14 Ноември, 2022 21:00 5 741 38

ГЕРБ във властта? Тази роля е удобна и печеливша.

  • герб-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • власт-
  • български възход-
  • пп-
  • дпс-
  • румен радев-
  • възраждане

В последните седмици ГЕРБ разбраха, че победителят от изборите не получава всичко

ГЕРБ във властта? Тази роля е удобна и печеливша. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда, че ГЕРБ няма да свали цената на дизела до 2,20 лева/литър и да поевтини половината от основните хранителни стоки, както обещаваше да направи лидерът Бойко Борисов преди изборите - ако победят. Не защото не бяха първа политическа сила на 2 октомври, а защото няма да имат свое правителство, макар и готови със състава му.

В тази седма седмица след вота президентът Румен Радев предстои да приключи консултациите си с политическите сили - остават му БСП, “Демократична България” и “Български възход”, след което да връчи на ГЕРБ първия проучвателен мандат за правителство. В предишните шест седмици, след срещи на контактна група, видими и невидими разговори и консултации, ГЕРБ разбраха, че победителят не получава всичко. И май въздъхнаха с облекчение, въпреки публичните заявки, че по-подготвени за властта от тях няма.

С кой мандат ще се състави правителство

Есенцията от досегашните медийни изяви на лидера и на депутатите от ГЕРБ е: “Можем да направим правителство, но няма да е устойчиво, и понеже сме разумни и отговорни - ще подкрепим друго”. Интригата е дали ще е с втория мандат на “Продължаваме промяната” (ПП) или с третия - на избрана от президента политическа сила, срещу каква програма и докога.

Без 67-те депутати на ГЕРБ стабилно мнозинство за политики, свързани с еврозоната, Шенген или евроатлантически ангажименти не може да има, но наред с това те са и скрита заплаха - ако важните решения зависят от гласовете им, може да изнудват и поставят условия, независимо че не са в коалиция. Тази роля е удобна и печеливша.

Имиджово ГЕРБ показват, че не искат да тласкат страната към хаос, в действителност не носят отговорност за резултатите от управленски действия, а в същото време на тяхната “добра воля” се крепи правителство на малцинството. Допускайки подкрепа от ГЕРБ за втория мандат (на ПП, б.а.), Даниел Лорер от “Продължаваме промяната” го обясни по БНР вчера с термина “пречистване”, нещо като изкупление на греховете им, сред които и вотът на недоверие, свалил кабинета на “Промяната”. Но политиката е чужда на подобна индоктринация, също и на разкаяни лидери. През юни 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев се измъкна така от журналистическите въпроси за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС: “Видях човек, който е преминал през много силен личностен катарзис”. Явно е бил единствен свидетел на пречистването.

Интригата

Обявените до момента анонси от политическите сили в 48-ия парламент са изгубили остротата на предизборните сблъсъци. ГЕРБ няма да влиза в коалиция с “Продължаваме промяната” (ПП) - и “Продължаваме промяната” няма да се коалира с ГЕРБ. Но все пак ГЕРБ са готови за някакво обвързване, стига да се намери формула, а ПП няма да ги отблъснат, ако тя е подходяща.

Това не пречи на Бойко Борисов да пуска стръв, че най-добре би било да се сформира правителство с третия мандат, който да получи “Български възход”. Сякаш той раздава мандатите, а не президентът, чиято мъдрост Борисов напоследък често възхвалява. И ако се стигне до третия проучвателен мандат след провал на първите два и го получи лидерът на БВ Стефан Янев, значи държавният глава ще е послушал Бойко Борисов.

С присъщата си пластичност ДПС никога не казва “никога”, затова и не “подсказва” кому ще даде подкрепа. Подобна предпазливост не е излишна. Ако избързат да я обявят, може да направят лоша услуга, вероятно предпочитат да го направят като част от “eвроатлантическо мнозинство”. БСП е в изолация от предишните си коалиционни партньори заради хартиената бюлетина, чието връщане одобри на първо четене заедно с ГЕРБ и ДПС. Билетът ѝ за връщане е да се откаже на второ четене. Но ще има ли такова условие и в случай че се търси/приема подкрепа от партиите на Борисов и на Доган? Социалистите обаче са алиенирани в по-голяма степен и заради гласуванията за оръжието за Украйна и нови осем американски изтребителя F-16 и присъединяването към еврозоната, срещу които са в задруга с нескрито прокремълската “Възраждане”.

“Демократична България” (ДБ) също отхвърля възможността да се реализира правителство с първия мандат. Съпредседателите призоваха ПП да се отнесе сериозно към съставяне на правителство с втория мандат, “защото държавата има нужда от управление на реформаторските сили”. От ДБ, както и от ПП, говорят за “правителство на малцинството”, с подкрепата на ГЕРБ, но без допускане в кабинета. Само че предстои поредица от избори за попълване състава на Конституционен съд, Комисия за защита на конкуренцията, Висш съдебен съвет и Инспекторат, Сметна палата, управител на НЗОК, омбудсман и, един път избрани, техните мандати ще надскочат което и да е правителство.

Страхът от електорално наказание

За “Български възход” и “Възраждане” е най-лесно. В последните дни от партията на Стефан Янев декларират при всяка медийна сгода, че искат, знаят и могат да се справят, ако получат мандат, и ще преговарят с всички. Тази втурната отскоро в евроатлантизма политическа сила дори има план. С тази готовност едва ли ще се съгласят да ограничат ролята си до предоставяне на платформа, върху която други да разположат правителство. Докато текат преговорите, свързани с мандатите, политиците пробват и блъфове, опитвайки се да преценят колко голяма е вероятността да се падне определена комбинация. Датата 12 март се завъртя като евентуален нов вот. Но ако допреди месец почти никой не се съмняваше в още едни предсрочни избори, днес страхът от електорално наказание и надеждата за правителство ги измества. Колко ще му тежи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и “Български възход” е въпросът.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 19 Отговор
    Затова ли бяхме 400 дни на жълтите павета в дъжд и сняг под палките на еничарите на Бойко и Доган?

    Коментиран от #8, #28, #30

  • 2 обективен

    60 18 Отговор
    Тази свинка унищожи държавата и народа. Заслужава 1000 год затвор !!!
  • 3 докога

    69 19 Отговор
    Нима някой повярва,че ББ ще свали цената на бензина? След 12 год. диктатура и бедност някой му вярва?

    Коментиран от #24

  • 4 Нов

    22 9 Отговор
    Не,не,не,...
  • 5 Скоро ще бъде обявен за екстрадиция

    24 12 Отговор
    от Украйна като пряк виновник за войната!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Свирач

    34 11 Отговор
    гнусен
  • 8 Светослав

    27 35 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да приятелю.Просто вашата промяна донесе доста щети!!!
  • 9 Идват местни избори

    53 19 Отговор
    Никога ГЕРБ във властта.
  • 10 анабола

    16 32 Отговор
    Вместо да ми списваш тук тия неща вземи Киро Пицата , ама гледай да не папкал пици съвсем скоро , да е минало така повечко време и му изчети на него една тирада кво значи подкрепа от ГЕРБ при конкретните обстоятелства .
  • 11 Позиция

    51 19 Отговор
    Герб в затвора, заедно с гешеф.
  • 12 Васил

    49 18 Отговор
    Герб са боклуци.
  • 13 тома

    34 12 Отговор
    Бойчето може да не свали цените но може да възкреси англииската кралица
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дуухач и смукач

    40 9 Отговор
    с изкривена от злоба мутра.

    Коментиран от #17

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 17 Отговор
    ГЕРБ са мутро мафия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Началото на края

    13 13 Отговор
    Ако Борисов подкрепи ПП,които му се подиграват и обиждат,спирам да го защитавам и спирам да гласувам за ГЕРБ, защото го имам за лична обида.Ще стане като Нинова,която гласува с две ръце за премахване на хартиените бюлетини, и после се усети,че загуби симпатизанти.Дано да мислят,а не да действат емоционално.Иначе излиза,че някой за нещо "им извива ръцете"

    Коментиран от #21, #25

  • 19 Тиква на черен фон

    31 14 Отговор
    с празен поглед, характерен за серийните убийци.
    Отвратителна мутра!
  • 20 Пасмина некадърници

    31 2 Отговор
    три дни немогат да изберат председател на НС и два месеца немогат да направят правителство.Цялата политсволоч на боклука .Хубаво се вижда че не чинят и стотинка.....
  • 21 Сетила се Мара да се ....побара

    12 24 Отговор

    До коментар #18 от "Началото на края":

    Само и единствено през 2009г.гласувах за тиквеника щото тогава говореше нормални неща и имаше Човешки облик.Оттогава САМО АТАКА !!!!!ВОЛЕН АТАКА ПОБЕДА !И 0.0000005%да имат това е партията и винаги за нея гласувам.И няма да има нормалност докато няма истински патриотични партии като АТАКА в НС...

    Коментиран от #31

  • 22 1111

    17 7 Отговор
    Ние и без това не вярваме на залъгалки.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 17 Отговор
    Бойко качи България на верния път чрез строежа на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н. След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период.

    Коментиран от #33

  • 24 Исторически парк

    22 10 Отговор

    До коментар #3 от "докога":

    650 000 тикви му повярваха отново...

    Коментиран от #29, #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 5577

    12 8 Отговор
    Бе много завоалирано бе Дойче веле. Цялата работа е че Борисов се помисли на великия български политик и назначи Гешев, който пък захапа десетина мутри от другата кръчма, нацокали се още от соца. И сега всички българи търпим мутренското боричкане. Дори и политиката изчезна. Обединиха се леви и десни в името на едно... Борисов да го няма, пък какво ще е никой си няма на представа. Да подскажа на ония дето пият уискито си в другата кръчма, да сменят университета Оксфорд с Кембридж примерно, че тия се изложиха и на дали някой ще гласува пак за тях.
  • 27 98765

    6 9 Отговор
    Авторката се прави на баба Ванга.Знае със сигурност, че няма да има правителство на ГЕРБ. Ами ако има.Тогава какво ще плещи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Комунист

    14 16 Отговор

    До коментар #24 от "Исторически парк":

    Каквото е построил Борисов за десет години ,харвардските крадливи негодници не могат го постигна и за 100.По добри са единствено в кражбите.Само за шест месеца откраднаха толкова, колкото Боко не успя за всичките години на управлението на ГЕРБ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тролю

    6 5 Отговор
    По малко страх, по малко, че ставате смешни! Много страшен този Герб :)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ддд

    4 3 Отговор
    др.Малчева и тука я пускат.Браво на кръгът Капитал,завладява нови територии!
  • 35 да защо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Исторически парк":

    а не на ТЕБ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ники чука

    2 3 Отговор
    КЪДЕ СА ПАРИТЕЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ ЗАТВООООР
  • 38 Ха ха ха

    1 3 Отговор
    Какво удоволствие , да четеш жалния вой на грознокросивите жълтопаветничета , че Бате Боко и на тези избори е първи и пак се завръща на белото конче ...