Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 21:00 10 873 131

Броят на ромите в България намалява. Какво означава това?

  • роми-
  • малцинство-
  • българи-
  • население-
  • демография-
  • преброяване-
  • статистика

Какви са причините за това развитие?

Броят на ромите в България намалява. Какво означава това? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според новите данни за етническия състав на населението, базирани на преброяването от 2021, самоопределящите се като роми в България намаляват. През миналата година само 4.4% или 266 720 души са се определили като роми, а през 2011 те са били близо 4.9% или 325 343. Това означава спад с 0,5%. Турската етническа група също намалява - с 0.4 процентни пункта в сравнение с данните от преброяването през 2011. През 2021 година 8.4% или 508 378 души от отговорилите на въпроса за етническата принадлежност са се причислили към нея; през 2011 те са били 8.8% или 588 318.

Сами по себе си данните дават основание да се отхвърли любимата теза на т.нар. "патриоти", според която ромите щели да претопят българите. Трябва да е пределно ясно, че разпалването на страхове и биенето на камбаната за "надвиснала заплаха" от другите етноси е подбуждане към омраза, нетолерантност и дори насилие.

Емиграция и премълчаване на етноса

Първата причина за спада на самоопределилите се като роми вероятно е засилването на емиграцията. Приблизително 41% от спада в броя на населението през последните 10 години се дължи тъкмо на нея. За сравнение: от 1993 до 2011 напускащите страната (външната миграция) са около 32% от общия спад на населението. Непосредствената причина за тези процеси е приемането на България за член на ЕС през 2007. Пикът на емиграцията е бил през 2019, когато 40 000 напускат - по данни на НСИ. Много от ромите, но също така и много от етническите българи и турци търсят препитание извън България - например в други страни в ЕС като Германия и Испания.

Спадът в броя на ромите обаче може да се дължи и на друго: вероятно някои премълчават етническата си пренадлежност. Това е резултат от все по-силното патриотично репчене на някои партии и политици. "По-добре да се пишем българи, за да не ни подхванат още по-здраво!" - вероятно така разсъждават немалко хора в гетата. Впрочем, още при преброяването през 2011, експерти коментираха, че броят на ромите е силно занижен. Твърде възможно е и последните данни да не отразяват коректно реалната численост на ромския етнос в България.

Освен това близо 64 000 участници в преброяването са отказали да отговорят на въпроса за етническата принадлежност, а близо 16 000 не могат да се самоопределят. При последното преброяване броят на хората в тези две групи е нараснал. Всичко това означава, че новите данни за етническия състав на българското население трябва да бъдат четени и осмисляни много внимателно.

Защо е важно да се погрижим за ромите

Ромската етническа група е най-младата - в сравнение с българската и турската. 26.6% от ромите, според данните, са на възраст до 14 години; при турците в тази група попадат близо 14%, а при българите - 12%. При ромите няма проблем с ниската раждаемост. Докато при етническите българи - има. Но според данните спадът в броя на етническите българи, спрямо 2011, е с 0,2%, докато при ромите е с 0,5%.

Българските политици ще допуснат тежка грешка, ако си заровят главите в пясъка, смятайки, че "изтичането" на български роми към ЕС ще реши от само себе си проблема, свързан с ниската степен на интеграция на това малцинство. Гетата си остават бомби със закъснители - въпреки притегателната сила на ЕС. Емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност сред българите, а и безотговорността на много от лъжепатриотите, както и на политици-мними защитници на правата на малцинствата, които предпочитат ромите да бъдат държани в зависимо положение, за да бъдат използвани като "ресурс за гласуване", остават "сурови факти от живота" в България. Те влекат след себе си много тревожни последици и потенциални тенденции.

Ако те не се променят, в края на века България може да се окаже държава с население под 4 милиона, както вещаят демографските прогнози, при това раздирана от междуетнически конфликти.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    63 90 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 2 Ци-ган-ин

    54 33 Отговор
    ..значи че ние римляните и помачените от родопите се пишем българи ...това е истински българи почти няма...вонята е навсякъде и сеганска и помашка най вече

    Коментиран от #124

  • 3 ТаУмВзе

    123 12 Отговор
    Кое намалява бре? Бухахах Ела в квартала да видиш, че сме малцинство бледолики. Тия се Гаврят с нас Яко. Явно само тва е останало де.
  • 4 Фори

    158 7 Отговор
    Аз като се разходя по улиците не виждам такова нещо.Даже имам усещането че се увеличават.
  • 5 Киро

    123 4 Отговор
    Намаляват защото се определя като Българи.
  • 6 Последния Софиянец

    89 20 Отговор
    За 33 години успяха да изпълнят плана за ликвидиране на славяните на Хитлер в България.Половината Българи роби другата половина под земята.

    Коментиран от #7

  • 7 Неук русофил

    50 63 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Българите не са славяни!

    Коментиран от #10, #20, #81

  • 8 ЦигаНизация БГ

    118 4 Отговор
    Означава, че циганите се пишат етнос "българи", това означава! Хич не намаляват, умножават се геометрично!

    Коментиран от #34

  • 9 Петър

    91 4 Отговор
    Роми или Цигани? Азис и Сифи Маринова се сърдя когато някой ги нарича Роми, те самите си се наричат Цигани.

    Коментиран от #38, #82

  • 10 Историк

    37 25 Отговор

    До коментар #7 от "Неук русофил":

    Да бе ами какви са българите тогава като не са славяни - сигурно тюрки според теб.

    Коментиран от #13, #32, #65

  • 11 Проблема е, че българите

    66 13 Отговор
    станаха по неграмотни и от циганите!
  • 12 Да, ама не...

    52 7 Отговор
    Българите все повече се изселват от страната и то най вече тези в детеродна възразт. От другата страна непрекъснато прииждат такива от арабския свят. Така, че не нашите роми, а новопристигналите чужди ще претопят българите.

    Коментиран от #97

  • 13 Псевдоисторик си

    29 65 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    Българите са езическо племе, насилствено покръстени от Борис, дошли на Балканският полуостров от днешен североизточен Афганистан! Това вече е доказано от всички световни учени, включително български. Има книги, научете се да четете!

    Коментиран от #16, #29, #54

  • 14 Мда

    83 3 Отговор
    Цяла североизточна България е пълно с роми.Българските села отдавна станаха ромски.На байряма като се приберат от Германия пак ги пребройте ,че да не излязат над милиона.
  • 15 Фую

    49 4 Отговор
    Абе,ше го търсите оня чичко с муста4ките
  • 16 Айде бе...

    15 26 Отговор

    До коментар #13 от "Псевдоисторик си":

    Това Путин ли ти го каза или го знаеш още от Ленин? Айде изброй само няколко от учените, които са го доказали, да видим колко са учени или са точно като теб. Учили недоучили, но само цитират опорките на окупаторите.

    Коментиран от #21

  • 17 АБВ

    7 2 Отговор
    Радост
  • 18 Чичо Ади

    12 0 Отговор
    Ашколсун
  • 19 Перо

    44 0 Отговор
    Много хора не правят разлика между гражданство и народност и за това се получаеат тези аномалии!
  • 20 Ти за българите няма да се притесняваш

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Неук русофил":

    Анализирай себе си и другите от маалата !

    Коментиран от #23

  • 21 Ти наистина си неграмотен

    31 6 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе...":

    като цитираш Путин! Точно руснаците пишеха в техните учебници, че българите били славяни!

    Коментиран от #35

  • 22 Всъщнос

    44 2 Отговор
    Вече е по модерно римляни да се правят на по Българи от самите Българи, както и по Турци от самите турци.

    Коментиран от #113

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мигрират

    45 0 Отговор
    Станаха германци..

    Коментиран от #36

  • 25 Гласоподавателите на Бойко

    31 1 Отговор
    Що да стои гладен на село като може да пие бира на корем в Германия и никой да не го спича
  • 26 Загубения вотърски клан

    17 5 Отговор
    Тия ли са тия загубените избиратели на вожда Борисов..правете сметка че от тия двеста хиляди повече от половината да деца
  • 27 Колега

    37 3 Отговор
    Ей мръсни гадове са това тези като подписалия статийката. Как успиват племето само. Още съвсем малко да не мърда, за да успеят го довършат. Проклети да са вовеки!

    Коментиран от #30

  • 28 Българи+роми=константа

    8 4 Отговор
    Няма никакво значение стойността на двете събираеми за уравнението. Това е като да разграничиш колко от водата е изворна и колко е минерална в бутилка от 1,5 литра. Проблемът е, че водата в бутилката намалява
  • 29 От свири го

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Псевдоисторик си":

    Няма как да признае, че толкова изучен материал,ако "въобще" е чел нещо! Е пълна измишльотина комунистическа и, че просто се оказва неук. Кофти положение!

    Коментиран от #31

  • 30 Не се коси

    20 10 Отговор

    До коментар #27 от "Колега":

    Българите имат алергия към истината. Просто не им понася!
  • 31 Още един неук русофил

    21 1 Отговор

    До коментар #29 от "От свири го":

    Точно комунистите пишеха, че българите били славяни. От неграмотност се оплетохте като пиле в калчища!
  • 32 Вальо

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    Ами такива са турци
  • 33 Ваййй

    10 2 Отговор
    Хелекторатът ви намалява.
  • 34 грешиш

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЦигаНизация БГ":

    Виж ги в Суратбука накъде са забегнали, на Биби избирателите редовно ме спайват.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мдаа

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мигрират":

    👍👍👍 Много вярно. Друга предпочитана държава е Нидерландия.
  • 37 Като ти казвам, че си неграмотен

    17 2 Отговор

    До коментар #35 от "Айде бе...":

    ти не вярваш! Езичеството не е вид религия! Езичеството няма никакви допирни точки с религията!

    Коментиран от #42, #59

  • 38 виж ся

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    Те и негросите си викат помежду си нигър но ако му каже това бял и става търкалото.
  • 39 Братя булгари

    25 6 Отговор
    Ние сме си роми, пишем се за българи. А други българи се зоват македонци.
  • 40 Означава

    29 3 Отговор
    Че вече се пишат българи.

    Коментиран от #43

  • 41 12345

    45 2 Отговор
    По- скоро статистиката ни е стъкмистка, отколкото циганите да крият циганския си произход. Не знам как ромите намаляват, но много села и градове са буквално наводнени от тях. Така е в повечето провинциални училища. А и ромите работят навън, но си купуват къщи в България. Така че да не се опитват да ни заглавикват, че българите не са заплашени от изчезване и че ромите се топят по-бързо от нас.
  • 42 Айде бе...

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Като ти казвам, че си неграмотен":

    За втори път отговаряш в стил " - Абе аз може да не знам как е, но не е така! " Е, личи си кой е неграмотен.
  • 43 Турчина

    12 2 Отговор

    До коментар #40 от "Означава":

    Прав си, ромите преди се пишеха турци а сега българи. Направих си геномно изследване и имам от всички националности, най много % италианско, какъв турчин съм ?
  • 44 На баба и дядо

    33 4 Отговор
    Селата преди са били чисто български и малко турци ,а сега са си 80% ромски.Отделно дръпнаха напреде много от ало измами.Жените им лъжат кюрдини турци от Турция и ония им пращат пари.Едни бяха дръпнали 200 бона.Повечето имат коли за по 40 50 бона и къщи големи ,а нямат трудов стаж Къде е икономична полиция или тя важи само за честните хора в България.
  • 45 Гоуст

    25 2 Отговор
    Егати държавата щом и ромите почнаха да бягат от нея:). А сега сериозно. Анкетиращите що направо не са драскали етноса в анкетните карти. Сигурен съм, че 90% от анкетираните роми не са разбрали какво ги питат. Че се увеличава броят им това е ясно ВИЗУАЛНО и(кръстосана проверка в родилни, социални, жилищни и други служби и организации дето има лапачка за роми)ще подвърдят, че се броят им се увеличава. Мисля, че скоро в БГ ще съжаляват, че един луд с мустаци не е успял да си довърши поне част от планираното.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Урюрвкос

    20 0 Отговор
    по статистика намаляват но помощите и кражбите на ток се увеличават
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    ИЗНАСЯТ се в ГЕРМАНИЯ заради СОЦИЯЛНИ ПОМОЩИ
  • 49 Гьобелс Веле

    21 1 Отговор
    Дойчевелиста на грантове се притеснява да не намалеят циганите в България!!!!!

    Лелелеле, какво доживях да прочета?!!?

    Тежестта на социалната с-ма във всяка една държава при наличие на този етнос е огромна. Досещате ли се за какви цели отпускат грантове на НПО-то??

    Коментиран от #53

  • 50 🤣🤣🤣

    16 0 Отговор
    Че Германия ще бъде деиндустриализирана, подобно на България 😆
  • 51 Няма име

    21 0 Отговор
    Тази статия с нищо не променя лъжите по темата. Истината е, че България изчезва, заедно с българите, каквото и да си говорим.
  • 52 САТЪРА НА ХАНА

    19 2 Отговор
    РОМИТЕ НАМАЛЯВАТ ЗАЩОТО СТАВАТ
    СКАНДИНАВЦИ И АРИЙЦИ :)))
    .....
    ХАК ДА ВИ Е :))
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Я па тоя

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "Псевдоисторик си":

    Стига бе, и я разкажи кога и как сме дошли на Балканският полуостров от днешен североизточен Афганистан, че ми стана интересно?

    Коментиран от #56, #68

  • 55 Стакмистика+Пропаганда

    24 0 Отговор
    Според НСИ 8,3 милиона души имат български паспорти, а НСИ успя да преброи само 6 520 314 души. А според countrymeters сме 6 832 064 настоящо население. Е на кого да вярваме ?

  • 56 САТЪРА НА ХАНА

    19 7 Отговор

    До коментар #54 от "Я па тоя":

    ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ХАН Е АТИЛА - АВИТОХОЛ В ИМЕННИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ
    .... КОГОТО НА ЗАПАД НАРИЧАТ " БИЧА БОЖИ"
    ....
    НЕ НИ РАЗЖАЛВАЙТЕ ДО АФГАНИСТАНСКИ ОВЧАРИ
  • 57 Трифон зарезан

    14 0 Отговор
    От депутатите не остана за циганите да крадат.
  • 58 Може

    11 0 Отговор
    Да намалява броя на преброилите се кат такива,но дела на опростачените и безпардонно онаглели български "граждани" - ценен избирателе електорат, си остава основен в географския район наречен България(все още)
  • 59 баба Яга

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Като ти казвам, че си неграмотен":

    И да и не. До появата на юдаизма всички са вярвали в различни богове , един главен и тнт и също важно нямало е писани закони, затова ги наричат всичките тези езичници. Юдаизмът въвежда монотеизъмът, един бог и писани правила и закони. От юдаизмът искача християнството което се цепи на католици и православни а около 600г се заражда и ислямът също на базата юдаизъм но леко променени имена и случки. Отделно юдеите при писането на стария завет използват митове от езичните шумери..гилгамеш и тнт. А при хиндуизмът от много богове се отделят будистите но там няма бог и е философия, а хиндуизмът продължава и сега в Индия. При нас има страшно много останали езически обреди и си ги тачим.
  • 60 тома

    17 1 Отговор
    Как няма да намалее като сичкото сигани замина за европа заради високите социални помощи.Тука останаха простите

    Коментиран от #67

  • 61 Ако не беше 9 септември

    9 1 Отговор
    Всичкото чиган на 10 щяха да са партизани.
  • 62 Как

    16 1 Отговор
    Циганин да се наричам първа радост е за мене!
  • 63 роуминг

    18 0 Отговор
    нарекли са се българи ,или турци
  • 64 Къде са

    16 1 Отговор
    В самолетите на Wizzair за Германия - 90% най-малко при преброяване там
  • 65 Николов

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    Българите са "автохонно" население на Балканите, наричани са траки. Гените са ни сходни с италийските, ма "чукча писател, не читател" и не знае... Няма значение какви сме, след 50 г. ще сме умрели или претопени, тъй че все тая
  • 66 Моля ,Ко речи...Ко...?!

    29 0 Отговор
    ,,Броят на ромите в България намалява..."
    Ако това е вярно-бих почерпил Дойче-Зеле...!НО!Горчивата истина е корено-противоположна ...!За съжаление...!
  • 67 Ти остави ромите ...!

    13 1 Отговор

    До коментар #60 от "тома":

    Ами и ние сме от простите,макар и българи,че останахме тук-в БГ...!
  • 68 Дълго е за писане

    6 8 Отговор

    До коментар #54 от "Я па тоя":

    Но като за начало, просто погледни в огледалото и ще видиш невероятна антроположка прилика с афганистанеца.

    Коментиран от #108

  • 69 Анонимен

    20 1 Отговор
    Що за учудване. Раждат на запад. Цели улици са с тях, от казанлъшките роми. Имат си учен бизнесмен и им казва за правата. Същото е и в Германия. От църквата са им дали къща, и всички живеят в нея, и за украшение една българка, сама сред тях цели 15 години. Наемат ги техните, другите си имат фризьорски салони, третите в титан, четвъртите ходят в Холандия за бело и така, кво да правят в бедна България. Тукашните роми не им се работи, гледат си децата и на социала. Тежък е живота. На всички. И тия които имат пари нима са щастливи. Деца българчета в провинцията почти няма. Всеки гледа да се докопа до НС. Парата е в София, но и там една селяния. Идва старото бкпдс, при цвети, живи и здрави бъдете.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ,,,

    17 0 Отговор
    ама грижете се, дойчовци. Приберете си ги всички при вас :)
  • 72 Пръц

    30 1 Отговор
    Броят на Ромите в България може да намалява,но се увеличава броя на циганите.

    Коментиран от #74

  • 73 дойде време

    9 4 Отговор
    Да вземем компромисно решение, да вземем сега:
    Турците да си отидат в Турцията.
    Българите да си отидат в Либията.
    Ний, прабългарите, да вземем да си оправим държавицата,бе!
  • 74 Тръц

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Пръц":

    Прав си
  • 75 Козяшки

    8 1 Отговор
    Измекяри ДВ
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Шопе

    11 0 Отговор
    От заглавието мирише гадно, развалено зеле,Доче зеле ..фуу СРУ Шоошоидни екстементарии
  • 78 Ромско преброяване Няма

    20 0 Отговор
    Съдейки по началното училище в което ,когато аз бях ученик,ромите се брояха на едната ми ръка,10-15г. По късно,пак в това даскало Ромите са към 50% от всички ученици
  • 79 Леля Гошо

    18 0 Отговор
    Това преброяване беше пунта мара. Никой не дойде да ни брои. Ако бяха дошли щяхме да се самоопределим като бразилци или бангладешци. Обратното се случва в маалите, където или не се самоопределят (много им е сложно), или пък по заповед на щуката се пишат аз съм българче (въпреки че не знаят стихотворението)
  • 80 Меринджей от Столипиново

    19 0 Отговор
    На преброяването се писах българин защото няма опция ман га сар.
  • 81 Минали сме покрай

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Неук русофил":

    Славяните.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 пояснение

    13 0 Отговор
    Това означава , че някой лъже свирепо .

    Коментиран от #85

  • 84 ЕДГАР КЕЙСИ

    19 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА ....,..ТОЧНО ОБРАТНОТО ......... БРОЯ ЦИГАНИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВА ......... НИЕ ГО ВИЖДАМЕ С ОЧИТЕ СИ ФАКТ !

    Коментиран от #106

  • 85 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "пояснение":

    Факт е!Фактите са такива!
  • 86 Доко

    4 1 Отговор
    Търсят по добър начин и условия за живот, където намират в Западна Европа. Въпреки, че някой спят под мостовете и на улицата.
  • 87 Чолев

    3 1 Отговор
    А дъ въ не спира да пише едни ком-фашистки неща.
  • 88 Ромите не Намаляват, в селата от

    17 0 Отговор
    Северозапада, се Умножават!! Села, където нямаше Роми сега20-30 %от населението са Роми!! Множът, се копуват на бесценица по 2-3 къщи на починали Българи!! Това, че не пожелаха да, се"Преброят" не означава, че са намаляли!! Автора меко казано Маниполира!!
  • 89 Студопор

    14 1 Отговор
    Дойче зеле - ми вземете си ги у вас. Те и без това повечето са в Германия. Работят там, междувременно са се записали като безработни в България, та взимат пари и от борсата. После си идват, вдигат двуетажна къща и пак заминават. Гушат пари от всякъде. Ние трябва да се грижим за тях...!
    Интеграция не означава да получиш пари, за да не работиш и да правиш деца. Интеграцията означава да имаш свободен достъп до работа и образование, за да се развиваш. Те го имат тоя достъп, просто не им се учи и работи.
  • 90 велик кретено-зидар

    8 2 Отговор
    ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДА СЕ НАТРУПАТ НАД 70 МЛРД ДЪРЖАВНИ ДЪЛГОВЕ СЛЕД 10 ГОДИНИ И НАТАМ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ ПОГАСЯВАТ НА РОМИТЕ СИЛНАТА МУЗИКА В ГЕТАТА.
  • 91 0808

    8 1 Отговор
    ... лъжа като всичко от зелето и факти=лъжи... фейк
  • 92 Анонимен

    11 1 Отговор
    Означава, че нещо със статистиката не е както трябва!
  • 93 Чолак оф

    7 1 Отговор
    Голямата загриженост требе да бъде за тези, които чрез ромския етнос предимно източват социалните системи в Бг, но най-вече в Западна Европа. Тренд у нас от 23 г. е роми да са с подкрепен по-висок стандарт, а множеството етнически българи без бизнес и постоянна работа.
  • 94 Това озвачава,

    10 2 Отговор
    че в ЕС броят им расте!? Това е единствената полза за България, Европа ни чисти от паразити.
  • 95 Мим

    15 0 Отговор
    Истината е,че поне 60%от циганите се пишат за българи,а и в чужбина за такива се представят всичките. Това не е намаление,а скрито увеличение.
  • 96 сдцд

    7 2 Отговор
    Те заминаха. Връщат се само лятото за около месец.
  • 97 сдцд

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да, ама не...":

    Прииждащите от арабския свят НЕ искат да остават тук. Даже и те не искат да живеят в Бг.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    НАКРАЯ ромите ще са БОЛШИНСТВО А ние БЪЛГАРИТЕ малцинство
  • 101 Йеронимус БОШ

    16 0 Отговор
    Нека бъдем СПРАВЕДЛИВИ и ЧЕСТНИ и да наричаме нещата с ИСТИНСКИТЕ им имена. И това е , че правилното име е ЦИГАНИН ! А РОМ - това е алкохолна напитка !
  • 102 Майк Алън Патън

    10 0 Отговор
    Какво обидно има в думата ЦИГАНИ , че я заменяте с РОМИ ? Кой е виновен , че ЦИГАНИ се сързва с лошо ?
  • 103 ЗЕЛЕН чук

    19 0 Отговор
    Има нещо мно , много важно - в последните години ЦИГАНИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ТУРЧЕЯТ ! Виждаш го , чист циганин , обаче казва , че е вече турчин ! От християни , бързо се завъртяха в мюсюлмани !
  • 104 1111

    4 3 Отговор

    До коментар #99 от "Русская":

    Ние ви научихме да пишете! Това е важната разлика, която не трябва да забравяш!
  • 105 Бай Канур

    8 0 Отговор
    Рова означава, че броят на ромите в Германия се увеличава!!!
  • 106 1222

    3 4 Отговор

    До коментар #84 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Това, че ходят не тумби, не означава, че се увеличават.
  • 107 Разсмяна

    5 0 Отговор
    Българите ги направиха ромбове, А Ромбовете ги назначиха за капиталисти, за да се самоопределят за българи. Като резултат Бг е на последно место у целата Европа.
  • 108 Я па тоя

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Дълго е за писане":

    Гледам - светла кожа, светли или тълни очи, европеидни черти.Не разбрах, КОГА сме дошли на Балканите, след като си чел толкова много??
  • 109 Урсулана

    8 0 Отговор
    По-голяма Лъжа не бях чела отдавна.
  • 110 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    13 1 Отговор
    ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ СТАВАТ ПОВЕЧЕ В ЕВРОПА.
    ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВМЕСТО ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ ВЕЧЕ ИЗНАСЯМЕ ЦИГАНИ.
    ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ПОДОБРИМ ГЕНЕТИЧНО ЗАПАДНЯЦИТЕ.
    ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ СТАНЕМ ПО-ЧИСТА НАЦИЯ.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Маалата

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Всъщнос":

    Я, като чистакровние ром, кат напрай едно пасматри на брачедите, българи, виждам, че няма никаква разлика между нас ; и вот пачему не се назоваваме сигани.
  • 114 НИКАКАЯ !

    2 1 Отговор

    До коментар #99 от "Русская":

    Балгари, сигани и русские все славянские братя. Едните са по-тъмни, оти са работали на открито, а другите, маленка по-светли, защото са се скатавали на сянка. Че и до ден днешен.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 там

    2 0 Отговор
    30 години ,,демокрация,, уж ?!
  • 117 очевидец

    6 0 Отговор
    Елате във Варна да поогледате. Бангладешки индигота из центъра колкот щеш. Не ми се мисли как живеят възрастните хора по селата с тия. Бог високо, цар далеко.
  • 118 реалист

    4 0 Отговор
    Намалява защото не се броят за роми, но това не означава, че не са такива.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Айдук Велко

    3 1 Отговор

    До коментар #119 от "Турчин":

    Не бързай! Турция няма да я има дълго още. Тогава ще запеете друга песен, ще ви се смалят работите в путурите.
  • 121 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    Навремето такива циркаджийски номера не минаваха,знае се от какви родове произхожда дадения миллет и никакво шикалкавене.Даже в паспортите си пишеше,черно на бяло,етнически произход,и това не е случайно,а държавническа необходимост,не може на черното да се вика бяло.Ромеите се увеличават стремително и самите чиновници-преброители изглежда са инструктирани да занижават бройката им,да не се тревожат българите.Но ние без друго си знаем ,че ни лъжат със статистиката,в много населени места ромеите са до и над 50%,на всякак крачка са ,като бу-бо-лечки.Някои се засрамяват от произхода си и парадоксално се държат по-културно от някои българи-парвенюта,които се държат абсолютно каруцарски и се-лян-дурски.
  • 122 кочо

    7 0 Отговор
    във кв. изток пловдив на 16 деца 1 едно е българче 15 роми.
  • 123 Мюндарев

    4 0 Отговор
    Означава само едно - статистиката е проводник на лъжата на циганите , а те не могат да не лъжат дори и без причина. Генна особеност заедно с еднаквите им физиономии вследствие на вътрешно кланово развъждане. но в Бг. територията е доказано ,че циганизирането само може да спаси семейството ти / основната единица на която се крепи обществото / от тези около 70 % данъци налагани под всякаква форма върху всеки изкаран стотак с честен труд. Добре са и се увеличават защото за тях няма закони ,няма данъчни да го пита " от къде взе " ,няма полиция .Само ревът и зад гърба ти викат колко си прост за дето си дал. По три дни сватби на малолетни и пияни тумби . Всяка седмица . Завладяване на територии на глутници . Това направиха политиците дето им плащат за гласуване. Първи бяха онези от ДПС и те почнаха да се Турчеят. Страдат всички вкл. Турците и сега пак станаха Герб и БСП. Който плати пвече . Намаля увеличението на "турците " . Циганите дори не са преброени защото и тези дето трябваше да броят из махалите нямаха интерес освен парите. Те питаха направо -"Колко ще дадеш да пишеш тука за мени и дицата ? Делим квото вземаш ти " и така никой от преброителите не искаше да дели щото и те от махалата и си останаха неброени. Та Вервай ми - аз пък се писах Ром щото така ме докара държавата и кмета на Герб и бизнесмена дето му работих . Та Ромите са с един по-малко всъщност. Толкова за статистиките и броенето .
  • 124 Оракула

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ци-ган-ин":

    Първо си направи генетично изследване ,
    дали принадлежиш на тракийската група,
    и после бери дерта , дали си помак или арабин!
    Пробата се пуска по пощата до "Май Херитидж," струва 60 евро!
    Виж в нета как става.
  • 125 Балъка BG

    4 0 Отговор
    Щом паразитите напускат, значи не е на добре.
  • 126 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    1 0 Отговор
    Резултат на прехода станал синоним на грабеж, 30 години 240 безгръбначни продажници крадат и държавни институции работещи като битаци на принцип който си плати. Казах.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Хахаха

    0 0 Отговор
    Един ден викам й, много добро момче, той осиновено, това е нашето момче дадено на българи ти знаел ли, затова са добрички, много добро е я, донякъде чистачката е права, ходи навсякъде и научава, колко ли българи са осиновили циганчета, умни са, е умна
  • 131 Анонимен

    0 0 Отговор
    Да бяхме си осиновили по едно ромче, след 1989 ги продаваха, извеждаха ги от дома и господинова докторката в Асеновград, а от Асеновград, знае ли се и тук където живем, като гниди хора