13 Декември, 2022 19:00 3 701 6

Хората, които пазаруват, без да гледат цените

  • инфлация-
  • пазаруване-
  • икономика-
  • пари-
  • хора-
  • празници-
  • потребители-
  • дрехи-
  • молове

Важна е марката, а не цената

Хората, които пазаруват, без да гледат цените - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За много хора празничният дух с наближаването на Коледа е свързан с посещението на търговски центрове и с пазаруване на всевъзможни нужни и не толкова нужни стоки. Пазаруват млади и стари, бедни и богати, но има една група купувачи, които с най-голямо настървение посещават моловете през този празничен сезон. Изглежда, че те не се притесняват от нестихващата инфлация, която понижава покупателната способност на парите им, пише БТА.

Поколението "Зет" атакува моловете

Тази потребители са част от поколението "Зет" (Z),според независимия изследователски център "Пю рисърч сентър" (Pew Research Center). Към поколението "Зет" принадлежат родените между 1997 г. и 2012 г., пише Инвестопедия. "Напливът от представители на поколението "Зет" в много магазини беше една от характерните черти на "Черния петък" през тази година", отбелязва Кристен Класи-Зумо, анализатор в областта на модната индустрия към компанията за пазарни проучвания Ен Пи Ди (NPD), цитирана от Си Ен Ен.

"По-младите потребители буквално "наводниха" моловете. Те се държаха така, сякаш "Черният петък" е социално събитие. Идваха по-рано, придружени от приятели. Идваха, за да пазаруват", споделя тя. "Черният петък", или петъкът след Деня на благодарността, в САЩ традиционно дава началото на пазаруването за Коледните и Новогодишни празници. Корпорацията "Пи Ар И Ай Ти" (PREIT), която притежава 18 мола в САЩ, потвърждава, че потребителите от поколението "Зет" са "атакували" магазините с пълна сила.

"По време на уикенда за "Черния петък" имаше купувачи от всички възрасти, но със сигурност наблюдавахме силно представяне на младежката аудитория. По наши неофициални данни, някои от най-силните ни продажби са реализирани благодарение на търговски марки, които са сред най-предпочитаните от поколението "Зет", както и в магазините ни за дамска и мъжка мода", разказва Джо Корадино, главен изпълнителен директор на "Пи Ар И Ай Ти". "Младежите от поколението "Зет" ходят по магазините не само, за да пазаруват. За тях това е възможност да са заедно и да се забавляват в свободното си време", смята Кристен Класи-Зумо.

Важна е марката, а не цената

Когато става дума за дрехи, които са особена слабост на по-младите потребители, представителите на поколението "Зет" демонстрират известно пренебрежение към цените, но са много придирчиви към марките (бранда) на стоките, които купуват. Анализатори на потребителските нагласи отдават дължимото на онлайн социалните мрежи, сред които "Тик Ток" (TikTok) и "Инстаграм" (Instagram), за налагането на даден бранд като много желан от младите хора. Това включва скъпата марка спортни облекла "Лулулемън" (Lululemon), при която цената на един дамски клин може да достигне до 120 долара и повече. Любимата скъпа модна марка на потребителите от поколението "Зет" в САЩ е "Арициа" (Aritzia). Те предпочитат и по-евтините вериги от магазини за дрехи, като "Гараж" (Garage) "ПакСън" (Pacsun) и "Еъри" (Aerie), отбелязва Си Ен Ен.

"Промоциите не са притегателна сила за тези купувачи. Един от трима потребители на възраст между 18 и 24 години първо проверява в социалните мрежи какво е "яко" да се носи в момента, преди да започне да пазарува", споделя пазарният анализатор Класи-Зумо.

"Представителите на това поколение са склонни да черпят вдъхновение и по други начини, включително и чрез посещение на място в самите магазини. И това се видя по време на "Черния петък" през тази година", отбелязва тя. Докато по-възрастните потребители са по-чувствителни към цените на стоките, особено на фона на високата инфлация, намаленията и промоциите не са най-важни за тийнейджърите, които се интересуват повече от това кои са марките дрехи, за които се твърди, че е "яко" да носиш в момента.

Но в момент, когато цените са най-високото си равнище от 40 години насам, започват леко да се променят и потребителските нагласи на поколението "Зет". "Те ще си купят "задължителните" неща, независимо от цената и може би няма да се охарчат и за стоки, които са в списъка им с вещи, които е "хубаво да имаш", (но не на всяка цена - бел. ред.)", отбелязва Кристен Класи-Зумо.

Младите хора не купуват само дрехи

Ако се питате, какво друго, освен дрехи, са купували младите хора в САЩ по време на уикенда около "Черния петък", то отговорът е: "Козметика и електроника", казва Брайън Манделбаум, главен изпълнителен директор на консултантската фирма за анализ на потребителските нагласи "Ътейн" (Attain). "Любимите им търговски вериги са "Бест бай" (Best Buy), "Сефора" (Sephora), "Алта" (Ulta) и "Ти Джей Макс" (TJ Maxx)", добавя той. "Потребителите от поколението "Зет" по принцип не са обременени от заплащането на битови сметки, така че не мислят толкова много за инфлация и цени", смята главният изпълнителен директор на консултантската фирма "Ътейн".

Къде пазаруват хората на средна възраст в САЩ?

Потребители в САЩ от поколението "Уай" (Y), известно като "Милениум", които са родени между 1981 г. и 1996 г., пазаруват предимно в търговски обекти за стоки на ниски цени, в магазини за домашни потреби и в универсални магазини, както и онлайн. Сред предпочитаните от тях търговски вериги са "Таргет" (Target), "Колс" (Kohl’s) и "Амазон" (Amazon), отбелязва още Манделбаум. Американците са купували всякакви стоки, от играчки до електроника, привлечени от значителните намаления през 5-дневния период между Деня на благодарността и най-голямото търговско онлайн събитие в САЩ, известно като "Кибер понеделник", показват данни от продажбите, предаде Ройтерс.

Рекордните 196,7 милиона души са пазарували през този период, съобщи американската Национална федерация за търговия на дребно през миналата седмица. Продажбите на дребно се повишават с 11 процента, без да са коригирани спрямо инфлацията, сочат данните на "МастърКард спендинг палс" (MasterCard Spending Pulse). Дали този рекорд ще бъде подобрен при пазаруването за Коледните и Новогодишни празници, предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец

    0 5 Отговор
    Ми пазаруваме си разбира се, за кво да ги кътаме като скотове тия пари. 2022ра е. Пари има адски много навсякъде и във всичко, стоки и услуги има адски много и това няма да се промени. Изкарваме хартийки, харчим плащаме. Това е съвремения живот, целия маркетинг е насочен в тази посока в целия свят, производство и потребление… харчи поколението Z F G Y… всички поколения харчат много, и ще се харчи все повече в номинално измерение. Дори ако падне комета и апокалипсиса настъпи отново ще се харчи много. Дори лузърите, които бленуват за апокалипсиса харчат за пушки ,патрони, бункери и консерви. Харчете си парите и си живейте живота. Пари колкото толкова!

    Коментиран от #6

  • 4 абв

    5 0 Отговор
    Две блондинки си говорят. Едната казва:
    - А, бе Муци, мога да си представя щъркел да донесе бебе, ама паяк да вдигне кола... Е, това не мога да го повярвам.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 абв

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    - Имате ли образование? - Не. - А опит? - Не. - Желание за работа? - Не. - А какво имате? - Претенции!