Last news in Fakti

13 Декември, 2022 21:25 4 790 39

Печки на дърва и камини: в Германия търсенето е огромно

  • инфлация-
  • дърва-
  • германия-
  • камина-
  • ток-
  • отопление-
  • въглероден диоксид-
  • фини прахови частици

Хората масово се опитват да си осигурят алтернативно отопление

Печки на дърва и камини: в Германия търсенето е огромно - 1
Снимка: Shutterstock

Все още е възможно да се купи нова печка, работеща на дърва, и тя да се достави в относително кратък срок. При търсене в интернет и проверка на място в клоновете на трите най-големи германски вериги от типа "За домашния майстор", служителите в две от тях казаха, че нямат налични. В третата верига няколкото печки все още могат да се закупят – само онлайн.

Но това е изключение. "Поради ограничените количества и голямото търсене, времето за доставка на поръчаните печки се удължава", заяви говорител на "Баухаус". Освен това всяка печка на дърва или камина в Германия преминава през инспекция от местния коминочистач, което също отнема доста време.

Многобройните замърсители

Истинските проблеми, свързани с този вид отопление, обаче са други. Експертите предупреждават за здравни и екологични рискове, дължащи се на отделянето на голямо количество прахови частици и въглероден двуокис от този вид печки. При изгарянето на дървесината, освен въглероден двуокис във въздуха се отделят и вредни съединения с азот и сяра, въглероден оксид и големи количества фини прахови частици. Изгарянето на дървесина създава 10% от годишните емисии на прахови частици в Германия, казват от Федералната служба за защита на околната среда (UBA). През зимата този дял нараства до цели 20%.

Нова печка с обичайни размери отделя около 500 милиграма прах за час при пълно натоварване. Това съответства на около 100 километра пробег на автомобил със стандарт за емисии Евро 6. Високото замърсяване с фини прахови частици се наблюдава дори и когато печката е в пълна изправност и дървата се горят сравнително "чисто" при правилно подаване на въздух.

Ако се използва неподходяща дървесина - прекалено влажна или лакирана, например - ако тя е от палети, или се подава твърде малко или прекалено много въздух - емисиите от замърсители и прахови частици скачат нагоре. Повишената цена на дървата за огрев би могла да доведе и до по-голямо използване на неподходящ дървесен материал или дори на битови отпадъци.

Бронхит и астма

Праховите частици са невидими с просто око. При вдишване те проникват надълбоко в белите дробове, където се утаяват и влияят върху здравето. В резултат от това те могат да причиняват респираторни заболявания като бронхит и астма. Тези частици, освен всичко друго, се считат и за канцерогенни, като се предполага, че увреждат и сърдечносъдовата система.

Според Европейската агенция по околна среда (EEA) през 2020 г. около 240 000 души в ЕС са починали преждевременно заради замърсяването с фини прахови частици. Замърсяването с вредни вещества и прахови частици е особено сериозно в жилищни райони с преобладаващи едноетажни и двуетажни къщи. При вятър изгорелите газове често не се издигат нависоко, а се разпръскват близо до земята.

Качеството на въздуха се влошава значително през студените зимни дни, когато горните слоеве на атмосферата имат по-висока температура от долните. Тогава почти липсва обмен между тях, а замърсяващите вещества се натрупват близо до земята за по-дълъг период от време.

Растат с десетилетия, изгарят за минути

Въпреки че дървата за огрев отделят само онова количество въглероден двуокис, което дървото е съхранило в рамките на живота си, според експерти изгарянето на дърва не е неутрално към климата. Причината за това е, че към този вид отопление трябва да се прибавят и емисиите на въглероден двуокис, създадени по време на дърводобива, транспорта и обработката на дървения материал. Това означава, че колкото по-голямо е разстоянието между гората, дъскорезницата и крайния потребител, толкова по-лош е цялостният екологичен баланс на този вид отопление.

Дървесината, особено буковата, която е много търсена за печките на дърва, е изключително бавнорастяща суровина. А високото съдържание на сажди във фините прахови частици се отразява до 3200 пъти по-силно върху климата, отколкото въглеродният двуокис.

Голямото търсене на дърва за огрев и печки на дърва предполага, че за отопление през тази зима ще е необходим много повече дървен материал, отколкото през минали отоплителни периоди. След затрудненията от предишния сезон, тази година магазините в Германия са се снабдили с по-големи количества дърва за огрев - включително и от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    74 4 Отговор
    Тая зима ако няма големи бунтове и размирици които да съборят тая система, значи и от европейските народи нищо не става!
  • 2 Слава на Великият Путин

    71 5 Отговор
    Студ и глад мори геювете!
  • 3 Да припомним

    70 4 Отговор
    И дървата идват от Русия!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Благодарете за санкциите

    71 2 Отговор
    Не само Германия! Масово дърва се горят в момента! На ЕС зелената политика е тъп пън!!!
  • 6 Кокошинков и Борсуков Нюз

    7 35 Отговор

    До коментар #3 от "Да припомним":

    Много си грешка..дървата от Русия отиват директно в Китай, а в Якутия дървата за огрев са по-скъпи отколкото в България. Невероятно, но факт.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 марокански Москвич

    34 0 Отговор
    Аа няма страшно, Кирил Шутков щеним осигури 4 пъти по-евтино отопление със Прокопиевите соларни панели бря. 🤬
  • 9 Гост

    46 1 Отговор
    Та, кой се връща към пещерите?

    Коментиран от #28

  • 10 Гост

    32 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бацо Гацов":

    Ма, как още не са те санкционирали за въглеродни емисии? Момнтално да си прЕдадеш дървата на нуждаещите се муджуци от маалата, и да се преориентираш на екологични утоплотелни уреди на ток, по цени на свободният пазар.
  • 11 сорос.нет

    37 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кокошинков и Борсуков Нюз":

    И от къде почерпи тая информация ? Дървата в Русия са почти без пари .
  • 12 психо

    28 0 Отговор
    ако нямат дизелови печки WV да си внасят украински пелети като нас

    Коментиран от #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тая

    19 0 Отговор
    Продавам "циганска радост"
  • 16 Механик

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бацо Гацов":

    Имаш сега, а след 2 години?
    Сега ти "пукат в камината" , а след 2 години какво ще ти "пука" в камината?
    Ще имаш ли "СЪС" тънкото мезе?
    Не говориш български, а искаш да ни даваш наклон?!

    Коментиран от #24

  • 17 Дървата са хубав

    39 3 Отговор
    горивен материал. Но цената на един кубик нарязани по 30 см сухи, за горене скочи от 89 евро миналата година, на 250-260 евро тази година в строителните магазини.
    Онези тъпанари с дебелите заплати по етажите на "съюза" не им пука, но вече много хора искат развалянето на този идиотски съюз.
    Олигофрени, неизбирани при това, ни създадоха огромни проблеми с инфлация, с войната и искат режим на тока, водата... Деиндустриализират Германия и другите евространи.
    В Холандия започнаха унищожаването на частните ферми, срещу минимално обезщетение.
    Европа единна беше хубава идея. Но практическото изпълнение е направо катастрофа. Тези вече и концлагер са ни замислили.
  • 18 Арендатора

    43 1 Отговор
    Вярвам ви! Нашите баби и дядовци бяха всички асматици и с бронхити и за това живяха по 80-100 години!

    Коментиран от #21

  • 19 куку

    21 0 Отговор
    дърва само за богатите, а гуми и талашит за останалите..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 куку

    6 17 Отговор

    До коментар #18 от "Арендатора":

    кои ваши баби живяли 80-100г...ало..за коя държава говориш..

    Коментиран от #25

  • 22 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    уж в проекта на новите жилищни сгради има комин и той върви успоредно с вентилацията на кухнята а по другите стаи няма нищо. Къде ще палиш камина в нов блок.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бацо Гацов

    32 0 Отговор

    До коментар #21 от "куку":

    Ами дядо ми почина на 102 години, да ти кажа. До последно пиеше по две павурчета сливовица и пушеше качак Варна без филтър по два пакета дневно, Гонеше 2метра на бой и зорлем влизаше през врата. Ръката му бе като ковашки чук и ако ти набиеше един зад врата, ти оставаше спомен за цял живот. А като тръгнеше за дърва в гората, винаги вървеше пеш до каручката..
  • 26 Източна ромелия

    25 0 Отговор
    "Зеленада сделка" умря
  • 27 Ще ни изтровят тея германци ей

    21 0 Отговор
    Не се търпи вече. Заринаха ни с фини прахови частици.
  • 28 Ние, кой друг

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Утре ЕC, кaто то зaбрaни печките в териториятa и ще им плaщaме дa ги изкупят зa cкрaп, a те ще cи решaт проблемa c недоcтигa им.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГОЛЯМ СМЯХ

    30 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ САНКЦИЙТЕ РАБОТЯТ , УРСУЛА КАЗА АКО ТРЯБВА И ГАЛДНИ ЩЕ СЕДИТЕ, И НАКАЗАНИ

    НАЙ ВАЖНОТО Е ОНЯ НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ ДА Е ДОБРЕ А ВИЕ СЕ ОПРАВЯЙТЕ КАК МОЖЕТЕ
  • 31 само питам

    21 0 Отговор
    онова ГРОЗНОТО, ГРЕТА ТУМЕРГ КАКВО МИСЛИ ПО ВЪПРОСА ЗА ГЕРМАНЦИТЕ ДЕТО ЩЕ ГОРЯТ ДЪРВА?
  • 32 ОТпление тип "родопско одеало".

    18 0 Отговор
    Ще се отоплявате с Евро Директива, резолюции, санкции и гейпаради!
  • 33 При евроатлантическата демокрация е така

    15 1 Отговор
    Събирайте гуми, да има като свършат дървата.
  • 34 Украинските

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "психо":

    пелети има някакво покритие, лак ли е, смола ли е, !?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хахаха

    10 0 Отговор
    България не стана Германия, но Германия ще стане България...:)))
  • 37 Германците

    2 0 Отговор
    Няма да си нарушат рахатлъка и да чистят печки.
    Факт е, че при нас населението е много, много болно, почти всички кашлят, коли, които не трябва да са в движение, мръсен въздух в села, горят се въглища, минават селскостопански машини, в градовете е същото: преди всичко печки на твърдо гориво, пелети, отворете прозореца - миризлив пушек, мизерия в миналия век, мизерия и сега.
  • 38 Россия 🇷🇺 ZV

    6 1 Отговор
    А дърва от къде?
    Трябва ходят в Сибир.
  • 39 иво

    1 0 Отговор
    Не разбрах тези Еврогейове проливаха крокодилски сълзи за околната среда а сега се връщат на твърдо гориво . Обявиха ДВГ Враг Номер -1 който трябва да бъде час по скоро спрян докато същият в 2000 година беше за показ, уважение , подражание. Аз ли не разбирам от бързо менящата мода не знам .
Новини по държави: