Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 13:30 1 640 7

То било хубаво да няма редовно правителство и партиите да се карат

  • партии-
  • правителство социални мерки

Грижата за електората изведнъж се оказа главна грижа за политиците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните 30 години, кой знае защо наричани „преход“ видяхме какво ли не. Управление на БСП, управление на СДС, професорско правителство с мандата и по желание на ДПС, царско правителство, тройна и четворни коалиции, дори три мандата на ГЕРБ с различни патерици. Общото между всички тези управления е едно – социалните мерки или бяха равни на нула или се изразяваха в високопарни приказки главно преди избори. Обаче преброяха ли се бюлетините, край, всичко се забравяше и така – до следващи вот.

Ако се върнем назад в годините ще видим, че няма правителство от гореизброените, което да не е вдигнало цената на тока, на природния газ, на водата – все неща, от които зависи оцеляването на българите. Обратно, ако видим как се движеха пенсиите и заплатите със сигурност ще открием голяма икономичност и грижа за бюджета от страна на управляващите. Което не им пречеше, от тройната коалиция насам да формират огромни излишъци в края на годината и после да ги раздават на „правилните хора“.

Но след протестите от 2020 година и падането на Борисов нещата се промениха и то коренно. Редовното правителство, скърпено с голяма мъка и оглавено от Кирил Петков просъществува по-малко, отколкото четирите служебни кабинета на Румен Радев. Няма доминираща политическа сила, но няма и патерици, готови да се подложат на куцукащата ГЕРБ, за да управлява пак Борисов. За сметка на това скандалите между парламентарните сили станаха ежедневие. Те освен, че ни забавляват, имат и още едно добро качество-всяка гледа да се докара на избирателите.

И стана чудо-пенсиите се вдигнаха, ДДС-то падна на много стоки и услуги, минималната работна заплата расте и вероятно още ще порасне. Токът не се е вдигал от доста време, същото е и при водата. Природният газ е единственото изключение, но при него, както се казва, виновно е „международното положение“. Започнаха да се раздават компенсации – за тока на бизнеса, за литър бензин, дори пенсионерите получават за тази Коледа 70 лева. Досега, ако нещо се откъсваше от бюджета, то бе в рамките на 50 лева и то не за всички. А основни говорители на партиите, където и да отидат в медиите, започват приказката с "трябва да помагаме на хората да преживеят кризата".

Партиите в парламента пък се надпреварват да искат още социални мерки – за доходите на първо място, за майките с деца, за пенсиите. Надпреварват се да предлагат повишение на всичко, наддават при това за конкретните суми.Един поиска 10% увеличение на пенсиите, веднага го надцакват с 20%. Друг въпрос е защо го правят и ако се оформи стабилно мнозинство и правителство, дали ще го правят. Важното е, че без редовно правителство, без „стабилно управление“ и послушен на шефа парламент политиците се сетиха за електората. Да се радваме на това, защото не се знае какво ни очаква след поредните избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    12 0 Отговор
    В България винаги е имало пари но всички са се крали и тези които бяха на власт станаха милионери и с имоти у нас и в чужбина
  • 2 ха ха хааа

    3 0 Отговор
    Дрън , дрън ... Какви компенсации , какви 5 лева .. Голема компенсация - 25 ст. за литър при 3.50 дизел ..
  • 3 ха ха

    3 1 Отговор
    ама ще е още по хубаво ако се запишат нормални закони за всички , тогава не само ще се обещава ама и ще се върши нещо смислено и правилно , ех мечти , мечти
  • 4 Търновец

    5 0 Отговор
    А като има правителство дали е по- добре от сега, даже сега не могат така да крадат
  • 5 Сандо

    4 1 Отговор
    Не,не е хубаво!Това е един индикатор,че и политическата част от държавата ни не работи нормално.И тъй като всичко останало в държавата ни е съсипано,то това е още един сигнал,че България умира пред очите ни.А ние само гледаме сеир и се джафкаме.
  • 6 Бай Онзи

    6 0 Отговор
    Ша се сетите бе ! Те и затова се надупиха да има прядседател че иначе нямаше харламент , нямаше комисии нямаше заплати ! Ша се сетите с хартийките да лижете на баце фекалиите
  • 7 Фактопроверител

    0 0 Отговор
    На пръв поглед авторът е прав. Но на втори...
    Социална политика има в богати държави. Богатите държави са или такива с петрол или с работеща, конкурентноспособна икономика. И с истинска данъчна администрация, която да събира възможно най-много от дължимите данъци. Чак тогава ще има пари и за по-бедните. А ние нямаме нищо.