Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 13:00 2 672 51

Има ли България сили да тръгне напред

  • евгений дайнов-
  • българия-
  • българи-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • вежди рашидов-
  • преход

Преходът от старото към новото никога не е лесен, но обществото ни има сили да измине този път

Има ли България сили да тръгне напред - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямо късане на ризи и призиви "Стреляй, гад" настъпи сред публиката в началото на този парламент. Онзи щял да емигрира, този нямало никога повече да гласува, трети щял да хваща калашника. Все едно – светът е свършил с еднократен акт, като например избирането на Рашидов за председател на НС.

Това, разбира се, е реакция, типична за българския провинциализъм. Не обиждам никого и най-малко – живеещите извън София, като мен например. В някаква степен българският провинциализъм е умилителен, защото е благоприличен и без претенции за величие; заради тези му качества преди 23 години се отказах от софийското жителство, с което съм роден.

Слаби и половинчати усилия

Но провинциализмът си има и слабите страни. Рядко, например, прави мащабни усилия за трайна промяна. Обикновено те са анемични и половинчати и, разбира се, водят до анемични и половинчати резултати. Подобни резултати често биват привиждани като окончателен провал на самия смисъл да бъдат полагани усилия. Следва влизане в режим на траур и на онова, което фолклористите удачно наричат „мъжки оплаквателен дискурс“ – плач на обречения на безсилие юнак.

Половинчатостта на усилията се корени в една характерна за българския провинциализъм свитост: неверие в собствените сили и следващото от това подозрение, че те не могат да произведат някакви видими постижения. Оттук идва онова пренебрежение, с което обществото посреща всяко постижение, постигнато от някого. Или се твърди, че това не е никакво постижение, или то бива приписвано не на положени усилия, а на „връзки“ и на „уреждане“: „Тоя го уредиха с връзки“…

Неверието в постиженията върви ръка за ръка с преувеличаването на трудностите. Всяко затруднение се издига в ранг „проблем“, всеки проблем – в ранг „криза“, а всяка криза – в ранг „окончателна катастрофа“. Какво толкова неочаквано или катастрофално се е случило с избирането на Вежди Рашидов за председател на НС? При такова гласуване на изборите – такъв е резултатът. Силите на новото не получиха категорична подкрепа, а силите на старото все още разполагат с достатъчно ресурси, за да извлекат полза дори от половинчат изборен резултат.

У нас днес именно за това иде реч – дали обществото ще намери в себе си силите да премине в ново качество, да се включи пълноценно в съвременния свят? Или поривът напред ще продължава да е спъван от онази част от обществото, която иска да живее не в съвременния свободен свят, а в някакъв традиционен патриархат, подозрително приличащ на онова, което виждаме в Русия?

Този преход не е лесен

Както знаем от собствен опит преходът от старо към ново състояние не е лесен. Поради липсата на достатъчна решителност и устойчивост на усилията за откъсване от антикварната система на комунизма, получихме кризите и бъркотиите от 1990-те години. След тях новото състояние се позакрепи, но остана достатъчно анемично, та да може Бойко Борисов да върне нещата обратно към феодалните отношения, характерни за „развития социализъм“. От 2020 година обществото се опитва да излезе и от „модела Борисов“, за да се включи (отново) в съвременния свят.

Тези преходи са исторически и затова никога не са лесни. Провинциалната българска свитост, неверието в собствените сили, липсата на способност постиженията да бъдат разпознавани и отстоявани – всичко това дърпа нещата назад. Силите на стария свят, добре окопани във властта, се възползват от ситуацията, за да натриват носа на носителите на новото – да им покажат, че те, новите, са някакви палета, които няма да надвият старите вълци.

Това вече е правено

Добрата новина е, че днес разломът между старото и новото е освен всичко друго и поколенчески. Поколението на 35-40-годишните щурмува поколението на 65-70-годишните.

В крайна сметка резултатът е предопределен, дори поради чисто биологични причини. За да не се точи този преход толкова безсмислено дълго като предишния, обаче, е задължително българският провинциализъм, като запази своите привлекателни черти (приличие, липса на претенции), да намери силите да излезе от онази свитост, която го държи далеч от истинските постижения. Това вече е правено няколко пъти в последния век и половина. А, както казва още Аристотел, щом едно нещо вече се е случвало веднъж, то ще се случи отново.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    40 10 Отговор
    се дестабилизира нарочно от външни сили и докато това не спре няма да има оправия

    Коментиран от #6, #21, #30

  • 2 Дугин

    18 20 Отговор
    в книгата си пише, че Русия трябва да дестабилизира, дезинформира и анексира, за да успее да си върне влиянието преди 89-та
  • 3 сила

    26 13 Отговор
    избора на Веждичката ме убеди окончателно......герб , дпс и бсп са един организъм

    Коментиран от #23

  • 4 Паисий Хилендарски

    17 25 Отговор
    В лето Господне 2022 ро след раздори за трона България попада под османско владичество.В лето 2023 то руския цар Путин освобождава България и му издигат паметник на Цар Освободител.Амин!
  • 5 Теле

    16 9 Отговор
    Факти по добре да ни светнат за провокацията подготвена от зелето, за взривяване на малко ядро и да обвини русия.
  • 6 Мда

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Най вече от Русия.
  • 7 Трудно

    24 6 Отговор
    е когато мутри и комунисти , продукти на ДС и заграбили милиарди и власт са препъни камъните !
  • 8 Да, може..

    19 3 Отговор
    Като се обесят публично една камара хора и всичко ще се оправи от само себе си… 😉
  • 9 Дойче веле

    11 5 Отговор
    🚻🚮🌈🤑
  • 10 Ами

    13 1 Отговор
    Каквито сте ги избрали !
  • 11 Мутри вън

    20 5 Отговор
    България ще тръгне напред,само когато бъде осъден Бойко Борисов, който олицетворява мафията в България! В противен случай,няма как да стане!

    Коментиран от #16, #49

  • 12 Абсурдистан

    18 2 Отговор
    Дайнов го нарича "провинциализъм", аз отдавна му викам "просташко-махленско" ниво. Младите за съжаление не са на по-високо ниво, а нагли, лъжливи и импотентни по отношение на идеи и решения. В крайна сметка ни се предложи да избираме между лно, гно, фкия и няколко дерма. Аз си дадох труда да отида до урната и да заявя, че не ми харесва нито едно от това, което ми се предлага. Повдига ми се. Вероятно има някъде способни хора, но явно не искат да се изцапат.

    Коментиран от #34

  • 13 :))

    11 4 Отговор
    Автор: Евгений Дайнов--
    "Аз съм провинциалист,
    а вие сте селяндури,
    затова не ме разбирате !" :)
  • 14 Българка

    17 3 Отговор
    Не може без правосъдна реформа, осъждането на грабителите последните 10-15 години и връщане/конфискуване на откраднатото България да тръгне напред
  • 15 Рошко

    8 3 Отговор
    Има има докато ни назначават управници машинно има, една напред две назад
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 DW и Евг Дайнов!! Помиярска статия!

    13 8 Отговор
    Тия като им види човек само имената няма нужда да се чете!! Помия!!
  • 18 7956

    11 1 Отговор
    Няма сили! За Бълария и за българите на тази територия всичко е загубино...
    Немогат да се намер 5 човек в министерство, 5 прокурора, 50 политици които да свършат нещо...
    В България никой образован, успял в професията си неиска да се занимава с политика.. Професията му дава уважение, удовлетворенние и добри доходи. олитиката му взема първите две и ако не краде третото..
  • 19 Бонев

    13 5 Отговор
    Ако новото е Киро и Асен, Настимир и Ген. Атанасов то предпочитам старото.евгений айде вече да смениш това руско име че дразниш евроатлантиците.
  • 20 Стига диктатура

    3 8 Отговор
    Ами да, плаща се от Дубай, така започна с началото на юмрука, после с машините докараха палячовците и със съветите в джипа на бобчо, ристьо довърши. Сега в страната е хаос, глад и престъпност. Време е станишев да си върне Бсп, да разкара ПП от политиката, ристьо и мирчо да се махнат и с другите политически сили да си поговорят и да изведат страната от блатото. Да ни разрешат и с хартия да гласувами
  • 21 И бобчовци

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    От дубай
  • 22 Вирус

    7 7 Отговор
    Нарочно се прави така с българия от фащ това е ясно ние сме следващата украйна
  • 23 Бсп

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Затова се върна Станишев за да разкара смешниците-безродници

    Коментиран от #35

  • 24 Ако нямаше

    14 5 Отговор
    Сорос, американска окупация и джендърския ЕС, България щеше да е мнооого напред.
  • 25 Сандо

    14 2 Отговор
    Една колония,за да тръгне напред,най-вапред трябва да се освободи от колонизатора си.Затова обаче няма нито сили,нито желание,нито дори просветено население.Затова я и наричаме вече територия - място,където някои чужденци вършат каквото си пожелаят,без да срещнат съпротива от местните аборигени,а често дори и с тяхното съучастие.

    Коментиран от #38

  • 26 Пурко

    7 3 Отговор
    Начи,имате да изпълнявате план.Ран-Ът се нарича!
    Кога си изпълнете точките в него,тогава ще тръгнете напред.А когато го прочететеще разберете ,че това време нема да доде.Затва глейте си кефа,мислете си ,че съществувате,и ич да ви не пука!
    За неверуищите на моето слово,ич ми не дреме.
  • 27 Даже коментиращите са "импотентни"

    0 5 Отговор
    Не могат да измислят какво да драскат!

    Коментиран от #28

  • 28 Яяяя

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Даже коментиращите са "импотентни"":

    Особено ти.
  • 29 Ами да

    12 0 Отговор
    Прост народ, слаба държава! Това е много изгодно за ръководствата на партиите, които са несменяеми!
  • 30 'къф ти е проблема

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Тъй де, а вътрешните бездействат. Не съм фен на Дайнов, но в случая много точно и ясно го казва, че като няма вътрешни сили естествено, че ще се включат външните. В природата празни пространства не съществуват. Ако едно пространство е освободено от някого введнага друг го заема.
  • 31 няма държавност

    10 0 Отговор
    С тази корумпирана политическа класа, няма как! Със злато да ни заливат, пак ще сме най-бедната страна! Всичко се краде и отива в офшорките! Няма работещо правосъдие, няма здравна система, няма образование.... Нищо не работи както трябва.

    Коментиран от #32

  • 32 ха, ха, смешник!

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "няма държавност":

    А нази ни нема в целата схема, нали? Кой тогава е длъжен да подрежда нашия, а не собствения си живот?
  • 33 ханс

    2 2 Отговор
    виждаш - парцала евгдайнов и не четеш
  • 34 а на Дайнов жена му е Рускиня

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абсурдистан":

    проверете.вече е бивша,но рускиня
  • 35 серго аврамич

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бсп":

    Той като чист евреин ще ни обясни как да спасим българщината
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    евГЕНИЙ, стига с тази „ПРОМЯНА“!!! КОЙТО иска промяна да си смени най-добре половата ориентация и белким се успокои.
    От НЕКЪДЪРНИЦИ, само промяна може да се очаква, защото е лесно, а за „.......Европейското Развитие на България“ трябва акъл и работа.
    Тия двамцата, Кирчо и Асенчо, ако не влезнат във властта и партията им се обезличи като последва 7/8, няКОЙ ще пострада жестоко...ПАРИТЕ ДАДЕНИ ЗА ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ ОТ „СПОНСОРИТЕ“ ТРЯБВА ДА ИМАТ ВЪЗВРАЩАЕМОСТ +.
    20:32 21.10.2022
  • 37 Цжжж:жбйжйн. Жббжжжб

    2 1 Отговор
    Докато има американофили и американци в българия тука ще има само нищета и айтита
  • 38 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    Прав си, след петте века "османско присъствие" (както казваше Цецо Асансьора) за нас спасение нема! Не се ли научим сами да се трудим и да създаваме държавата си сме загубени. А последните години качеството на образованието е такова, че да е по-сигурно, че това няма как да се случи!
    А Дайнов даже няма да го коментирам!

    Коментиран от #40

  • 39 ...

    2 1 Отговор
    България е напълно безсилна. По-ужасно от комунизма е това, което идва след него... Комунизмът унищожи България, доунищожи я напълно ДС и посткомунистическите милиционери, оплели страната с мафиотски пипала. Мафията, сега преобразена, не без помощта на политически партии, изсмуква силите на България. Лошо правосъдие, за да има корупция и крадене. Лошо образование и чалгаризация, за да няма адекватен електорат и краденето да продържи. Слабо гражданско общество и следователно неадекватни политически партии, влизащи в политиката с комерсиални цели, и непреставени обществени групи. Обезлюдяване на страната, застаряващо население, липса на инвестиции... Още малко и на България няма да останат сили да преобърне ужасната тенденция...
  • 40 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Верно ли":

    Дайнов не го коментираш, защото не можеш да го прочетеш. Иска се малко повече от това да знаеш буквите...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Питащия

    1 0 Отговор
    С ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ НЕ!
    НЯМА КАК ДА СТАНЕ! ТЕ НЕ СТЪПВАТ ПО ЗЕМЯТА ВЕЧЕ!
    ЖАЛНА МАЙКА НА НАРОДА!
  • 45 !Ако САЩ не бяха

    0 0 Отговор
    създали опасност за Русия на територията на Украйна, плюс подкрепата на нацистите, нямаше да има война.
  • 46 Красимир

    0 0 Отговор
    Всичко в света се променя. Променя се религията и ценностната система, която тя създава, променя се Гражданското общество, променя се Икономическото общество, променя се държавата, променя се бита и семейството. Това са най важните образувания в обществото. Променя се и най важното - манталитета на хората. Променя се и общественото мнение. През комунизма се развиваше бързо материалното производство, най вече количествено, но не и качествено. Докато съзнанието изоставаше според Ленин. Но съзнанието не само изоставаше, но и се връщаше бурно назад. А сега идеите, съзнанието, манталитета изпреварват материалното производство, което също се развива бурно количествено и качествено. Затова ни се струва, че изоставаме и има борба между 35-40 годишните и 65 - 70 годишните, които имат по малко нови идеи.
  • 47 Донка

    0 0 Отговор
    Се дестабилизира от въвеждането от теория в практика тезата че което не се КОПУВА с пари се купува с много пари и че морето като стане кисело мляко ние пак сме с вилици никой не следи световните новини винаги сме разчитали че нашата телевизия ни предоставя важни новини но нее така репортерите и те работят за пари така ни предоставят бълвочи за които им плащат
  • 48 Донка

    0 0 Отговор
    Да има сили да тръгне напред ако се събуди политическото съзнание и родолюбието на Българския народ
  • 49 Донка

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мутри вън":

    Ако трябва да се почне от Стоянов Костов Жан вължан когато сложиха и разрешиха без да питат народа ВАЛУТНИЯ БОРД КОЙТО ЩЕ НИ ИЗЯДЕ ЛЕВЧЕТО
  • 50 иис

    0 0 Отговор
    Решението е просто и е известно още преди откриването на Олимпийските Игри.
    Ако някой иска да си премери силите предизвиква "противника" и казва: "Аз съм по-добър" и после го доказва. Бяга по-бързо, скача по-високо и т.н. ПП и ДС нарушиха това правило и започнаха да очернят противника. С това ме направиха върл почитател на ГЕРБ.
    ДС инвестира 30 години в Слави и после се видя че инвестицията е била губеща. Така стана и с ПП. Просто в момента сме свидетели на повторение на лято 2021.
  • 51 Хммм

    0 0 Отговор
    Пълна забрана на партиите и всичко ще се оправи.