Last news in Fakti

22 Декември, 2022 13:04 1 214 11

Как ще бъде остойностен лекарският и сестринският труд?

  • лекари-
  • заплати

Предлага се специален класификатор на длъжностите, който ще е идентичен за всяка лекарска специалност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен

Как ще бъде остойностен лекарският и сестринският труд? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският лекарски съюз предлага в модела си за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Началната лекарска заплата да се определя спрямо квалификацията, региона и болницата, в което медицинското лице работи. Проектът на модела е разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики.

Предлага се специален класификатор на длъжностите, който ще е идентичен за всяка лекарска специалност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен. Преминаването от ранг в ранг е в зависимост от минималния стаж в предходния ранг и нивото на специализация съобразно точки за професионална квалификация – CPD точки. Базовите нива на заплащане в ранговете и степените е заимстван от немската медицинска практика.

В "Нашият ден" икономистът в областта на здравеопазването и съветник на министъра Аркади Шарков, коментира новия модел за заплащане на лекарите.

"Нека започнем за самото предложение, което все още към момента не съм имал възможността да прочета изцяло. Впечатление прави, че е взета базова година за заплатите 2010 година и данните не са опреснени, което считам като грешка или пропуск. Когато говорим за подобен тип възнаграждения нужно е да знаем, че възнагражденията се определят на базата на приходите на дадено лечебно заведение. Приходите зависят от клиничните пътеки и съответно от преминалите пациенти“, поясни Аркади Шарков.

Предстоят много обсъждания, тъй като представеният проект е по-скоро университетски продукт, по-скоро теоретично, от колкото практично приложим.

Според него когато говорим за стратегиите в системата на здравеопазването, "изключително много се надявам министерството да завърши и да предаде проект за здравната стратегия и раковия план, за да може в последствие да бъдат обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да получим траншовете по тях."

В допълнение той прогнозира, че през следващите 2-3 години ще бъдем свидетели на стагфлация, т.е икономиката ще бъде в застой и ще има затягане на коланите. Ще има по-стриктни мерки при разходване на средствата и в сектор здравеопазване.

"Тъй като сме отворена към Европа икономика. Имаме различни модели за търговия и паралелна търговия. От една страна цените на лекарствата в България са най-ниски в сравнение с други държави в ЕС, което ги прави по-изгодни за легален паралелен износ. Има необходимост от проследяване на пазара , за да се осигурят за българските граждани количества. Нужно е, да има стимули към търговците на едро, за да могат да зареждат аптеките", твърди Аркади Шарков.

Нарушените вериги на доставка и цените са сред причините редица лекарствени продукти или да излизат, или не влизат у нас, допълни здравният икономист.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Димов

    2 3 Отговор
    Ето... това е КОМУНИЗЪМЪТ.
  • 2 Фокуса да е човешкия живот, не печалби

    7 0 Отговор
    Пак намесват приходите на болничните заведения! ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ Е БИЗНЕС!
    Нека стартовата заплата за медицинските сестри е 1.5 пъти от средната за региона на болничното заведение, а стартовата на лекар 2 пъти от средната в региона.
    Да задължат завършилите лекари да практикуват 5 години на места посочени от държавата според нуждите от медицински персонал или следването да бъде платено в пълен размер за целия период на следване по средноевропейски цени на профила.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 допълнение

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фокуса да е човешкия живот, не печалби":

    Не само лекарите, но и всички медицински лица.
  • 4 А може ли вместо

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фокуса да е човешкия живот, не печалби":

    5 години да ги задължат да работят 50 години където държавата ги разпредели?
    И да се разписват всяка седмица в районното управление на МВР?
    А, и по една гривна да им сложат, да не избягат?

    Коментиран от #8

  • 5 Пеперударник

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фокуса да е човешкия живот, не печалби":

    Какъв регион, регионът е България. Да не би в отделните региони токът, водата, хляба, горивата да са на различни цени, та ще се плащат различни заплати. В последно време, в по-малките населени места даже е по-скъпо да се живее отколкото в София. Ако се плаща повече в големите градове и в София, никой няма да иска да иде на село и в малък град и обезлюдяването там ще продължи. Жителството и разпределенията след университета искаш ли да ти върнат? Важно е да се плаща за излекувани хора, а не за хора, ходили на лекар, че докато се плаща по втората схема, лекарите нямат интерес да излекуват никого, а просто да го лекуват дълго и продължително, защото иначе пари няма.

    Коментиран от #10

  • 6 Никой

    5 1 Отговор
    Влезте в някоя болница и вижте как ви гледа персонала вътре,влезте в някоя държавна или общинска институция и вижте как ви гледат служителите вътре и ако не ви стане ясно от отношението им към вас защо дереджето в България е страшно, значи сте пълни дебили.

    Коментиран от #11

  • 7 Никой

    5 1 Отговор
    Едно време имаше медицински стационар със счетоводство,сега има счетоводство с мед. стационар.
  • 8 Пример

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "А може ли вместо":

    В щатите си плащаш като поп за следване и после избиваш от печалбите при практикуване - 40% от населението няма свободен достъп до медицински грижи. Ако повикаш спешна помощ и нямаш/не си си подновил застраховката - плащаш солено.
    Това ли искаш?
    Друг пример - Дания - безплатно обучение, дори пари ти дават. Но данъците там са от 49% нагоре от всяка заплата.
    Аз казвам при започване на следването избираш - платено или дотирано от държавата. Приеми държавната поръчка като кредит от банката, който връщаш в грижи към пациентите без да си лишен от достойно заплащане или да отделяш и стотинка за следването. Ако не ти отърва - следвай в друга държава ЕС е отворен.
    Ако някой иска да следва медицина заради печалба - трябва да бъде държан извън системата на здравеопазването

    Коментиран от #9

  • 9 Трябва нищо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пример":

    да не знаеш за медицината, че да тръгнеш да "следваш" с идея за печалба. Много ще чакаш да ти "дойде реда".
  • 10 Пояснявам

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пеперударник":

    Когато отговаряш с 16 линейки и 2 болници за над 2 мил. души натовареността е различна от това да си лекар в няколко села с 200 души (не твърдя, че е по-малко отговорно или лесно!).
    Нямам пресантиман към лошите практики от близкото минало, но има неща, които са полезни и най-малкото практични за здравето на човека в настоящето.
    Когато всяка педя от територията на България е обезпечена със здравни грижи, сигурност и добра инфраструктура, населението ще има основание да е по-равномерно разпространено по територията на страната.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.