10 Януари, 2023 21:00 3 075 49

"Демократична България" има шанс да реализира третия мандат съвсем сама

  • дб-
  • пп-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • предсрочни избори-
  • трети мандат-
  • румен радев-
  • христо иванов-
  • кабинет

Макар и с едва 20 депутати, „Демократична България“ би могла да предложи кабинет

"Демократична България" има шанс да реализира третия мандат съвсем сама - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че за третия мандат за съставяне на кабинет теоретично могат да претендират 5 партии, в надпреварата участват реално две. „Възраждане“ никой не я иска, а тя иска единствено избори, поради което е изключена автоматично. ДПС, което единствен път е вземало мандат и остана в историята с кабинета на мутрите „Беров“, просто от приличие напомни все пак да я слагат в сметката. Партия „Български възход“, улисана да е полусъгласна с всичко, убеди дори и президента, че няма никакъв потенциал да е балансьор и да държи на власт каквото и да е управление. На Румен Радев му остана да избира между БСП и „Демократична България“.

Политическите разделения се удебелиха

Но той първо трябва да излезе от лабиринта на последно появилите се червени партийни линии. Стига наистина да желае съставянето на правителство, вместо да управлява със служебни кабинети.Незаобиколимите за каквото и да е управление ГЕРБ удебелиха червената си линия към „Продължаваме промяната“ - ако мандат получи ДБ, в правителството да няма министри като Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков, а ДБ първо на нея да се поклони и да ѝ поиска ръката за подкрепа. ПП пък почти директно отказва каквато и да е колаборация с ГЕРБ. А ДБ е изправена пред заплахата от електорално разцепление дори само при намек за подобно сътрудничество. Същото я очаква и ако отново застане до БСП, особено след вече открития ѝ проруски курс.

Всъщност, политическите разделения са същите както и в предходния парламент. А в настоящия само заличиха опитите за преодоляването им по стратегически път. Но имаше и разсичания на червените линии с някои тематични мнозинства. ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ преодоляха БСП за оръжието за Украйна. ГЕРБ, ДПС и ДБ преодоляха БСП и ПП за големи социални харчове в бюджета за догодина. БСП, ГЕРБ и ДПС преодоляха ПП и ДБ за хартиеното гласуване.

Има обаче и общонационални задачи с потенциал за огромни парламентарни мнозинства, като влизането в еврозоната и в Шенген. И които биха се провалили или отложили неизвестно докога, ако няма редовно правителство.

Два отдавна установени факта сочат изхода от ситуацията. Единият е, че не може да има твърди управленски мнозинства около двете първи сили – ГЕРБ и ПП, което бе удостоверено с провала на първите два мандата. Вторият е, че мнозинството от българите не искат нови избори, а правителство - все повече и с цената на големи компромиси. Това е удостоверено от множество социологически проучвания. В добавка е и добре обоснованото от електоралната динамика предположение, че нови избори няма да променят радикално шансовете за парламентарно мнозинство, дори първият и вторият да си разменят местата.

Възможно ли е все пак третият мандат да не се превърне в мимикрия на усилия за кабинет като първите два? Ако разсъждаваме рационално, макар че рационалността е в сериозен дефицит в политическия живот у нас в последните две години, по-скоро – да.

Победители няма да има

Ситуацията напомня за Първата световна война, предизвикана от държави, обвързани с двустранни съюзи и мании за величие. Резултатът е печално известен – всички, включително и победителите, платиха огромна неподозирана цена. И положиха темелите на следващата, още по-унищожителна война.

И у нас от окопната война няма да има победители и както в онази преди век виновни ще са политиците. ИТН, която проигра шансовете за анти-ГЕРБ правителство, се провали нееднократно и бе наказана от избирателите с изпадане от парламента. Реална е заплахата да бъдат наказани и следващите анти-ГЕРБ партии, които не съумяват да се докажат докрай след проваления си кабинет. А ГЕРБ да бъде обречена, дори и да спечели следващия вот, да остане в изолация и пак да не може да управлява.

Здравият разум може би вече просветва над политическата дилетантщина сред политиците и избирателите. Опитването с избори до безкрай някой мажоритарно да вземе властта очевидно е хазартно пътуване в пустиня. Ясно е, че политика може да се прави и да се постигат целите ѝ по друг начин, както по принцип е в демократичния свят. И че изборът не е непременно между демократичния болшевизъм и демократичния опортюнизъм.

Само от доктринерско гледище третият мандат изглежда без изход. Ако Румен Радев го даде за четвърти път на БСП, освен че ще покаже тесногръда праволинейност, рискува да понесе съотговорност за провала му. И не само защото БСП няма да събере мнозинство, а защото ще остане в изолация. Макар и все по-заемащата леви територии ПП няма как да застане до една откровено пропутинска партия, без да загуби евроатлантическа идентичност.

ДБ, която според експресно допитване на „Алфа Рисърч“ е с най-големи шансове в очите на хората да получи мандата, също няма да има мнозинство. И също би изпаднала в изолация, ако зад гърба ѝ дори пасивно, за кабинет на малцинството, застане ГЕРБ. Така тя ще изгуби антикорупционната си идентичност и голяма част от избирателите ѝ ще преминат към ПП. ГЕРБ пък, които все повече ухажват ДБ и дори силово се опитват да я откъснат от ПП, не може да хариже подкрепата си, ако поне не жертва главния прокурор и не демонстрира желание за реформа на прокуратурата.

ДБ би могла да реализира третия мандат сама

При това положение ДБ има шансове да реализира третия мандат не просто с кабинет на малцинството, а съвсем сама. Постоянно се говори, че този мандат е особен, кризисен, че дори мандатоносителят е просто негов приносител, ще рече медиатор. Макар и с едва 20 депутати, ДБ би могла да предложи кабинет на супермалцинството – без ничия подкрепа, с което да пресече разделителните линии.

Разбира се, това означава управление с приоритети, предложени и подкрепени в парламента, и почти изцяло експертен правителствен състав. Това би било нещо като служебно правителство на парламента с ограничен (но не и с непременно фиксирана дата) хоризонт и ясни и постижими политически цели. Христо Иванов вече ги очерта: влизане в еврозоната и Шенген, конституционна реформа на прокуратурата, изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, отпор на Кремъл и модернизация на армията.

Да, такъв кабинет на България ще стои върху плаващи пясъци. Би могъл да бъде свален във всеки момент. Би събирал мнозинства за едно и би бил бламиран за друго. Би могъл дори да бъде кадрово пробит отвътре, защото единствената партия, която може да напълни изцяло управлението със свои доверени хора от горе до долу е управлявалата 12 години ГЕРБ.

Шансовете на подобен кабинет

Но този кабинет ще черпи сили от това, че е показал смелост да управлява. Че е подчинил тяснопартийните си интереси на националните. И ако успее да си завоюва солидна обществена подкрепа, това ще е най-силното му оръжие да налага политики и да събира парламентарни мнозинства. Защото сам ще държи спусъка на оставката – ако подкрепилите го партии не си изпълняват обещанията. С което справедливо да стовари вината за предсрочни избори върху тях.

Това е всъщност отговорната и резултатна политическа игра. Политиците са призвани да постигат цели, дори когато е най-трудно, а не да чакат до безкрай най-изгодния момент, който рядко идва даром. Дори и в спорта принадлежността към любимия отбор не е всичко – да, най-верните му фенове са с него и когато изпадне от Висшата лига, но когато побеждава, феновете са много, много повече. А и играта си струва гледането.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отшелника

    56 8 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ САМО ВИЖ
    ПОВЕЧЕ НЕ МИ ПИШИ
    НЕ ИСКАМЕ ДА ЧЕТЕМЕ
    ТЕХНИТЕ ЛЪЖИ

    ЧВК ВАГНЕР СИЛА ,СОЛЕДАР ОСВОБОДЕН
  • 2 Фашистка България

    42 11 Отговор
    Само ДБ може да направи паравоенна формация подобна на Азов или Хизбула.България на три морета!
  • 3 Госあ

    56 1 Отговор
    😂 айде стига бе ! Моля ви се, спрете с тоя планктон
  • 4 ХАХАХА

    49 3 Отговор
    Що им вдигане самочувствието, което е без покритие.
  • 5 12340

    34 0 Отговор
    Тц, тц,
    с голямата баданарка и с едри щрихи нахърлил
    политическия пейзаж!
    .... и смарцафосал нещо за,, дпс,, и Беров,
    ама дали байо му Румен мисли тъй?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро гриндерягата - купонджия

    26 3 Отговор
    Со се сила ще реализираме пак запарапетването на малкия ми Kуpю - имам бая нови кандидатпарапетки все първи деморкатични комсомлки.
  • 8 ДИЙПЕ ВЕЛЕ ЧУПЯТ ПАК ТЪПОМЕРА

    43 5 Отговор
    ДБ няма да влезат в следващият парламент
  • 9 ЗВЕЗДОБРОЕЦ

    15 0 Отговор
    ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА ЛЕЙЛА ПУГАЧОВА !
  • 10 Коментар

    50 5 Отговор
    Господ да ни пази от Демонична България!
    Допитването е подправено!!!Никой не ги понася тези.
    Кой понася Безнадежната,Чернобрадева или Наско жабата?!Никой!
  • 11 Последния Софиянец

    46 6 Отговор
    Какво могат да реализират шепа платени соросоиди?!
  • 12 Не мога да

    43 3 Отговор
    разбера как слънчасвате в тези зимни дни и почвате да пишете пълни простотии. Бойкика с 20 ненормалника щял да излъчи правителство на СУПЕР малцинството. Смях.
  • 13 чекмеджан съм

    17 13 Отговор
    целувам навред... не само ръце

    Коментиран от #40

  • 14 Брюкселската зелка

    45 3 Отговор
    А бе вие идиоти ли сте? Никой няма никъв шанс. Отива се на избори и резултатът ще е същият, защото фекалиите които ни се предлагат за елит са едни и същи
  • 15 нннн

    39 4 Отговор
    Айде стига глупости! Пуснаха ми рекламите на Америка за България, пардон, на ДБ.
  • 16 Математик

    41 3 Отговор
    Разбира се, че има шанс! И той е равен на НУЛА!
  • 17 Иван

    21 3 Отговор
    ДБ ако се вържат на тази уловка са минус 3 до 4 процента на изборите. Обратно, на по скоро проведени избори, в края на март, примерно, качват до 4-5 процента, от електората на ПП.
  • 18 СМЕШНА СТАТИЯ

    30 1 Отговор
    Ха-ха-ха. Съсипахте държавата ни ей......
    Ако това е демокрацията Ви.........жалка история сте.
    За Вас само парите имат значение. Вече никой освен платените, не Ви вярва на голите думи и лицемерни фрази, изпразнени от смисъл и съдържание.Ха-ха-ха
  • 19 Лишена от

    31 2 Отговор
    мисъл и безполезна статия! Никакъв шанс за стабилитет с двайсетина депутата!
  • 20 Киро гриндерягата - купонджия

    24 5 Отговор
    Скоро ще протестирам против колегите от ФашисткаБългария (или ДемокретенскаОкрайна) - вече съм си нарисувал нов плакат за бъдещата ми рекламна фотосесия по дънки и ризка от жълтите криворемонтирани павета.
  • 21 Мандатът

    20 2 Отговор
    на който и да го връчи да го връща веднага и нови избори.
  • 22 Анонимен

    9 4 Отговор
    Дайте го на Ахмед Доган, най добре Добрев
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Братята Кабабик

    27 1 Отговор
    По-скоро Паси ще се запише доброволец във всу, отколкото дб да направи правителство
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Източна ромелия

    20 3 Отговор
    Факти не ми преписвайте Дойче зелето, ами пишете за скоршния импиймънт на Джо Байдън след големия скандал с откритите секретни документи в него.
  • 32 666

    21 5 Отговор
    Това са свободни съчинения на тема как партийка с 20 болшевика ще направи правителство. Пълен абсурд. Просто на следващи избори престъпната шайка ПП и ДБ на Радев няма да имат и по 10 депутата. ГЕРБ ще спечелят с пълно мнозинство и ще спасяват България от настъпващия комунизъм.
  • 33 Ехо

    7 13 Отговор
    Все нещо трябва да се пише! Никога в България няма да има съдебна реформа, ако тя може да бъде блокирана! Герб, БСП и ДПС се грижат за това!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Зевзек

    16 2 Отговор
    ДБ има шанс да получи за втори път "безплатното сиренце" от капана за мишки. Първия път беше през 2014 г. тогава ДБ се наричаха "Реформаторски блок" и през 2017 г. РазБОЙКО ги нокаутира. И те изпаднаха в кома за 4 години. Ако се оставят РазБОЙКО пак да ги прати в кома, този път може никога да не дойдат "в съзнание".

    Коментиран от #48

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ялови бълнувания

    19 3 Отговор
    Неграмотните некадърни марионетки от ДБ. Ако тия "съставят правителство" ще ги изгоним с огнехвъргачки от сградата наречена "Народно Събрание". Българския народ няма да изтърпи чак такова извращение!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кирчококорчовец

    3 2 Отговор
    Правителство сами ами ние
  • 40 РЕАЛИСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "чекмеджан съм":

    Тая снимка трябва да я сложат на билборд. Да видят гласоподавателите на Бойко, за какво нищожество става въпрос.
  • 41 Пак тъпотии!?

    11 0 Отговор
    "Макар и с едва 20 депутати, „Демократична България“ би могла да предложи кабинет" - да предложи не значи да РЕАЛИЗИРА. После се обиждат като ги нарекат мисирки. То и един независим може да предложи нещо!?

    Коментиран от #49

  • 42 Фондация "Костя Копейкин"

    5 6 Отговор
    Искам да видя кабинета на копейките. Искам да видя как ще нареди тези, които му бяха за фон по билбордовете на Кралев - сервитьори, бакшиши, ПР-ки, корумпирани милиционери и старшинки, нереализирали се "бизнесмени" ..., как ще ги нареди по министерствата. Голям смях ще падне.
    Чорап, дай им папката и без това се върви към нови избори. Дай им мандата, вчера казаха, че са готови с кабинета
  • 43 БгТопИдиот

    5 1 Отговор
    Търсете в отдел "фантастика"

    Трета лавица отдесно-при говедарските списватели...
  • 44 без имена

    3 2 Отговор
    ДВ-и у нас от окопната .....откога дв е българска? у тях- германия.поредните глупости...
  • 45 Стойнев,

    8 2 Отговор
    Стига си врял тия бездарници във всяка дупка - и за пълнеж не стават, както и ти и зелето ти вкиснато
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Грантаджиев соросоид

    3 2 Отговор
    Те нямаше да влязат в парламента, ако имаше нормална избирателна активност, че правителство щели да съставят сами.
    Гьонсурати, сър...
  • 48 Радан Кънев идеолога

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Идеолога на ДБ е радан кънев, всички тези врътки той ги мисли,аз не разбирам защо още не е изключен от ДСБ а е зам.председател,още преди октомврийските избори се знаеше, за третият мандат на ДБ, те подгряваха електората си за тона предателство на протестите и побоищата над протестиращите,Христо Иванов е много добър режисьор,комедията Росенец,2014 те с Радан Кънев и Светослав Малинов заедно с Христо Иванов решиха съдбата на България давайки цялата власт на Борисов.
  • 49 Радан Кънев идеолога

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пак тъпотии!?":

    След всеки голям продължителен протест,срещу задкулисието и Герб срещу ББ,водачите на протестите от ДСБ и ДБ подаряват власта на Герб и Бойко.2013,протести,2014 коалиция с Герб,2020 протести,2022 коалиция с Герб и Борисов.