Last news in Fakti

16 Декември, 2022 10:00 1 854 12

Страх ли го е Ердоган от кмета Имамоглу

  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу-
  • истанбул-
  • страх-
  • турция-
  • пср-
  • кмет

Съдии, верни на Ердоган, осъдиха популярния кмет на Истанбул на затвор

Страх ли го е Ердоган от кмета Имамоглу - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всичко това прилича на дежа-вю. Съдът осъжда успешния истанбулски кмет от опозицията и му забранява да заема политически длъжности до края на живота си. Осъденият кмет после коментира, че присъдата е политически мотивирана. Това се е случвало и преди 24 години. Името на кмета по онова време - Реджеп Тайип Ердоган.

Вчера историята се повтори, така да се каже. Съдът в Истанбул осъди настоящия кмет на две години и седем месеца затвор за обида. Присъда, която му забранява да заема политически длъжности в бъдеще. Настоящият кмет Имамоглу също смята, че присъдата е политически мотивирана.

Въпреки някои свои прегрешения, Имамоглу е популярен политик. Той прилича на Ердоган не само по спомената вече присъда, но и по биография. И двамата произхождат от консервативно-националистическия Черноморски регион, и двамата са от скромни по доходи семейства, посещавали са медресета, за изучават Корана, и са играли футбол. Но дотук приликите свършват. Имамоглу има диплома - учил е бизнес администрация. Дори след 20 години спекулациите за образованието на Ердоган не стихват.

Ще се кандидатира ли Имамоглу на президентските избори?

Имамоглу е член на най-голямата опозиционна партия - Републиканската народна партия (РНП). По-рано тази година РНП направи историческа стъпка, като сключи съюз с още пет опозиционни партии и започна да работи заедно с тях по програма за следващите президентски и парламентарни избори. Алиансът все още не е обявил претендент, който да се изправи срещу Ердоган, което изнервя управляващите. Според социологическите проучвания има двама политици, които могат да станат опасни за Ердоган: Един от тях е именно истанбулският кмет Екрем Имамоглу, който беше осъден вчера. Имамоглу би желал да влезе в борбата за президент, но официална номинация все още няма.

Ердоган не само иска да се отърве от него като възможен съперник преди следващите президентски избори, но и да прогони Имамоглу от ръководството на най-големия град. Защото Истанбул, в който живеят 16 милиона души, е не просто някакъв град, а сърцето на турската икономика. В продължение на години ПСР използваше публични средства от града за подпомагане на проправителствени фондации и медии, а определени компании са били облагодетелствани при възлагането на обществени поръчки. Това е безкраен източник на пари, който ПСР загуби през 2019 година.

„Съдебен преврат“

Политологът и експерт по Турция проф. Бурак Копур от Есен е твърдо убеден, че присъдата на Имамоглу е политическа. Според него тя има за цел единствено да елиминира най-силния опонент на Ердоган на изборите през 2023 г. с политически мотивиран "съдебен преврат". В интервю за ДВ Копур казва, че политическата присъда е по модела на осъждането на други твърде силни и влиятелни опозиционни политици, които просто биват отстранявани от президента с помощта на съдебната система, която му е подчинена. Нилс Шмид, външнополитическият говорител на германските социалдемократи, смята, че осъждането на Имамоглу е скандално. Продължаващото политизиране на съдебната система е много лош сигнал за изборите в Турция през следващата година, подчертава Шмид.

Според Рената Алт, председател на Комисията по правата на човека в Бундестага, тежката присъда срещу Имамоглу показва страха на Ердоган от опозицията. Турция трябва да се върне към върховенството на закона, а на Имамоглу трябва да бъде гарантиран справедлив процес на обжалване, казва Алт пред ДВ. “Хюман Райтс Уоч” също осъди присъдата на Имамоглу. Това показва, че правителството на партията на Ердоган е готово да злоупотребява със съдилищата, за да маргинализира и заглушава ключови опозиционни фигури - заявиха от правозащитната организация.

Има ли шанс опозицията?

Експертът по турските въпроси Копур вижда в присъдата срещу Имамоглу възможност за опозицията. Според него присъдата е превърнала Имамоглу в политическа жертва и в още по-силен претендент. Копур припомня, че самият Ердоган някога е станал "жертва на политизираната съдебна система", която го е вкарала в затвора със забрана да се занимава с политика, и именно от позицията на такава жертва Ердоган е станал президент. "Ако турската опозиция възприеме тази криза като възможност и успее да мобилизира електората си, този “съдебен преврат” може да се превърне в голям автогол за ПСР и да постави началото на края на Ердоган", смята Копур.

Все още не е ясно дали Имамоглу ще се изправи срещу Ердоган на изборите през пролетта. Ясно е само, че той възнамерява да обжалва присъдата. След опита за преврат в Турция правителството извърши "чистка" в съдебната система. Оттогава стотици прокурори и съдии са уволнени с указ. Техните постове бяха заети от проправителствени служители.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитрато

    9 4 Отговор
    Страх го е да не го подрежи отново.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дългият

    13 8 Отговор
    Треска го тресе Султана...като чуе името Имамоглу...и го избиват пришки...Два пъти го напляска и третият път ще му отреже клона,за това по метода на Путин...скалъпени обвинения...обида и 3 год...Тоталитарни ти му работи...
  • 4 Митко

    10 1 Отговор
    Нали му викате “диктатор” как така ще го е страх?
  • 5 Хаха

    5 6 Отговор
    И какво да го е страх от този ,ще го закове но земята с вързани очи ,ако иска.
  • 6 Зле скалъпена схема от опозицията

    8 5 Отговор
    Опитват се използвайки чл.53 от турският наказателен кодекс да героизират Имамоглу, че да има някакви шансове на изборите. Ще видите, че нито ще влезне в затвора, нито ще получи забрана за политическа дейност.
  • 7 Крадлив Ериздухан

    4 6 Отговор
    Ериздухан е време да посети затвора, много злини докара за народа си!
  • 8 Измамоглу се прави на герой

    5 5 Отговор
    Само дето няма кой да му се върже.
  • 9 Българските турци

    7 1 Отговор
    Защо Фето в България и по света се радва на една такава присъда ?!...Някак не е логично нали ?...Но това е стратегията и тактиката на ФЕТО !... Дори самият Ердоган през 2002 година с тази стратегия "седна на престола" от Бунархисарския затвор !...С този се мъчат да го копират но е твърде невзрачен и бая тъпичък ... Но пък е и a rainbow и не се плаши и прави всичко за да се качи на "среднощния експрес"!...За да влезе Екремчо в Бунанархисарския затвор трябва да изчака развоя на пълната съдебна процедура или с две думи около 2 години най малко...А до тогава има право да става и президент на Турция стига да има кой да го избере !?...Пък и вълк като Ердоган защо ще се бои от такова вакло агънце ?!...И защо да се мъчи да го сготви с такива нескопосани рецепти ?!...
  • 10 И защо му е на Ердоган

    5 0 Отговор
    Да скалъпва такъв процес и да дава коз на опозицията?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    3 0 Отговор
    По скоро лидера на опозицията го е страх (Кълъчдароглу)от Екрема.А Ердоганя много не му дреме,самата опозиция от вътре е разцепена...