Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 15:08 4 137 19

ФАЦ: От този отговор на България зависят 6 милиарда евро

  • корупция-
  • план за възстановяване-
  • българия-
  • германия-
  • ес-
  • главен прокурор-
  • съдебна система-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • европейски средства-
  • милиарди

Повсеместна корупция и проблем с главния прокурор

ФАЦ: От този отговор на България зависят 6 милиарда евро - 1
Снимки: БГНЕС

В статия за „Франкфуртур Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс припомня гласовете на скептиците, които при приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 година са предупреждавали, че в двете държави нивото на правовата държава е много далеч от европейските стандарти.

Повсеместна корупция и проблем с главния прокурор

Следващите години само показаха колко правдиви са били тези предупреждения, отбелязва авторът и допълва: „И двете държави бяха обхванати от корупция. Властващите се обогатяваха, а европейските милиони потъваха в джобовете на ловки играчи със субсидии, хора с правителствени постове или с правителствени контакти. Същевременно тези измамници нямаше защо да се боят от българското правосъдие, защото можеха да го купят“. В тази връзка Мартенс цитира и бившия германски посланик в София Харалд Киндерман, който изтъква като основен проблем протакането на съдебните процеси.

В предишно интервю пред ФАЦ юристът Киндерман казал, че богатите обвиняеми в България имат възможност да отлагат делата си до безкрай. Друг познавач на България – Волфганг Глезкер, считан ако не за „откривател“ на Бойко Борисов, то поне за човек, който е стимулирал и подкрепял неговата кариера, също предупреждавал, че обвиняеми с пари и връзки успяват да се отърват от правосъдие. Въпросният експерт подчертавал и друг основен проблем – липсата на служебен надзор и контрол над дейността на главния прокурор.

Мартенс пише в тази връзка: „Под мотото за независимост на правосъдието в крайна сметка се стигна дотам, че главният прокурор не трябва да се отчита пред никого. От това произтече едно зло, от което България страда и до днес: политиците просто си назначаваха удобни главни прокурори, които на свой ред се стараеха да няма сериозни разследвания и дела срещу избрания елит. Вместо това се ловяха дребни риби. А понеже главният прокурор не се отчита никому, никой и не би могъл да го обвини в системно бездействие по важните случаи“.

ЕС познава този проблем отдавна

Според автора този проблем е известен отдавна и на Европейската комисия, която редовно го споменава в своите доклади – например този от 2020 година, където е било подчертано, че всички прокурори в България са подчинени на главния прокурор, който от своя страна обаче не е подчинен никому. Заключението на Мартенс гласи: На една решаваща позиция българското правосъдие не функционира и се превръща във фарс.

Според него обаче тъкмо сега - 15 години след присъединяването на България към ЕС – има възможност нещо да се промени наистина. Защото България очаква да получи от ЕС 6,27 милиарда евро в рамките на т.нар. План за възстановяване и устойчивост. Парите са много за най-бедната страна в Общността, подчертава авторът. Но изплащането е свързано с определени условия – парите ще потекат едва след като България приеме пакет от 22 закона, включително и един за ограничаване на властта на главния прокурор, който ще допуска и възможността да му се търси отговорност при очевидна злоупотреба с пълномощия. Така най-сетне би имало връзка между изпълнението на спешно необходимите реформаторски закони и отпускането на европейските пари.

Какво е необходимо

Но за да се промени позицията на главния прокурор, е необходимо в парламента да има мнозинство от две трети, което би означавало, че ще са нужни и гласовете на ГЕРБ, макар да има съмнения доколко те искат съществена съдебна реформа. Та нали главният прокурор Гешев е смятан за техен човек, отбелязва Мартенс и пита: „Но коя партия би се решила да отхвърли реформите, от които зависи сериозната европейска помощ за България?“. Авторът описва дилемата, пред която са изправени противниците на реформите, по следния начин: „Ако се съгласят с реформите, ще се сложи край на безнаказаността. Ако не се съгласят – европейските пари няма да дойдат“. Но как би могла да обясни една партия на избирателите си, че е против реформите? Така може да се окаже, че България скоро ще се сдобие с по-добра съдебна система. За 6,3 милиарда евро, заключава Михаел Мартенс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    36 3 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата, а мен даже по ме интересува докъде стигна разследването на урсула за 71 милиарда Евро и къде ми е десетата доза или да си ги търсим от мъжа и
  • 2 Да не забравяме че Тиквата е посочен и в

    35 7 Отговор
    Санкциите по магнитски, до които западните служби не може да нямат достъп....тука му спестиха името на тая Тиква проста от Банкя, от която произтича и прокази като Цацаров, Гелев, Пеевски и т н
  • 3 Истината

    28 6 Отговор
    Абсолютно са прави ! Лошото е че горепосочените престъпни елементи притежават безгранична алчност и са безскрупулни под шапката на законите ! Мислете и гласувайте българи !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИСТИНА Е

    43 6 Отговор
    Тези бандити на снимката докато са на свобода, държавата само ще потъва все повече
  • 6 луд

    25 7 Отговор
    Боко, шиши и каскета супер трио не победимо и за ЕУ непреудолимо

    Коментиран от #13

  • 7 ИИИИ?!? КАТ ЗНАЕ

    29 4 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, ПЪК СИ ТРАЕ - НЕ Е ЛИ СЪУЧАСТНИК?! Е ЛИ МЕРКЕЛ ГЛАВНАТА ПОДКРЕПА ЗА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ И КРАЖБИТЕ НА БОРИСОВ?
  • 8 Тома

    31 3 Отговор
    А кой ги крепи толкова години на власт тези бандити.Не са ли същите от запада на които тиквата носеше куфарчетата като ресто
  • 9 Доколенков

    18 4 Отговор
    България ,трябва да бъде управлявана като колония, съвсем официално. Просто ,матриала е неспособен да се самоуправлява.
  • 10 !!!?

    13 2 Отговор
    Съдебна реформа с бивши хора - друсай хоро у място !!!?

  • 11 Сандо

    15 4 Отговор
    И сигурно си мислите,че ще ни дадат пари ли?Ще ги пратят на Украйна,а към нас ще измислят нови изисквания и обвинения.Ние за тях сме махленското псе,което може да се храни,а може и да се подритва защото няма никаква нужда от него.
  • 12 Гоше

    21 6 Отговор
    Германия ни докара до това състояние да не се правят на луди
  • 13 нищо не се е променило

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "луд":

    За 15 години всеки който се е опълчил на тези 3 прасенца е станал бивш или техен служител
  • 14 Алоооо зелето

    21 3 Отговор
    Ми нали Вия(Ханс Зайдел)
    създадохте ГРОБ начело с комундето БОКО. А той назначи Гушев да го прикрива. . Айде млък
  • 15 страдалец

    9 1 Отговор
    АМЦ, вместо да коментирате резултата от поведението на Меркел, опишете нейния принос за нещастието, което причини на един народ.
  • 16 Изключително

    7 1 Отговор
    точно и компетентно е написано всичко , ясно е , че вече ЕС няма да затваря очи пред вилнеещата навсякъде корупция и огромните грабежи на милиарди от ЕС !
  • 17 Гост

    8 1 Отговор
    Двата най-корумпирани индивида за всички времена, липсва само разпределителя на порциите, на корумпираната картинка да получи цялостен завършек
  • 18 Бамбука

    5 0 Отговор
    В една Панама с корумпиран генерал кацнаха две дузини хеликоптери и ... нататък всички са наясно и знаят какво се случи. Ние нямаме ВВС, но пък имаме бази в страната. Разходите ще бъдат значително по-малки.
  • 19 луд умора няма

    4 4 Отговор
    Поредното изпълнение на Мартенс, който се изявява като солист в хора на прокопитата. Те му подават опорките, той се произнася, след това пак те публикуват "умозренията". Така кръгът се затваря, а шараните кълват.
Новини по държави: