Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 17:00 5 909 134

Готов съм да се откажа от статута си на българин в чужбина. Заради Костадинов.

  • възраждане-
  • българи-
  • българи в чужбина-
  • костадин костадинов-
  • патриотизъм

И тогава българите в чужбина ще стават все по-малко българи

Готов съм да се откажа от статута си на българин в чужбина. Заради Костадинов. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Депутатът Костадин Костадинов, лидер на партията "Възраждане", беше избран за председател на парламентарната комисия за българите в чужбина. Заради това кадрово решение на Народното събрание авторът на тези редове е готов да се откаже от статута си на "българин в чужбина" - ако изобщо съществуват такъв статут и такава общност, подопечна на НС.

Българите в чужбина са толкова различни

По света живеят, работят и учат навярно над два милиона души, родени в България. Някои от тях прекосяват границите с българския си паспорт, други имат две или повече различни гражданства, трети пък изобщо нямат ЕГН. Едни са уседнали отдавна, интегрирали са се в новата държава, накупили са имоти, имат там приятели и роднини. Други са заминали само за да изкарат малко пари, след което да се върнат в България. Има такива, които се заселват в държави от ЕС заради социалните помощи, има задомени или командировани, има учени в академични институции, има театрали, художници, оперни певци и певици… Тази общност е толкова хетерогенна, че по никакъв начин не може да се подведе под общ знаменател. Всъщност, извън това, че произлизат от България, тези хора не притежават друго общо свойство, освен че повечето от тях пращат пари на близките си у дома - пари, които в своята съвкупност обикновено представляват най-голямата чуждестранна инвестиция в страната. Година след година.

И г-н Костадинов ще поеме майчинската грижа за тази толкова пъстра група, която всъщност не съществува като едно цяло? И какво точно ще върши? Ще нахлупи калпака и ще тръгне да обикаля паството си - тук да тропне хорце, там да извади кръста от ледените води? Ще се грижи за патриотичното възпитание на заблудените овчици, ще им припомня за великите възрожденци и за освободителката Русия?

Thanks, but no thanks, както биха казали много от "българите в чужбина". Тези хора - колкото и да е хетерогенна общността им - имат нужда от съвсем други грижи. Те искат да се улесни в максимална степен участието им в политическия живот в България - най-вече възможността да гласуват. (А "Възраждане" невинаги са симпатизирали на това право.) Те искат достъпна и ефикасна консулска, юрдическа и административна помощ, когато в съответната чужда държава се натъкнат на проблеми от трудово-правен характер, когато взаимодействат с държавни органи, с наемодатели, със здравно-осигурителни каси, с пенсионни служби. Много от тези хора искат децата им да изучават български език организирано и с модерни учебници - а не с текстове за беневреци и чорбаджии, от които не разбират почти нищо. В крайна сметка същите тези хора искат и още нещо много важно: да не се срамуват от родината си, за която на Запад пишат, че е най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС и едва ли не подкрепя войната на Русия срещу Украйна…

И тогава българите в чужбина ще стават все по-малко българи

И нито един от българите в чужбина, които аз познавам, не припознава г-н Костадинов като свой автентичен представител и благонадежден защитник на изброените права и интереси.

Ако парламентарната комисия за българите в чужбина, начело с г-н Костадинов, успее да отговори адекватно на очакванията, за които стана дума, тя ще защити правото си на съществуване. Ако обаче не успее и се задоволи с обичайните красиви слова, с хората и ръчениците на площада в Брюксел, за всички ще стане ясно, че и Комисията, и председателят ѝ са просто плод на междупартийни договорки, на уреждане и нагласяване. А "българите в чужбина" ще стават все по-малко "българи" и все повече "в чужбина"…

Автор Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 най-правилно е

    78 56 Отговор
    трябваше да му създадат и поверят агенция на русофилите в България!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    142 57 Отговор
    Възраждане бяха трети при гласуването от чужбина. А автора Андреев отдавна не е българин.
  • 4 12340

    99 37 Отговор
    И тогава българите в чужбина ще стават все по-малко българи

    И нито един от българите в чужбина, които аз познавам, не припознава г-н Костадинов като свой автентичен представител и благонадежден защитник на изброените права и интереси....
    ....че кой познава в чужбина
    александър андреев?
  • 5 !!!?

    70 79 Отговор
    Костадинов - претседател на парламентарната комисия за българите в чужбина !!! Това е нечувана Гавра с всички българи !!!?

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ъъъ

    88 23 Отговор
    то и аз съм тотов
    на този етап искам да съм укрЪинец - мигрант
    изисквания:
    безплатен 5звезден хотел и храна
    никакво плащане на нищо
    летем в Слънчев Бряг
    зиме в Пампорово

    и още имам,ама ше се разберем после

    ааа и пари ... дайте ми пари!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 геноцид

    82 17 Отговор
    Значи ли , че ние трябва да се откажем от България заради тия гниди в парламента ! Сега е момента да се откажеш от България продажнико !!!
  • 10 ми давай, кво чакаш

    52 12 Отговор
    тъпак
  • 11 Абсурдистан

    53 75 Отговор
    Лично аз бях неприятно изненадан от немалкото гласове за Израждане от чужбина. Приемам го, като поредното доказателство, че народът ни е доста обезверен и с доста опростенческо мислене, независимо от това къде живее в момента. Не си представям причините за това действие: да си избрал да живееш и работиш в ЕС и същевраменно да гласуваш за антиевропейска, пропутинска партия!

    Коментиран от #36, #40

  • 12 Българите в чужбина

    61 27 Отговор
    отдавна не се имат за българи.Стават такива само когато имат някаква полза.

    Коментиран от #34, #125

  • 13 Наглецо

    80 29 Отговор
    Хората в български корен ,родени в чужбина трябва да знаят за чорбаджията и беневреците,за това кой ни освободи след 500 г. от гаври и безчинства,а не за чернокожи рапъри и джендъри.
  • 14 Меркуцио

    77 24 Отговор
    Няма нужда от чак такава жертва, Сашо! Достатъчно е да се откажеш да бъдеш пропагандна радиоточка на Дойче веле срещу България! Не ли?
  • 15 Просто човек

    49 52 Отговор
    Подигравка е Копейкин да е начело на тази комисия..
  • 16 Сталин

    53 25 Отговор
    Направо изчезвай в чужбина и никога не се връщай,само гледай на запад като ти дадат само работа да миеш и чистиш ,да разбереш колко е хубаво в България,като оня примат Ицо Стоичков ,плю по България,а сега е голям патриот
  • 17 АМИ

    40 23 Отговор
    българите в чужбина да си гледат чужбината
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ъхъъъ

    38 51 Отговор
    Гласовете за тоя маймун Костадинов от чужбина са предимно от разни бачкатори които не са се интегрирали или мизерстват тамо защото нямат достатъчно добра работа и образование. Мечтата им е да се върнат в БГ-то да се изфукат как са направили пачки за 20г и да купят един апартамент .......

    Коментиран от #22, #88

  • 20 Потребител

    36 13 Отговор
    Този човек защо реве като ученичка?

    Коментиран от #24

  • 21 нацитата

    37 11 Отговор
    Оооооо , аз само как бих се отказал от статута на евросъюзен гражданин само да знаете , ама нарочно процедура липсва .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Оправиха българите в България,

    25 7 Отговор
    та сега и чужбина ще оправят!? Явно иска да се отметне от обещанията си, първо тук да станем държава, пък тогава чужбина.
  • 24 !!!?

    9 21 Отговор

    До коментар #20 от "Потребител":

    А ти защо подскачаш като ощипана ученичка !!!?
  • 25 от ЮАР

    49 29 Отговор
    Аз пък не познавам, тук в ЮАР, българин който да не е гласувал за Костадин Костадинов. А ти Саше да не забравиш да си вземеш паничката с дребни монети от DW. Може и да ти стигнат за една бира с тройка без гарнитура и една шкембе чорба. И не забравяй да ДУХАШ супата.

    Коментиран от #83

  • 26 Руската вражеска агентура

    26 24 Отговор
    Силна е в този парламент. В тая сграда има повече народоотстъпници, отколкото в цялата ни история ОБЩО. 🤬🤬🤬
    И ние ги вкарахме вътре 🤨
  • 27 ами

    33 20 Отговор
    няма лошо тия , дето са от 20-30 години в чужбина, да престанат да се наричат българи и да спрат да участват в изборите...
  • 28 Боже, пази България!

    25 26 Отговор
    Политиците в България продължават с безумието и абсурдите си да ни изумяват и погнусяват. Един абсурд Решидов да е председател на парламента, сега пък Костадинов станал председател на парламентарната комисия за българите в чужбина.
  • 29 Българин за България.

    28 29 Отговор
    Тези преселили се БЪЛГАРИ в чужбина не са българи и трябва да им бъде отнето българското гражданство, и правото да стъпват в България те и техните потомства завинаги.
    Тази безродна пасмина не би трябвало да гласува на избори в Българи и да определят как да живеят Българите в собствената си държава.

    Коментиран от #32, #39, #75

  • 30 Да бе да

    26 31 Отговор
    "Готов съм да се откажа от статута си на българин в чужбина. Заради Костадинов."

    Разбирам идиотщината на решението 😁

    Но ако всички се откажем , ще останат само продажници като копейкин!

    Май е време да ги конфронтираме, не да се предаваме! Просто не обичам да губя 😁
  • 31 Питам

    34 10 Отговор
    Защо българите получили испанско и имат двойно гражданство до 5 год. трябва да се откажат от едното а с турското не е така. Докога?

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Доссатъчно интелигентен е

    25 17 Отговор
    Господин Костадинов за длъжността 😇
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Плашимир

    41 11 Отговор
    Да си кажем честно! Той единствен повдигна въпроса за бесарабските българи! А те са в любимата ви украина и ги мобилизират насила за ВСУ. А който не иска изчезва безследно! Не ли?
  • 38 соросцона от циганската каруца

    17 5 Отговор
    копейкин ми отмъкна комисиятааааааааааааааааа!!! опа аз що не съм в парламентата?!
  • 39 Ало

    16 17 Отговор

    До коментар #29 от "Българин за България.":

    ама е хубаво като пътувал свободно из ЕС. Та тези хора са граждани тъпанари, на ЕС, както и ние. Виж, ако си гражданин на Русия, това е лошо, защото Путин я превърна в агресор.
  • 40 Милен

    37 7 Отговор

    До коментар #11 от "Абсурдистан":

    И аз се чудя на хората гласували за:герб, пп,БСП,ДПС,дб и други както в чужбина така и в България, но ей на има ги. Та трябва ли и и аз да се отказвам от правото си да се наричам българин, е аз няма да го направя за разлика от продажници като вас.
  • 41 на никого няма да липсваш продажнико

    34 12 Отговор
    един продажен евроцървул по-малко
  • 42 К’во? Не!

    19 27 Отговор
    Парламентарна комисия за Българите в чужбина? Този продажен индивид ще защитава интересите на Българите в чужбина? К’во? Не!!! Отказвам този мръсник да ме представя пред когото и да било!
  • 43 Ами

    15 5 Отговор

    До коментар #31 от "Питам":

    Вземи си питай испанския крал или кралица защо така са го договорили.

    Коментиран от #60

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Факт

    13 29 Отговор
    При наличието на три абсолютно русофилски партии у нас, само 25% са гласували за тях! Това е колкото окуражаващо, толкоз и плашещо! Да занеш че имаш 25% от населението ти тотално изперкала маса, готова за 4000 лева да продаде Родината си!

    Коментиран от #50

  • 46 Българите живеят в българия

    20 11 Отговор
    Отродените сте "граждани на света".

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 бай Даньо

    18 6 Отговор
    Сащо адски глупости си написал мой човек!? Българите в чужбина не гласуват каквото и да направиш и не се интересуват от това си право. На последните избори се отвориха възможно най много секции ( кауза на промянаджиите беше това ! ) а за пример колко неадекватно усилие беше това в САЩ гласуваха само към 6000 души от 102 000 души с българско гражданство според официалното преброяване. Едва над 5% изборна активност , това на "интерес да гласуват" или "важно право да гласуват" ли ти изглежда за тая емигрантска общност!? А когато гласуват правят неправилния избор да гласуват за Копейката например, цели 15% от вота в "квартала на богатите" в Лос Анжелос е гласувал за тоя ... а победителите на изборите в България получават само 9% от вота на "богатите" , но неадекватни .... Стига с това лицемерно емигрантско скимтене !? Българина един път емигрирал по скоро я мрази България ( инак как си обясняваме злословенето по адрес на държавата ката ден) отколкото да се интересува от нея или пък да е нещо като патриот. Ганчо емигрант е спасен! Стига сме си заравяли главата в пясъка за природата на нашенеца .

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Исках

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Факт":

    14000 ама ме изпревариха. Кво да правиш Оксфордци.
  • 51 Милен

    14 11 Отговор

    До коментар #48 от "бай Даньо":

    А кой е правилният избор според теб, доказаните некадърници от герб, БСП, ДПС, пп или някой от другите участвали в управлението последните години, с какво копейкин е по-лошо от тях?

    Коментиран от #53, #64

  • 52 Вярно.

    15 15 Отговор

    До коментар #46 от "Българите живеят в българия":

    Само дето от тези които живеят в България, има 25% руски подлоги!
  • 53 Позволи ми….

    4 16 Отговор

    До коментар #51 от "Милен":

    ….да отгатна. Вгъсраждани! За този индивид само Копейкин е правилния избор.

    Коментиран от #63

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мюнхен

    9 12 Отговор
    Ха-ха, сега Копейки ще събере всички българи от САЩ,Канада,Германия,Швейцария и т.н. и ще ги изпрати в Сибир.
  • 56 Да бе да

    9 11 Отговор
    "Цървуля в чужбина не се има за цървул,но го третират като цървул там"

    Как знаеш, сладур ?😅
    Миришат ли ти още краката или ги миеш , от време на време😘
  • 57 Ехаааа

    11 11 Отговор
    Сигурно е обещал да дари заплатата си за благотворителност, както дарява субсидията...
    , българина би казал, че лъже като дърт циганин, нищо, че е млад циганин
  • 58 Честито глупави хора

    14 9 Отговор
    Да ви е честита новата (старата) коалиция на ада от прехода. Новата петорна коалиция - ГЕРБ ДПС БСП Възраждане и Български възход. Умопомрачително е колко са глупави хората, които ѝм дадоха отново мнозинство в парламента. Няма спасение за тази държава.
  • 59 Да бе да

    6 10 Отговор
    Те ме провокират , но вие триете мен😁

    Нищо де, дано плащате наема с рубли на това мазе в люлин😘
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Без думи

    8 14 Отговор
    Колко българи има в руския пропаднал свят, че този московски агент да го избират за председател? Това е договорка ясно. Мултаци!
  • 62 НЕГЛАСУВАЛ

    15 9 Отговор
    Повдигам въпрос, който никой не иска да повдигне. Нито партии, нито журналисти. Е, аз съм нито едно от двете и питам - кога ще се изчистят избирателните списъци на ЦИК? И по отношение на нашите Сънародници в чужбина, имам да кажа следното: До кога Хора, които работят и плащат данъци в други държави и са вече там от поколения, ще имат правото да определят кой да управлява в България? Отиване на работа и организиране на живот в друга държава е въпрос на личен избор. Но заплатите на администрацията от Президент, през Парламент, Министерства и агенцийки, и до последната Община, идват от нашите данъци, на тези които работим тук, в България! Как човек, който си плаща чинно данъците в друга държава, ще ми определя кой да е начело в България и да ми определя политиките, според които трябва да живея? Питам, и ако може някой да ми отговори на разбираем Български език.

    Коментиран от #69, #86, #89, #117, #120

  • 63 Милен

    1 4 Отговор

    До коментар #53 от "Позволи ми….":

    Аз за Коцето не съм гласувал, както и за тези които съм изброил, така че не ти се вързва "иронията" 😉
  • 64 бай Даньо

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Милен":

    Ще ми се да го видиш това да дойде на власт някой друг от "герб, БСП, ДПС, пп или някой от другите участвали в управлението последните години" да видиш некадърници , калинки, кърлежи, пеликани и овце стръвници ... както казва китаеца страхувай се какво си пожелаваш . С това да намерим едни "нови политици" дълбаем все по нови дъна ... не съм оптимист че ще се усети българина. Таа сценка беше с цара , с Киро с донякъде със идването на ГЕРБ ... Тая държава Ганчо ще я мята като цинкова кофа докато не я затрие, малко остава. До тук я докарах ме да нямаме армия в навечерието на голяма война ....

    Коментиран от #66, #67

  • 65 Сандо

    7 6 Отговор
    С ТОЗИ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ЕДНО ОЗДРАВИТЕЛНО ОЧИСТВАНЕ НА НАРОДА НИ.ИДЕЯТА МУ Е ХУБАВА,ИЗЦЯЛО ГО ПОДЪРЖАМ.

    Коментиран от #70

  • 66 Милен

    9 0 Отговор

    До коментар #64 от "бай Даньо":

    Ами тези ги видяхме и според мен не стават, та предпочитам да пробвам с нещо друго отколкото да се надявам на старото което се е доказало като неефективно.
  • 67 Милен

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "бай Даньо":

    Ами тези ги видяхме и според мен не стават, та предпочитам да пробвам с нещо друго отколкото да се надявам на старото което се е доказало като неефективно.

    Коментиран от #78

  • 68 А па аз

    17 3 Отговор
    Готов съм да се откажа от статута си на българин в чужбина. Заради Киро и Кокоро..
  • 69 Русофоб Антисемит

    6 12 Отговор

    До коментар #62 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Едвам се добрах до място за гласуване и бих 150км път само и само Qпейката да е назад то пък пълно с баламурници в самата България. Това че прекарвам по един месец в годината в родината не ме прави по-малко българин от теб. Реално защитавам българското име в чужбина за разлика от теб, който мързелува.

    Коментиран от #71, #73

  • 70 Да!

    7 11 Отговор

    До коментар #65 от "Сандо":

    И аз мисля че от него можем да започнем прочистването на Народа ни! После Болен Сидеров, Н.Малинов….и така по списък на Путиновите подлоги!

    Коментиран от #72

  • 71 За първи път

    12 4 Отговор

    До коментар #69 от "Русофоб Антисемит":

    ….отидох да гласувам, защото действително си мислех, че нямам моралното право живеейки от дълги години в чужбина, но факта че българите живеещи в Турция гласуват постоянно, дори им се осигурява транспорт, ме накара веднъж и аз да гласувам. Също бих 150 км в една посока очаквайки да се случат някакви Положителни Промени в България, но Уви! Отново ГЕРБ и ДПС. Ами да му мислят тези които живеят там!
  • 72 Сандо

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Да!":

    А после цялото Народно събрание и гласувалите за тях.А бе що за мисли се въртят из главите ли?
  • 73 НЕГЛАСУВАЛ

    15 5 Отговор

    До коментар #69 от "Русофоб Антисемит":

    Много Сте в грешка! Работя от 1990, когато придобих правото да работя, и за разлика от Вас, избрах да не напускам тази Държава и да се боря за нея! На фона на всички Ви, които избрахте да я изоставите! И плащате данъците си там където сте се установили. Чувстваш се Българин, Чудесно! Ела и отвори работни места в България и развий бизнес. Ще се радвам да коментираме отново с Вас след година, след като сте открили работни места.

    Коментиран от #74, #81, #118

  • 74 След тези резултати

    7 13 Отговор

    До коментар #73 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    …..да се върна в България??? Едва ли! Да живея с русофили, със соцносталгици, коминтерновци, с хора които си държат на диктатора, с хора поставящи личните си облаги пред социалните такива, с хора тъгуващи по предимствата си на деца на Активни Борци против Фашизма и Капитализма, които пък от своя страна нямат измиране и постоянно се пръкват от някъде! Твърдо Не!
  • 75 Българските турци

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българин за България.":

    Вместо да линчувате българите в чужбина по скоро си задайте въпроса: Защо тия които гласуват предпочитат Възраждане а тия които не гласуват са се отрекли от България ?!...А за вас в България толкова трудно ли ви е да осъществите онова национално равновесие с което България да заживее пак в нови "сладки времена"?!...
    Защо все някой трябва да ви "измъква от хаоса" ?!... Вие нали сте народ с достойнства ?!... Дайте отпор...обединете се и изритайте всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучат ресурсите на българската държавност !!!... И крайно време е да разберете че Демокрацията не се гради с протести и демонстрации а с принципи , единство и труд...труд в буквален смисъл...с мишци и пот на челото в заводи и фабрики...на полето и по нови строежи !!!... Никакви американци или руснаци не са в състояние да ви попречат да си изберете къкъвто си искате "Диктаторъ" стига да сте единни и сплотени Никой не дава нищо на никого БЕЗВЪЗМЕЗДНО... нито преди години СССР ... нито днес след години ЕС и НАТО !!!...

    Коментиран от #76

  • 76 Възраждане?

    7 6 Отговор

    До коментар #75 от "Българските турци":

    Не съм много съгласен че много са гласували за тях. Видно е че хората на хранилка на ГЕРБ са мнозинство, но след 10 години управление на този схемаджия, как да е иначе? Това е жалкото и отблъскващото, да се завърнеш за да живееш в схеми и заменки, далавери и корупция….. е е много привлекателно!
  • 77 Мнение

    9 3 Отговор
    Ако е като онзи,който тук често пише с ник "емигрант" и обижда българите по всякакъв начин е редно още сега да се откаже от гражданство и в никакъв случай да не гласува,защото щом така ни мрази ще направи избор как да се гърчим тези,които сме останали в България,а той от чужбина да ни се подиграва.Така че...негов си проблем!Ако Константинов ни оттърве от такива антибългари ще се радвам.
  • 78 бай Даньо

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Милен":

    Ами ако след всичкото "пробване" се окаже че няма много по добри нови!? Не се ли забелязва патърн тук , че всеки нови се провалят все по бързо , Слави , Киро .... май ще се окаже че да бяхме си стояли с СДС-то на Филип Димитров !? Искаш ли да ти разкажа за омагьосания кръг на латиноамериканската политика? Не искаш добре слушай! Начи идват едни нови политици с надеждата да изметем предните "корумпирани и некадърни" стари. Но новите знаят че народната любов е кратка и гледат да се накрадат бързо ( например с нови концесии за газ ... ) и така самосбъдват очакванията на народа че "всички са маскари" и на следващите избори ги сменят с едни още по нови и тях същото ги чака .... почваш ли да разбираш какво казах горе че с търсене на нови дълбаем само ново дъно !?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Русофоб Антисемит

    3 8 Отговор

    До коментар #73 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Чакай малко. Аз съм се командировал в чужбина и плащам данъци в България!!! 3 години съм по-голям от теб и 30 г. в България ми стигат. Сега съм волна европейска птица с тлъста заплата.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "от ЮАР":

    Копейката никога няма да бъде допуснат до управлението на България. Иначе вие в ЮАР продължавайте да гласувате за него за да си купи поредното имение.
  • 84 Вирус

    4 0 Отговор
    Хахаха ами откажи се де щом пишеш за вкисналото ясен си
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин живеещ в Германия

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Не питай щом не си гласувал.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 От чужбина

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ъхъъъ":

    А такива като теб умират от яд всеки път когато някой си купи апартамент 🤣
  • 89 От чужбина

    5 5 Отговор

    До коментар #62 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Милионите евро от разни фондове които ЕС налива в бг-то идват от нашите данъци в чужбина. Имаме право да избираме кой да ги краде 🤣
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 В.В.П.

    6 5 Отговор
    ,Аз съм френски гражданин,.Гласувах за Възраждане.. Не искам долни седесарибда ме бутат в калта и мизерията...Путин е бог!
  • 94 Какво ще представлява,

    4 5 Отговор
    я пак? Че той е тесен специалист по Русия. Да защитава българите в Русия и да не се разпростира върху Западна Европа и Америка.
  • 95 Перо

    14 5 Отговор
    Авторът на статията е много далеч от българите в чужбина и си няма понятие от интересите им, начина на живот и мислене на тези хора! Той си мисли,че там е същата джендърия като в БГ и приема ставащото в БГ като норма на демокрация в другите страни! Хората са тотално отвратени от принудителното изгнание в чужбина,виждайки реалността и виновниците в БГ! От чужбина се вижда всичко по-ясно, хората бързо разбират заблудата и дискриминацията и за това партия Възраждане е третата политическа партия там!

    Коментиран от #128

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ум под фес няма

    5 0 Отговор

    До коментар #97 от "Турските Българи":

    Па взе и да си измисляш - кога и къде съм кълнял България и народа й ??
  • 101 Ум под фес няма

    4 0 Отговор

    До коментар #97 от "Турските Българи":

    Извинявам се, обърках коментара.
  • 102 Ум под фес няма

    10 1 Отговор

    До коментар #99 от "Глупако":

    Кое да са преживели - турското "съжителство", "доброволния" кръвен данък, "непотурчванията и непомохамеданчванията", или "негеноцида и неизселването" на тракийксите българи ли.. ???!

    Коментиран от #104, #105

  • 103 Ум под фес няма

    13 0 Отговор

    До коментар #98 от "Толкоз":

    Какъв комунизъм те гони,бе??
    Помаци-българи мохамедани и турскоговорящите българи са различни степени на турцизацията на българите. Първо са ги принудили да приемат исляма (помаци), а после някои от тях са проговорили и турски (турскоговорящи българи).

    Възродителният процес започва далеч преди събитията от 80-те години, почти веднага след Освобождението, когато десетки хиляди, „туркоезични“ и българомохамедани, без намесата на държавата пожелават да получат християнски имена и да се върнат към Христовата вяра на своите насилствено ислямизирани през вековете прародители.

    Коментиран от #108

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Пожелават!!

    1 5 Отговор

    До коментар #103 от "Ум под фес няма":

    …а не насилствено преименувани!!
  • 109 Диктаторите на 20 век

    4 8 Отговор
    Първо: Сам ги определи като Българи които са били помохамеданчени, а сега им хвърляш обвинения за нещо в което те нямат грам вина! Да не говорим че сравняваш събития от преди 500 години?!? Само вие комунд-елите сте способни на такива издевателства, и не случайно подкрепяте Просия в неината агресия. Направи паралел и ще ти стане ясно защо Садам изяде хурката, защо Кадафи опъна плувката, защо Иран ще гризне дървото. Защо само режими подкрепяни от Кремъл извършват издевателства над собствените си граждани, заради религиозни или политически различия? Защото Кремъл е люлката на тези гонения! Татари, чеченци, българи, ингушети….всички са жертва на тези гонения, преименувания, покръствания….Сталин е казал-Какво значи мнозинство? Всичко е въпрос на транспорт!! Няма да споменавам Пол Пот, ученика надминал учителите си, Сталин и Ленин! Затова ви е крив света, защото всички цивилизовани държави се изправят срещу сатр-АПИ като горе споменатите. Никой няма право да извършва геноцид над други религии, националности или политически различни хора! Никой!

    Коментиран от #113

  • 110 като такъв

    4 5 Отговор
    Копейката отива да посети българите в Украйна.

    Коментиран от #111

  • 111 Копейката

    5 3 Отговор

    До коментар #110 от "като такъв":

    Първо ще ти го накопейчи.
  • 112 Макс

    4 8 Отговор
    Това е подигравка с българите в чужбина . Ние не го припознаваме за наш представител . Ако има българи в Русия , то нека руската К. да представлява тях. Този хамелеон се подготвя за евродепутат, бях писал за това преди време. Пълна глупост е Възраждане да има нещо общо с нас. Разваляйте НС , самият К. призоваваше за разваляне на НС , каква комисия ще оглавява ? Лицемер!

    Коментиран от #115

  • 113 Ум под фес няма

    11 0 Отговор

    До коментар #109 от "Диктаторите на 20 век":

    Брей, по твоята логика турците ще са най-големите комунисти, като са извършвали геноцид над други религии.
    Утрепа рибата с греблото..
  • 114 Геша

    11 1 Отговор
    Ми отказвай се бе пъпеш.Ти и без товални си в чужбина и на никой тук не липсваш и няма да липсваш.

    Коментиран от #126

  • 115 Като гледам

    10 3 Отговор

    До коментар #112 от "Макс":

    Абеее... като гледам май българите в чужбина доста добре припознават Костадинов. Повечето българи на маясто в чужбина имат по-реална представа за текущата там жендърня.

    Коментиран от #116

  • 116 Тоз пък

    7 3 Отговор

    До коментар #115 от "Като гледам":

    Я иди разпусни довечера с един кючек на Азис в селската дискотека 🤣
  • 117 Глей ти

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Аз ще опитам, а ти дали ще разбереш е друга тема. Българите в чужбина имаме ПРАВО да гласуваме и трябва да го имаме, защото сме БЪЛГАРИ. Довода за това, къде работим и къде не работим е абсолютно несъстоятелен. Защото, ако не си разбрал, най-големият нетен инвеститор в България се нарича " Българи в чужбина". Парите, които постъпват от чужбина се вливат в българския стокооборот и остват като печалба на фирми и данъци за държавата. Икономиката на България се крепи основно от парите на работещите в чужбина и от фондове на ЕС. А парите от ЕС, които стигат до България са от вноски и на други държави, в които ние плащаме данъци. Т,е., косвено и от нашите данъци платени в чужбина влизат пари в България, която все още получава повече, отколкото внася. Само че не малка част от парите по фондовете се разпределят от едни хора и се изнасят отново в чужбина за вили и яхти. Освен това, не малко хора работещи в чужбина са инвестирали в имоти и/или бизнес в България и плащат не малки данъци, дори често повече от работещите в България. Така че помисли пак кой и как плаща заплатите на нищо неправещата администрация в България. И да попитам. Тия, които живеят в България и не работят нищо, по никакъв начин не допринасят за просперитета на държавата (а те не са никак малко) и не плащат данъци, с какво правото им е в повече да гласуват?
  • 118 Глей ти

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    И ако наистина не си гласувал, това показва, че много по-малко те интересува, какво е бъдещето на България от всеки един гласувал българин, независимо, къде се намира той.
  • 119 Стоян Хлебаров

    2 0 Отговор
    Е-е-е,знаем,че снимките при даването са забранени...Но има и други начини да бъдеш уличен-не се притеснявай....
  • 120 емигрант

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "НЕГЛАСУВАЛ":

    Какви повече данъци плащаш ти от мен бе негласувало недоразумение ! Аз плащам данък сгради, данък смет (без да изхвърлям смет),,такси всякакви, на нивите ми данъците ти ли ми ги плащаш ? Какви данъци повече плащаш от мен, или така каза Тиквата от екрана и ти като папагал без мозък повтаряш всичко каквото ти каже главатарят ? А парите които изпращат емигрантите в България за да ви поддържат икономиката и съществуването ? Такива глупаци като теб не са нужни за България ти си цирей който трябва да се изстиска !
  • 121 КОПЕЙКИН

    8 6 Отговор
    ТИ СИ ЕДИН КРЕМЪЛСКИ КЛОУН, НЯМА МЯСТО ЗА ТЕБ В ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ, ОБВЪРЗАН СИ.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 генчо

    3 4 Отговор
    ама българите в чужбина не гласиваха и 1 % з анего що за ебафка
  • 124 Точен

    7 6 Отговор
    Гласувах за Възраждане и пак ще го сторя. А и агитирах всички мои роднини и приятели в чужбина да гласуват за Коста, когото познавам от 20 години и знам, че е прекрасен националист и патриот!
  • 125 Чужденец

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българите в чужбина":

    Българите в чужбина помнят от къде са тръгнали. А иначе полза от България не са имали, нито привилегии!
  • 126 Бате Гойко

    2 1 Отговор

    До коментар #114 от "Геша":

    И вие не ни липсвате! Ама хич!!!
  • 127 Пълни глупости

    6 4 Отговор
    Аз не знам ти в коя държава живееш, но по големи глупости не бях чувал. Живея от 25 години в чужбина и тази статия абсолютно не отговаря на истината. Има много хора чужденци които са се интересували от българската история и сега ни наричат продажници, защото плюем на хора които са ни помагали, а това не се харесва на честите хора, независимо че това е Русия. Щом веднъж продадеш себе си, ще го направиш отново. Също така има хора които се интересуват от история и политика и знаят много по-добре от писача на тази статия, защо и как започна тази война и кой е виновен. Тук също не понасят украинците и не ги искат. Разбира се и тук хората се различават в мненията.
  • 128 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    2 5 Отговор

    До коментар #95 от "Перо":

    Ние ги видяхме,кои са те,когато свалиха правителството,от колко време ви пиша,те са едно цяло,как така ще ни представлява човек,който има черен печат в Украйна,познавам много българи от Украйна и Молдова те са около 400 хил.той предложи да направят автономна област в Украйна,руснаците го изпревариха и си ги прибраха Русия,българите в Украйна са подлагани систематически на геноцид и асимилация от Съв.Русия,1932/33 са убити с градна смърт над 100 хил.декетки хиляди са прогонени от Крим в техните домове са заселени руснаци,кой се подиграва с нас живеещите в родината си,с членове от семействата на запад.
  • 129 До простите

    3 7 Отговор
    Пълна гавра с наще роднини и семейни приятели,живеещи на запад,как привърженик на Евразия и Русия,човек желаещ да изкара България от Евро съюза ще одговаря за хора решили дори временно да използват правото си за свободно движение в Евро съюза, само за тази гавра този парламент се само унизи.
  • 130 Уолеле

    2 2 Отговор
    Това ли мек е ре избраха бе.. !!!
  • 131 фактите

    2 0 Отговор
    Еййй, хитрец си ти Андрешко. Кой ти написа статията. Личи си че не е Българин.
  • 132 пенко

    2 1 Отговор
    НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ТЕБЕ В БЪЛГАРИЯ БЕ РОДООТСТЪПНИК - БЕЖАНЕЦ - ИЗБЯГАЛ !!!!!!!!!!!!!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Анонимен

    1 2 Отговор
    В чужбина не само си я гледат работата и някои други изпращат пари да не умрете от глад в България. Трябва да сте благодарни на запада, а не на копейкин. Тролове са, защото някои толкова им е ума, завършили в Франкфурт и са се хванали за копейки да работят за путин. Празни глави. Дал бог. Възпитание баби