7 Декември, 2022 21:00 1 861 16

Стратегическа визита на Си Дзинпин в Саудитска Арабия

  • китай-
  • саудитска арабия-
  • си дзинпин-
  • мохамед бин салман

През юли срещата между Джо Байдън и принц Мохамед бин Салман протече в напрегната атмосфера заради критиките на Белия дом, отправени към фактическия управник на монархията

Стратегическа визита на Си Дзинпин в Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин пристигна днес в Саудитска Арабия. Пекин определя това посещение като най-голямата дипломатическа инициатива на Китай в арабския свят в момент, когато Рияд разширява глобалните си връзки отвъд дългогодишните отношения със Запада, предадоха китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Срещата между лидерите на "фабриката на света", както наричат Китай, и енергийния гигант от Залива идва в момент, когато връзките на Саудитска Арабия със САЩ са обтегнати заради критиките на Вашингтон за състоянието на човешките права в кралството и заради подкрепата на Рияд за ограниченията на производството на петрол.

Визитата на Си ще включва преки преговори с лидера на Саудитска Арабия, среща в по-широк формат с блока от шест държави от Персийския залив и среща на върха с арабски лидери, което ще се превърне "в епохален повратен момент в историята на развитието на китайско-арабските отношения", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Китай се надява също, че визитата ще отправи силно послание за укрепването на "единството и сътрудничеството между двете държави", допълни тя.

За Саудитска Арабия, която е разочарована от онова, което възприема като постепенно намаляване на ангажираността на Вашингтон със ситуацията в региона на Близкия изток и като бавна ерозия на американските гаранции в областта на сигурността на монархията, Китай предлага възможност за икономически печалби без съпътстващо напрежение, подобно на това, което усложни отношенията със Вашингтон.

През юли срещата между Байдън и принц Мохамед бин Салман протече в напрегната атмосфера заради критиките на Байдън, отправени към фактическия управник на монархията, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    29 2 Отговор
    Кравите почнаха да ги гонят от всякъде .
  • 2 канарче

    20 0 Отговор
    Китайският президент Си Дзинпин пристигна днес в Саудитска Арабия и...... беше посрещнат от гвардейците на Путин.Анатолии иди да се наспиш стига си писал глуп.сти.
  • 3 Кравите

    21 3 Отговор
    Ще пасат петрол на 🌙🌒 скоро.
  • 4 Госあ

    29 3 Отговор
    Икономика без политика и влияние. С това Китай спечели света. Най старата цивилизация няма претенциите да поучава никой и да дава наставления за добро и зло (извън пределите на страната разбира се, правилата в Китай са ясни и последователни) за разлика от вчерашните англичани и т.нар. американци.
  • 5 За размисъл

    27 2 Отговор
    Китайците харесват идеята да търгуват с валутата си и с тази на страната по договора. Банките им имат възможности. Арабския пазар е огромен. Какво ще стане с долара?
    А и китайците са основен партньор в Африка.
    Те така си действат - тихо мълком с разчет за поне 50 години напред.

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "За размисъл":

    Какво по естествено от това да търгуват с валутите си ? Ти знаеш ли, че е невъзможно да получа превод от юани от Китай в българска банка, а трябва задължително да бъдат превалутирани в долари или евро от банка посредник ??? Как ше стане тая ? Колко дълго ще продължи тая наглост към мегасили като Китай и Русия ? М ? Индия ?
  • 7 Де Долер

    24 1 Отговор
    Само за последните 9 месеца делът на петродоларът е спаднал с 5 процента......и това е само от търговията с газ!
    Представям си какво ще стане, ако Китай започне да превалутира всичко, с което търгува в юани!!!
  • 8 Мдаа

    26 2 Отговор
    Императорът носи просперитет и взаимна изгода, кравите - разруха.
  • 9 Артилерист

    15 0 Отговор
    Преди повече от 2000 години Хан Уди въвежда конфуцианството като методология за избор на грамотни хора за държавната администрация. Това е довело до голям прогрес на страната по време на неговата династия-умните ръководят, а останалите работят. По времето на президента Си заплащането на образованите се увеличава в пъти и много, образовали се на Запад, започват да се завръщат. Сега Китай е главна икономическа заплаха за американците. Те последователно и методично разширяват своите търговски отношения по целия свят. В момента Китай използва, че изключително богатите на природен ресурс арабски страни, са недоволни от отношението на американците и им предлагат взаимоизгодно сътрудничество. Фактът, че заплащането няма да е в долари, а в йоани, означава, че арабите са съгласни на по-дълготрайни отношения. Китайската мъдрост от древността се претворява и днес. Няма войни, агресии, санкции, хегемонизъм, прекарване и ограбване, а съвсем обикновено ВЗАИМНО ИЗГОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО.

    Коментиран от #11

  • 10 Българските турци

    3 0 Отговор
    - Б А Л Е Т -

    --------------------------------------------
    Арам Хачатуриян - " Танц със саби"

    - Доналд Тръмп - "Първи американски вариант"
    - Джо Байдън - "Втори американски вариант"
    - Си Дзинпин - "Китайски вариант"

    - Очаквайте ! ! ! -
    -------------------------------------------
    - Владимир Путин - "Оригинален руски вариант"
    ------------------------------------------
    Диригент - принц Мохамед бин Салман от Риадската опера и балет
  • 11 Българските турци

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Артилерист":

    Всички във Факти бг. се надпреварват да изтрият от картата Русия и Путин, да пенсионират Ердоган и да омаловажат ролята и мисията на Азия в оформящия нов световен ред в който вече няма да има догматичната американоевропейска Демомокрация и Човешки права а ла ЛГБТ !!Продължавайте да ги подценявате и да се базикате, но никога не забравяйте !?... Когато китайците строят Великата китайска стена за да спрат Тюркските нашествия, на земното кълбо колко държави е имало !?.За "древните сили" (Китай, Япония,Британия,Индия,Русия,Турция,Иран...) войните са като ужилвания за да се усетят и да оцелеят...Никога не са целели тотално унищожение , защото са разбрали че това е всъщност самоунищожение...Точно затова все още съществуват !Хора които са владеели империя на три континента половин хилядолетие няма как да нямат потенциал !!!... Когато изпуснеш контрола над такъв потенциал играта веднага се променя ! Османският "потенциал" се отскубна от надзора...Сега са наред да скъсат "веригите" немците и японците ...чак тогава светът ще възвърне стандартното си равновесие ! ! !Западът и Америка не са Римската империя ....А Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отначaло...щото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вк

    Коментиран от #13

  • 12 Фон дер Миндер

    11 0 Отговор
    Петро юани ? Некои май ги тресе вече , студена пот ,паника ,истерия ... току виж най‐накрая ше отрият телето под вола . Кои са тия дето търсят?същите тия дето готвят киселото зейе без кокаяци . Кой разбрал - разбрал . Който не ,да си бръкне у левия крачол - там е отговора
  • 13 Комшу

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Турция се ражда след поражението на Османската империя в ПСВ и е на картата от 1923г. ! Къде отиде при Индия и Китай? Селджуците стават турци преди 100г. да ви е честит юбилея!

    Коментиран от #16

  • 14 Токсик

    9 0 Отговор
    Според мен на европейците и англосаксонците им остават броени месеци преди животът им да се превърне в истински кошмар. Путин и Си с помощта на много приятели и съмишленици от целия свят постепенно затягат примката около вратовете на наглите фашизоиди.
  • 15 Нищо ново

    3 0 Отговор
    Това което е днес Китай, бе Япония през 1939г....!!!
  • 16 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Комшу":

    Да прав си ние турците сме извънземни и сме кацнали на планетата преди 100 години !...В историята съществува понятие като преселения на народите !...Виж порови се малко и там и си изкарай главата от грекороменското бунище и тъмнината на европейския варваризъм !!!