Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 14:48 9 254 42

Гудрун Щайнакер: Така и не разбрах защо Германия заложи на Борисов за ново начало в България

  • бойко борисов-
  • гудрун щайнакер-
  • германия-
  • българия-
  • герб-
  • политика-
  • корупция-
  • мафия

"Добре знам как възникна ГЕРБ. Наблюдавах скептично как това се случи с германска помощ", казва Гудрун Щайнакер, бивша зам.-посланичка на Германия в София

Гудрун Щайнакер: Така и не разбрах защо Германия заложи на Борисов за ново начало в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Госпожо Щайнакер, на 12 ноември се открива Седмият германо-български исторически симпозиум, в който участвате и Вие. Симпозиумът е озаглавен "Двойното социалистическо минало в България и в ГДР". От падането на Берлинската стена и на Тодор Живков в България изминаха точно 33 години: дали е необходимо все още да се занимаваме с миналото на "реалния социализъм"?

Гудрун Щайнакер: Боя се, че да. И така ще бъде още известно време. Защото сегашната политическа ситуация в Европа, и особено войната в Украйна, са резултат включително и от случилото се през тези десетилетия "социализъм" в Съветския съюз и Източна Европа. Това тежко засяга и България, най-вече заради въпроса за отношението към тази война - като имаме предвид голямата близост с Русия, с руския език и култура. Но също така и заради изключително тесните връзки на тогавашния комунистически режим в България с властите в СССР.

А как точно това минало хвърля сянка върху днешното развитие на България? Като казвате "тесни връзки", Вие имате предвид както политическите, така и икономическите, пък и взаимодействието на тайните служби, на българската ДС с КГБ и с ГРУ - така ли?

Гудрун Щайнакер: Да, защото тези връзки не изчезнаха след краха на комунизма. Става дума за връзки, които до голяма степен функционират на лично, междучовешко равнище. Когато работех в Германското посолство в София, ние проведохме едно проучване, което показа, че много от тъй наречените "олигарси", от най-богатите българи, всъщност идват от редовете на тайните служби.

Можете ли да посочите и конкретни имена?

Гудрун Щайнакер: Да се посочват имена винаги е малко опасно. Но все пак. Доколкото аз знам, от тайните служби произлиза Васил Божков, който дълго време беше смятан за най-богатия българин. Благонадеждна е и информацията, че шефът на най-голямата фармацевтична компания, един несъмнено много способен бизнесмен, също има корени в тайните служби.

Независимо от всичко това в България сякаш расте носталгията по времената на Тодор Живков. "При бай Тошо всичко беше по-добре", гласи девизът. Защото тези фантазии се оказват толкова жилави?

Гудрун Щайнакер: Подобна носталгия се наблюдава във всички бивши комунистически държави, защото приватизацията и преминаването към капиталистически тип икономика оставиха след себе си твърде много губещи. Страшното е, че този разказ се повтаря и от доста млади хора, които са го чули от своите родители, от бабите и дядовците си - но и от медиите. Да, в България тази носталгия е особено силна. Една от причините е кризата, в която се намираме вече от доста време. Не само голямата финансова криза от 2008, нека не забравяме и кризата от 1997, в която много българи изгубиха спестяванията си. Всичко това оформи в главите на много хора една съвършено изопачена картина на комунистическото минало. Всъщност комунистическият режим - такъв, какъвто го опознах за шест години в Съветския Съюз - беше един тотално параноичен режим, който на всичко отгоре създаде огромни несправедливости. Но всичко това се прикриваше зад една идеология, която пропагандираше някакво равенство, каквото на практика никога не беше постигнато. Вярно е, че в една аграрна страна като България след Втората световна война под комунистическо управление беше постигнат определен напредък в образованието, в инфраструктурата, но всичко това бледнее на фона на репресиите, на насилието и страха, насаждан у хората. От годините, прекарани в България, знам много истории на хора, изселени и репресирани, само защото техни близки са се опитали да избягат през границата например. Защо днес българите се опитват или искат да забравят всичко това - ето го главния въпрос според мен. Една от причините навярно е голямата несигурност, в която живеят хората вече от доста години, а и пандемията с всичките ѝ последици, които за по-бедни страни като България бяха много по-мъчителни, отколкото за богата държава като Германия. А сега дойде и войната в Украйна, която тотално раздели България. Едни казват "Разбира се, това е нападателна война и ние трябва да помогнем на Украйна", има обаче и много други, които възпроизвеждат обяснението, че Русия е била притисната до стената и нямала никакъв друг избор, освен да нахлуе в Украйна. Това последното е ужасно, макар че също толкова ужасно е да го чувам и от германци.

В България много се пише, че властите в Москва се опитват да въздействат върху чувствата на българите - чрез пропаганда, чрез социалните мрежи, включително и по линия на шпионажа. Вие смятате ли че, България наистина е заплашена от тази подмолна дейност на Русия? И дали България действително се превръща в уязвимо звено в ЕС и в НАТО?

Гудрун Щайнакер: Предполагам го, защото многообразните и често пъти непрозрачни връзки на всички равнища още от комунистическо време все още не са изчезнали. Все още съществуват и много сериозни икономически обвързаности с Русия. Да, след промените в България тайните служби бяха реформирани, много хора от тези служби изгубиха работните си места, но после се оказаха на друга държавна служба. Разбира се, минаха повече от 30 години и повечето от тези хора вече са в пенсия, но те си отгледаха наследници, тъй че руските служби ФСБ и СВР продължиха своята дейност в България. Силни са връзките и в други обществени сегменти - така беше преди близо 15 години, когато работех в София, така е и сега, както научавам от медиите.

Вие казахте за поредицата от кризи, а в предварителния ни разговор с безпокойство споменахте и сегашната политическа криза в България. В момента е възможно ГЕРБ и Бойко Борисов отново да влязат във властта. Самият Борисов навремето е бил член на БКП, по-късно телохранител на Живков…

Гудрун Щайнакер: И на Симеон Сакскобургготски.

А днес се показва като антикомунист, като консервативен политик вдясно от центъра. Германските медии дори го наричат "bürgerlich" (буквално "буржоазен" - бел.ред.). Какво мислите Вие?

Гудрун Щайнакер: Лично аз съм много предпазлива към такива обозначения. Добре знам как възникна ГЕРБ, защото по това време бях в България. Наблюдавах със скептицизъм как се случи това с голяма германска помощ. В същото време разбирах, че правителството на Сергей Станишев, което беше на власт в България след приемането в ЕС, е много, много корумпирано - и продължавам да се чудя, че г-н Станишев цели 10 години беше шеф на европейските социалисти. Тоест, разбирах, че трябва да се намери противотежест на Тройната коалиция, но дали Борисов наистина беше правилният човек, по този въпрос имам големи съмнения. Смятам, че той беше прекалено обвързан с предишните структури, които и до днес играят своята роля. С две думи: Бойко Борисов беше спорна фигура, когато стана министър-председател. Дори малко преди избора му се появи един американски документ, където се даваше много критична оценка на Борисов и неговата икономическа дейност (Гудрун Щайнакер вероятно има предвид депешите, появили се в Уикилийкс - бел.ред.). Лично аз така и не разбрах защо заложиха тъкмо на него за едно безспорно необходимо ново начало в България.

Казвате "заложиха" и споменавате германската помощ при създаването на ГЕРБ. Нека да припомним за какво става дума.

Гудрун Щайнакер: То не е тайна. По онова време помощ оказаха най-вече фондацията "Ханс Зайдел" (близка до баварския ХСС - бел. ред.), а навярно и самото баварско правителство. Те се бяха ангажирали в много съвместни проекти около работата на митниците и полицията в България, а и не само там - и със сигурност са свършили много добра работа по професионалната квалификация на персонала и организацията на полицейските и митнически служби. Тъй че обяснима е идеята да се спрат на Бойко Борисов, който, преди да стане кмет, беше най-високопоставеният полицай в МВР. Фондацията "Ханс Зайдел" се ангажира много активно, включително и при измислянето на името на ГЕРБ - не мога да го докажа, но съм чувала, че то е предложено именно от експерти на фондацията. Както казах, целта беше да се намери някаква центристка сила, която да работи за върховенството на закона - като противотежест на Тройната коалиция. Нека да припомня, че преди влизането на България в ЕС имаше повече предпазливост, защото там разбираха, че членството не се дава даром. След това обаче при Тройната коалиция корупцията избуя, включително и на най-високо равнище. Като най-скандалният пример бяха печално известните "заменки", от които спечелиха редица така наречени "олигарси", но и представители на някогашните комунистически структури и на тайните служби. Това се случи към края на Тройната коалиция. Тогава гражданското общество протестира, Еврокомисията подхвана случая и чак години по-късно България трябваше да плати глоба. В интерес на истината трябва да се каже, че Борисов прекрати тази практика, след като стана премиер. Примерът със заменките онагледява какви щети нанася корупцията на обикновените хора - в полза на представители на старите структури. Ето защо аз така и не мога да разбера носталгията по НРБ, след като знаем в какво катастрофално икономическо, социално и инфраструктурно положение беше България преди падането на режима точно преди 33 години.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 136 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    82 4 Отговор
    Ами питай фондация Конрад Аденауер.
  • 2 Това е...

    84 10 Отговор
    ...първият немски политик, който казва това. Дано да повече крак, нооооо не ми се вярва.
  • 3 ТаУмВзе

    82 11 Отговор
    Щот мутропитека им е ортак по Чекмеджета!
  • 4 защо казаха

    88 9 Отговор
    заложи защото ни подценяват като нация
    сега нормалните хора сме прецакани и трябва да се бием срещу това на което заложи германия преди
  • 5 Ааа Гуди

    80 9 Отговор
    както би казал Любен Каравелов, такваз тиква не можеш да намериш ни у Ингилизко, ни у Московията, ни у Липиска.
  • 6 да ти помогнем да се не чудиш

    83 13 Отговор
    То и децата от детската градина го знаят , лелката седнала да се чуди , защото е зависим , корумпиран , егоцентрик , слабоумен , а такива са най-удобни за изпълнение на поръчки , службите го владеят и ползват . Борисов е продукт най-вече на спецл службите за установяване на влияние , особено на отвъд океанските , чиято окупирана територия е и Германия.
  • 7 Читател

    80 10 Отговор
    Днес е 10 ноември, 33 години депопулация, деградация, унищожение на всички свери на нашето общество, кражби и измами това вече 33 години така наречената демокрация.Бог да пази България.
  • 8 Рошко

    39 5 Отговор
    Ами то да си кажа честно, то иаз не мога да разбера кой и как ни ги назначава, за из избиране не вярвам някой да ги избира е па чак толкова не сме, ай за последните два избора ок, там бяха машините ама отде дойдаха кой ги хскна никой нищо не казва, само дето и те възкресиха няколко стотин хиляди умрели, то барем да се бяхме видели по за 5 мин с тях ама, ама тцтцтцт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цялата си несъстоятелност с комунизма оп

    56 11 Отговор
    Един простичък въпрос ми иде от дългото надумване от лелката - е нали беше за по-добро ? Никога , по никакъв начин не съм бил свързан с предишния режим , нито някога му симпатизирах , но сега оценявам , че предлагаше по-разбираеми и приемливи условия за живота на хората .

    Коментиран от #27

  • 11 Защото

    40 4 Отговор
    Слуша и папка
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 48 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, освен Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????

    Коментиран от #36

  • 13 Христо Божилов

    54 6 Отговор
    Е как защо? Меркел прецени, че само Тиквата е на нивото на повечето от "матряла" и всички избори го доказаха
  • 14 не сте добре с акъла едно си повтаряте

    40 3 Отговор
    Жив зян сте щом се оказахте по-несъстоятелни от тоталитаристчетата от миналото . И не ми говори за Русия , Москва и комунизъм , болшинството които ни определяте като русофили и тем подобни , нямаме нищо общо и никакво съприкосновение със споменатите , оценките са въз основа на това , което вие ни наложихте като норма.

    Коментиран от #16

  • 15 Тъщата

    37 2 Отговор
    Борисов е "сън ъф а бийч", но техен "сън ъф а бийч". Народе? Избирате ли? Какво избирате? Подставени лица!
  • 16 Тъщата

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "не сте добре с акъла едно си повтаряте":

    Много точно!
  • 17 DW Гудрун, Борисов, и Александър Андреев

    53 3 Отговор
    Ако има такъв??? 33год "Преход" за тея години няма по голями Крадци от Борисов и Хиени ГЕРБ!! За това хората си спомнят и за добрите страни по времето на Соца!! Толкова много МАФИИ, както се родиха по времето на Борисов, и такова крадене и липса на Правосъдие нее било никога!! За това има Носталгия по СОЦА!!
  • 18 Мамул

    65 5 Отговор
    Да оставим социализма настрана! Но със загубата на социализма загубихме и държавата! Нашите 3000 завода и предприятия не бяха модернизирани и обновени от "Запада", а бяха УНИЩОЖЕНИ, като потенциална заплаха за конкуренция. Нашето земеделие не беше обновено и модернизирано а затрито. Отглеждат се само евтини зърнени култури, които заемат големи площи и са нерентабилни като печалба. Всички природни суровини са в ръцете на Западни компании. Всички банки са западни. Вие просто ни излъгахте, че ще се модернизираме и че ще повишим качеството си на производство и конкурентноспособността си. Нямаме производители, а само дистрибутори. Само вносители и само търговски представители. Всичко е ИШЛИМЕ. Взехте ни и младото население! Наистина ни излъгахте! Напълно ни излъгахте!

    Коментиран от #22, #33

  • 19 Колко е гепил

    32 1 Отговор
    Невиния Борисов и къде ги е вложил.

  • 20 Феликс Дж

    31 1 Отговор
    "Немска" медия, пита немски тулуп за един български тулуп. Честито. А пък немския тулуп как се ограничаваше мафията, докато беше в посолството в София. Само една автентична "немска" медия като ДВ може да опише. Е, те това са ни евро-атлантическите партньори.
  • 21 когато не знаеш какво да говориш просто

    27 4 Отговор
    Леленцето дали грам представа си има какво мислят хората по собствените им страни по темата , които никога , според такива като лелчето , не са живели в тоталитарни общества , дали те одобряват днешния си живот , или ще си приказваме празни приказки , вярното е само , че те няма как да изпитват прословутата носталгия . Хранеха ги обилно , трупаха дългове и сега им стоварихте на главите оцеляването , да видят и то как изглежда .
  • 22 Иван

    24 6 Отговор

    До коментар #18 от "Мамул":

    Никой не ни е лъгал, просто сме големи будали. Имаме много поговорки по този случай. " Ако ти кажат да скочиш от моста, ще скочиш ли?" .
  • 23 Никой

    17 8 Отговор
    Едните ГРОБ помощ от Германия,другите БСП помощ от Русия,ДПС помощ от Турция и Русия. ПП и ДБ помощ от тук таме и нищо.
  • 24 Цуца

    29 2 Отговор
    Другарката Меркел да пита. Тя забърка мигрантската инвзия в Европа, видя в нашия еднокнижник подлога и ето ви отговор
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мнение

    28 3 Отговор
    "Гудрун Щайнакер: Така и не разбрах защо Германия заложи на Борисов за ново начало в България."
    А аз така и не разбрах как Германия може да залага в България?Да не искат да кажат,че те ни настройват машинките за гласуване?Знаех си,че има нещо гнило...
  • 27 Ламбо

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "цялата си несъстоятелност с комунизма оп":

    По-добро е за ония 5% които заграбиха богатството на останалите 95% от народа и ги докараха до сегашната беднотия .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 абв

    2 10 Отговор
    БРАВО , БОЙЧЕ !!!
  • 30 Бюргер с вурст

    11 3 Отговор
    На умряло куче нож вади тая. Какво се правят на честни и възмутени. “Скептично гледала” какво става. Ами гледала е, не е гъкнала тогава. Скудоумни немци, и те се докараха до под кривата круша от алчност и вродена тъпота, а с това ще завлекат и поне половин Европа.
  • 31 Комарад Вебер

    6 4 Отговор
    Ако Борисов и сие екс-БКП-шайката изпаднат изцяло и окончазтелно от власт и загубят държавната и евро-защита за безобразията, кражбите (замаскирани като "евро-проекти"), рекета и корупция, вкл. с евросредства, то това ще повлече и партийните евро-чиновници от всякакъв вид и ранг! Като съучастници на шайката "ББ и екс-БКП"! Затова поддържат така отчаяно това мутро-статукво, от което добиват и лични солидни корупционни доходи под различни преикрития и форми!

    Коментиран от #32

  • 32 Товарищ Щирлиц

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Комарад Вебер":

    Чрез мутро-милиционерската корупция и беззаконие на "ББ и сие БКП-шайката", руските служби държат на къса каишка евро-партийците и евро-чиновниците! Най-пострадали, разбира се, са обикниовените български данъкопладци и избиратели!
  • 33 Айде без БКП-пропаганда и агитация

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мамул":

    А защо Западът не унищожи китайската комунистическа производствена конкуренция?! Че дори я разви и надстрои на над-световно ниво! Защото китайците - комунисти и анти-комунисти - са закърмени с идеалите и критериите на Конфуций за труд, качество, изпълнителност и отговорност! За разлика от разхайтената комунистическа ГОСПОДСТВАЩА работническа класа в Източна Европа и СССР, която не може да пренареди качествено дори едни жълти павета, които след пренареждането им след бомбандировките от капиталистическите майстори, издържаха 75 години на всякакви паради с танкове и тежки машини, пък и задължителните манифестации по 4-5 пъти в годината!?
  • 34 Кръстникът

    13 2 Отговор
    ГЕРБ = Гепиме Ефективно и Рекетираме България!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 чекмедже 2

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    а днеска БГ се управлява от ЦРУ..и от 9млн. българи останаха 5-6млн...заличиха България , но има банани и макдоналдс..и отровени с различни добавки храни по веригите..
  • 37 стоп

    7 0 Отговор
    какви три лева..заменки ги правеше Станишеф , затова го пратиха в европарламент и той стана шеф всички социалисти в европа...корупция се заплаща щедро..а бб след това управляваше 12г. и се наложи милиони българи да се спасяват от неговите калинки..
  • 38 Данчо

    1 1 Отговор
    Борисов не е спрял заменките, а ги прехвърли на Фандъкова.
  • 39 Анонимен

    1 1 Отговор
    Сравнявайки сега с преди. Живков бе признат от бибиси западняците като хитър ръководител. Имаше ред, законност, дисциплина. Кое му е хубавото сега. Те го казваха и живите кулаци, белене межали без съд и присъда, казваше го евреина окръжен съдия Ж. Л.. О. лично на мен извини ми се, което ми бе казал, защото бяхме гонени именно от комунистите, сега от демократите, та какво ми казаха изброените от мен по горе. Имаше диктатура, но сега ще има безработица, и са били прави и Белене. Оставиха народа по костово, Царя, тройната абв дпс, герб, посегнаха на децата ни, цели семейства без работа и днес ни показват внуците си, бе извършен геноцид. И сега ни предлагат и те не знаят какво, цели родове работят и цели родове бяха безработни. Кое му е хубавото. Че децата ни напуснаха родна стряха на 19 г ли. И не знавем, живи ли са, здрави ли са. Уредихте сте вие, но е късно, кой слуша яловите жени озлобени
  • 40 Александър

    0 0 Отговор
    Затова ли вашия Лидъл няма ни що общо с тоз в БГ!? Затова ли А лди в Англия няма нищо общо с Алди в Германия?Защо съм кара л ремаркета от Мароко за Дурхам?Затова ли унищожавате бюлетини в Германия?Щото нато варих палетце в Костинброд под носа на ж - та и го разтоварих в... Германия!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Ами да ви обясни бре! Боко е тулуп - т.е. нагъл селски хитрец. А Меркел и запада това искаха. Послушко, който да им се усмихва и да им прокарва директивите, а в замяна на това да си прави в държавата каквото си ще. Тя мафията вече се е преместила в Германия. А така Българската си е тук на власт и не пречи на никого. Хората не искат проблеми и някой като Орбам да им казва какво да правят. Искат такива, като Баце - тулупи с класа! А на българина какво му трябва - простотия и яка тояга! Е сега наясно ли си вече!