Last news in Fakti

21 Декември, 2022 09:13 4 056 23

Застаряваща Германия: призиви за по-късно пенсиониране

  • инфлация-
  • пари-
  • пенсии-
  • германия-
  • австрия-
  • пенсиониране

В момента се обсъжда възможността за по-късно пенсиониране. Как е уреден въпросът в други държави?

Застаряваща Германия: призиви за по-късно пенсиониране - 1
Снимка: Shutterstock

Австрия: по-високи вноски, по-рано в пенсия, повече пари

Австрийците не само се пенсионират по-рано от германците, но получават и повече пари. Вноските им са по-високи, но това се одобрява от мнозинството хора в страната. Почти всички заети плащат вноски в системата - включително самостоятелно заетите лица, политиците и все повече държавните служители. Фирмените и частните пенсии не играят толкова съществена роля. Делът от вноските, поеман от работодателя, е по-голям от този в Германия.

Австрия не планира да вдига пенсионната възраст до 67 години, както е в Германия. Стандартната възрастова граница зависи от пола - обикновено тя е 65 г. за мъжете и 60 г. за жените. От 2024 г. обаче границата за жените също ще започне постепенно да се вдига, като от 2033 г. тя ще се изравни с тази на мъжете - 65 години. Средно обаче жените вече работят по-дълго от предвиденото, а мъжете излизат в пенсия средно на 63 години.

Австрийските пенсионери получават 14 превода през годината - заедно с коледната добавка и бонуса за почивка. Който реши доброволно да работи и след навършването на 65 години, получават бонус - годишно увеличение на пенсията с 4% за срок най-много от 3 години. През този период се редуцират и вноските на работодателите и работниците.

Швеция: постепенно вдигане на пенсионната възраст

През последните години пенсионната възраст нарасна и в Швеция. От 2023 г. ранното пенсиониране ще е възможно от 63 години, а пълен размер на пенсията ще се получава при навършването на 66 години. Шведите се пенсионират средно на малко под 65 години.

От 2026 г. ще се прилага т.нар. ориентировъчна възраст. Това означава, че новата граница ще зависи от средната продължителност на живота. А тя се увеличава, т.е. и възрастта за пенсиониране по всяка вероятност също ще нараства. От 2026 г. пълният размер на пенсията ще се получава при навършването на 67 години.

Япония: над 1/3 от хората над 65 години работят

В Япония хората получават базова държавна пенсия от 65-годишна възраст. Но в много компании пенсионирането започва още на 60 години. Това означава, че работниците трябва да изкарат поне още 5 години. Държавата насърчава компаниите да наемат служители колкото е възможно по-продължително, за предпочитане до 75 години.

Това на практика означава, че компаниите могат да задържат служителите си, но като ги наемат при различни условия и на други позиции. Възможно е заплатата и работното време значително да бъдат редуцирани. От гледна точка на бизнеса предимството е, че освободените ресурси могат да се използват за изграждане на млади кадри, без да се губи компетентността на по-възрастните.

Повече от една трета от хората над 65 години в Япония работят - същински световен рекорд. 40% от японците искат да продължат да се трудят и в напреднала възраст - не само по финансови причини, но и защото искат да допринасят за обществото. Правителството призовава компаниите да задържат на работа хората в напреднала възраст, а до 2040 г. всеки четвърти японец ще бъде над 75 години.

Испания: плащалите по-дълго могат да се пенсионират по-рано

В Испания регламентираната пенсионна възраст се повишава - всяка година тя нараства с по няколко месеца. До 2030 година тя ще достигне 67 години. Всеки, който желае да се пенсионира през 2023 г., ще може да го направи 4 месеца след 66-ия си рожден ден. Онези, които са плащали вноски в системата особено дълго време, могат да се пенсионират и по-рано. Пример: ако даден работник или служител се е осигурявал за пенсия в продължение на 37 години и 9 месеца ще може да се пенсионира преждевременно - на 63 години.

Но в Испания съществува и възможността за принудително ранно пенсиониране - примерно ако някой бъде съкратен. При достатъчно на брой вноски той ще може да се пенсионира на 61-годишна възраст. Средната продължителност на трудовия живот в Испания е 35 години.

Португалия: спрямо очакваната продължителност на живота

В Португалия нормалната възраст за пенсиониране през тази година е 66 години и 7 месеца. В страната, подобно на Нидерландия например, съществува автоматичен механизъм, свързващ пенсионната възраст с продължителността на живота. Критерият за това е средната дължина на живота на 65-годишните. Ако тя нарасне, увеличава се и границата за пенсиониране. През следващата година, както и през 2024 г., регламентираната възраст за пенсиониране в Португалия ще намалее с три месеца - до 66 години и 4 месеца. Причината за това е спадът на средната продължителност на живота заради пандемията от коронавирус.

Ранно пенсиониране също е възможно при определени условия. Сред факторите, които се вземат предвид, са принудителното дългосрочно оставане без работа, професиите, натоварващи особено здравето, като например миньорската, ръководството на полети, танцьорите и, разбира се, продължителността на пенсионните вноски.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 10 Отговор
    Аз пък съм ПЕНСИОНИРАН от ТЕЛК вече 20години и такива проблеми не ме вълнуват държавата е богата и ме храни.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Фантев

    26 2 Отговор
    Разбира се "Единната партия" ЕкОмунистите и техните протежета от пропагандата ще възхваляват тази идея. Някой трябва да плаща за незаконните мигранти убийци и изнасилвачи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 0 Отговор
    Ама Танте Меркел нали покани милиони млади специалист 🤔🤔🤔🤔
  • 6 Е па

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Затова цял ден се чудиш кво да правиш и да пишеш наши 🤣

    Коментиран от #14

  • 7 Стоян Александров

    38 0 Отговор
    Пак пишете глупости, пак лъжи. Не Германия, а германците се свършват. А розови и чалмосани са в разцвета си. Името МОХАМЕД и производните му са милярди. Името Ханс вече почти несъществува. Да живееят ГОСТИТЕ НА МЕРКЕЛ - УБИЙЦАТА НА ГЕРМАНИЯ И ЗАПАДНИЯ СВЯТ.
  • 8 плюс минус

    30 2 Отговор
    Над един милион български пенсионери с 38-40 години трудов стаж получават около 470 лева минималната пенсия.
    Цели 4 години ББ не вдигна нито със стотинка пенсиите - от 2009 до 2013 година.
    Не че след това всички управляващи забравяха за пенсионерите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стоян Александров

    24 2 Отговор
    Само едно Ви казвам : НАПРАВЕТЕ ПРОУЧВАНЕ ЗАЩО НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПО ФУТБОЛ НА ФРАНЦИЯ БЕШЕ НАЙ- МРАЗЕНИЯ ОТБОР ? НИТО ЕДИН НЕ ПОЗНАВАМ ДА Е БИЛ ЗА ТЯХ, А УЖ СА ЕВРООЕЙЦИ. А НАПРАВЕТЕ ТОВА ПРОУЧВАНЕ АКО ВИ СТИСКА,ААААА ДЕЕЕ ???
  • 12 Защо не

    26 3 Отговор
    пишете на колко години сега се пенсионират в Германия?И какво подсказвате,че и в Б-ия да чакаме увеличение на възрастта? Та ние сме болен народ.Ще се изпълни желанието на Борисов- от работа директно в гробищата,защото пенсионерите са ,,излишен матРиал".Който се опита да вдигне възрастта,директно отива на бунището.Пенсионерите са най- многобройните гласоподаватели
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор Менгеле":

    Защо ме ОБИЖДАТЕ така господине аз имам 20 ГОД. трудов стаж колкото толкова.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Е па":

    Форумът е за ВСИЧКИ драга госпожо а вие защо не сте на РАБОТА ?
  • 15 ???

    8 0 Отговор
    "Стандартната възрастова граница зависи от пола - обикновено тя е 65 г. за мъжете и 60 г. за жените."
    А другите, не знам си колко пола?
  • 16 Анонимен

    9 6 Отговор
    Германия има проблем с расизма и затова нямат работници. Иначе държавата им е добре устроена, но константната дискриминация гони работещите чужденци.

    Коментиран от #17

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    😀😀😀😀
    Да бе , щото се напълни с ядрени физици, лекари, професори 😉😉😉.... виж за учители по арабски езици, култури и sех има бол ❗
  • 18 Геша

    10 0 Отговор
    Въобще да не ги пенсионират,а с парите за пенсии да се хранят, подслоняват и обгрижват лилави те драги гости на Меркел.
  • 19 Вирус

    7 0 Отговор
    Пълни глупости просто не искат да дават пари
  • 20 нормален

    8 0 Отговор
    При загни ли е социализъм жените се пенсионираха на 55 години а сега хак да ви е ще мате гащи и ще правите протести за служебни памперси прост народ слаба държава
  • 21 Те така де

    7 0 Отговор
    Ще има да работят германците :)
    Щото се напълни с такива дето си хвърлят хайвера само там , за работа не щат и да чуят
  • 22 Д-р Косев

    0 4 Отговор
    Нормално, това е бъдещето. Който не е пестил, ще работи докато има някаква полза от него, след това в приют. Идеята старците да са на издръжка на младите и да се чудят какво да правят по цял ден е тотално сбъркана. Ако собствените ви деца са съгласни да ви издържат е друга работа, но това на практика не се случва.
  • 23 фАНТОМасс

    2 0 Отговор
    Германия е и загиваща с тези милиони емигранти , без които вече не може да съществува ! Отидете в големите им градове и ще разберете защо ! Пълно със забрадени млади жени , бременни и бутащи колички с малки деца !
Новини по държави: