Last news in Fakti

18 Януари, 2023 10:00 2 804 8

Човекът, от когото се страхува Ердоган

  • екрем имамоглу-
  • турция-
  • истанбул-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • опозиция

Имамоглу има много поддръжници сред бившия електорат на Ердоган и турският президент се страхува от него повече, отколкото от други опозиционери

Човекът, от когото се страхува Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази година в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори. Датата за критично важните избори бе насрочена за 18 юни, но наскоро президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вотът може да бъде организиран по-рано заради "сезонни съображения". С наближаването на пролетта напрежението в политическата сфера се увеличава и всички се питат кой може да бъде кандидатът на опозицията за съдбоносните избори, пише БТА.

Вотът ще бъде изключително сериозен тест както за проислямистката Партия на справедливостта и развитието, която управлява страната от 20 години, така и за самия президент Ердоган.

Миналата седмица опозиционният в. "Биргюн" писа, че се очаква кандидатът на опозицията (на т. нар. "шесторна маса") за президентските избори да бъде обявен на митинг в Истанбул в средата на февруари.

В т. нар. "шесторна маса" са включени лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдарголу, председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер, лидерът на Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) Али Бабаджан, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.

По информация на в. "Биргюн" на 26 януари ще се състои поредната единадесета среща на шестимата лидери. На срещата се очаква да бъдат обсъдени детайли във връзка с издигането на кандидат на опозицията за изборите, както и да се вземе принципно решение за въпросния кандидат - дали ще бъде от редиците на шестимата лидери или ще бъде друг.

В петък заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Мустафа Шен заяви пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че според резултати от анкети на формацията лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кълъчдароглу има най-големи шансове като кандидат-президент на опозицията срещу настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според проучванията Ердоган отново може да спечели изборите за президент с 52 на сто от гласовете, а с най-близка разлика под него като потенциален кандидат се нарежда Кълъчдароглу.

Има вероятност за кандидат за президент да бъде издигнат и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Според мнозина обаче най-сериозен кандидат на опозицията с най-големи шансове за победа на изборите е кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, срещу когото в последно време бяха заведени различни дела, като през декември той дори бе осъден на две години и седем месеца затвор и му бе наложена политическа забрана заради "обида на официални лица".

Имамоглу, който е от кемалистката Народнорепубликанска партия, бе изпратен на съд във връзка с реч през 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време, са "идиоти". Имамоглу тогава спечели изборите с малкa преднина пред своя съперник от управляващата ПСР, а след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с още по-голяма подкрепа. Победата предизвика ярост сред поддръжниците на ислямистката ПСР.

Тъй като присъдата на Имамоглу е по-малка от пет години, популярният политик няма да влезе в затвора, но ще бъде забранена политическата му дейност, включително участие в президентски или парламентарни избори, както и заемането на длъжност кмет на Истанбул. За да се случи това обаче, решението трябва да бъде потвърдено от апелативните съдилища и едва тогава ще може да влезе в сила.

"Докато този съдебен процеса не приключи, нашият кмет ще продължи да изпълнява задълженията си", заяви пред изданието "Ал Монитор" служител на истанбулското кметство, като добави, че процесът на обжалване на съдебното решение може да отнеме от три месеца до една година.

Междувременно миналата седмица срещу кмета Имамоглу бе заведено и съдебно дело с искане на присъда до седем години затвор по обвинения в "манипулиране на търгове". Процесът се отнася до времето, когато Имамоглу е бил кмет на истанбулския район Бейликдюзю през 2015 г.

Според мнозина поддръжници на опозицията "няма съмнение", че делата срещу влиятелния градоначалник на мегаполиса са "политически мотивирани" и явно целта на управляващите е по този начин да се внесе смут и раздор в опозицията. Турският президент Ердоган обаче отхвърли критиките, че правителството му се е намесило в работата на правосъдието при произнасянето на присъдата от декември срещу кмета на Истанбул. Присъдата срещу Имамоглу бе осъдена от САЩ и от ЕС, а турската опозиция организира голям протестен митинг в Истанбул.

Tурският учен Керим Хас от Близкоизточния институт пък сравнява Имамоглу с Ердоган в младежките му години.

"Много е трудно да се каже какви политически възгледи има Имамоглу. С ислямистите той обсъжда морала и нравите, с националистите - великото минало на Османската империя, а с либералите - свободата и демокрацията. Сутрин той може да чете Корана в джамията, а вечер да танцува танго със съпругата си. Поради това Имамоглу има много поддръжници сред бившия електорат на Ердоган и турският президент се страхува от него повече, отколкото от други опозиционери, които са много едностранчиви във възгледите си и поради това нямат такава подкрепа", казва Хас.

Автор: Нора Чолакова


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    14 7 Отговор
    Бих си позволил да предположа, че Ердоган не се страхува от никого. За първи път в историята в Турция няма безработица и рекорден икономически растеж (благодарение на Русия). Кой реже гъската, която снася златните яйца?
  • 2 Хахаха

    10 6 Отговор
    Ердоган хиляди пъти повтаря , Единствено се стахувам от АЛЛАХ и гледам да не направя някойя грях против волята .
  • 3 Ердоган

    7 5 Отговор
    от продажници не се страхува
  • 4 Кюрдистан

    5 13 Отговор
    Ердо е свършен, заграби каквото можа и унищожи държавата си крадеца!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    8 2 Отговор
    Ердоган не го е страх от никого, но виж, от него се страхуват мнозина, най-вече мишкуващите туркофоби. Както се казва, душмана корку, доста гювен.
  • 7 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кюрдистан":

    Ако щете @@@@@ете да си съдерете кюрдистсн няма да видите, скоро ще ви спре и водата американски подложки
  • 8 Абе мисир безподобен

    3 0 Отговор
    Къде си видял турчин да се страхува? Другите ги е страх от него