Last news in Fakti

14 Декември, 2022 21:00 4 854 20

В Турция: "Мислех, че е нормално да те омъжат на 6 години"

  • права на жените-
  • турция-
  • туркини-
  • сватба-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • реджеп ердоган-
  • изнасилване-
  • деца

Защо тези общности са толкова влиятелни?

В Турция: "Мислех, че е нормално да те омъжат на 6 години" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Мислех, че е нормално да те омъжат на шестгодишна възраст. Разбрах, че не е едва след като потърсих информация в смартфона" - това разказва една туркиня, която днес е на 24 години.

Баща ѝ я омъжил за 29-годишен мъж, когато тя била само на 6 годинки. Таткото бил влиятелен член на общността "Исмаил Ага", в която членувал и женихът. Бракът бил само религиозен - пред ходжата. Тези бракове не са законни, но много туркини и турци ги сключват, дори когато не са набожни - просто заради традицията. Когато момичето навършило 18 години, бил сключен и гражданският брак. Днес двамата вече са разведени.

Историята се разчу, след като жената подаде оплакване, а журналистът Тимур Сойкан разказа за случая на страниците на левия вестник "БирГюн". В статията се твърди, че мъжът е установил сексуален контакт със "съпругата" си още докато тя била дете, т.е. че е извършено сексуално насилие. Междувременно срещу него вече е повдигнато обвинение за "изнасилване на непълнолетна". Сред документите към обвинителния акт има и снимки на момичето в булчинска рокля.

Връзката с партията на Ердоган

В Турция тази история се обсъжда разгорещено вече дни наред, но правителството дълго пазеше мълчание. В крайна сметка говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието се изказа критично против "посегателствата срещу деца", но не обели нито дума за "Исмаил Ага" - общност, която на избори поддържа управляващата партия.

Тя се смята за една от най-големите ортодоксално-сунитски общности в Турция и твърдо се обявява срещу разделението между религия и държава, което обаче е в основата на днешната турска държавност. Жените в тази общност са длъжни да се забулват, мъжете - да ходят с бради. Религиозната общност поддържа собствени религиозни училища и студентски общежития. Когато през юни тази година почина основателят ѝ Махмуд Устаосманоглу, в погребалната церемония взеха участие лично президентът Ердоган и много членове на неговата партия. А още приживе Устаосманоглу поддържаше добри връзки с президента.

Тази религиозна организация е пуснала пипалата си и зад граница. В Германия тайните служби я държат под око, а в една от федералните провинции дори я обвиняват, че иска да наложи шериата като всеобщо валидно право.

Всъщност подобни религиозни общности бяха забранени в Турция още след основаването на републиката преди 100 години. Но междувременно нещата се променят - през последните десетилетия те се "съживиха". Преди управлението на Партията на справедливостта и развитието тези общности нямаха никакво влияние, те бяха малки радикални организации. Но днес са по-влиятелни от всякога. Най-вече десните партии поддържат отлични връзки с тях.

Една от най-влиятелните подобни организации е известното и в България движение на Фетуллах Гюлен, който навремето беше близък съратник на президента Ердоган. След опита за преврат обаче Ердоган обвини именно Гюлен и неговите привърженици и ги отстрани от всички държавни постове. Поради това в министерствата, в правосъдието и в администрацията зейна кадрова дупка - стотици хиляди работни места изведнъж се оказаха незаети. Мнозина наблюдатели твърдят, че тази дупка била запълнена с последователи на "Исмаил Ага". Факт е, че много хора, получили образованието си благодарение на тази общност, днес работят в правосъдието, полицията, армията и Министерството на образованието.

През 2007 година прокурорът Илхан Джиханер започна разследване срещу общността в един турски град по обвинение в измама, нелегално събиране на дарения и нелегално училищно обучение на деца. Но правителството прекрати разследването и нареди Джиханер да бъде арестуван и разследван. Днес той е депутат от опозицията и в интервю за ДВ казва: "Навремето Движението на Гюлен контролираше икономиката, администрацията, правосъдието и армията. При положение, че не представляват повече от 3% от турското население."

Защо тези общности са толкова влиятелни?

Според едно допитване само 4,3 на сто от турците поддържат здрава връзка с някоя религиозна общност. Независимо от това обаче тези общности играят непропорционално важна роля в политиката. А "Исмаил Ага" не е единствената крайно консервативна групировка от този тип. Нейните привърженици реагираха с бурно обругаване срещу статиите на Тимур Сойкан и дори поискаха журналистът да бъде арестуван. А какво става с потърпевшата жена днес - това е неизвестно. Брат ѝ и нейните сестри пуснаха видео в Ютюб, в което отхвърлят повдигнатите обвинения.

Независимо от тези възражения обаче за турското обществото историята на младата жена създава рядката възможност да се надникне зад завесата на подобни затворени религиозни кръгове.

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    19 33 Отговор
    Бързат да ги омъжват, защото Наташките напират яко за турските хареми!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сорос.ня

    42 5 Отговор
    На запад на 6 годишните им сменят пола
  • 4 Запознат

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "коррд":

    Той е третополов от ДБ плащат им от Козяк
  • 5 сиганска

    19 8 Отговор
    история, на 9 вече ражда и катуна расте ли расте.
  • 6 Яне Сандански

    37 5 Отговор
    А на запад вече на 11 им дават правото да си сменят пола ,но се загрижили за Турция.
  • 7 Гост

    34 13 Отговор
    Единствената истина в цялата статия е желанието да се очерни ЛИДЕРА, ЕРДОАН!
  • 8 След години в ЕССР

    42 2 Отговор
    В Европа: "Мислех, че е нормално да те възпитават в Транссексуалност от 6 години
  • 9 А бе зеле

    22 2 Отговор
    Тези хора са от вашата любима секта,исмаил ага,аднан октар и тем подобни племена,недей се притеснява,случая и да е станал преди 20 години Турския съд не прощава,сега родителите ги съдят с 67 год зад решетките.Ердо ще ги оправи всичките тези джинджифили
  • 10 Истината

    17 3 Отговор
    Пак ли Дойче Зеле?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 2648

    17 1 Отговор
    Само виждаш заглавието и веднага се досещаш за автора. В Брюксел е нормално всяко дете само да избира пола си, а за да му се помогне до 7 години е задължително всички да се обръщат към него с То, за допълнително объркване. Щастие и благоденствие колкото щеш в Европейските държави, ама наследено от векове империализъм и малтретиране на по слабите народи. Успяхте да промиете само вашите собствени народи, драги Европейци. Пробуждането все пак е повсеместно. Много сте прозрачни
  • 13 Дойче веле ,

    8 2 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🚮
  • 14 Ти си

    9 5 Отговор
    Хайде стига , анти ердоганска пропаганда , реклама на смартфон или искате да покажете колко неграмотни са турците ? В края на краищата кадъната не е живяла на самотен остров и е виждала какво става по света ....

    Коментиран от #15

  • 15 Краси Марков

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ти си":

    И какво като е виждала? Какво е могла да направи тя, според теб?

    Коментиран от #18

  • 16 Иван Дочев

    12 2 Отговор
    Гнусотията на Дойче веле и тук намира невероятен израз - някак си отново е намесена България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Краси Марков":

    Щом ми задаваш такъв въпрос значи нищо не си разбрал от написаното ! DW разчитат точно на такива читатели за да прокарват успешно "правилния " начин на мислене ......
  • 19 Когнитивен Дисонанс

    8 1 Отговор
    Значи ако българин преспи с 12 годишна е педофилия, ако е един конкретен етнос е културна особеност. Драма е, че женели деца на 6 години (наистина е), ама не е драма, че 6 годишни ги подлагат на хормонална терапия и ги обработват с психиатри, че да си сменяли пола, че им подменят приказките, облеклата, обръщенията, че ги срещат с "феи", че им говорят за видовете секс от малки, че няма майка и татко, а родител 1 и родител 2...
    Западната демагогия и двойни стандарти са изключително противни, а Дойче Зеле е един от рупорите на пропагандата им.
    Преди да извадиш сламката от чуждото око първо извади гредите от твоите очи...
  • 20 байгън с колелото

    1 0 Отговор
    Тоя Путинофил е с болен мозък,бързат родителите щото са иди--и и като теб с болни мозъци