Last news in Fakti

9 Декември, 2022 19:00 2 281 21

Между САЩ и Китай: шпагатът на Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • мохамед бин салман

Срещата на автократи и диктатори в непосредствена близост до светите места на исляма показва за пореден път колко силно се утвърждава съюзът между тоталитарните държави

Между САЩ и Китай: шпагатът на Саудитска Арабия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Под диригентската палка на Пекин тоталитарните държави работят заедно срещу собственото си население и демократичния западен свят. САЩ трябва възможно най-бързо да се отърсят от престъпни държави като Саудитска Арабия.

Във време, в което световният ред се преначертава, саудитският престолонаследник се стреми към повече власт на международната сцена за своята анахронична монархия. Мохамед бин Салман тази седмица ще посрещне китайския лидер Си Дзинпин в Рияд, където на 9 декември ще се проведе китайско-арабска среща на върха. В нея участие ще вземат най-малко 14 държавни и правителствени ръководители.

Визитата от Китай е сигнал за Вашингтон, че кралството търси нови съюзи. Срещата на автократи и диктатори в непосредствена близост до светите места на исляма показва за пореден път колко силно се утвърждава съюзът между тоталитарните държави.

САЩ се нуждаят от саудитски петрол. Но нуждае ли се Рияд от САЩ?

След убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година в саудитското консулство в Истанбул, Бин Салман се превърна в персона нон грата за САЩ. По време на предизборната кампания кандидатът за президент Байдън обяви, че ако спечели, ще заеме по-твърда позиция спрямо Саудитска Арабия. Правата на човека занапред ще бъдат в центъра на отношенията между двете страни, твърдеше той. В доклад на американските служби за сигурност, публикуван от Белия дом в началото на годината, саудитският престолонаследник бе посочен като отговорник за убийството на Кашоги.

Името на Мохамед бин Салман обаче не фигурира в списъка на лицата, санкционирани за убийството на Кашоги. Първоначално администрацията на Байдън също така обяви, че няма да продължава да подкрепя войната, водена от кралското семейство в Йемен, като продава оръжия на Саудитска Арабия. Това обещание също бе забравено, макар САЩ да подчертават, че продават на петролната монархия само оръжия за отбрана.

Истината е, че САЩ се нуждаят от Саудитска Арабия - особено в ситуацията на енергийна война, каквото диктаторът Путин води срещу свободния свят. Всеки партньор, който може да снабдява Запада с газ и петрол, е добре дошъл.

Най-големият купувач на суров петрол от Саудитска Арабия обаче е Китай. И чрез ухажването на друг купувач саудитците имат за цел да покажат на САЩ, че страната може да си намери различни съюзници.

Мохамед бин Салман изглежда уверен в себе си. В интервю за американското списание “Атлантик” той казва, че инвестициите в САЩ могат да бъдат намалени и в бъдеще част от търговията с петрол да се извършва в китайска валута, както иска Пекин. Народната република би искала да замени долара като световна резервна валута, за да може да оказва политически натиск и същевременно да не бъде подвластна на санкции от САЩ.

Общият враг, който обединява Рияд и Вашингтон

Въпреки сближаването с Пекин, Рияд и Вашингтон споделят общ враг - режима в Техеран. И тук синхронът между автократите и диктаторите се губи, защото Пекин подкрепя Москва, а Москва и Техеран се подкрепят взаимно.

Владимир Путин посети Техеран през лятото. А през септември Си Дзинпин се срещна с иранския президент по време на среща на Шанхайската организация за сътрудничество.

Към момента вероятно само гаранциите за сигурност от страна на САЩ спират Рияд да скъса напълно отношенията с Вашингтон. Народната република вече се предлага като алтернативен "партньор в областта на сигурността" на диктаторите по целия свят. От Соломоновите острови до Зимбабве Пекин се позиционира и дори изнася своите технологии за наблюдение, които първо изпробва върху собственото си население.

Вече няма място за стратегическо двуличие

Възходът на Китай, който критиците в Народната република вече наричат "Западна Корея" - по аналогия със зловещата империя на Ким Чен Ун в Северна Корея, не води до някаква балансирана, неутрална нова аритметика или до справедливо разпределение на силите.

Случва се точно обратното. Под ръководството на Китай тоталитарните държави работят заедно, за да потискат още повече своето население и да държат западния свят с неговите обещания за свобода и човешки права на разстояние.

Затова е напълно оправдано да се създадат пречки за Китай да реализира амбициите си. На този фон санкциите на САЩ срещу полупроводниковата промишленост на Народната република са логични. Същевременно САЩ трябва възможно най-бързо да се откъснат от престъпни държави като Саудитска Арабия. В новия световен ред вече няма място за стратегическо двуличие.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    33 1 Отговор
    САЩ подкрепя и финансира 73% от диктатурите в света. От какво точно ще се "оттърси", ако си развали отношенията с Арабия? Те САЩ имат дълга история на съюзи с тоталитарни държави. Садам им беше първи приятел преди провала в Иран. Августо Пиночет американски икономисти с еврейски произход, му одобряваха концлагерите стига да си водят приватизацията.
  • 2 Пич

    28 1 Отговор
    Това показва , че САЩ вече не са незаобиколим фактор !!!

    Коментиран от #11

  • 3 Объркано Атлантиче

    30 1 Отговор
    Какво не ви казват:
    Си в Саудитска Арабия ще подписват сделки за 30 милиарда долара .
    Саудитска Арабия и Китай също подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство.
    4 милиарда долара ще бъдат военни договори. Китай постепенно поема военните разходи на Саудитска Арабия, а САЩ ще бъдат изхвърлени като основен износител на оръжия за кралството.
  • 4 Объркано Атлантиче

    32 2 Отговор
    Освен това:
    Китай изкупува световното предлагане на ЗЛАТО в подготовка за нова световна резервна валута.
    През първото тримесечие на тази година централните банки по света са закупили 87,7 тона злато. Това нарасна до 186 тона за второто тримесечие, а през третото тримесечие бяха изкупени колосалните 399,3 тона. Шокиращите 300 тона злато са закупени само от Китай.

    Това означава, че Китай изкупува наличните световни доставки на злато с темпове, които превъзхождат всички останали страни на планетата.
    Докато Съединените американски щати печатат трилиони долари в "безумни пари" и се опитват да водят война с Русия чрез своята прокси държава Украйна, Китай трупа злато в наистина удивителни нива. Междувременно страните от БРИКС се готвят да пуснат своята нова глобална резервна валута, която ще предизвика доминацията на долара и ще сложи край на глобалната зависимост от системата SWIFT.

    Това означава, че дните на долара са преброени.

    Коментиран от #16

  • 5 Голем Проблем

    13 3 Отговор
    Няма никакъв шпагат. Кравите са надарени.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Верно ли

    42 1 Отговор
    "Под диригентската палка на Пекин тоталитарните държави работят заедно срещу собственото си население и демократичния западен свят. " Хахахахаха! А демократичния западен свят като се е разработил за населението си, та се не видя!
  • 7 Голем Проблем

    32 1 Отговор

    До коментар #5 от "Голем Проблем":

    Да се чете: КРАВИТЕ СА НАТИРЕНИ!
  • 8 Панов

    7 1 Отговор
    Преди години имаше следния лаф: „От кандърма между два стола, накрая сядаш на дивана“.
  • 9 Госあ

    11 2 Отговор
    “ Под диригентската палка на Пекин тоталитарните държави работят заедно срещу собственото си население и демократичния западен свят.” 😂😂😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Това показва

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    "пич", че краварите са вече никакъв, фактор, просто навия световен ред им отрежда второстепенна роля на пълни аусайдери.
  • 12 Потисничеството на САЩ над по

    25 0 Отговор
    Малките и слаби държави за щастие е към своя край
  • 13 Не лапсус

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Голем Проблем":

    си допустал, не надарени а наведени ниско в Г поза.
  • 14 Дойче Зелевски

    12 0 Отговор
    простотий. Демоно-автократичен западен свят е и не мисли за хората си.
  • 15 ДебиленВюрстен

    4 0 Отговор
    ДВ да си гледа собствената паница...Че нещо е полупълна, или полупразна...Зависи от оптимизма.
  • 16 ДебиленВюрстен

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Объркано Атлантиче":

    Русия преди това си замени дълговете на Смотаните Африкански Щати срещу златце....Нищо не е случайно.Удрят ги по най-милото:Доларчетата.

    Коментиран от #19

  • 17 Читател

    19 0 Отговор
    САЩ се нуждаят от саудитски петрол. Но нуждае ли се Рияд от САЩ?

    Освен нашите соросоиди на хранилка от Козяк май вече никой не се нуждае от САЩ - само платени медии като ДВ се мъчат да ни убедят в обратното но безуспешно.
  • 18 Солей

    4 0 Отговор
    Знаете ли колко му пука на исляма за вашите тъй нар.ценности? Разбира се,че ги подкрепя но изотзад.
  • 19 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДебиленВюрстен":

    Аз колко пъти да го пиша, тази война е предизвикана от фащ, с това печатане на толари и за тоя същия толар атлантичето е напълно прав това е война не само за ресурси но и за толарчето и тъпата Европа с купените от фащ мисирки в ек и евеопаеламент продължават да им играят по свирката. Само помислете върху първия пропаганден текст отново на дз
  • 20 ема

    5 0 Отговор
    От статията на най-отвратителната медия DW се разбира как Световното зла тая престъпна сган губи с всеки изминат ден доминирането си защото тези убийци и престъпници под предлог че правителството е недемократично ------ са извършвали преврати и са назначавали свой слуга диктатор който ще им служи покорно - без да се съобразяват с изборите и желанието на народа който ги избрал по демократичен път. cлучаи много от Чили свалиха Алиенде назначиха Пиночет Венецуела- назначиха Гуайдо списъка е дълъг.
  • 21 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    стила на статията е характерен за безарабския фронт