Last news in Fakti

28 Август, 2023 19:01 3 084 34

Ромите в Италия: "Като бездомни кучета"

  • роми-
  • права на човека-
  • цигани-
  • италия-
  • малцинство-
  • мизерия-
  • кучета-
  • престъпност

В Италия ромите са трън в очите на политиците

Ромите в Италия: "Като бездомни кучета" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дете без панталони седи на стъпалата пред бараката. 24-годишната Андреа, с дълги черни коси и блуза с пайети, седи неподвижно и гледа към племенницата си. "И моята дъщеричка беше на една годинка, когато умря", казва изведнъж Андреа. Но защо е умряла? Андреа мълчи, не знае, а може би се опитва да забрави всичко. Сетне внезапно казва, че било настинка. "Докторите ѝ объркаха лекарствата." Детето вдигнало температура и тя повикала линейка. Два часа по-късно момиченцето било мъртво.

Бараката отвътре: осем квадратни метра ламарина, ориенталски килим, походни легла, котлон. Андреа е бременна в седмия месец, не иска да ни каже истинското си име. Тя е ромка, родена в Италия. Дъщеричката ѝ също била родена в Италия, но тя нямало как да я заведе на педиатър, понеже няма достъп до държавното здравеопазване. Това е така, защото цялото семейство няма разрешително за пребиваване в Италия, вече от десетилетия. Заедно с хиляди други роми в италианската столица Рим и Андреа живее в един от ромските полеви лагери в източната част на града, замислени първоначално като временно решение. А се превърнали в постоянно.

Пълна мизерия

Преди двайсетина години държавата инсталирала бараките, закачили ги за електричество и водопровод, а на стените им изписали номера със спрей. Някои имат тоалетна, други се къпят навън с маркуч. Ромите са от Румъния, България, Босна и Херцеговина, някои имат италиански паспорти, други нямат никакви. Понякога насам наминават роми от другите селища, колкото да се скарат. На входа е спряна полицейска патрулка. Когато стане напечено, полицаите могат да се намесят.

Колкото и да се оглеждаш наоколо, виждаш само едно: пълна мизерия. Възрастните хора са с развалени зъби и сълзящи очи, много жени са бременни. Децата играят върху планини от смет, стари парцали и изпочупени електроуреди. Тук живеят около 300 души, а половината са деца. Вечерно време идват плъховете. "Виждаш ни на какво дередже сме", казва зълвата на Андреа. "Захвърлиха ни тук като бездомни кучета."

Според хуманитарната организация "Сдружение 21 юли" в Италия живеят около 180 000 роми, половината от които имат италианско гражданство. Числото е нестабилно, защото в страната е забранено при преброяване да се пита за етническия произход. Десет процента от ромите живеят в лагери, главно в големите градове. И са трън в очите на политиците. Едва ли има друга страна, в която нетолерантността към това малцинство да е толкова висока. В рамките на едно допитване повече от половината анкетирани заявяват, че ромите са опасност за обществото, като в столицата Рим така отговарят две трети от хората.

Политиците все още ги наричат "номади", без да се съобразяват с факта, че ромите вече близо 600 години живеят по Средиземноморието. И само три процента от тези хора в Италия не са уседнали. За разлика от другите държави в ЕС, Италия няма изрично законодателство за закрила на ромското малцинство, макар че нееднократно е била призовавана да приеме такова.

Провалената стратегия

Покрай бараките се задава един възрастен човек. Децата скандират името му: Марко Брацодуро. 83-годишният Марко вече от 30 години помага на ромските семейства в града - най-вече в борбата им с бюрокрацията. Днес повечето ромски деца ходят на училище, но много от възрастните не могат нито да четат, нито да пишат, камо ли да попълват разни молби.

В италианското общество е разпространено мнението, че ромите са безотговорни. Преди пет години тогавашната кметица от ляво-популистката партия "Пет звезди" оповести нова стратегия: бараките най-после да бъдат премахнати. Кметицата Вирджиния Раджи очакваше от ромите да бъдат по-инициативни. Преди да дойдат багерите, ромите в лагера трябваше да подпишат нещо като споразумение с общината: който поеме ангажимента да си търси работа и жилище, в продължение на две години ще получава общински помощи. Пет лагера изчезнаха, няколкостотин роми бяха настанени в социални жилища и през 2021-а година общинските власти гордо оповестиха, че броят на ромите в лагерите е спаднал наполовина: от 4000 на 2000.

"Това не беше никакъв успех, беше грешка", казва Брацодуро и обяснява, че онези роми, които не са подписали договора, са останали на улицата. "Какво стана с подписалите семейства две години по-късно, когато финансовите помощи спряха? Знаете ли колко трудно е за един ром да си намери работа или жилище?"

Има ли решение?

Възрастният човек спира пред барака, пред която е седнал 30-годишният Мирко. Той също е роден в Италия, живее в лагера от 16 години. "Искам най-после да си намеря нормална работа, а после и дом за мен и семейството ми", казва Мирко. Както повечето роми тук, засега и той си изкарва хляба с труд на черно - по строежите, с хамалски услуги, със събиране на вторични суровини, каквото дойде. "Когато в Италия кажеш, че си ром, няма да ти дадат никаква истинска работа", обяснява жена му Лаура. След няколко месеца тя ще роди близнаци, а семейството вече има три деца. Излиза, че седем души ще живеят на десет квадратни метра площ: децата в едната стая, родителите в другата с бебетата.

Мирко не може да си намери работа не само защото на ромите не се гледа с добро око. Родителите на Мирко са от Босна, но след раждането не го регистрирали като босненски гражданин, а италианско гражданство не получил, защото в страната то се дава по произход, не по месторождение. Той няма нито паспорт, нито виза за Италия - и така вече от 30 години.

Новият кмет на Рим Роберто Гуалтиери на свой ред се е амбицирал да реши проблема. Той казва, че се търсят мащабни решения на жилищния въпрос, а за проекта вече са предвидени 13 милиона евро - отчасти и от пакета срещу пандемията, отпуснат от ЕС.

"Всичко се точи прекалено дълго", казва Карло Стасола, президент на "Сдружение 21 юли". Според него преди всичко трябва да се оправят документите на тези хора, а после да им се намери работа, която биха могли да вършат. "Още преди две години представихме пред парламента проекта си, чрез който изцяло сме интегрирали хората от ромските лагери в градове като Асти и Ферара", обяснява Стасола. Неговото сдружение месеци наред работи заедно с професора по социология Марко Брацодуро и днес екипът се надява, че в рамките на две години лагерът в Рим може да бъде закрит, а ромите - интегрирани. Техният проект би струвал два пъти по-евтино от плановете на общината. Сега чакат отговор от кметството.

Автор: Леа Хензен


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анонимен

    71 6 Отговор
    Все за ман.галите ревете.
  • 3 Май трябва

    66 4 Отговор
    да се въведат задължително образование, най-малко средно и химическа кастрация.

    Коментиран от #31

  • 4 ХАХАХА

    83 3 Отговор
    Аре моля ,ние си ги имаме достатъчно, за да ни занимавате с италианските. Като ги научите да работят ,а преди това да се изучат тогава пишете сърцераздирателни истории! Каквато и пропаганда да се упражнява няма да състрадаваме на мързелите .
  • 5 бай Иван

    81 1 Отговор
    И каква е поуката циганин-ром-джипси, едно и също навсякъде по света.Никой не може да ги интегрира.

    Коментиран от #13, #22

  • 6 Мими Кучева

    52 2 Отговор
    Пускам голема либерална сълза за ромовете!😢💋😢
  • 7 Защо тези хора избягаха на Запад?

    15 35 Отговор
    Защо не са доволни от 76 години управление на подкрепяната от Русия народна власт!?
  • 8 Сталин

    62 1 Отговор
    Сиганите и те като евреите,вечно се оплакват какво им се е случило,но никога не казват защо
  • 9 Майка Индия

    53 1 Отговор
    нали щеше да си ги прибира? Преди 15-16 години това беше новина в Европа? Циганите мразят всички и всички мразят циганите - кой знае решението на проблема? Без Хитлер,разбира се..
  • 10 алооо

    42 3 Отговор
    земете си ги у вас. Просията е супер успешен мафиотски бизнес, дойче зеле мизерници.
  • 11 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    27 3 Отговор
    Италия се връща в най-добрит си години(1922-1945)

    Коментиран от #29

  • 12 Много пари на вятъра

    37 1 Отговор
    По евтино е да бъдат събрани, и да ги заведат в Индия, да правят Боливуд, и Реалми тилифончита!
  • 13 Циганин

    45 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай Иван":

    За голямо съжаление си прав Иване. Защитавам етноса по форуми, съжалявам ги ... Но като видя какви золуми правят, вкл и на мен ги намразвам. Старите над 50 що годе стват и работят и български знаят, но младите са б.. ци

    Коментиран от #17

  • 14 за друго нестават

    27 4 Отговор
    Екологична енергия !!

    Коментиран от #15, #34

  • 15 Помак

    2 21 Отговор

    До коментар #14 от "за друго нестават":

    ... Да и ти само за това ставаш-за еко воклук
  • 16 Госあ

    4 30 Отговор
    Най виновни на простолюдието са циганите и тия с тротинетките. Иначе гледат с благоволение на тарикатите дето ги крадат със стотици милиони и на тия дето праат задръствания и газят хора с колите. Искат и да бъдат богато и безнаказано простолюдие, но за тяхно съжаление са бедно и смачкано простолюдие 😂
  • 17 ЕВРОНЮЗ

    36 3 Отговор

    До коментар #13 от "Циганин":

    А защо по онова време работеха.???? В моят роден град например улиците се миеха всяка нощ.. Имаше един канал от реката който извеждаше вода в една голяма тръба. Там се паркираха големи цистерни отдолу, пълнеха и след това ромите след цистерните миеха улиците. Жените събраха на купчинки боклук който се е отаил към тротоара и други го извозваха.. Ходеха в казармата в трудови войски и учеха занаят. Колко от тях крадяха.. Кой ги доведе до това състояние и коя е целта.??? Хайде да се гледаме честно и да престанем да работим за чужди интереси.

    Коментиран от #24

  • 18 Кресна

    47 1 Отговор
    Защо само във Факти не пише за това как тълпа убиват днес 57 годишен шофьор който прегазва малко ромче което изскача на пътя и шофьора няма никаква вина .Къде сте ,Факти ? Няма ли да напишете за безчинствата на това малцинство в България на което всичко му е позволено и за тях няма наказания ? Но като в България живеят ов....е така ще е .

    Коментиран от #33

  • 19 Отдавна са го измислили

    17 4 Отговор
    Религия и образование. Било е време, когато в Щатите всички негри са били роби. Днес има астронавти, нобелови лауреати, висши военачалници, даже един президент.
  • 20 АУДИ

    49 1 Отговор
    Безработни а напраскали 5 деца!!! 50%от катуна деца!!!Кой нормален човек ще направи 5 деца при положение че няма каде да живее и е безработен... НИКОЙ
  • 21 БГ - политик

    40 1 Отговор
    "В Италия ромите са трън в очите на политиците"
    Де да беше само в Италия! В цяла Европа е така! Единствено в БГ са на почит "избирателите" ни!
  • 22 Математик

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Иван":

    Как ще ги интегрира? Те са е на хикста!
  • 23 Верно ли бе

    29 3 Отговор
    Дойче веле, сега пък се загрижихте за италианските роми. По добре си гледайте проблемите в Германския халифат , а не да ревете на чужди гробища.
  • 24 ТрампЛин

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРОНЮЗ":

    Само толкоз ли успя да направи Тато за родните цигани? По-горе човека ти казва, че в САЩ дори Президент имаха излязъл от редовете на робите. То и ние българите работихме тогава, или поне се правихме че работим, така както Партията-Държава се правеше че ни плаща. Дори нямахме право да сме безработни, въдворяваха ни в малки населени места, където не достигаше работната ръка-един вид ГУЛГ. Ама като имаш още жълто покрай устата, как да помниш тези времена?
  • 25 Трол

    27 2 Отговор
    Имам приятел в Германия.
    Каза ми: Тук ако детето не отиде един ден на училище,без уважителна причина,глобата е 2000 евро... Това е начинът да интегрират всичката сг@н,която заля страната...
    Въпросът ми е:
    Защо и тук не се въведат подобни мерки?!
    -Ако не запишеш детето си на училище или го запишеш,но не го посещава-губиш всички социални помощи...
    И ще видите как ще започнат да ги записват сиганетата,което е единствения път към интеграцията им...
    Но управляващите предпочитат необразовани и глуп@ви избиратели,които за 50 лева ще гласуват за който им кажеш...

    Коментиран от #28

  • 26 индира

    16 0 Отговор
    Това си е нормално и естествено за циганина.Иди ги виж в Индия , там е далеч по-тежко
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯

    10 1 Отговор
    Аве ей, те италянците са като бездомни кучета в Южна Италия та кааво остава за Романите?
    Германия е пълна с бедни Италянци от Юга.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дуче

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾":

    Грешиш. Аз, Дуче създадох партията още през 2019-та.
  • 30 Навсякъде

    10 1 Отговор
    В Европа е така с ромите. Не желаят да се интегрират и да работят. Защото такава е била културата и етноса им. Да живеят като кърлежи. Обаче нали е либерална демокрация, трябва да сме толерантни и разбиращи проблемите дори и на кърлежите. Отврат.
  • 31 айдее...

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Май трябва":

    Какво средно бе?Те,българите със средно не знаят да пишат и да се изказват.Не чуваш ли,че матурата не могат да вземат.Докато има помощи без да се работи,така ще е,че и по зле.
  • 32 Контрата

    5 2 Отговор
    И ко излиза,че най-добрия минги6,е 0мре лия.
  • 33 Нали го

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Бяха писали, село прилеп
  • 34 Маи ти

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "за друго нестават":

    Не ставаш, за какво са те родили