно, тук можело дори да се живее и жилището на нидерландеца не се различавало от западните, представяте ли си! Кой би го очаквал!
    Малоумници, сър.
    Не, не гласувам за Копейкин, споко. Не е нужно да го правя, за да се дразня от поредното унижаващо ни малоумие.

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ч. Христов

    36 0 Отговор

    До коментар #39 от "бай Даньо":

    Вероятно, не я харесват само тези българи, които не са мърдали по света, за да видят кое как е и тогава да разберат колко ни е хубава страната! Не казвам държавата - там има много за оправяне!
  • 50 Гюро

    7 2 Отговор
    Стари истории!!!
  • 51 Анонимус

    35 3 Отговор
    То,лошо няма.Но да вземат и да учат и говорят и пишат български.Ние,като отидем у Западо им говорим английския,я френски,немски...Много са малко тези,дето говорят,че и пишат български.Аз не съм длъжен в България да им говоря на родния език.А и не искам!
  • 52 фффф

    23 0 Отговор
    Не забелязах да се говори в статията за чужденци с малки деца наслаждаващи се на качествените училища, болници, детски градини, нищо не се споменава за институциите също. Автора?
  • 53 Сериозно ли

    34 1 Отговор

    До коментар #33 от "Кмитева":

    Май много не си пътувала. Ние страната си я оценяваме. Ама простотията, корупцията и злобата? Те са в повече.

    Коментиран от #55

  • 54 кудкудяк

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Кукуригу":

    прав си сър !!!
  • 55 десерт допълнително

    13 0 Отговор

    До коментар #53 от "Сериозно ли":

    и завистта не на последно място !
  • 56 Име

    26 4 Отговор
    България е определена да бъде Обетованата земя. Пророчествата на Слава Севрюкова за 2022-2037. -Предупреждавайте младите хора, които са зад граница, някъде от 2022 докъм 2025 година всеки да се е прибрал в България. Да си идват тука, защото започват едни световни катаклизми и там, където е земя – няма да бъде повече земя. От богоизбрания ни народ ще се роят бъдещи духовни водачи.Българското племе никога, ама никога не ще бъде заличено от лицето на земята.Тези, които сега я напускат един ден горчиво ще съжаляват.Племето ни не ще погине е изпитанията. Знайте, онези, които останат и които ще дойдат после, все ще се зоват българи.

    Коментиран от #57, #68

  • 57 пейгамбер Мохамед

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Име":

    тези лафове са валидни за всяко племе на Земята !!! и така блажени са вярващите !!!

    Коментиран от #58, #59

  • 58 Име

    9 3 Отговор

    До коментар #57 от "пейгамбер Мохамед":

    От друг много важен източник за Земята знам, че България е избрана за Обетованата земя. И ще поживеем и ще видим дали това е истина. Отнася се за едно поколение. - В Библията се говори за два вида поколение – добро и зло. ... че “Бог ги измори в пустинята” и на тяхно място издигна едно ново поколение.
  • 59 Невярващият и на себе си не вярва

    10 3 Отговор

    До коментар #57 от "пейгамбер Мохамед":

    Има доста информация за свещената територия, изследвана през последните години и много от местата са в България. Много е дълга темата, пък и невярвщи и неумеещи да анализират факти, особено в областта на физиката няма как да бъдат убедени.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Журналист

    11 0 Отговор
    Повръща ми се от немско зеле....ученици и храненици на Шорош и Швабчо
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хулио Иглесиас

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Име":

    Дано дойдат повече холандци и англичани, че да не почернеем.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Квартал Подуйяне

    3 1 Отговор
    И ти си прав. Уви.
  • 71 Избягал

    7 1 Отговор
    Този филм съм го гледал сто пъти още докато живеех в България.
    Хубаво било, даже супер, ама зад гърба им стой западната социална и здравна система.
    Минат се няколко годинки и айде чао Българио.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Щастлив Българин

    2 3 Отговор
    Много се радвам че населението на България започва да нараства! Макар и с чужденци де но няма проблем ние трябва да сме гостоприемни със тях даже икономиката ни расте така със тях