13 Ноември, 2022 10:00 3 724 43

След Русия, китайското изкушение на Германия

  • си дзинпин-
  • китай-
  • олаф шолц-
  • германия

Войната в Украйна вече дерайлира френско-германския влак, като извади наяве неуспехите на локомотива - Берлин - и икономическите ограничения на военната мощ - Париж

След Русия, китайското изкушение на Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като беше заслепена от природата на руския режим, след като пренебрегна "черните лебеди", задаващи се на хоризонта, за да защити икономическите си интереси, повтаря ли Германия същата грешка с Китай? Това пита в статия за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Под тежестта на войната в Украйна се сринаха двата основни стълба на германския икономически модел: осигуряването на евтин газ благодарение на Русия и вярата, че винаги можем да разчитаме на американската сигурност. Днес Германия разбира, че е направила два лоши избора в толкова важни области като енергетиката и отбраната. Нейните лидери, които смятаха, че глобализацията омиротворява нравите, че търговията нормализира най-трудните режими и че икономиката превъзхожда политиката, се сгромолясаха от високо. Ето ги сега принудени внезапно да напуснат безгрижния свят, на който са се наслаждавали след края на Студената война и да сменят своя модел. След като се отказаха от газопровода "Северен поток 2", те скъсаха с традиционния си пацифизъм, като решиха да се превъоръжат. Но навиците умират трудно. А природата, щом може, винаги се връща в галоп.

"Самотният ездач" Олаф Шолц, първият западен лидер, който пътува до Пекин, за да се срещне със Си Дзинпин след 20-ия конгрес на Комунистическата партия, ако не броим Еманюел Макрон, има за цел да укрепи връзките между германската индустрия и Китай. За БМВ, Фолксваген или Мерцедес китайският пазар е рай, който осигурява 30-40% от техния оборот. И като залог за добра воля, германският канцлер разреши, точно преди да замине за Пекин, на китайска компания да придобие дял в пристанището на Хамбург. Германия действа с Китай така, както някога с Русия: поставя икономическите си печалби пред интересите на Европа и се придържа към това, което отдавна е магическа формула: "Това е просто бизнес", независимо от политическата и военна среда.

Но този трети стълб, китайският, по немски модел, на свой ред може да рухне. Посещението на Олаф Шолц всъщност идва в контекста на нарастващо недоверие на Запада спрямо китайския диктаторски режим. Някои от партньорите на Германия остро протестираха срещу този ход, който увеличава зависимостта на най-голямата икономика в ЕС от режим, който не споделя европейските ценности. И всичко това във време, когато именно Европа се опитваше да се дистанцира от режима в Пекин или поне да измисли трети път между наивността, която демонстрира през последните години, и отношението на САЩ. Германският избор е още по-критикуван, тъй като Китай мълчаливо подкрепя агресията на Владимир Путин в Украйна и се бори, подобно на Русия, срещу демокрациите. На 20-ия конгрес, който даде пълни правомощия на Си Дзинпин, Китайската комунистическа партия вписа в своя устав противопоставянето си на независимостта на Тайван, правейки конфронтацията в региона все по-възможна.

Не повече от Франция, Германия не беше разбрала какъв е залогът с грузинската война през 2008 г. и анексирането на Крим през 2014 г. Берлин беше затворил очи, за да забогатее повече, без да мисли за политическата цена, която ще трябва да плати един ден. Въпреки това, за някои китайски експерти войната в Украйна може да бъде генерална репетиция за Средната империя в Тайван. Германия, разсъждавайки отново в краткосрочен план, рискува да се изолира. Войната в Украйна вече дерайлира френско-германския влак, като извади наяве неуспехите на локомотива - Берлин - и икономическите ограничения на военната мощ - Париж. В речта си в Прага Олаф Шолц протегна ръка към страните от Източна Европа, с които би искал да се сближи, в ущърб на традиционния френски съюзник. Но тези държави в момента му обръщат гръб. Те не прощават на Германия, както и на Франция, стратегическата слепота, която показа спрямо Русия и избора на такъв лош кон като Путин. Войната оголи реалностите. Останалите страни, но и собствената му коалиция, която го критикува, ще позволят ли на Олаф Шолц да възпроизведе същата грешка с Пекин?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войната в Украйна

    16 35 Отговор
    Дерайлира РФ от международната пътна мрежа. Навсегда.

    Коментиран от #6

  • 2 Госあ

    44 11 Отговор
    Боли ме … за френско-германските разправии. Какво направиха за България тия ? Къщи за гости. Аре марш
  • 3 Верно ли

    54 10 Отговор
    Хахаха, Европа загива, па Путин бил лошият кон. Кога ще започнем да назоваваме нещата с истинските им имена? Това бюрократично управление на Европа, назначено от корпорации и банкери трябва моментално да оттече в канавката и политиката да се води отново за хората, а не за нечии частни интереси.

    Коментиран от #11

  • 4 Хаха

    44 6 Отговор
    Аз не знам какво чакат германците...трябва да сложат веднага санкции и на китайската тоалетна хартия,за да не са зависими!
    Тези всъвсем изперкват като казват на свободната търговия "зависимост".Все едно да си зависим от Била или Кауфланд и за да не си зависим да палиш колата за пазар в Гърция.Човек да се чуди да се смее ли или да плаче.Май ще се смеем.Ще гледаме още сеир хаха.
  • 5 Нищо не може да се добави

    25 2 Отговор
    Освен че германците по принцип са ПРАГМАТИЦИ
  • 6 Само напомням

    46 8 Отговор

    До коментар #1 от "Войната в Украйна":

    Германия загуби руския газ заради АМЕРИКАНСКИТЕ АТЕНТАТИ срещу тръбите за газ.












    Коментиран от #22

  • 7 Да бе , да !

    33 5 Отговор
    Номерата на Макрон не минаха в Китай , и сега французите се сетиха да скимтят за френскогерманската солидарност ?! Да ходят да реват при БайДън и Ердоган , които печелят от украинската война !
  • 8 Наблюдател

    25 7 Отговор
    Типично по иди отски написано от хора, живеещи от столетия от колониални грабежи. Колко лош кон бил путин, че не им позволява да грабят и русия, че останали за грабене територии не останаха, а пара зитите се увеличават постоянно, както и апетитите им да налапат още и още. И за френските сму чещи плоски чер веи не остава достатъчно след американските ев реи, най- безсрамно ограбващи новозавладени територии като българската.

    Коментиран от #9, #33

  • 9 Керът

    9 22 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Какви колонии, какви пет лева, бре, ватник? Откъде изпълзяхте...

    Коментиран от #12

  • 10 шматароци

    21 6 Отговор
    Като направиха преврата в Украйна 2014 година защо не помислиха ? Сега Дядо Коледа им бил виновен .
  • 11 Една поправка, драги

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    корпорациите и банкерите не са германски и въобще европейски а американски.
  • 12 Ми те такива

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Керът":

    ама неумници като теб тия неща не ги разбират.
    хОди фърли на прасето и не коментирай много да не те разберат в целата околия че нямаш нищо между ушите.
  • 13 Българин

    15 7 Отговор
    Новия Световен ред иде.... Може да не ни е кеф, но силните на Земята са в атака. И преди да започне подреждането, следва всичко да се разбута. Огледайте се !
  • 14 Ягуар

    16 6 Отговор
    Швабите най-после загряха как ги САЩ ги мачкат и се опитват чрез Китай да търсят диалот с Русия!

    Коментиран от #17, #26

  • 15 Комунист

    11 7 Отговор
    Гермяния разбира че с пикливите си 357к кв км не са никакъв фактор а умираща държавица
  • 16 бай Ставри

    19 6 Отговор
    И да ходят и да не ходят французи и германци в Китай, все тая. Като им скръцнат със зъби отвъд океана и каквото и да са възнамерявали ще пропадне. В USA искат живот само за тях и по точно само за определен елит от тях. Останалите трябва да измрем.

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ягуар":

    Германия има неофициален статут на окупирана държава. Те си го знаят и признават през зъби. Може да шават, ама не много.
  • 18 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "бай Ставри":

    Много точно !
  • 19 Токсик

    17 6 Отговор
    Всички знаем, че Германия не е суверенна държава, а също като нас краварска колония натъпкана с десетки военни бази, така че немските фашисти да не търсят от нас съчувствие за ритуалното самоубийство към което ги тласнаха от задокеанския обор.. Немският канцлер до ден днешен се одобрява от държавния департамент. И да, Путин е много лош кон за неофашистите, защото ги нарита жестоко.
  • 20 Ал Бунди

    2 6 Отговор
    Руский мир лиии? Ми не, благодаря.Рублофилите да заминават..Аз оставам тук ....лек път и приятно прекарване там. Искренно им го желая. А пък ние ще останем да се мъчим тука..

  • 21 Объркано Атлантиче

    21 5 Отговор
    Какво не ви казват:
    Германският политик Сара Вагенкнехт говори за целите на антируските санкции на САЩ.
    "Санкциите умишлено направиха енергията безумно скъпа в Европа. Не Путин реши това, решиха го на Запад.
    При тези санкции не става въпрос за ценности, а за интереси „Да направим Америка отново велика“. Нищо друго.
    Истината е, че европейско-руското енергийно сътрудничество е трън в окото на Вашингтон от 70-те години на миналия век“, каза Сара Вагенкнехт.
  • 22 Само напомням

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Само напомням":

    Русия изгуби целия ЕС пазар заради войната в Украйна

    Коментиран от #28, #32

  • 23 Запознат

    12 5 Отговор
    Е, сега бандитът САЩ ще покаже на германците какво е зависимост и сриване на икономиката. Ще си мечтаят само за просперитета от търговията с СССР и Русия.
  • 24 Читател

    14 2 Отговор
    И кво сега? Ще излезе, че европейците тайно се надяват освободителната акция на дядя П, да продължи поне до Берлин и Париж?! Смеххх в залата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ти си

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ягуар":

    Германия колега почти 80 години след ВСВ все още е под окупация - има подписано примирие но не и мирен договор (Япония също) та затова все още е бъкано с американски бази (при положение че Германия е обкръжена от натовски и приятелски страни) . А и някой трябва да следи и пази редовно да се изплащат инвестициите от плана Маршал ....

    Коментиран от #31

  • 27 Сун Ят

    8 5 Отговор
    Китайците не споделяли европейските,,ценноститогава европейците да споделят китайските.
  • 28 Ерор 404

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Само напомням":

    Русия е увеличила с 50% доставките на втечнен газ за Европа. От януари до септември е доставила 16 милиарда кубически метра. В руската фирма Новатек, извършваща доставките, 14% участие имат Тотал. Това, че Европа е спряла да купува руски газ са пълни глупости. Само за сравнение, американците са обещали на Европа да доставят 15 милиарда за цялата година. Никакви пазари не е загубила Русия, напротив , търговията бележи рекордни приходи. На европейците са им спряли само някои стратегически суровини, другото си върви макар и по заобиколни пътища. Примерът е България, която продължава да купува руски газ .

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Да, да, ама не!

    8 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ерор 404":

    Тез глупости може да хващат декиш по РУТВ, обаче иначе са си чист виц. Гори газа който трябваше да е за Европа, понеже не може да го складира, а за да го продаде(за мижави пари) на Китай трябва да построи 5000 километра тръбопровод с компресорни станции, което е невъзможно заради санкциите.Около Европа дрифтират 15 газовоза с втечнен газ, защото хранилищата са препълнени, а се очаква и много топла зима. Ядец, скапани Muджeтoфuлu!
  • 30 Ал Бунди

    7 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ерор 404":

    Не се тревожи толкова . Нали Раша е ваша!!!! Пък нас ни остави да се оправяме. Иначе ..защо всички рублофили пеете една и съща опорка за невероятните приходи, но нищо не казвате за огромните разходи...всеки ден струва на Раша над 1млрд$ ..повече , отколкото са приходите..АМИ СЕГА???..(имаше едно питащо човече в Минута е много..помниш ли)

    Коментиран от #35, #41

  • 31 да питам

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ти си":

    Абе окупирани те...само се питам един въпрос, на който никога не получавам отговор..Защо бе, аджеба, за 90% от алкашите е мечтата на живота им да живеят като окупирани?Е тЕ това не моем да разберем...

    Коментиран от #37

  • 32 Ти си

    10 7 Отговор

    До коментар #22 от "Само напомням":

    Не колега Русия нищо не е загубила- след началото на войната и налагането на санкции от ЕС Испания е увеличила вноса от Русия с 57% , Белгия с 81% , Холандия с 31% , Япония с 13% . Холандия е въвела 91 изключения за търговия с фирми подлежащи на санкции , САЩ използват горива от руски петрол рафинирани в Италия и по този начин заобикалят собствените си санкции ! Експорта на Русия с Турция се е увеличил с 198% , с Индия 310%, с Китай 64% . Импорта от Турция се е увеличила със 113% а от Китай с 24 % . Така че дреме и на Русия за пазарите в ЕС ....
    Изнесените информация и данни да взаимствани от Нюйорк Таймс и Блумберг - които в никакъв случай няма връзка с "Бесарабски фронт " ....

    Коментиран от #34

  • 33 Бацо Гацов

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Хахахахаха..напият се до безобразие с Кока-Кола и почват да грабят колониите, викаш!!!хахахахах
  • 34 пак питам

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "Ти си":

    Пак питам...какви са дневните разходи на Ваша Раша само за войната...понеже ги разбираш тия работи, що не давате и втората страна на баланса ? Нали знаеш-приходи, съотнесени към разходи?Па после се плюнчи на тая тема. Наскоро излезе справка за състоянието на руската икономика...спад за тримесечието с 4 %? Пак от Блумбърг..

    Коментиран от #36

  • 35 Ти си

    7 7 Отговор

    До коментар #30 от "Ал Бунди":

    Чети "Бесарабски фронт " , яж пача , пий греяна ракия и чакай руската икономика да се срине подобно на тази на ЕС ...

    Коментиран от #38, #39

  • 36 Ти си

    5 7 Отговор

    До коментар #34 от "пак питам":

    Колега първо да се уточним, не ме интересува нито Русия ,ЕС , САЩ или който и да е освен България.! Ти също не ме интересуваш .
    4% са толкова нищожна цифра та дори няма да я усетят реално - все едно да ти намалят заплатата с 4% , с колко ще обеднен.. .....

    Коментиран от #40, #43

  • 37 Ти си

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "да питам":

    Отговора на въпроса ти е много прост , също като защо всички селяни искат да живеят У градО !
    Нали знаеш че тревата на комшията е винаги по-зелена та за те това да видят дали е така .....
  • 38 пак питам

    7 8 Отговор

    До коментар #35 от "Ти си":

    Ми да ти кажа, щото явно не си запознат с фактите- само икономиката на Италия е по-голяма от тази на Русия. И сега ще ти цитирам дословно, ДУМА ПО ДУМА, какво каза многоуважаемата Председателка на Съвета на Русия, Матвиенко, Валентина Ивановна, по време на заседание на Съвета и по повод откриването на новия мост м/ду Китай и Русия на река Амур...= С тази придобивка ще се съкрати многократно времето за доставка на ПИРОНИ, така необходими на нашата индустрия=...край на цитата...НЕЩО НЕЯСНО Така че, колкото и да се плюнчиш..ми не фаташ дикиш. Дори факта, че Путлер търси 500 000 зимни униформи за Непабедимая говори сам по себе си. Та..що не казваш какъв е в крайна сметка баланса на Раша..а бегаш по тъча, а?
  • 39 Ал Бунди

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ти си":

    Хахахаха... ми да ти кажа.определено е .по-добре е от това, да четеш Камсамолская Правда и да нагъваш пелмени с червено цвекло, прокарвай ги със самогон от прорасли картофи...муххахахаха!!!! Абе , що сте толкова празноглави това рублофилите, а?
  • 40 Иконъмист

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Ти си":

    Ами да ти имам математиката..4% за тримесечие означава почти 20% за година. А това е направо колапс за една икономика на днешно време..ами ако я смятаме за 2 години..за 3..наш какво значи това? А Раша се е запътила с увеличаваща се скорост точно в тази посока ... и не ми развивай теорията за самодостатъчност, защото точно за Русия това не важи. Щото е зле,ма много зле с технологиите..при положение че не може да си произведе сама тръби или компресори за газопроводите и чака на китайските доставки за пирони...мухахахаха ...за каква самодостатъчност говорим изобщо? Това може да се роди като теория само в главата на русофил с определени функционални отклонения във възприятията на околния свят...
  • 41 случаен

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ал Бунди":

    ама тези великите не ни оставят,не са ни опоскали още,с рф бяхме 25икономика по доклад на оон,оди си продавай чепиците бънди

    Коментиран от #42

  • 42 Ал Бунди

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "случаен":

    Аз викам, да уточним нещата, а? Не с РФ, а със СИВ и СССР. А това са много различни неща, не мислиш ли? И да , купуваха ни боклуците, щото техните бяха по-големи от нашите. И само как ни биха шута, веднага се оказа, че половината африкански държави са по-напред от нас. Да не ти казвам, че изхранвахме матушката на половин цена от тук..поне съм бил там ( в СССР де) много повече от тебе..(поинтересувай се, защо на времето Сталин ликвидира Трайчо Костов). И това, което са видели очите ми и най-вече е усетил джоба ми, не е в твоя полза. Но ти си живей със заблудите, лошо нема.
  • 43 Ал Бунди

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Ти си":

    Току-що изтече новината, че (цитирам дословно Первий канал,) Руската централна банка пуска в обръщение 1трлн рубли, под претекст, че в новоприсъединените територии било голямо търсенето на рубли...хахахахаха..умрех от смех как рашите дълбаят дъното настървено и си търсят какви ли не оправдания...само че май не си дават сметка, че мъките и несгодите им дори не са започнали....Май ще разберат какво е Голодоморът..и то в 21 век. А Путлер бил изпратил табун коне на Ким Че-то..може би срещу товар от балирани глухарчета...? мухахахаха...