Last news in Fakti

9 Декември, 2022 09:54 4 069 6

Как се вади 10 см. тумор от сърцето? Проф. Петков пред ФАКТИ

  • проф. димитър петков-
  • сърце-
  • тумор-
  • операция-
  • чирков

Студеното време е един от рисковите периоди за пациентите с исхимична болест на сърцето, казва медикът

Как се вади 10 см. тумор от сърцето? Проф. Петков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туморите на сърцето са рядко срещано заболяване. Какви са симптомите, какви изследвания ги откриват? Пред ФАКТИ говори проф. Димитър Петков, заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков“.

- Проф. Петков, скоро във вашата болница отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент. Става въпрос за образувание с размери 8 на 10 см. Какво предизвикателство бе това за вас?
- Когато говорим за тумор на сърцето, говорим за едно от сравнително редките образувания в нашата хирургия. Средно на година имаме около 10-12 такива пациента с най-разнообразна етиология. Тук в случая бе кистозно образувание, но с доста големи размери, ако го сравним с различните сърдечни кухини. Сърдечните кухини - камери и предсърдия, са със значително по малки размери, а в случая говорим за тумор около 10 см, който бе запушил напълно една от кухините, в случая дясното предсърдие. Последното събира кръвта от цялото тяло и я насочва към белия дроб за обогатяване с кислород. Този тумор възпрепятстваше връщането на кръвта към сърцето и белия дроб и застрашаваше живота на пациента.

- От колко години се е образувало и как не е открито по-рано?
- Зависи от причинителя на тумора. Злокачествените образувания растат бързо и се развиват за кратък период от време. Кистозните образувания, които са предимно доброкачествени, могат цял живот да бъдат в един човек и при случайно ехографско изследване или скенер да се видят.

- Какво трябва да се направи, за да се хване такъв тумор по-рано?
- Няма как да ви кажа кога е започнал процесът по развитие и колко дълъг е бил. Пациентът идва при нас в крайния стадии. Може година да се е развивал тумора, може и по дълго време. Просто в един момент туморът дава симптоматика и така пациентът търси лекарска помощ.

- Какво бе състоянието на пациента, когато постъпи при вас?
- Пациентът се оплакваше от умора, изтръпване на ръцете и чести аритмии. Това го е накарало да отиде при кардиолог, който прави ЕКГ и ехокардиография и установява тумора. В последствие, пациентът е насочен към болницата, извършихме скенер, за да установим разположението му, големина и начина за отстраняване. И на база още няколко изследвания взехме решение, че можем да осъществим оперативната интервенция. След отстраняването на тумора, дефектът на сърцето бе изключително голям и се наложи да вземем тъкан от пациента (перикард), за да заместим липсващата част от дясното предсърдие.

- Каква е причината, за да се образува тумор на сърцето?
- Причините за възникването на туморите на сърцето са от различен произход. Могат да бъдат кисти, които човек цял живот да носи в себе си и да няма оплаквания. Ако те започнат да притиснат сърцето и дават оплаквания, едва тогава пациентът търси лекарска помощ. Туморите освен това могат да бъдат доброкачествени, които не дават разсейки, и злокачествени, които имат неблагоприятна еволюция (най често са саркоми). Друг вид кисти, могат да бъдат паразитни, например кучешка тения. Имали сме пациенти с огромни кисти на кучешка тения в сърдечния мускул. Тенията може да има различна локализация - в сърце, черен дроб, бял дроб и др. Следващата група образувания, който и най-често оперираме, това са тумори от бъбреци, черен дроб, които по хода на долна празна вена достигат до сърцето. Мога да кажа, че ние сме единственото място в България, където ги оперираме с колегите от Александровска болница. Ако е свързано с бъбрек, извършваме интервенцията съвместно със специалисти уролози, ако е черен дроб или друг коремен орган, с колеги коремни хирурзи, които поемат отстраняването на проблема в корема, а ние поемаме сърцето и големи съдове като долна празна вена. Имаме голяма серия такива пациенти. Извършили сме над 120 комбинирани интервенции на пациенти с тумор от бъбречен или друг коремен произход, който достигат до сърцето.

- Вече времето захладня. С какво основно трябва да се съобразяват хората със сърдечни проблеми?
- Студеното време е един от рисковите периоди за пациентите с исхемична болест на сърцето. Тези пациенти трябва да знаят, че внезапното излизане от топло на студено може да провокира сърдечна болка. При пациентите с клапни проблеми студеното време не е толкова съществен фактор.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Х

    5 4 Отговор
    Тумор или тромб от ковид коктейлите?
  • 2 БГ Шебек

    19 0 Отговор
    Професоре кажи как се вади 120 килограмов банкянски тумор от сърцето на държава.

    Коментиран от #3

  • 3 Ще ти кажа аз

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "БГ Шебек":

    Вади се трудно и не от доктор а от свестен прокурор и следователи.
  • 4 Браво

    6 1 Отговор
    Поклон на този изключителен хирург Спасил Стотици , че не заминал по света за двойна и тройна заплата И останал да ни лекува !
  • 5 Джамбaза

    1 0 Отговор
    Оня ден писахте за подобна операция на дете в Киев извършена при липса на ток.
    Хирурзите работели с челници. Било лесно.
    Сега пък не било.
    Да ви се чуди човек.
  • 6 Шофьор

    1 0 Отговор
    Ех не престава целенасочената и сигурно дотирана държавна пропаганда през т.нр. 4та власт, колко видим ли сложни и отговорни са формираните от хазната държавни професии! В края на краищата всеки работи каквото там работи и е напълно в реда на нещата да си върши съвестно дейностите! Не преставате с насилственото героизиране на бюджетни професии и те това е... Каква е разликата между социализъма и неолибералната демокрация, че напоследък се не сещам?!