Last news in Fakti

11 Декември, 2022 10:14 25 746 57

Вижте какво е обещал Ердоган на Радев

  • реджеп ердоган-
  • мигранти-
  • граница-
  • бежанци-
  • турция-
  • обещание-
  • ердоган-
  • българия-
  • румен радев-
  • иван демерджиев

Ердоган е поел ангажимент турските граничари да "затворят" границата си за мигранти към България

Вижте какво е обещал Ердоган на Радев - 1
Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Ердоган е поел ангажимент турските граничари да "затворят" границата си за мигранти към България. Това стана известно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в сутрешния блок на NOVA. Той разказа за посещението на българския президент Румен Радев в Турция преди дни. В делегацията от наша страна бяха няколко министри, между които и Демерджиев.

Това, което касае справянето с мигрантския натиск и управлението на границите, бе подробно коментирано. Ние охраняваме голяма част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия Контролно-пропускателен пункт в Европа, уточни служебният вицепремиер и вътрешен министър. Ердоган даде указания на турския вътрешния министър, че границата трябва да бъде затворена - тоест натискът да се поеме от турските части, подчерта Демерждиев, предаде БТА.

По думите му до момента почти целия мигрантски натиск е възпиран от българската страна на граница. Турската страна ще бъде още по-активна. Те ще доставят сили, ще патрулира турската жандармерия, за да не се позволява на големи мигрантски групи да преминават границата, уточни Демерджиев. Водени са разговори и за двустранна работа по отношение на модернизирането на трите гранични пункта между България и Турция - "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". Планира се да се пусне железопътен транспорт от Одрин до Ямбол през КГПП-Лесово, каза още министърът. Има идеи и за магистралната отсечка.

Турската страна изрази готовност да посочи техни фирми, които да се справят с това. Може да се ползва европейско финансиране, което България пое ангажимент да осигури, каза още вътрешният министър. Инцидентът бе разследван от българо-турска смесена комисия, която излезе с извод, че изстрел от българска територия няма, каза Демерджиев във връзка с разследване на европейски медии, в което мигрант твърди, че е ранен при изстрел от български граничар. Тези разследвания са се готвели отдавна, излязоха точно дни преди решението на Съвета на европейския съюз за Шенген, напомни министърът и още веднъж повтори, че категорично няма стрелба от българска територия.

Продължава разследването на случая с убития граничен полицай край Елхово. Турция проверява версията дали зад случая не стои много сериозен контрабанден канал, но без да бъдат събрани категорични доказателства, всички разговори по темата ще бъдат спекулации. Двамата овчари може би не са просто овчари, каза още Демерджиев. От думите му стана ясно, че всички полицаи и военни, които патрулират на оградата на границата, ще бъдат снабдени с дълго оръжие и бронежилетки. Ще бъдат доставени модерни и леки уреди за нощно виждане.

Демерджиев коментира и решението на Нидерландия и Австрия да гласуват "против" членството на България в Шенген. С това решение Европа унизи себе си, защото показа, че не е готова да изпълнява собствените си правила. Нидерландия не може да очаква доклад по механизъм, който е отпаднал преди няколко години. Ние няма как да изпълнил подобно изискване, защото такива са правилата на Европейския съюз, обясни вътрешният министър. На въпрос дали е получавал покана от проф. Николай Габровски за участие в неговия състав на правителство, Демерджиев отговори: "Не съм получавал такава покана, но не бих и приел подобно нещо". От думите му стана ясно още, че са търсени за разговор други служители от МВР по повод сформираното от проф. Габровски правителство. Демерджиев отказа да даде подробности.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешка!

    76 97 Отговор
    Не трябва да затваряме границата, а да се интегрираме с Турция! Там са енергийните ресурси и стоките от Изтока!

    Коментиран от #3

  • 2 Ясно като бял ден

    79 16 Отговор
    А Радев е обещал, зарзавата от Турция да се изследва бързо, както е положено, и на половин вересе! Останалите турски тирове, могат да минават с 50 на КПП -тата ни!
  • 3 Кви стоки бе бате

    127 45 Отговор

    До коментар #1 от "Грешка!":

    Всичкия им зарзават е отрова!

    Коментиран от #7, #45

  • 4 Нищо

    77 13 Отговор
    не е обещавал Ердоган ! Стига блъфове за вдигане на рейтинга , няма шанс ! Друга тема е и , че няма нищо черно на бяло , а думите излитат като гълъбите .
  • 5 Щеме да знаем

    64 9 Отговор
    като какво пък е обещал нашия космонавт на Ердо?

    Коментиран от #8

  • 6 Котка ученият

    30 36 Отговор
    Преведено на български това означава, че Радев иска да устои на натиска от Брюксел до смърт, както в Сталинград.
  • 7 Урюрвкос

    36 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кви стоки бе бате":

    не е всичкия а само този за износ
  • 8 Да го

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Щеме да знаем":

    качи на някой от самолетите след 20 - тина години евентуално , ако евентуално са живи , де !
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 6 Отговор
    БРАВО и в каква ЗАМЯНА
  • 10 Българка

    99 30 Отговор
    Много интересна симбиоза между ДПС, чийто лидер с родина -майка Турция ,ходи при падишаха за подкрепа да влязат във властта, ГЕРБ, чийто еднокнижен вожд също се кланя на Ердоган ,но тайничко, сега президентът ни посети Ердоган. А дали обещанието Турция да затвори границата си за мигранти към България, доказва, че турската държава умишлено е отворила границата си за такива? И сега ни шантаджират и разменната монета е ДПС да влезе през парадния вход на властта. За никого не е тайна, че ДПС винаги са били във властта., но при управлението на ГЕРБ участието им в разграбването беше задкулисно

    Коментиран от #11, #15, #20, #26

  • 11 Котка ученият

    45 42 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Говорим за шанс да спасим България от енергиен колапс. Путин и Ердоган предлагат спасяване и запазване на българския транзит. Отказът от проекта ще доведе София до катастрофа.

    Коментиран от #33

  • 12 Първи ходи

    53 25 Отговор
    Борисов неофициално при Ердоган, да му каже че Радев вече е в неговия обсег, и да ги спира трафикантите на наркотици. И двамата слугуват на султана и на терориста.
  • 13 Българка

    61 21 Отговор
    Значи Радев и хората му ще лобират за Турция да получи евросредства, а досега не поискаха финансиране от ЕС за българските граничари- оборудване , техника и присъствие на българската граница от европейско подкрепление. Странна мимикрия на президента с вдигнатия юмрук и "Мутри вън" до връщане на мутрите във властта от неговите министри, прикриване на корупция на негови хора и топлите дори горещо взаимоотношения с ГЕРБ- ДПС и охулване , етикиране на ПП и ДБ. Кой сте Вие господин Радев? Вие сте лъжеца и ни подложихте на шарлатания чрез повече от година властване в полза на задкулисието
  • 14 !!!?

    51 17 Отговор
    Този не разбра, че щом се иска одобрението на всички държави от Шенген, той е длъжен да изпълни препоръките им, ако иска да влезе в клуба, а не да се държи като ром пред полицейски участък !!!?

    Коментиран от #17

  • 15 Това

    51 15 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    ДБ и ПП са страшна гнус, четейки вменяванията на простотия, за която плащат! Как се дишате, да сте смет! Защото продажника, достойнство няма! А човек без достойнство, струва в пъти по малко от боклука в кофата ми!
  • 16 ссс

    49 2 Отговор
    Ами сега какво ще прави ББ, потока ще спре преди той да дойде на власт, а той това чудо го беше обещал и можеше само той да го сътвори. още една причина да мрази Радев.

    О, безмерен ужас, някой друг ще свърши това, което е по силите на най-честният, най-не корумпираният, най умният, най-подготвеният, българското Меси, приматът, който не е откраднал един лев през живота си, едно евро също, непритежаващият кюлчета, чекмеджета и шкафчета с пари с неясен произход?

    А беше готов на всичко, за да угоди на Ердогана, та това чудо да бъде възможно само между 15 и 30 дни, след като дойде на власт.

    Несправедлив живот, да отлагаш чудото, за да го случиш, като дойдеш на власт, а незаконния трафик да е поводът за да не ни пуснат в Шенген.
  • 17 Зевзека

    62 14 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Ние сме отговорили изцяло на препоръките за Шенген и нямаме нищо общо с проблемите на Австрия, която от десетилетия пуска разни елементи и им дава паспорти, а те й подменят народа. Ние ли сме виновни за това че Австрия като даде гражданство на един талибан и после всичките му братовчеди искат да идат при него? Какво? Китайската стена ли да изградим? Нали и тая като слагахме ни наричаха нацисти разни хипитата по западните медии! Сега не било достатъчно. А за лалетата няма и да подващам, че е срамно държавата на наркоманите и проститутките да ни казва какви сме били. Тия техни наркотици не сме ги зарибили ние с тях, те си ги вкарват от сто и повече години. И за това ли сме им виновни? Хайде да си казваме истината в очите, а! Защото като мълчим всеки ни ползва за изтривалка на собствената си гнусотии. Вие истривалка ли сте? Защото аз не съм и знам и че народа ми не е !

    Коментиран от #36, #37

  • 18 Алф

    27 15 Отговор
    Ще позволиме ли правителство на ДПС и БКП от вас зависи народе а не от ердоган
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    29 17 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Най големият подарък за Турция беше спирането на проекта АЕЦ Белене и Южен поток от евроатлантическата тълпа. Сега просто искат някакъв малък жест от Доган, който вероятно ще изпълни.
  • 21 МИРО

    30 26 Отговор
    РАДЕВ СИ Е ЖИВ ПРЕДАТЕЛ И ПРОДАЖНИК!!!ПЪЛНА СРАМОТА И ПОЗОР!!!
  • 22 Казуар

    14 19 Отговор
    А Радев е поискал руски газ от новия хъб който Ердоган и Путин уреждат.

    Коментиран от #23, #48

  • 23 И що да не поиска

    28 19 Отговор

    До коментар #22 от "Казуар":

    Ако е изгоден за България и народа, само адмирации за Радев! Въпреки, че това е поредната тиражирана лъжа на продажната мафиотска смет ПП и ДБ.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не ми

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    цитирай коментара, за да ми лееш лъжи и пропаганда! Продажници!
  • 26 Българските турци

    43 27 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    В Турция има легитимирани тоест с право на пребиваване повече от 3 милиона сирийски бежанци които са официално граждани на Сирия и са със сирийски документи за самоличност!!! Турция им дава убежище в страната си при положение че желаят това...но няма право да ги държи насила на своя територия !!!...Защо някои усърдно не искат да проумеят това и продължават да манипулират и да плюят по турците ...всякаш те са виновни за сирийската катастрофа !...
  • 27 "ОТДЕЛ "КОМУНИКАЦИИ": 09.12.2022 Г

    13 1 Отговор
    Президентът Ердоган прие председателя на Газпром Милър

    Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие президента на Газпром Алексей Милер в имението Вахдетин.

    Президентът Ердоган се срещна с президента на България Радев

    Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на България Румен Радев в имението Вахдетин.

    Коментиран от #35

  • 28 пооо

    7 1 Отговор
    Обещал в замяна на какво, и за колко време ??
  • 29 Дааааааа

    24 5 Отговор
    президента на Газпром Алексей Милер и Радев са се "засекли" случайно час-два в имението Вахдетин и никаква информация в българските медии нямаше
  • 30 За това: браво

    19 10 Отговор
    Планира се да се пусне железопътен транспорт от Одрин до Ямбол през КГПП-Лесово
  • 31 Мъгла и уйдорми

    10 16 Отговор
    Турски локум и баклава.
  • 32 Дачо

    45 11 Отговор
    "Турската страна изрази готовност да посочи техни фирми, които да се справят с това. Може да се ползва европейско финансиране, което България пое ангажимент да осигури, каза още вътрешният министър." - значу първо турците пускат емигрантите, после България поема ангажимент да изкрънка европейско финансиране с което ТУРСКИ фирми да се "справят-усвоят" средствата в замяна на това да спре същите тези орки, които те сами пускат! Екстра далавера за България, не Еврозона, не Шенген, ЕС ни е много с такива "дипломатически" гении!
  • 33 Българските турци

    41 26 Отговор

    До коментар #11 от "Котка ученият":

    "Говорим за шанс да спасим България от енергиен колапс" 100% си прав но мислещи като теб за съжаление в България няма !...Всички са замаяни с дрогата на грандоманията на Европейската "демокрация" !...Нищо че пътят на "подправките и коприната" а днес на "енергията ,икономиката и търговията" от векове насам за пръв път така отчетливо се е насочил към България.За съжаление взорът на българите е пренасочен и цели да им бъде отнет този геополитически авантаж...
    Използват генетичната малоазиатска параноя на българина и отклоняват облагите към своя територия...
    Гърчите се в лютата си фобия и плюете...а се говори за национални интереси на България.Ослепели сте от злоба и не виждате облагите за България...Защо да не тече газ от Турция през България?... Защо да няма високоскоростен влак през Пловдив и София за Европа?...Трасето до Одрин е почти готово и Турция иска газта,влаковете и тировете да минават през България ...Тогава какво и кой пречи да няма мостове над Дунав, тунели под Стара планина и ЖП и авто магистрали през тях от Азия към Европа?!... Повярвайте ... Турция наистина е готова да инвестира и реализира без да се поддава на какъвто и да е комплекс и претенции, всичките блянове на българите...защото знае че са един благосъстоятелен и много по мъжки народ от другите на Балканите. Мицотакис направи всичко възможно да отбие трасето към Солун и Скопие...a и не е ли време вече да се отърсите от 150 годишния си сън и да видите кой ви е приятел, кой ви
  • 34 Българските турци

    32 26 Отговор
    А кой с каква логика и с какъв предтекст може да попречи на България да се сближава и съдрудничи по "интимно" със страна съюзник съc 70 годишно членство в НАТО ! Някой може ли да пречи на Орбан когато флиртува с Тюркския съюз или застава солидарно до Ердоган срещу Швеция и Финландия ?...Комплексите и предразсъдъците са опиум за размътване на разума...Докато не се отърсите от тях ще продължавате да се лутате от скиптър на скиптър !!!
  • 35 Българските турци

    16 29 Отговор

    До коментар #27 от ""ОТДЕЛ "КОМУНИКАЦИИ": 09.12.2022 Г":

    Щом имаш възможност да следиш какво прави Ердоган защо не му публикуваш целия петъчен(09.12.2022) трафик че да направим съпоставка с някой Европейски лидер с аналогична политическа активност и перформация !
  • 36 Всъщност

    38 3 Отговор

    До коментар #17 от "Зевзека":

    имаме, 40% от мигрантите им влизат през Балканския маршрут. Нидерландците казаха ясно и точно имат проблем с корупцията и правораздаването в България. Иначе явно политиците ни наистина са направили Българските граждани на „изтривалки“ след като само изпълняват заповедите на Брюксел и чакат за пари от ЕС ...

    Коментиран от #44

  • 37 Българските турци

    23 24 Отговор

    До коментар #17 от "Зевзека":

    Според мен най правилно е да застанете като Орбан до Ердоган нито против ЕС и НАТО и нито с Украйна и с Русия ... и твърдо за постигане на славянския мир !!!
    Украинците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да я наричат Родина !...Руснаците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да казват че им принадлежат !...Само земи пролети с кръвта на жервите за нея се признават за собственост на тия които са вювали за тях !!! ... Това е категоричната истина от хилядолетия насам върху планетата Земя !!! ...

    Коментиран от #47

  • 38 Йеронимус БОШ

    18 3 Отговор
    Нали Бойко се хвалеше , че точно за това се е разбрал с НЕГОВИЯ ПРИЯТЕЛ ТАЙПИ ? Казваше го много пъти и го подчертавше даже , гордо тупайки се по гърдите ! Явно ни е излъгал нас или него са го излъгали жестоко !? С една дума - НИЩО НОВО !
  • 39 Ердо

    18 15 Отговор
    Щом го е обещал ще стане, както беше обещал на тиквата и всички минаваха през Гърция
  • 40 Професионалист

    23 8 Отговор
    Радев се взе много на сериозно като Боко и това в бъдеще ще му изиграе лоша шега. Ще се изплющи много от високо на земята.
  • 41 Патриот

    17 13 Отговор
    Радев е помолил Ердоган да затвори границите на 3ти март, защото всички българи се втурвали на алъшвериш към Турция вместо към Шипка за празника.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 майор радефф млащи маzzни финети

    3 10 Отговор
    машалла майор радефф машалла- ердоган
  • 44 ПлюсПетрол

    15 6 Отговор

    До коментар #36 от "Всъщност":

    Причината Нидерландия да е толко ядосана на България е, че опандизихме световно известния им изнасилвач Йохан стелигверф който в редица държави е изнасилвал и е останал ненаказан, а в ареста в София му направиха задника широк като на п@рно актрисите дето са специализирани на задна предавка. Има няма 5-10 сантиметра. Те нали са либерасти в нидерландия и се чудят как може да не му се зачитат правата на масовия изнасилвач в българските затвори. А и храната не била хубава в Бг затворите и т.н. затова толкова са ревнали сега. Което на кой нормален българин му пука, простотия като шенген, поредната псевдо-тема за дъвкане по медиите за разсейване от истинските проблеми.
  • 45 Зарзават

    15 14 Отговор

    До коментар #3 от "Кви стоки бе бате":

    Затова ли, по коефициент на смъртността в страните по света сме в челните места с цели 14-15% смъртност на 1000души, а Турците са на 160то място с 6%....Защото ядат "отровен зарзават" , носят дрехи реплики и не ядат свинско и сланина ли..
    Събуди се ейй комлексар....заради такива като тебе, които затваряте очи и запушвате уши пред реалностите, затъваме всички...бавно, но уверено!

    Коментиран от #46

  • 46 Хасан

    17 6 Отговор

    До коментар #45 от "Зарзават":

    Списък на страните по коефициент на смъртност включва старостта на населението, злополуки,аварии и тнт
    Средната възраст на населението в България е сред най-високите не само в ЕС, но и в света а на турците от най младите население, Така че сравнение не става Погледни списъка на страните по средна продължителност на живота и ще видиш че Българи и турци живеят средно 72-73 години и това защото ядем вашите отрови докато другите ни съседи гърци живеят до 80 години средно

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Антифашист

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Казуар":

    И добре е направил защитил е българския интерес за сметка на тънките сметки на сащ и евроколконията им
  • 49 Като карабунар да

    4 4 Отговор
    Пази Българската демокрация или все едно Ахмет кюнеца да пази манастир със християнски девици.
    Аз на грък по принцип не обръщам гръб,че да имаш вяра на варварина.

    Коментиран от #51

  • 50 Патриот

    14 14 Отговор

    До коментар #46 от "Хасан":

    Хасане, какво значи "Ние ядем вашите храни" ...аз съм Българин, но като гледам името ти и простотиите които лееш, ти май си различен....Я ми кажи като знаеш много, какъв процент от износа на Турски хранителни продукти са за България и колко за западна Европа... европейците също ги хапват в изобилие, но живеят повече от нас....така, че стига си плюл, ами си помисли защо земеделска държава като нашата, въобще стигна до там да внася домати, та дори и български сорт чушки от Турция...
  • 51 Точно

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Като карабунар да":

    Равно на самоубийство.Това не подлежи на интеграция.Болно се не лекува а се закопава.
  • 52 ДЖУДЖЕТО ПЬЙНЕХОД

    15 9 Отговор
    Ха Ха ХА , след като Гумен Гадев изпълни поръчката от Лилипутин да не влезнем в Шенген , другия приятел на БГ след Лилипуткин - Ердомагедон , обещал на Гумен Тъпото да не пуска бежанци хахахахахах
    Не стига че тъпа фуражка , ама под чехъл , не стига че под чехъл , ами и грозен .
    Публична тайна е че Гумен е незаконен син на Тато , който докато бил шумкар и носил крадено сиринце на партизаните в балкана , изпращял в една пещера баба Яга която му се явила преобразена като сексапилна овца
  • 53 Уса

    5 0 Отговор
    Много добре изигран ход от Ердоган и ще получи парите а БЪлгария ще ги загуби и без това отиваха при мутри и каналджии
  • 54 1453

    18 3 Отговор
    Показали на Ердо снимката на Радев с юмрука и той се стреснал много и казал давайте каквото иска....
  • 55 Токсик

    12 8 Отговор
    България категорично трябва да загърби фашистка Европа и да се обърне на Изток. Ако се съюзим с турците и сърбите и разполагайки с руските ресурси можем да направим чудеса, за които цяла Европа да ни завижда. Дори трябва да станем членове на БРИКС.
  • 56 хихи

    9 1 Отговор
    По-важно е какво е обещал Радев на Ердоган????? Защото той моли...
    Аза железопътна отсечка Одрин-Ямбол Чудесна идея, но родните изедници няма да оставят турски фирми да я правят, ще искат да са български а това означава строителство без край и без качество
  • 57 Бай араб

    0 0 Отговор
    То обещаното не е като даденото.А пък иначе - ,,служебното правителство обяви война на мигрантите ,, От война мина на молби към друга държава да свърши работата по границата .Радев - инфлация,мигранти ,пълна изолация на България, никакви пари от ЕС и обвързване с РФ
Новини по държави: