Last news in Fakti

24 Януари, 2023 06:00 5 227 41

Кой се готви да управлява България

  • герб-
  • дпс-
  • българия-
  • пп-
  • дб-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • корнелия нинова-
  • кирил петков-
  • ндсв-
  • възраждане-
  • български възход

НДСВ явно ще иска да измести "Български възход" от следващия парламент. И да стане "първа резерва" за потенциален бъдещ кабинет на ГЕРБ.

Кой се готви да управлява България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С всеки пореден предсрочен вот политическите задачи пред българските партии се усложняват - не само заради скептицизма и разочарованието на избирателите, призовани да гласуват за пети път в последните две години. Но от руините на третия мандат три партии пуснаха гълъби на надеждата, че в следващия парламент правителство ще има - дори ако се наложи ГЕРБ да прескочи забраната за коалиция с БСП в устава си.

Нероденият кабинет на ГЕРБ, ДПС и БСП би могъл да се материализира в 49-ото Народно събрание с мандат на партията на Бойко Борисов, опакован като експертен, програмен или в какъвто и да е неологизъм. Но… Винаги има но. Ако преди година, когато Русия започна войната в Украйна, миролюбието на БСП, призивите ѝ за неутралитет и съпротивата срещу ясна и категорична позиция в подкрепа на Киев не биеха толкова на очи, сега въпросът къде стои България не търпи увъртания и уклончиви отговори. След три месеца БСП ще е все така сгоден партньор за “колегите” от статуквото, но позицията в орбитата на Кремъл носи повече щети - и може да бъде заменена с друга политическа сила, която е подръка.

Първа резерва

Например НДСВ. Осем години след конгреса си през 2015 г. партията свика нов, за да обяви възраждане - и участие в следващите избори. Преди я разпознаваха по царя, но колко от гласувалите през 2001 г. за (не)коронованата особа биха подкрепили сега Национално движение за стабилност и възход? На изборите през 2009 г. партията спечели малко над 3% и оттогава пропуска парламентите. Но НДСВ има какво да напомни - по време на съвместното управление с ДПС (2001-2005) България стана член на НАТО, така че по подразбиране партията се брои за евроатлантическа.

Какво, че бившият ѝ лидер и бивш премиер Симеон Сакскобургготски демонстрира отлични отношения с руския посланик Елеонора Митрофанова и руски духовници, и че нарече изгонването на руските дипломати през миналата година “провокативно” и “почти поръчково”. Разбира се, най-напред НДСВ трябва да прескочи 4-те процента - ако ѝ провърви като на “Български възход”, която получи прилив на гласове в последните часове на изборния 2 октомври.

ГЕРБ в схватка с “Промяната”

До датата на вота всяка от политическите сили в 48-ия парламент ще продължи със своите битки. ГЕРБ например са фокусирани да покажат колко несъстоятелни са от “Продължаваме промяната” (ПП) - не без помощта на служебното правителство и прокуратурата. Президентският кабинет често критикува свършеното от министрите на ПП, също и на БСП, но не и тези на другите две политически сили в коалиционното правителство - “Има такъв народ” и “Демократична България” (ДБ). Правосъдният министър Крум Зарков изтъква приемственост със своя предшественик от ДБ Надежда Йорданова.

За ПП задачата е особено трудна. Служебното правителство си приписва като постижения забавянето на инфлацията и намаляване на цените на горивата, получи и първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, пусна в експлоатация и интерконектора с Гърция. А сега и земеделският министър Явор Гечев обявява как от встъпването в длъжност на служебното правителство нито един камион на ГКПП “Капитан Андреево” не е обработен от частна фирма. Така един от слоганите на ПП в кампанията за 2 октомври - за спряната корупция на “Капитан Андреево”, вече е изваден от употреба.

Освен че трябва да се противопоставят на очерняща кампания, на такава, която омаловажава постиженията им, предстоят и трудни преговори за общо явяване на изборите с ДБ. Това означава определяне на водачи и състав на листи от четири партии, изчерпващи голяма част от политическия спектър - без радикализация на крилата. Ако издържат това изпитание и предизборната кампания, значи са минали бойното кръщение за местните избори.

Презареждане за “Възраждане”

За ДПС както винаги - колкото повече, толкова повече. Повече гласове извън традиционните крепости, повече от изселниците. И “Възраждане” ще се бори да презареди и инструментът е налице - чрез референдума в защита на българския лев (eрго, срещу еврото). Подписи се събират три месеца, а краят на акцията почти ще съвпадне с изборите. Това е ясна за всички кампания, без особени напъни, и с активна работа на терен. А докато върви реторика срещу еврото, а значи и анти ЕС, правителството не си мърда пръста за каквато и да е информационна кампания, свързана с въвеждането на единната европейска валута. Макар да е задължено за това с решение на 48-ия парламент.

За БСП и “Български възход” задачата е о-це-ля-ва-не. Ръководената от Корнелия Нинова партия ще има конкуренция в лицето на новото ляво обединение. Дори да не я застраши сериозно, ще откъсне гласове, което само ще засили агонията на социалистите, но няма да застраши влизането им в парламента. Виж, за “Български възход” нещата са на живот или смърт - или ще успеят, или си отиват. В 48-ия парламент нищо не зависеше от тях, но винаги бяха готови да се принадят и да предложат услуги. Нито леви, нито десни, нито риба, нито рак, и евроатлантизмът им е мюре. Сега НДСВ ще се опита да ги измести от последното място.

ГЕРБ и ДПС ще почакат.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Решетников Радев

    9 14 Отговор
    ... управлява България, докто другите се "готвят". Част от партиите, като ИТН, Възраждане и БСП са откровени играчи за да управлява Радев, докато други предпочитат да управлява Радев и Кремъл, вместо да управляват с някой друг.
  • 2 ХАХАХА

    21 4 Отговор
    То едни политици ,мани ,мани .33 години едни и същи муцуни ,единствено физическия край ги отказва от властта. Сега ндсв ще заема мястото на "възхода" ,който така и не зае нищо . Учудвам се ,че все още има хора ,които вярват че избират нещо ходейки да гласуват.

    Коментиран от #9

  • 3 Е как

    5 13 Отговор
    "А докато върви реторика срещу еврото, а значи и анти ЕС, правителството не си мърда пръста за каквато и да е информационна кампания, свързана с въвеждането на единната европейска валута. Макар да е задължено за това с решение на 48-ия парламент." .... гълъбите на Румен Решетников Радев да си мръднат пръста, като това директно противоречи на интересите на Кремъл?
  • 4 хихи

    18 24 Отговор
    Гласувай!
    Купи на Хардвардските Измамници билет за Титаник!
    Спаси България!

    Коментиран от #5

  • 5 А защо не

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "хихи":

    ... на тоя, който ги доведе?

    Коментиран от #7

  • 6 АЛФА КЕНТАВЪР

    24 2 Отговор
    32 ГОДИНИ съсипана ДЪРЖАВА а ПОЛИТИЦИТЕ работят НЕ за НАРОДА а ЗА свой ПОЛИТИЧЕСКО АЛЧНИ ОБЛАГИ
  • 7 хихи

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "А защо не":

    Доведе ги Олигарха(другия олигарх) Плати им лобизма в САЩ Байдън да каже "Кирил Петков борец с корупцията"(колко ли се е набутал Олигарха), плаща им кампанията, абе губеща инвестиция... хихи
    Този за когото говориш е за билет( повярва на олигарха безкористно!?!?) или користно тогава е за нещо по-сериозно

    Коментиран от #8

  • 8 А защо не

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "хихи":

    Значи знеш, че ги доведе Радев. Ясно.
  • 9 ТролКопейкин

    16 20 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Аз и моето семейство решихме да гласуваме за Възраждане!Глас за Възраждане напролет!!!!

    Коментиран от #17

  • 10 5577

    22 2 Отговор
    Какви партии бе Дойче зеле. Борисов се помисли за велик политик и захапа голям брой олигарси нацокали се още от соца. Тук за политика става ли въпрос. Има ли различни идеологии. Всички искат едно и също парите от възстановяването. Пускат ни да гледаме само артисти музиканти и политически трупове неказващи нищо. А тия с парите дето могат да взимат решения излизат само ако от Щатите ги напишат някъде. И това ако е политика...

    Коментиран от #15

  • 11 До сега

    16 5 Отговор
    Козяк и Зеленски ни управляваха

    Коментиран от #12, #20

  • 12 Ние българските просттаци

    13 12 Отговор

    До коментар #11 от "До сега":

    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането
    Той ще преоснове България

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #30

  • 13 СКАЛАТА

    15 2 Отговор
    ДЪРЖАВА ПОЛИТИКА няма А има ПОЛИТИЦИ много АЛЧНИ за ВЛАСТ в БЪЛГАРИЯ на ВЛАСТ е ЗАДКУЛИСИЕТО корупцията мафията ГЕШЕВТУРАТА
  • 14 Ицо

    14 9 Отговор
    Възраждане вече е втора политическа сила
  • 15 СКАЛАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "5577":

    5577 Точно така Е
  • 16 емо 73 канар

    17 8 Отговор
    Този от снимката, никога повече не трябва да управлява. Непременно трябва да иде на почивка в ЦСЗ.
  • 17 ХАХАХА

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТролКопейкин":

    Като дойде посланикът цру да не мислиш ,че ще позволи България да има проруско и антиговедарско НС ?

    Коментиран от #19

  • 18 Лошо се

    8 6 Отговор
    пише на България ,при така заформящата се коалиция - ГЕРБ ,БСП,ДПС ! Току виж и някой паразит като Янев за златно пръстчесе включил!
  • 19 Любопитен

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    Що, сега какво е?
  • 20 Мне

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "До сега":

    Досега те управлява руския слуга Радев. Затова е "скандал" че сме изпращали боеприпаси за Украйна. Той би искал да пасуваме, така помагайки косвено на русНАЦИте.
  • 21 ГЕРБ-Младежи

    6 15 Отговор
    Време е бате Бойко пак да се възкачи на трона, че тия "променящите" ни носят само беди...
  • 22 135

    6 2 Отговор
    Как може да се твърди, че " реториката срещу еврото /или с други думи казано защитата на националната ни валута/ ,е анти ЕС". Лъжа е и, че правителството не провежда информационна кампания свързана с въвеждането на еврото. В някои медии се говори за отпуснати между 8 и 10 милиона лева за разясняване на ползите от влизането на България в Еврозоната. И това ли е фейк, който още никъде не е опроверган. Правителството " не само, че не си мръдна пръста за информационна кампания за еврото", ами направо вече почти го е въвело преди 01.01.2024 г. Това правителство сече вече евро монети, печата евро банкноти, по медиите всеки ден излиза информация как ще се обменя лева, как ще се изплащат заплати и пенсии.Въпросът е само, дали един служебен кабинет има законово право на това. Така че авторката да бъде спокойна - няма правителство досега, което на практика така интензивно да е работило за влизането на страната в Еврозоната.

    Коментиран от #23

  • 23 Любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "135":

    За какво точно са похарчени тези "8-10 милиона"?
  • 24 Търновец

    1 4 Отговор
    Сорос и Путин управляват България, Шалом и магията и ромите
  • 25 И какви

    8 2 Отговор
    Са постиженията на ПП?! Спряха газта и при арбитраж губим милиони! Тайно изнасяха оръжие за Украйна а 70%от избирателите са против....въобще провал
  • 26 Факт

    7 2 Отговор
    България се управлява от ЕС НАТО и САЩ ! Някой да не е РАЗБРАЛ ?!?!?!?! ... Г-жице Милчева , вие сте немски пропагандист!
  • 27 Всеки друг

    8 4 Отговор
    Всеки друг но не и Кирчо , Кокорчо и Мравояда.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Касапин

    6 0 Отговор
    Възраждане Честито на соросоидите
  • 30 бай Ставри

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ние българските просттаци":

    Ние глобалните наркомани, велосипедисти и глезените, лигави отрочета на партийни и комсомолски секретари, избрани с отрицателна селекция от нашите партньори и назначени за умни, красиви и бизнесмени ще подкрепим ПП и ДБ. Смърт за корупцията, свобода за лобизма !
  • 31 ПРИПОМНЯНЕ

    4 5 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД, резидент с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, без Бойко, доста значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????
  • 32 БОЙКО Е ГОТОВ ЗАТВОРНИК !

    4 5 Отговор
    НЯМА ДА МУ СЕ РАЗМИНЕ !
  • 33 народ

    3 2 Отговор
    Тоя мизерник на снимката трябваше отдавна да гние в затвора,а не да ни показвате отвратителната му мазна физиономия!Боже,спаси България!!!
  • 34 Гоги

    3 0 Отговор
    една корумпирана шайка от 400 /500 души е узурпирала държавата и краде всичко. Включително години от живота ни
  • 35 Българин

    1 0 Отговор
    ОТ КОЗЯК... КИРО ИЗГОНИ РАША .
  • 36 да да

    1 0 Отговор
    3год -никой!...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Кой, Кирето
  • 39 депутат атака

    0 0 Отговор
    Баце ти зноеш ли че Деси е тъпа КП аа знаеш ли
  • 40 преса

    0 0 Отговор
    До като не гласуват 50+1 да няма правителство и парламент само така ще се оправят нещата
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ!
  • 41 Биволъ

    0 0 Отговор
    Само ГЕРБ-СДС може да управлява успешно България. Но силите на руските подлоги са много: прокси простото на Кикикорчовците и ДеБилите от Нексо , Румения пРезидент и ето Русия пак управлява България както повече от 45 години го прави.