Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 15:01 3 950 22

Какво точно прави ГЕРБ и защо Борисов не иска да управлява

  • герб-
  • бойко борисов-
  • правителство-
  • кабинет-
  • театър-
  • пп-
  • бсп-
  • български възход

Вече седмици Борисов и ГЕРБ разиграват театър

Какво точно прави ГЕРБ и защо Борисов не иска да управлява - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече месец и половина сме свидетели на едно импровизирано политическо театро: Бойко Борисов хем много иска да има редовно правителство, хем няма желание да управлява. Както винаги, той е изключително убедителен и в двете роли: докато се кълне и кръсти, че 100% ще има правителство, негови говорители със същия плам обясняват, че по-скоро ще си отрежат ръката, отколкото да управляват с уж най-предпочитания им партньор - "Продължаваме промяната" (ПП).

Офертата на Борисов: такова чудо рядко се среща

Офертата на Борисов към останалите партии поне засега е следната: или се съгласявате всички да влезете в управление с мен, или отиваме на избори. Тази оферта е иновативна за българската политика: докато Слави Трифонов искаше да управлява с правителство на малцинството, подкрепено от шейсетина депутати, Борисов настоява за обратното - да управлява само и единствено със свръх-мнозинство. С такова чудо българската политика се среща за първи път от правителството на Димитър Попов. Необичайността идва от това, че в парламентаризма трябва да има управляващи и опозиция - там, където всички са в управлението, народът обикновено остава извън него. А и италианският опит показва как крайнодесни партии могат да спечелят от технократски управления, в които влизат всички.

Още повече, че ГЕРБ имат възможност да управляват с коалиция от три други партии в настоящия парламент. ДПС и "Български възход" (БВ) многократно са заявявали готовността си да се включат в правителство на ГЕРБ, а БСП също декларират, че са готови да подкрепят правителство с третия мандат. Така че тази формула изисква просто някого, който сериозно да застане зад нея и да я договори.

Вместо това ГЕРБ "говорят" с кого ли не за какво ли не, но не и за най-вероятната и възможна управленска формула. Най-комични са "разговорите" им с ПП, които започват с призиви за диалогичност и завършват почти със сбиване или поне с изтръгване на микрофона от ръцете на Кирил Петков.

ГЕРБ проточиха пиесата, че уж искат да управляват с ПП. А всъщност непрекъснато критикуват "бъдещите си партньори" за щяло и нещяло. Всъщност най-вероятно Борисов изобщо не иска да управлява с тях, но театърът му цели две неща. Първо, да създаде впечатление, че партия ГЕРБ вече е излязла от своята изолация и може да управлява дори с ПП и ДБ. Второ, да прехвърли вината за нови предсрочни избори върху тях - ето, виждате ли, аз направих всичко, но те не приеха коалиция.

Тезата, че става дума за театър, се потвърждава и от факта, че дотук всичко, което парламентът свърши, може да се брои като подготовка за нови избори - връщането на хартиената бюлетина, оставането в сила на настоящия бюджет, някои спешни мерки за бизнеса, както и решенията по геополитическите въпроси, като военната помощ за Украйна и самолетите Ф-16. Странното изчакване с връчването на мандатите от страна на президента Радев явно е свързано с желание изборите да се проведат по-късно - в началото на март. Което означава, че театрото "създаване на правителство" би трябвало да се проточи чак до Коледа.

Всичко това е учебникарски пример за поставяне на интересите на една партия и нейния лидер над интересите на страната. За да постигнат това, което те виждат като "реабилитация" на Борисов, ГЕРБ явно са готови да вкарат България в още едни безсмислени избори, които вероятно ще произведат резултат, близък до сегашния. Логиката зад този аргумент е, че времето тече, хората забравят, а с настоящия главен прокурор големите скандали около Борисов си остават така или иначе неизяснени. И след новите избори е вероятно да трябва да се преговаря с ГЕРБ за правителство. Ерго, Борисов ще бъде още повече изпран и ГЕРБ ще се превърнат в легитимен коалиционен партньор. Декарт би се обърнал в гроба от такава аргументация, но явно тя е ключът на цялостната стратегия на партията, спечелила последните избори.

В по-конкретни стъпки тази стратегия изглежда така:

1. ГЕРБ предлагат на всички да се включат в правителство;

2. Същевременно плашат, че ако това не стане, ще има нови избори - и то с хартиена бюлетина и познатите форми на манипулация;

3. Ако ПП и ДБ се съгласят на офертата безусловно, целта на ГЕРБ е постигната - те са излезли от политическата си изолация;

4. Ако ПП и ДБ поставят трудни условия, свързани с отстраняване на главния прокурор, смяна на ВСС, общи назначения в КС, Инспектората, КЕВР, антикорупционна агенция и т.н., ГЕРБ обявяват, че са направили всичко възможно да съставят правителство, но не са успели.

Реалният проблем за ПП и ДБ е, че в този парламент има "хартиено мнозинство" - ГЕРБ, ДПС, БВ и БСП. На моменти към това мнозинство може да се присъедени дори и "Възраждане". Това означава, че дори ПП и ДБ да се "разберат" с ГЕРБ за някакво правителство и то да бъде гласувано, по всяко време неговата програма - каквато и да е тя - ще може да бъде нюансирана, променяна и дори блокирана от "хартиената коалиция". Особено що се отнася до антикорупционни реформи и промени в съдебната власт, историята от 2015 г. с конституционните реформи на Христо Иванов най-вероятно ще се повтори.

Мярата

Накратко: една коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ рискува да се превърне само във фасада и смокинов лист (и то краткосрочен) на "хартиената коалиция", партиите от която междувременно ще се подготвят за предсрочни избори 2 в 1.

Затова, ако този парламент и ГЕРБ все пак създадат правителство, парламентарната логика изисква то да е около "хартиената коалиция", защото спойката между партиите в нея е по-сериозна: в крайна сметка между ГЕРБ, ДПС и БВ няма никакви сериозни различия, а БСП демонстрира желание за взаимодействие при изпълнението на части от социалната ѝ програма.

Време е политическото театро вече да приключва в една или друга посока, защото каквито и да са целите му, то започва да става досадно, а и контрапродуктивно. Ако целта му е да прехвърли на ПП и ДБ отговорността за нови избори, то вече решително изчерпа ресурса си - става ясно, че ГЕРБ тупат топката и правят пируети за печелене на време. Ако целта му е да направи "хартиената коалиция" по-приемлива за публиката, театрото също дава спорни резултати. В крайна сметка формулата за експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БВ и БСП, трябва да се сложи открито на масата и да започнат реалните преговори по нейното изясняване.

Продължаването на театъра "искам да управлявам, но нямам желание" в крайна сметка ще доведе до наказание за всички, включително и за изпълнителя на главната роля - Бойко Борисов. Защото в изкуството и политиката мярата е важна.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прави

    34 5 Отговор
    золуми и мушенгии , както винаги ! И пази кожата си !
  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    32 5 Отговор
    Бацо иска само едно, две, три... да го оставят да си харчи милиардите спокойно, да властват внуците му и да не го вкарват в пандела, затова й е толкова "благ"!
  • 3 НЯКОЙ

    29 6 Отговор
    Не знам какво искам, но много го искам - излезе като реплика на една блондинка, но ББ я надмина ! Цял народ чака промени към по-добро, а излиза че чакаме Бойко да реши кое е добро за него и само за него !
  • 4 честен ционист

    23 3 Отговор
    Бацо отдавна вече не му се играе във водевилите български. Ама какво да прави, като с един клик на мишката му заминава целия труд на вятъра. Ще тръшка хорото, докато му кажат.
  • 5 Ели

    13 12 Отговор
    ДНЕС НА ПРОМОЦИЯ БИО ЯЙЦЕ 80 СТ!ЕЕЕ ББ ДА НЕ Е ЛУД ДА ОТНЕСЕ НЕГАТИВИТЕ!ЛУДИТЕ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА !РАДЕВ ДА УПРАВЛЯВА ДО ПРОЛЕТТА И ДА МУ СЕ РАДВА НАРОДА!ТАЗИ ПОПАРА БЕШЕ НАДРОБЕНА ОТ РЕШЕТНИКОВ АГЕНТ!ЩЕ ИМА МНОГО ОБИЧ ПО ПЛОЩАДИТЕ
  • 6 УРА,,УРА

    26 4 Отговор
    Дайте му на „най подготвения”да разиграва циркове и да се усеща, че е много важен и му гледайте сеира. Истината е, че шайката нямат хора и ги е страх,да вземат мандата.Никой не ги иска и не могат да управляват без мнозинство.
  • 7 Бамбука

    25 5 Отговор
    Борисов иска парите, другото, което го интересува е малко футбол и белот. Разбира се и да си спаси кожата, дори и с цената на полупълно чекмедже.
  • 8 Тома

    22 6 Отговор
    Боко тиквата каза че всичко е пунтамара и само балъците му вярват
  • 9 наблюдател

    11 4 Отговор
    Да бе, не искал да управлява...
  • 10 Фактъ

    18 5 Отговор
    Зад океана ще му занулят банковите сметки по офшорките и Ливан . Ще вие от мъка .
  • 11 Електра

    9 14 Отговор
    Как да имаш желания да управляваш, с Инпексовата БСП.дирастия, или Киретата и Г.нома...
  • 12 дядо Шишарко

    7 8 Отговор
    Ко не, откъдя на къдя ша управлява с комуниститите и техните внуци бря. М чи от 4ната крадлива коалиция, само ГугЛена става за еб..не, другото е дърти крадливи бр..нтии бря.
  • 13 адаша

    9 0 Отговор
    Така и така, всички сме на компютрите, ако не ви е проблем, напишете БРЦК. Има и устав на БРЦК. Та значи, имаме си поробител- една престъпна група от "политици", "бизнесмени" и една прислойка от подлизурковци и калинки. Единствения проблем е, че нямаме люде като Левски, Ботев, Раковски, които да направят нов БРЦК. Със същия устав. Просто няма такива хора...
  • 14 Меркуцио

    4 7 Отговор
    Български парадокс, може би! От текста , представен ни отново с любезното съдействие на ДВ, става кристално ясно, че Борисов разбира и практикува политика, която според една известна фраза е изкуство на възможното, за разлика от "политолога" Даниел Смилов, който е далече и от политиката, и от политологията, че и от здравия разум!


    P.S. Да вземат да го направят вече това редовно правителство, че всичкото коментатор, анализатор,
  • 15 Меркуцио

    1 5 Отговор
    Български парадокс, може би! От текста , представен ни отново с любезното съдействие на ДВ, става кристално ясно, че Борисов разбира и практикува политика, която според една известна фраза е изкуство на възможното, за разлика от "политолога" Даниел Смилов, който е далече и от политиката, и от политологията, че и от здравия разум!


    P.S. Да вземат да го направят вече това редовно правителство, че всичкото коментатор, анализатор и озлобен кибик ще даде фира! Борисов по три пъти на ден ги лашка като едно време текезесарската молотовка из калта!
  • 16 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    13 1 Отговор
    Страх го е, защото са пълни некадърници. Лесно им беше когато имаше много пари, крадяха милиарди, кюлчета, евра, къщи за тъщи, мачлета и т, н, и т, н. Показаха на народа колко струва мафията. Страх, страх, страх и желанието някой друг да носи отговорност, друг да им пере мръсните гаЩи на шайката ГРОБ.
  • 17 дгдхш

    5 0 Отговор
    Ооо иска иска, мнооого иска, ама сме зад ъгъла с камъни и го е страх, а той си е страхливец.
  • 18 Ха ха ха

    2 6 Отговор
    Пак ли некое платено дописниче се е упражнявало да пише небивалици под прикритието на одйч целце .....
  • 19 вятъра на промяната

    6 1 Отговор
    ГЕРБ вървят по стъпките на ИТН. Имат победата, но изпитват страх да управляват. Следва намаляване на подкрепата за ГЕРБ.
  • 20 Пендо

    6 0 Отговор
    Вече повече от 12 години Боко показва,че добре играе ролята си подготвяна от сценаристите му. Да беше се хванал да работи в театъра, щеше да е по полезен за публиката.
  • 21 ТИКВАТА Е ПЕТИМЕН ДА УПРАВЛЯВА

    7 0 Отговор
    НО ЗНАЕ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ФАТАЛНО ЗА НЕГО
  • 22 Какво

    4 0 Отговор
    става,дъртимошенико ?Нали щеше да управляваш с твоите Аги,както е било вечните ви партньори ДПС.По-скоро те теб управляват.Що се срамиш от ортаците си???И техния имидж катотвоя е брутално краен -крадци.Скоро няма да пълниш чекмеджета.